Προδημοσίευση Προγραμμάτων «Πράσινη Επιχείρηση 2010» & «Πράσινες Υποδομές 2010»

Στην αναμόρφωση και προδημοσίευση των δύο προγραμμάτων «πράσινης» ανάπτυξης προχώρησε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 60,0 εκατ. ευρώ,

Τα προγράμματα είναι η  «Πράσινη Επιχείρηση 2010» και «Πράσινες Υποδομές 2010», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ το καθένα και τα οποία εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013.

Στόχος του προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010» είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων, προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας.

Επιλέξιμες είναι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ οι επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επενδύσεις σε διαχείριση/ανακύκλωση/διάθεση αποβλήτων, παρακολούθηση εκπομπών ρύπων, και ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και διαδικασιών. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης διαμορφώνεται από 35% έως 45%.

Στο πλαίσιο της Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €30.000,00 έως €200.000,00 ανά αίτηση.

Αντίστοιχα στόχος του προγράμματος «Πράσινες Υποδομές 2010» είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο τομέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Επιλέξιμες είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ κύριες επιλέξιμες ενέργειες, εκ των οποίων μία τουλάχιστον πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο, αφορούν επενδύσεις σε διαχείριση ή/και εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους κάτωθι κωδικούς Κ.Α.-. 2008 (NACE – αναθεώρηση 2 όπως ισχύει),

  • 37: Επεξεργασία λυμάτων
  • 38: Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων, ανάκτηση υλικών
  • 39:Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων

Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης για την περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας ανέρχεται σε 35% του επιλέξιμου προυπολογισμού για τις ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και στο 40% για τις ΜΙΚΡΕΣ & ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Στο πλαίσιο της Προγράμματος «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟ-ΟΜΕΣ 2010» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από €300.000,00 έως €2.500.000,00 ανά αίτηση.

Σημειώνεται ότι επιλέξιμες -και στα 2 προγράμματα- να υποβάλουν προτάσεις είναι επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2, παρ. 2.1 σημεία 9, 10 και 11 των Κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02).

Επίσης

Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το 100% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας 3ετίας (2007,2008 και 2009).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s