Ισχυρή στήριξη της Αυστρίας στη Λευκωσία για το Κυπριακό

Βιέννη- Την ανάγκη να πέσει και το «τελευταίο διαχωριστικό τείχος στην Ευρώπη» και η Άγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της για την Κύπρο, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά τις χθεσινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος βρέθηκε το βράδυ στην αυστριακή πρωτεύουσα στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του με επίκεντρο τη διαδικασία του Δεκεμβρίου και την αξιολόγηση της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, σε σχέση και με την χθεσινή δημοσίευση της Έκθεσης Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Σπίντελεγκερ ζήτησε «να υπάρξει επιτέλους κινητικότητα από τουρκικής πλευράς στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας» και επισήμανε ότι ιδιαίτερα το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων είναι υψίστης σημασίας. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως μία επιτυχής συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  εξαρτάται τελικά  από την θέληση για μεταρρυθμίσεις και από την συμβιβαστική διάθεση της Άγκυρας, που θα πρέπει να εντείνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. «Δεν μπορεί η ίδια να παραμένει αμετακίνητη και συγχρόνως να  περιμένει ότι θα προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγχρόνως ο κ. Σπίντελεγκερ υπογράμμισε την σαφή και απαρέγκλιτη θέση της Αυστρίας σε σχέση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, λέγοντας «θέλουμε μια ανοικτή και προσανατολισμένη στην Ευρώπη Τουρκία και υποστηρίζουμε διαπραγματεύσεις με ανοικτό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς μία αυτόματη ένταξη». Σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και τις προσπάθειες για μια επανένωση, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «μόνον οι, βασιζόμενες  σε αμοιβαίο σεβασμό και διάθεση συμβιβασμού,  απευθείας συνομιλίες  ανάμεσα στις δύο Κοινότητες στην Κύπρο, μπορούν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα την ειρηνική συνύπαρξη στη διαιρεμένη νήσο». Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας χαρακτήρισε ως παραδοσιακά στενές και φιλικές τις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Βιέννη και Λευκωσία, συμπληρώνοντας πως αυτές έχουν αποκτήσει επιπλέον δυναμική με την ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη του ευρώ. Πρόσθεσε ακόμη πως σήμερα, Αυστρία και Κύπρος εκπροσωπούν κοινές θέσεις σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα στα οποία κρατούν κοινή στάση.

http://www.greekinsight.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s