Υποδείξεις της Σουηδής Υπουργού Cecilia Μalmstron. Ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας με τα κράτη-μέλη!

Υποδείξεις Σουηδής Υπουργού προς Άγκυρα για Κύπρο
ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, πρέπει να ομαλοποιηθούν και πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Αυτό δήλωσε η Σουηδή Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Cecilia Μalmstron, η χώρα της οποίας προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, απαντώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ερωτήσεις του Ελληνα Ευρωβουλευτή της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Νικολάου Χούντη που αφορούσαν στην αρνητική πολιτική της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για το άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας.

Η Τουρκία, είπε η Σουηδή Υπουργός, φέρει ευθύνη για τις σχέσεις καλής γειτονίας και πρόσθεσε «έτσι προβλέπεται από τον ΟΗΕ και είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την προσχώρηση της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων και στα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ ενθαρρύνει την Τουρκία να αποφύγει να δημιουργεί συγκρούσεις και να κάνει πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

«Εχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι πρέπει να ομαλοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, και φυσικά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά», υπογράμμισε η Σουηδή Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά στο Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ανέφερε ότι η Τουρκία φέρει ευθύνη για την πλήρη υλοποίηση του Πρωτοκόλλου, χωρίς καμία διάκριση.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s