ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (SAE EU)

Frankfurt, 12 Απριλίου 2010

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2010 στην Φρανκφούρτη από το ΣΑΕ, Περιφέρειας Ευρώπης, σε συνεργασία με τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW), με ειδικό ομιλητή τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κύριο Μάρκο Μπόλαρη και θέμα «Πρόκληση της Ιστορικής Συγκυρίας – Συνεργασίες και Πρωτοβουλίες με Μέλλον».
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε και η Οργανωτική Συνάντηση των Επιχειρηματιών με στόχο την ενεργοποίηση του Δικτύου Επιχειρηματιών στην Περιφέρεια Ευρώπης.
Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ευρώπης, κύριος Γιώργος Αμαραντίδης, ευχαρίστησε τους ομογενείς επιχειρηματίες που με προσωπικά τους έξοδα συμμετείχαν στην Ημερίδα και τους ενημέρωσε για τα δύο προγράμματα που υλοποιεί με ελάχιστο κόστος η Περιφέρεια του ΣΑΕ: την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Εύρεσης Εργασίας και τον Ευρωπαϊκό Οδηγό Ελλήνων Επιχειρηματιών «e-Οδηγός».
Πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα http://www.sae-europe.eu.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Ο κύριος Αμαραντίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές ερωτήσεις – κυρίως νέων ανθρώπων – για στήριξη στην εύρεση εργασίας, πρακτικής άσκησης και προσωπικού δημιουργήθηκε η Δικτυακή πλατφόρμα, με σκοπό την παροχή μιας υψηλής ποιότητας υπηρεσίας σε όλους όσους συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Το ΣΑΕ Ευρώπης διαμορφώνει το πλαίσιο αυτό ώστε η κρίση να δώσει ευκαιρίες στους νέους και νέες μας. Ένας επιπλέον στόχος είναι να δώσει ένα ακόμη μέσο στους επιχειρηματίες μας, σημείωσε.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ κ.α.
Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ευρώπης ανέφερε, επίσης, ότι η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τις Πρεσβείες, τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τα Προξενεία της Περιφέρειας την καταγραφή των Επιστημόνων, των Ελευθέρων Επαγγελματιών, των Επιχειρηματιών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα όπου καταγράφονται τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιχειρηματιών, δικηγόρων, μεταφραστών, γιατρών κτλ, με στόχο να εξυπηρετούνται καλύτερα οι Έλληνες στην Περιφέρεια.
Ο κύριος Αμαραντίδης κάλεσε όλους τους Έλληνες Επιχειρηματίες να συμβάλλουν ουσιαστικά στα παραπάνω προγράμματα, αναδεικνύοντας τη δυναμικότητα και τις καινοτόμες δραστηριότητες που διέπει το Δίκτυό τους.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κύριος Μάρκος Μπόλαρης συνεχάρη το ΣΑΕ Ευρώπης για τη σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβε με τη δικτύωση των Ελλήνων Επιχειρηματιών στην Περιφέρεια που σκοπό έχει τη δυνατότητα συντονισμού και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με στόχο την αξιοποίηση των γνώσεων και της εμπειρίας των Ελλήνων του εξωτερικού.
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κύριες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας: την δημοσιονομική ανάταξη, την θεσμική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και τέλος τα θέματα ποιότητας στα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στην πρόκληση αυτή, μίλησε για μία ευρύτερη παραγωγική αναδιάρθρωση.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους ομογενείς επιχειρηματίες για τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης, που αποσκοπούν στη διαφάνεια, όπως η δημόσια διαβούλευση όλων των νομοσχεδίων πριν την ψήφισή τους. Προσκάλεσε τους ομογενείς στις προσπάθειες της Πατρίδας και ενημέρωσε για το σχέδιο της Ελληνικής Πολιτείας για την ανάταξη της χώρας.
Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κύριος Στέφανος Π. Ταμβάκης ανακοίνωσε ότι το ΣΑΕ σχεδιάζει τη διοργάνωση Διεθνούς Οικονομικού και Επιχειρηματικού Φόρουμ, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών στην παρούσα φάση ο κύριος Ταμβάκης, τόνισε ότι «το ΣΑΕ βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στην πρώτη γραμμή βοήθειας προς την πατρίδα» και συντονίζει τη συμβολή της ομογένειας στο νεοσυσταθέν Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας.
Ζητούμενο είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών επιχειρηματιών, επισήμανε ο κύριος Ταμβάκης και προς αυτή την κατεύθυνση η εκδήλωση της Φρανκφούρτης αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενημέρωση των ομογενών επιχειρηματιών για επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα, την πραγματοποίηση επαφών, εκδηλώσεων και σεμιναρίων, την προσέλκυση της νέας γενιάς και η ενδεχόμενη δημιουργία βάσης δεδομένων. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, επισήμανε, μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικός συντονιστικός φορέας όλων των ομογενειακών Επιχειρηματικών Δικτύων με αντίστοιχες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Ο Υπεύθυνος του Δικτύου Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και Προβολής Τουρισμού στην Ευρώπη, κύριος Γιάννης Επιτροπάκης έθεσε τους στόχους και σκοπούς του Δικτύου Επιχειρηματιών στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει επέλθει η χώρα μας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αξιοποίηση των Ελλήνων ομογενών. Σημείωσε ότι οι Έλληνες Επιχειρηματίες με την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνικοοικονομική ζωή των χωρών υποδοχής αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Πατρίδας μας και χρήσιμους συνεργάτες για την Ελληνική Πολιτεία.

Ο Αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, κύριος Φαίδων Κοτσαμπόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους του Συνδέσμου, όπως για παράδειγμα την βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την υποστήριξη της δικτύωσης των επιχειρηματιών, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται καταγραφή του επιχειρηματικού δυναμικού και παρεμφερών υπηρεσιών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Χρειάζεται, επίσης, η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και αλλαγής της νομοθεσίας για την αύξηση ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, τόνισε. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας επαγγελματικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κύριος Κοτσαμπόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, προτείνοντας ως όραμα τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Επιμελητηρίου Ομογενών, το οποίο θα λειτουργεί ως επιχειρηματική δεξαμενή του Απανταχού Ελληνισμού και θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προς τα μέλη του.
Οι παρευρισκόμενοι επιχειρηματίες τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη συνεργασίας γερμανών επιχειρηματιών με επιχειρηματίες στην Ελλάδα, ωστόσο χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, καθώς και επένδυση στην νέα γενιά των Ελλήνων, μέσω της παιδείας. Ολοκλήρωσαν λέγοντας, ότι πρέπει να απλοποιηθεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα και ότι αναμένουν η Ελληνική Πολιτεία να προτείνει συγκεκριμένα θέματα, όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Φρανκφούρτη, κυρία Σταυρούλα Φραγκογιάννη, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Γιάννης Βασιλείου, και σύσσωμο το Συντονιστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες Τηλ: +49 69 91 50 10 90
Fax: +49 69 91 50 10 919
Email: info@sae-europe.eu

Advertisements

One thought on “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (SAE EU)

 1. Φρανκφούρτη- Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκου Μπόλαρη, σε εκδήλωση ομογενών επιχειρηματιών

  Οι λόγοι που δημιούργησαν τη δριμεία οικονομική κρίση στη χώρα μας, μπορούν να αποτελέσουν την πρόκληση για μια νέα ιστορική πορεία. Το μήνυμα αυτό απηύθυνε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, σε εκδήλωση ομογενών επιχειρηματιών, που διοργάνωσε την Κυριακή στη Φρανκφούρτη το ΣΑΕ, Περιφέρεια Ευρώπης, σε συνεργασία
  με τον Ελληνο-Γερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο (DHW).

  Μιλώντας σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, ογδόντα και πλέον ομογενών επιχειρηματιών απ΄ όλη τη Γερμανία, ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι «είναι μονόδρομος η βελτίωση του επιπέδου της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και αυτό δεν θα γίνει με όρους παρωχημένους και κοινωνικά ανάλγητους».

  Για να αναστραφεί η παρούσα πορεία, σημείωσε, χρειάζεται σχέδιο ανάκαμψης και ανάπτυξης με πρώτο βήμα τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

  «Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί μόνο έτσι θα είναι εφικτή η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των συναφών κοινωνικών παροχών», τόνισε ο κ. Μπόλαρης. Και συνέχισε: «Ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα αποτελούν την προμετωπίδα της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση εξήγγειλε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των κρατικών υπηρεσιών, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της ρυθμιστικής λειτουργίας του κράτους, και θα καθορίσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής μας δράσης με προοπτική αναπτυξιακή. Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά πως ήρθε η ώρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας».

  Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, μίλησε και για το νέο οικονομικό – επιχειρηματικό πρότυπο, που οργανώνεται με βασικούς πυλώνες την καινοτομία και την ποιότητα.

  Οι βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μπόλαρη αφορούσαν τα πολλά γραφειοκρατικά, και όχι μόνο, εμπόδια που συναντούν οι επιχειρηματίες του εξωτερικού που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

  Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Μπόλαρης τόνισε ότι «με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούμε να δημιουργήσουμε υποδομές και να καλλιεργήσουμε παιδεία καινοτομίας», σημειώνοντας την ανάγκη απλούστευσης της γραφειοκρατίας για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με αποτελεσματική κοινή χρήση (αξιοποίηση) ακριβών ερευνητικών εγκαταστάσεων ή και εγκαταστάσεων μεταφορών, εφοδιαστικής (Logistics) (λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι) από τις γειτονικές περιοχές».

  «Ο εξωστρεφής, ανταγωνιστικός προσανατολισμός δεν αποτελεί επιλογή, αλλά δεδομένο που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μπόλαρτης.

  • Οι προτάσεις των ομογενών

  Τη διοργάνωση Διεθνούς Οικονομικού και Επιχειρηματικού Φόρουμ, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, σχεδιάζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Στέφανος Ταμβάκης.

  Εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών στην παρούσα φάση ο κ. Ταμβάκης, τόνισε ότι «το ΣΑΕ βρίσκεται, για ακόμα μια φορά, στην πρώτη γραμμή βοήθειας προς την πατρίδα» και συντονίζει την συμβολή της ομογένειας στο νεοσυσταθέν Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας.

  Ζητούμενο είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών επιχειρηματιών, επισήμανε ο κ. Ταμβάκης και προς αυτή την κατεύθυνση η εκδήλωση της Φρανκφούρτης αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ενημέρωση των ομογενών επιχειρηματιών για επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα, την πραγματοποίηση επαφών, εκδηλώσεων και σεμιναρίων, την προσέλκυση της νέας γενιάς και η ενδεχόμενη δημιουργία βάσης δεδομένων.

  Σε ότι αφορά τους ομογενείς επιχειρηματίες, τόνισε ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικός συντονιστικός φορέας όλων των ομογενειακών Επιχειρηματικών Δικτύων με αντίστοιχες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα υπάρχουν σημαντικά ομογενειακά επιμελητήρια στην Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Νέα Υόρκη κ.ά., αλλά και δημιουργηθούν νέα στις χώρες όπου ο ελληνισμός έχει μεγάλη πληθυσμιακή παρουσία.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και η ομιλία του Συντονιστή του ΣΑΕ, Περιφέρεια Ευρώπης, Γιώργου Αμαραντίδη, ο οποίος επισήμανε ότι η προνομιακή σχέση του ΣΑΕ με την Ελληνική Πολιτεία, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κατεξοχήν μεσολαβητή υποστήριξης των εκπεφρασμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του Δικτύου της περιφέρειας.

  Αναφέρθηκε, επίσης, στην υλοποίηση δύο έργων, που ξεκίνησε η Περιφέρεια Ευρώπης: την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Εύρεσης Εργασίας και τον Ευρωπαϊκό Οδηγό Ελλήνων Επιχειρηματιών, ενώ δρομολογείται και η έκδοση ενός Οδηγού Ελλήνων Επιστημόνων, Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών της Ευρώπης.

  Στην εκδήλωση μίλησαν και ο υπεύθυνος της επιτροπής ελληνικής επιχειρηματικότητας και προβολής τουρισμού, του ΣΑΕ Ευρώπης, Γιάννης Επιτροπάκης και ο Αντιπρόεδρος του DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος.

  Ο κ.Κοτσαμπόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους του Συνδέσμου όπως για παράδειγμα την βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και την υποστήριξη της δικτύωσης των επιχειρηματιών, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται καταγραφή του επιχειρηματικού δυναμικού και παρεμφερών υπηρεσιών, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
  Χρειάζεται επίσης η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων και αλλαγής της νομοθεσίας για την αύξηση ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, τόνισε. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας επαγγελματικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, προτείνοντας ως όραμα τη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Επιμελητηρίου Ομογενών, το οποίο θα λειτουργεί ως επιχειρηματική δεξαμενή του Απανταχού Ελληνισμού και θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες προς τα μέλη του.

  Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Φρανκφούρτη κυρία Σταυρούλα Φραγκογιάννη, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Βασιλείου και σύσσωμο το Συντονιστικό Συμβούλιο του ΣΑΕ Ευρώπης.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s