Ψήφος των Ομογενών: Σοβαρή διαφωνία ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων στη Βουλή για το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση! – Η πολιτική σύγκρουση θα δώσει άλλη μια πίκρα στους Έλληνες της Διασποράς;

karapapa

Ανοικτή σύγκρουση και πλήρης διαφωνία των κομμάτων με την κυβέρνηση και τη «Νέα Δημοκρατία» προέκυψε ξαφνικά στις 24 Φεβρουαρίου στην Βουλή, για το νομοσχέδιο που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της Διασποράς, στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2011! Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου – που δημοσιεύει το GREEKINSIGHT από τις 19 Φεβρουαρίου – ως «πρόχειρο»! Τα άλλα κόμματα εξέφρασαν αντιρρήσεις και ζήτησαν αλλαγή του σε διάφορα σημεία. Η αντιπαράθεση έγινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Ελληνικής Βουλής, όπου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, που είχε καταθέσει ο ίδιος, καλώντας το ΠΑΣΟΚ να το ψηφίσει, δεδομένου όπως είναι γνωστό, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων της Βουλής για την επικύρωσή του. Έτσι, η ανοικτή διαφωνία ιδίως Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, βάζει σε νέες περιπέτειες τι θέμα της ψήφου των Ομογενών, με απρόβλεπτο το μέλλον του νομοσχεδίου, που αν δεν ψηφισθεί με το ένα ή το άλλο περιεχόμενο, με βελτιώσεις ή όχι και διαφοροποιήσεις, θα έχει ασφαλώς ως αποτέλεσμα, άλλη μια πικρία στους Απόδημους Έλληνες από τους πολιτικούς της Μητέρας – Πατρίδας, που ζητούν την ψήφο τους, για να κυβερνήσουν…

Κατά την συζήτηση που έγινε στην προαναφερόμενη επιτροπή Βουλή – Αντιπαράθεση για την ψήφο των ομογενών  από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τ. Χυτήρης είπε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο! Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο και μάλιστα μεταβατικό: «Θα κάνουμε πειραματισμό, να δούμε πως πηγαίνει, και μετά θα πάμε σε κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε ο κ. Χυτήρης ο οποίος έγειρε και θέματα συνταγματικότητας, όπως το εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας της ψήφου. Φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο γίνεται μόνο για τις εντυπώσεις, για να πούμε στους απόδημους ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια, έστω και μεταβατική να ψηφίσουν, είπε ο κ. Χυτήρης. Τόνισε μάλιστα ότι για να έχουν πραγματικό ρόλο οι απόδημοι, πρέπει να υπάρχουν περιφέρειες, πχ Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας κοκ καθώς και αναλογία ψήφων-εκπροσώπων. Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει αυτή την προχειρότητα, σεβόμενη τους απόδημους, είπε ο κ. Χυτήρης καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Παυλόπουλος
Η σημερινή στάση του ΠΑΣΟΚ στέλνει μήνυμα στις αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος να συμπεριφερθούν αναλόγως, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ μας λέει ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι απόψεις του για τη δημιουργία «περιφερειών εξωτερικού» και για την «επιστολική ψήφο» δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Παυλόπουλος: Δηλαδή, συναίνεση για το ΠΑΣΟΚ είναι ή προσχωρείτε στις απόψεις μου αλλιώς δεν προχωρώ στην ψήφιση. Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει το νομοσχέδιο και μετά την πρώτη εφαρμογή του (η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν μετά την 1/1/2011), ας έρθει το ΠΑΣΟΚ, εάν είναι στην κυβέρνηση, «και να κάνει αυτά που εκείνο νομίζει. Και τότε, να μας έχει δώσει το παράδειγμα της συναίνεσης και να πει: Είχα διαφωνίες αλλά το ψήφισα εν ονόματι των αποδήμων ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου και τώρα το αλλάζω. Και (να πει το ΠΑΣΟΚ) σας καλώ , όπως εγώ τότε ψήφισα, να ψηφίστε κι εσείς τώρα. Δεν το λέει αυτό. Μας λέει καταψηφίζω, γιατί έτσι νομίζω. Λέγοντας σε όποιες αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος -αν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση- ότι κι εσείς, συμπεριφερθείτε αναλόγως».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «όποιος κρατά αυτή τη θέση, ας το ξέρουν οι απόδημοι, απλά δεν θέλει να τους δώσει δικαίωμα ψήφου». Ο εισηγητής της ΝΔ Στ. Κελέτσης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν διαλόγου και επιτρέπει την τοποθέτηση τριών αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος είπε ότι δεν μπορούν «οι έξω να αποφασίζουν πως θα ζήσουν οι μέσα: Δεν μπορούν οι Έλληνες που ζουν επί δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες, να καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας. Σκεφτείτε να ψηφίσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Θα αλλοιώνεται η πραγματική θέληση των Ελλήνων της Ελλάδας» είπε ο κ. Σκυλλάκος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρότεινε να καθιερωθεί ο θεσμός των αποδήμων βουλευτών, να δημιουργηθούν περιφέρειες εξωτερικού και ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας. Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης ζήτησε η πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων να διατίθεται για απόδημο υποψήφιο βουλευτή ενώ τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.

Πηγές http://www.greekinsight.com

Σχολιάστε