Μαύρος χειμώνας στην ελληνική οικονομία! – Απογοητευτικές για την Ελλάδα οι δηλώσεις Αλμούνια και Τρισέ!

10112009 ANA_01

 

Αθήνα- Μαύρα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία και το χειρότερο, το μέλλον της είναι κατάμαυρο! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από δηλώσεις του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Χοακίν Αλμούνια, που έγιναν στις Βρυξέλλες και του προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που έγιναν στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» παράλληλα την ίδια ημέρα, στις 9 Νοεμβρίου και ενώ ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετέχει στη σύνοδο του EUROGROUP στη βελγική πρωτεύουσα. Ο πρώτος αξιωματούχος πρότεινε την ένταξη της Ελλάδας σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης, ώστε να έχει και την τυπική εξουσιοδότηση να υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε με έμφαση ότι «Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας της η οποία βρίσκεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση». Και συνέχισε: «η περίπτωση της Ελλάδας ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί ακραία περίπτωση και αυτό συνδυάζεται με το πρόβλημα αξιοπιστίας των στοιχείων». Και πρόσθεσε: «Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την υπογραφή των χωρών που δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων. Αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, τότε τα επιτόκια δανεισμού της χώρας θα βαίνουν αυξανόμενα. Σε αυτήν την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε πιο ακριβό δανεισμό».

Μιλώντας για τις «θυσίες» που απαιτούνται είπε ότι «οι αυξήσεις όχι μόνο των μισθών αλλά και των τιμών πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με τον στόχο της ευρωζώνης και να μην ξεπερνούν το όριο τού 2% για τον πληθωρισμό».
»Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αν δεν πάρετε τα αναγκαία μέτρα στον δημοσιονομικό τομέα, τότε τα επιτόκια για την αναχρηματοδότηση του χρέους σας (επιτόκια δανεισμού)θα ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ, παρά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και αυτό γιατί οι αγορές δεν εμπιστεύονται την υπογραφή της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση έχετε σοβαρή δυσκολία να χρηματοδοτήσετε το έλλειμμα και το απόθεμα του χρέους (δυσκολία δανεισμού). Επιπλέον οι επιχειρήσεις αυτών των χωρών υποχρεώνονται σε πιο ακριβό δανεισμό από το κράτος καθώς το κράτος θεωρείται η καλύτερη υπογραφή της χώρας. Και αυτό συνιστά τεράστιο πρόβλημα. Ενα κακοδιαχειρισμένο οικονομικά κράτος επιβάλλει στον εαυτό του επιτόκια πολύ υψηλότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Τα υψηλά όμως επιτόκια τα επιβάλλει σε όλες τις δημόσιες αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις». Ο κ. Τρισέ, σχολιάζοντας αν υπάρχει κίνδυνος να καταφύγουμε στο ΔΝΤ προς βοήθεια, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν το θεωρώ ούτε πιθανό ούτε λογικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να τεθεί σε ιδιαίτερα προσεκτική επιτήρηση από όλα τα κοινοτικά όργανα. Το ίδιο ακριβώς θα γινόταν αν η χώρα αυτή ζητούσε βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 θα είναι 12,5% του ΑΕΠ σημείωσε: «Η περίπτωση της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών, είναι ακραία περίπτωση. Με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μη φυσιολογικό. Μα καθόλου φυσιολογικό. Και εντελώς διαφορετικό από το έλλειμμα που προβλεπόταν λίγο καιρό πριν. Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, το οποίο συζητήσαμε και με τον Λουκά Παπαδήμο και με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμφωνήσαμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα νούμερα. Δεν γίνεται να έχουμε στοιχεία που δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε. Υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα. Αν τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και αν τα νούμερα είναι τόσο δραματικά, που πιστεύω ότι μάλλον έτσι θα είναι, είναι σαφές ότι θα πρέπει να δεσμευτείτε για ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας σας. Διότι, έτσι, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε με το θέμα του ελλείμματος ούτε με το θέμα των αυξήσεων των τιμών, το οποίο σιγά σιγά καθιστά την οικονομία σας μη ανταγωνιστική».

http://www.greekinsight.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s