Ελληνικό «Χρυσό» λάδι στην Αμερική!

Αθήνα- Απαλή φρουτώδη γεύση που γίνεται ελαφρώς πιπεράτη καθώς σβήνει στο στόμα. Μοιάζει με ένα γευστικό ταξίδι, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ταξίδι στο παρελθόν. Τα αδέλφια Καμαριανάκη παράγουν στην Ελλάδα και εξάγουν στην Αμερική ένα βραβευμένο ελαιόλαδο, βασισμένο σε αρχαιοελληνικές συνταγές και στις διηγήσεις των γερόντων του χωριού. Αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στη Βρετανία, οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο Χρήστος Καμαριανάκης μετανάστευσε στον Καναδά και άνοιξε μια επιχείρηση εγκατάστασης λογισμικών. Ο Τιμόθεος Καμαριανάκης επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε ως αρχαιολόγος. Μερικά χρόνια αργότερα, ένα κομμάτι γης στην Πελοπόννησο ένωσε ξανά τα δύο αδέλφια. Είχαν κληρονομήσει από τον πατέρα τους 25 στρέμματα γης κοντά στο χωριό Πύργος, στην Κορινθία. Ένα κτήμα που είχαν ζωντανέψει με τα χέρια τους όταν- παιδιά ακόμηφύτεψαν εκεί ελαιόδεντρα. Ακολουθώντας μια οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε τουλάχιστον 400 χρόνια πριν στην Κρήτη, τα δύο αδέλφια αποφάσισαν το 2005 να παράγουν το δικό τους λάδι. Σήμερα, τα 1.700 μπουκάλια της ετήσιας παραγωγής τους καταλήγουν σε ράφια εκλεκτών καταστημάτων του εξωτερικού. Υπολογίζουν ότι του χρόνου τα έσοδα από τις πωλήσεις τους σε Αμερική, Καναδά και Αγγλία θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο δολάρια. Για να παρασκευάσουν το λάδι τους τα δύο αδέλφια ανέτρεξαν σε αρχαιοελληνικές πηγές και συνδύασαν τα ευρήματά τους με τη λαϊκή σοφία του χωριού.

Τα δυο αδέλφια έχουν στο κτήμα τους 1.000 δέντρα της σπάνιας και ευάλωτης ποικιλίας Πατρινιά. «Η Πατρινιά καλλιεργείται σήμερα κυρίως σε μια λεπτή λωρίδα γης ανάμεσα στην Κορινθία και την Αχαΐα. Είναι ένα δέντρο πολύ ευαίσθητο στη ζέστη και στην παγωνιά. Όμως φτιάχνει ένα λάδι με απαλή γεύση και χαμηλό σε οξέα, λέει ο Τιμόθεος Καμαριανάκης. Ο Χρήστος Καμαριανάκης έχει αναλάβει το μάρκετινγκ των προϊόντων από το Τορόντο του Καναδά. Το λάδι τους με την ονομασία «Άρτεμις» δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, αλλά μόνο στο εξωτερικό. Ένα μπουκάλι μισού λίτρου στοιχίζει 80-100 δολάρια.
Το περασμένο καλοκαίρι το «Άρτεμις» απέσπασε το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό ελαιολάδου του Λος Άντζελες. «Αν φτιάχναμε μια Μπέντλεϊ, το κόστος της θα ήταν ανάλογο. Δεν πουλάμε το προϊόν μας στην Ελλάδα γιατί στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ήδη λάδια καλής ποιότητας», λέει ο κ. Καμαριανάκης.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελιάς στο UC Davis, το 2007 η Αμερική εισήγαγε 266.512 τόνους ελαιολάδου. Το 58% των εισαγωγών προήλθε από την Ιταλία, ακολούθησαν η Ισπανία και η Αργεντινή, ενώ στην τέταρτη θέση ήταν η Ελλάδα. Ο Χρήστος Καμαριανάκης συνεχίζει να εργάζεται παράλληλα στην εταιρεία εγκατάστασης λογισμικών που δημιούργησε στον Καναδά. Εκτιμά ότι σε πέντε χρόνια τα έσοδα της επιχείρησης ελαιολάδου που έχει με τον αδελφό του θα φτάσουν τα 5-8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα του επιτρέψει, όπως λέει, να αφοσιωθεί πλήρως στο κτήμα του στην Πελοπόννησο. Ήδη ετοιμάζει μια συνεργασία με έναν φημισμένο σεφ της καναδικής τηλεόρασης που ελπίζει ότι θα προωθήσει το προϊόν του. «Με το λάδι μας λέμε μια ιστορία. Προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους της Βόρειας Αμερικής και να τους στείλουμε και πάλι στην κουζίνα. Να απολαύσουν τη χαρά της παρασκευής σπιτικού φαγητού», λέει.

http://www.greekinsight.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s