Γ. Παπανδρέου: Τι θα κάνω τις πρώτες 100 ημέρες

Στήριξη του εισοδήματος και της αγοράς, προστασία της απασχόλησης και νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά
Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της διακυβέρνησης του για την ανάταξη της οικονομίας και του κράτους παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, στην 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ αναφέρθηκε στις προγραμματικές δεσμεύσεις του Κινήματος με άξονες τους πέντε Εθνικούς Στόχους.
«Η χώρα χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Η Οικονομία χρειάζεται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Οι ΠΟΛΙΤΕΣ χρειάζονται ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.
Αποφάσεις – όχι προφάσεις που επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα σημερινά αδιέξοδα της χώρας.
Αποφάσεις για το συνολικό συμφέρον της πατρίδας. Για ένα κράτος ευνομίας, ισχύος του δικαίου, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Για μια δυναμική παρουσία στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Είμαι έτοιμος να πάρω αυτές τις αποφάσεις. Να αλλάξουμε μαζί τα πράγματα στην χώρα» τόνισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι με συλλογική προσπάθεια η χώρα μπορεί να βγει από αυτή τη συνολική κρίση και η οικονομία μπορεί να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να παράγει νέο πλούτο, που θα μοιράζεται δίκαια.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έθεσε το πολιτικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής μάχης, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για τη χώρα μας και την πολιτική. Μία αντίληψη που μιλά για περικοπές – και μία που μιλά για επενδύσεις. Μία που μιλά για συρρίκνωση, και μία για επενδύσεις. Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων, και έχει αποδείξει ότι ξέρει να τις αξιοποιεί για το καλό της χώρας.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε εκτενώς ένα άμεσο σχέδιο 100 πρώτων ημερών για την στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, του περιορισμού της κρατικής σπατάλης με στόχο να κρατηθεί ζωντανή η αγορά και δοθεί ζωή στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση για το επόμενο απαιτούμενο βήμα, αυτό της πράσινης ανάπτυξης με ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε πλούτο.
Το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση αναφέρεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Στήριξη του εισοδήματος για λόγους κοινωνικής συνοχής και ενίσχυσης της ζήτησης στην οικονομία, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καταπολέμηση της ακρίβειας, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο, ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί την αναδιανομή.
Αναθέρμανση της αγοράς και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αύξηση των Δημοσίων Επενδύσεων, μέτρα για ένεση ρευστότητας στην αγορά, αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Προστασία και ενίσχυση της απασχόλησης, με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, μέτρα για την προστασία των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προγράμματα κοινωνικής εργασίας.
Νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά με ριζικές τομές για την καταπολέμηση της σπατάλης και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με πλήρη αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και των μηχανισμών ελέγχου.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι το σχέδιο του Κινήματος για την έξοδο από την κρίση είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις λύσεις και τις πρακτικές της Ν.Δ, η οποία προτείνει το πάγωμα των μισθών και συντάξεων και την συνεχή φοροεπιδορμή στην μεσαία τάξη. «Τέτοιες πολιτικές οξύνουν και βαθαίνουν την ύφεση και τελικά οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι το σύνολο των μέτρων που προτείνει θα έχει τεθεί σε εφαρμογή εντός των πρώτων 100 ημερών, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με την ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων που ταυτόχρονα βάζουν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο, θα κατατεθεί στη Βουλή και στην ΕΕ ένα νέο τριετές αξιόπιστο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ανάκτηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Παρουσίασε τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη νέα Βουλή προς ψήφιση:
1ο νομοσχέδιο για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και την αναδιανομή.
– Με αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό και αναδιανομή του φορολογικού βάρους.
– Χορήγηση του Έκτακτου Επιδόματος Αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
– Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων – ανεξαρτήτως πηγής – με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα. Όλοι να προστατεύονται από τον πληθωρισμό και να συνεισφέρουν ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα.
– Τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού, βέβαια αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία. Έτσι αίρεται η σημερινή αδικία που φορολογεί τα εισοδήματα από εργασία πολύ περισσότερο από το κεφάλαιο.
– Δεν θα αυξήσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων. Καταργούμε όμως τις χαριστικές φοροαπαλλαγές. Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή – ώστε να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Έτσι στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις – αλλά φορολογούμε δίκαια τους μετόχους τους!
– Αντικαθιστούμε το ΕΤΑΚ που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. Κανείς δεν εξαιρείται – ούτε η Εκκλησία.
– Επαναφέρουμε το φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών με πιο υψηλό αφορολόγητο. Θέλουμε να προστατεύσουμε τη μικρή ιδιοκτησία που κληρονομείται. Αλλά να φορολογήσουμε σωστά τις μεγάλες περιουσίες που λόγω κληρονομιάς αλλάζουν χέρια.
Δέσμευσή μας: Κανένα νέο φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα
2ο νομοσχέδιο. Προστασία του δανειολήπτη και καταπολέμηση της ακρίβειας.
Ως κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τις προτάσεις μας που απέρριψε η ΝΔ.
Βάζουμε τέλος στις αθέμιτες χρεώσεις, στους πλειστηριασμούς ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές.
Δίνουμε δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Ανακουφίζουμε έτσι χιλιάδες νοικοκυριά από την υπερχρέωση και το υψηλό κόστος που αναγκάζονται να πληρώσουν στις τράπεζες. Για επιτόκια που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Θέλουμε τις τράπεζες παραγωγούς ανάπτυξης και όχι κοινωνικής αδικίας.
Ξεκινάμε μάχη ενάντια στα καρτέλ.
Αναβαθμίζουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μακριά από «κουμπάρους» και τα απαράδεκτα φαινόμενα που ζήσαμε.
Δημιουργούμε Ειδική Υπηρεσία προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.
Το κράτος δίνει πρώτο το παράδειγμα με το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
3ο νομοσχέδιο. Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – ρευστότητα στην οικονομία.
Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Παγώνουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
Τους δίνουμε τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Για να ανασάνει η μικρομεσαία επιχείρηση!
Παρέχουμε εγγυήσεις απ’ ευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια.
Διοχετεύουμε ρευστότητα στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δις από το πακέτο ρευστότητας των Τραπεζών.
Αλλάζουμε τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να αντιμετωπίσουμε τα άδικα σημερινά κριτήρια εγγραφής και παραμονής σε αυτόν.
Δημιουργούμε Ταμείο Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας που θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά.
Αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα των μεταχρονολογημένων επιταγών μειώνοντας σταδιακά τα χρονικά όρια και τη διάθεση από τις τράπεζες.
Αυτές είναι επιλογές που διοχετεύουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Όχι η επιδότηση των εισαγωγών με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα κλιματιστικά και τα πολυτελή αυτοκίνητα!
4ο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων.
Ένας επιχειρηματίας ζητάει δύο βασικά πράγματα: Σταθερό φορολογικό πλαίσιο και απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας.
Τα ΚΕΠ είναι επίτευγμα των κυβερνήσεων μας. Ανακούφισαν τον πολίτη. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα και για την επιχείρηση. Υπηρεσίες μιας στάσης.
Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια μικρή επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν.
Για να μπορεί κάθε σοβαρός επενδυτής που θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του στον τόπο μας να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
Για να πάψει η Ελλάδα να είναι 109η στη διεθνή κατάταξη του δείκτη επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας – 9 θέσεις κάτω σε ένα χρόνο!
Κανένα προϊόν και κανένας τομέας χωρίς ρύθμιση και εποπτεία.
Ειδικά στο χρηματοοικονομικό σύστημα, ανεξάρτητη, ισχυρή και αποτελεσματική εποπτεία.
Και τέλος: Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα – μετά από κοινωνικό διάλογο.
5ο νομοσχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών όταν με αλχημείες παρουσιάζει μείωση της ανεργίας.
Η κατάσταση με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, την ψευτο-απασχόληση με τα «μπλοκάκια» δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα:
– Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται.
– Συγκεκριμένες ρυθμίσεις ώστε να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης και να αναπληρώνεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων.
– Το επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.
– Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.
– Ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Όχι σε κερδοσκοπικές καταθέσεις.
– Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
– Κίνητρα πρόσληψης νέων με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους για 4 χρόνια.
Και βέβαια καταργούνται οι κομματικοί εκβιασμοί των STAGE και των άλλων τοποθετήσεων στο δημόσιο.
Προωθούνται προγράμματα Κοινωνικής Εργασίας στη βάση πραγματικών αναγκών, διαφάνειας και κοινωνικών κριτηρίων.
Με την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων — αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τη δημοσιονομική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα.
Ειδική αναφορά έκανε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος:
– Οι φορολογικές υπηρεσίες θα αναδιαμορφωθούν. Όχι κομματικές επιλογές που οδηγούν στη διάλυση των υπηρεσιών.
– Πλήρης ηλεκτρονική υποστήριξη και διασύνδεση του πληροφοριακού συστήματος, με αυτό των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών.
– Κωδικοποίηση και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εύκολη πρόσβαση από τους πολίτες στο διαδίκτυο.
– Σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να μην αιφνιδιάζεται κάθε τόσο ο φορολογούμενος.
– Δειγματοληπτικός έλεγχος και επαναφορά του point system. Ο έλεγχος των υποθέσεων δεν θα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των υπηρεσιών.
– Όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές και οι συναλλαγές με εξωχώριες εταιρίες μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
– Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και ενσωμάτωση των αναγκαίων διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία.
– Βάζουμε τέλος στην πλασματική εμφάνιση χαμηλών κερδών από θυγατρικές πολυεθνικών εταιριών. Αυστηροί κανόνες για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
– Αυστηροί έλεγχοι στις off shore ακινήτων
– Μηχανισμός επίλυσης φορολογικών διαφορών.
– Αποτελεσματικός έλεγχος όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.
Το δεύτερο μέτωπο των 100 πρώτων ημερών είναι η λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, το κράτος και το πολιτικό σύστημα.
Αναφέρθηκε στα άμεσα μέτρα για την θωράκιση της αυτονομίας της πολιτικής και τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται κάθε ευρώ – νέος εκλογικός νόμος, διαφάνεια στη χρηματοδότηση της πολιτικής και στα δημόσια έργα και προμήθειες, αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, ενίσχυση του ΑΣΕΠ, αποκατάσταση του εποπτικού ρόλου του κράτους, ριζική αποκέντρωση. Για ένα κράτος που λειτουργεί αποτελεσματικά υπέρ του πολίτη, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά του. Δεσμεύτηκε ότι κάθε πολιτική και κάθε ενέργεια του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διέπεται από: αξιοκρατία, διαφάνεια, ποιότητα, συμμετοχή, αξιολόγηση, λογοδοσία.
Μεταξύ των πρώτων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση του Κινήματος για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι:
– Ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού.
– Όλες οι υποθέσεις των πολιτών μέσω ΚΕΠ. ΚΕΠ παντού. Αυτός είναι ο στόχος.
– Περιορίζουμε δραστικά τη συνυπογραφή και τη συναρμοδιότητα.
– Αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο δημόσιο, ώστε οι ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια Υπηρεσία με τους πειθαρχικούς ελεγκτές.
– Ετήσιος γενικός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του δημοσίου. Τέρμα στα παραθυράκια. Τέρμα στο κομματικό ρουσφέτι!
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένα κοινωνικό κράτος που παρέχει υπηρεσίες ποιότητας στον πολίτη και διασφαλίζει δικαιώματα. Μίλησε για τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στην παιδεία, με τις δεσμεύσεις χρηματοδότησης αλλά και συγκεκριμένων αλλαγών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια που αναλαμβάνει, την κάλυψη των σημερινών ελλείψεων και τις σημαντικές τομές στο εθνικό σύστημα υγείας καθώς και τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και αξιοπρεπείς συντάξεις.
Για το σύνολο της τετραετίας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο να δημιουργηθεί νέος πλούτος μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, προστιθέμενη αξία στη χώρα, για να μπορέσει να γίνει πράξη ο στόχος της δίκαιης αναδιανομής στη βάση ενός ολοένα και μεγαλύτερου εθνικού εισοδήματος.
«Ποτέ δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Είπαμε ότι είναι ο σωστός. Οραματικός, Ρεαλιστικός, αυτονόητος. Και θα τον περπατήσουμε μαζί. Πολλοί νομίζουν ότι την ιστορία γράφουν μόνοι τους οι ηγέτες Δεν είναι έτσι. Μια κοινωνία αλλάζει μόνο όταν όλοι μαζί το προσπαθήσουμε» είπε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου καλώντας σε εγερτήριο όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για να προεδρεύσει και ξαναπρωταγωνιστησει η χώρα.

Advertisements

One thought on “Γ. Παπανδρέου: Τι θα κάνω τις πρώτες 100 ημέρες

 1. Απαιτείται μια νέα πορεία, ένα νέο ξεκίνημα και αυτό προϋποθέτει ρήξη με το παρελθόν μας.
  Γ. Παπανδρέου

  Πριν 35 χρόνια ιδρύθηκε το ΠαΣοΚ. Ιστορική σημασία, για τα πολιτικά χρονικά της Ελλάδας. Πριν 35 χρόνια ιδρύθηκε ένα κοινωνικοπολιτικό σχήμα, ένα δημιούργημα αγώνων μεταξύ δύο διαφορετικών αντιλήψεων διακυβέρνησης. Ήταν τότε εκείνη την περίοδο που το ΠαΣοΚ μαστίγωνε σαν νεοδομημένος σοσιαλιστικός σχηματισμός, άκρως υπερήφανο για την ταχύτητα του, το κατεστημένο της εποχής εκείνης. Αυτά και πολλά άλλα όσον αφορά την ιστορική ταυτότητα του ΠαΣοΚ.

  Όλες οι στατιστικές των τελευταίων ετών καταγράφουν και στιγματίζουν την απογοήτευση της Ελληνικής κοινωνίας για τους πολιτικούς. Στον απλό πολίτη όχι μόνον στον κομματικοποιημένο, αλλά και στον ανεξάρτητο και αδιάφορο, υπάρχει η έντονη αίσθηση, ότι οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν καθόλου ή τελείως πρόχειρα τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Η καλλιέργεια της απάθειας και της άρνησης, λοιπόν, όπως στις Ευρωεκλογές, είναι το αντίδοτο στην ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα και συσσωρευμένα προβλήματα, προκαλώντας δυσφορία στην κοινωνία και άρνηση συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες. Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠαΣοΚ, μέχρι πρότινος δεν είχε πείσει ότι διαθέτει ένα αξιόλογο και πειστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, εκτός αοριστιών και ασαφειών.

  Με αυτές τις συνθήκες πορευόμαστε προς το άγνωστο μέλλον… με βάρκα την ελπίδα.

  Σήμερα 35 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠαΣοΚ και λίγο πριν «την δεύτερη μέρα» μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο Γ. Παπανδρέου μάς λέει καθησυχαστικά από το Θησείο ότι: «…Σήμερα εμείς, το ΠαΣοΚ, εκπροσωπούμε την πρόοδο, μια πορεία δημιουργίας για τη χώρα βασισμένη σε αξίες και αρχές Δικαίου. Με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του. Εκείνοι πιστεύουν ότι τον πλούτο και την εξουσία έχουν δικαίωμα να τον εκμεταλλεύονται οι λίγοι, οι ισχυροί, οι ημέτεροι. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι ο πλούτος δημιουργείται απ’ όλους και οφείλει να κατανέμεται δίκαια σε όλους. Εκείνοι βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο την νέμονται με τους λίγους. Για μας η εξουσία είναι ευκαιρία για προσφορά…». Και έρχονται στη μνήμη μας η επαύριο του 1981, τότε που οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επέβαλαν τους δικούς τους για υπουργούς και αναλογιζόμενοι, τρέμουμε στην ιδέα όταν θυμόμαστε το τότε πριν 35 χρόνια, που οι 350.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 1981, έγιναν σε λίγα χρόνια υπερδιπλάσιοι.

  Και είπε ο Γ.Π. ότι «…Στις εκλογές αυτές δεν συγκρούονται απλώς δύο κόμματα αλλά δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές επιλογές. Η μια της ΝΔ που εκπροσωπεί την πελατειακή και αδιαφανή διαχείριση του πλούτου, που οδήγησε την Ελλάδα να βιώνει τη βαθύτερη κρίση της στην εποχή της Μεταπολίτευσης και που πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες αλλά σε κάποιους Έλληνες που ακολουθούν πρακτικές λαμογιάς, μαγκιάς, βολέματος κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου…». Είπε ότι «…Το κίνημα έχει σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Έχουμε τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουσθούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά την χώρα μας καθηλωμένη.».

  Και εμείς αναπολώντας το παρελθόν, τονίζουμε ότι θα πρέπει να μην ξεχάσουν την επαύριο των εκλογών ότι οι χειραψίες χωρίς πολιτικό λόγο, ειλικρινή και μετρημένο και διάλογο όχι για υποσχέσεις και προβολή θέσεων εργασίας στο δημόσιο, όπως μετά το 1981, θα αμβλύνουν τις αρνητικές απόψεις για τους πολιτικούς και τις πολιτικές επαγγελίες του Νέου ΠαΣοΚ. Πιστεύουμε βέβαια, ότι ο Γ.Π. δεν είναι ο Α.Π., ότι δεν είναι ο χαρισματικός λόγιος γενάρχης Α.Π., που συνέπαιρνε τα πλήθη όπου μιλούσε. Πιστεύουμε όμως ότι είναι ένας σωστός μάνατζερ της πολιτικής, κάτι που κατά την ταπεινή μας άποψη έλειπε από τον Α.Π., ο οποίος… περί άλλων τύρβαζε, ενώ το δάσος καιγόταν, και ο νοών νοήτω. Ο Γ.Π. «έβλεπε» τότε αλλά δεν «μιλούσε». «Βλέποντας» σε ποιους «σαπουνάκηδες» είχε αναθέσει ο Α.Π. την διακυβέρνηση της χώρας, απέκτησε τις πρακτικές του εμπειρίες και θυμάται σήμερα. Διαπίστωνε, τότε, ότι την Ελλάδα την κυβερνούσαν οι κύριοι κύριοι «ΤΙΠΟΤΑ» πριν το 1974 και μετέπειτα διάσημοι της Ελληνικής πολιτικής σκηνής και πολλοί άλλοι, μη έχοντας σχέση με την ημέρα της πολιτικής, αλλά την νύχτα της ρεμούλας που εγκαθίδρυσαν τη σήψη και τη διαφθορά στην Ελλάδα.

  Ο Γ. Παπανδρέου απ’ αυτά που «έβλεπε» και «βίωνε» δημιούργησε μεθοδικά και σίγουρα το προφίλ του παραταξιακού ηγέτη και όχι του κομματικού πάτρωνα Γι αυτό καταλαβαίνουμε, σήμερα, τη στρατηγική του να αλλάξει εκ θεμελίων την εκλογή οργάνων. Τον εμπιστευόμαστε και τον πιστεύουμε, γιατί δεν δίστασε να τα βάλει ευθέως κατά της κομματικής τρόικας του καιρού εκείνου, επισημαίνοντας ότι «… Η πορεία του ΠαΣοΚ προς την ήττα, ήταν προδιαγεγραμμένη. Και αντί να κτυπήσουμε τις δεξιές και συντηρητικές δομές της ελληνικής κοινωνίας, ρίχναμε εύκολα βέλη προς τους δεξιούς, απειλώντας τους με αστειότητες όπως το χρονοντούλαπο της ιστορίας…». Απευθυνόμενος προς τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ και πατέρα του Α.Π., ο οποίος συνήθιζε να αναφέρει τη φράση αυτή. Τον πιστεύουμε και τον εμπιστευόμαστε τον Γ.Π. γιατί ξέρει να κολυμπάει σε βαθιά… πολιτικά νερά. Είχε πει ο Α.Π. στα παιδιά του για το κολύμπι, του οποίου ο ίδιος ήταν λάτρης και δεινός κολυμβητής, «Σας έμαθα καλό κολύμπι, κολυμπήστε μόνοι σας, δεν χρειάζεστε προπονητές, έχετε εσείς την ευθύνη της πορείας».

  Σήμερα απαιτείται μια νέα πορεία, ένα νέο ξεκίνημα από ένα τελείως διαφορετικό ΠαΣοΚ, χωρίς ένοικους του σκότους και των λεσχών,που από «τίποτα» που ήσαν πριν το 74, ανεδείχθησαν σε κομματάρχες σταδιοδρομίας μέσα από το κόμμα με τις πλάτες του Α.Π. Με τις ασυνείδητα δε ανοχές του, κατέστησαν εαυτούς πάμπλουτους και την Ελλάδα πρότυπο σήψης και διαφθοράς καθότι ο αρχηγός… περί άλλων ετύρβαζε. Τον πιστεύουμε και τον εμπιστευόμαστε τον Γ.Π., διότι το νέο καταστατικό που πρότεινε και πέρασε, κλείνει οριστικά τις «ρεμούλες των παρασκηνίων» το παρελθόν του κόμματος των μηχανισμών και των αξιωματούχων, των εσωκομματικών ιερατείων, που έπαιρναν μορφή καθοδηγητικών οργάνων κοροϊδίας και διασυρμού της κοινωνίας, διευκολύνοντας τις φράξιες και τις συνήθεις μηχανορραφίες των παραγόντων της ομίχλης. Έτσι φόρτωσαν τις δημόσιες υπηρεσίες με άσχετους και αστοιχείωτους, καταλήγοντας στο σημερινό χάλι του δημόσιου τομέα.

  Ο Γ.Π. κατέστησε σαφές από καιρό πριν, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί κανενός είδους συμβιβασμό, με τους «παλαιούς» κομματικές γάγγραινες, τις ελληνικής κοινωνίας, ώστε να καταστεί το ΠαΣοΚ ένα κόμμα που θα παράγει πολιτικό έργο, με πειστικό πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, είπε «… Ό,τι αλλαγές κάνουμε σήμερα στο κόμμα, θα τις βρούμε αύριο μπροστά μας », τόνισε …

  Και τους τελευταίους μήνες απέδειξε εμπράκτως ότι το ΠαΣοΚ που παρέλαβε απέχει πολύ από όλα αυτά που παρέλαβε και σε λίγο διάστημα μετέτρεψε. Αρχίζει πλέον να παίρνει με ευγένεια λόγου, αλλά με αυτοπεποίθηση γι αυτά που λέει και κάνει, όλο και πιο διακριτικές αποστάσεις από τις παλαιοκομματικές «ομίχλες» της εποχής μετά το 1974. Γι αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφύγει την κομματική λογική του 1981, την εγκαθίδρυση κομματικού κράτους, ότι θα παλέψει ο Γ.Π. από θέση ισχύος, την δεύτερη ημέρα μετά τις εκλογές, ενάντια στα εσωτερικά του ΠαΣοΚ και τα κοινωνικά κατεστημένα. Θα δικαιούται δε να κάνει λόγο για νέα διακυβέρνηση.

  Το στοίχημα είναι κερδισμένο εκ των προτέρων. Ο Γ.Π. θα κερδίσει τις εκλογές, κρύβοντας τους «παλαιούς» στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  Κάποιος δημοσιογράφος συνιστούσε, ειρωνικά μεν, αλλά με σημασία στον Γ.Π. τι να κάνει με τους «παλαιούς» του και πώς θα τους ξεφορτωθεί ως τις εκλογές ώστε να μη χαλάνε με την εμφάνιση τους ό,τι αυτός, χτίζει με 10 γύρους τζόγκινγκ. Όμως ο Γ.Π. είχε προηγηθεί της προτροπής του δημοσιογράφου. Έχει ξηλώσει μια παλαιοκομματική ηγεσία τρόικα, που προσπαθούσε να αναδείξει τους μηχανισμούς σε μοχλούς παρέμβασης και τροχοπέδης στις εξελίξεις.

  Μετά κανόνισε την διαδοχή, όπως το είχε διανοηθεί τη δεκαετία του 80, έξω από επετηρίδες, όργανα, διαβουλεύσεις, ακόμη και καταστατικές διαδικασίες. Το παλαιό ΠαΣοΚ, που ζήσαμε στο πετσί μας, πάει περίπατο. Από την επόμενη ημέρα μετά τις ερχόμενες εκλογές, ακόμη και οι εναπομείναντες «παλαιοί» θα παίζουν διαφορετικούς ρόλους.

  Έγινε έκρηξη στο μαγαζί και τινάχτηκε στον αέρα. Οι εσωκομματικές επιρροές, οι «ιστορικές ηγεσίες», οι καρέκλες, οι προσωπικοί μηχανισμοί και τα συνέδρια παρωδίες, έγιναν παρελθόν, μαύρες αναμνήσεις ενταφιασμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην αντίληψη του Γ.Π. περί συλλογικότητας. Ουδέποτε στο ΠαΣοΚ, από τότε που δημιουργήθηκε, έχω ζήσει μια τέτοια εσωκομματική ζωή, όπου τηρούνται οι κανόνες, δικαιολογούνται οι πολιτικές κινήσεις και συζητούνται τα πάντα εξαντλητικά. Επί Α.Π. δεν το είχαμε αυτό, οι αποφάσεις έρχονταν από το … υπερπέραν. Επί Κώστα Σημίτη υπήρχαν οι συνεδριάσεις, αλλά οι αποφάσεις, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ήταν προϊόν μιας κλειστής ομάδας συμβούλων, διαμορφωμένες εκ των προτέρων.». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Θ. Πάγκαλος.

  Εμείς πιστεύουμε ότι ο νέος πολιτικός αρχηγός, ο Γ.Π. θα τα κάνει όλα, διότι και τα πιστεύει και γιατί είναι υποχρεωμένος να τα πραγματοποιήσει, αν επιθυμεί να επιτύχει και να επιβιώσει σαν πολιτικός του μέλλοντος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s