Βελτιώνεται η κατάσταση στους ευρωπαϊκούς ουρανούς

Συνεχίζεται η αναστάτωση στους ευρωπαϊκούς αιθέρες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, καίτοι η κατάσταση στις αερομεταφορές βαίνει προς επανεξέταση.

Η αναστάτωση που προκάλεσε στην εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιέλ στην Ισλανδία συνεχίσθηκε και χθες το βράδυ, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε συνεχίζει να εξαπλώνεται στους ευρωπαϊκούς αιθέρες.

Η τέφρα έχει μεταφερθεί πλέον στην Τουρκία, της οποίας έκλεισε ο εναέριος χώρος στα βόρεια.

Πάνω από 63.000 πτήσεις ακυρώθηκαν στην Ευρώπη από την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας του νέφους, ανακοίνωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurocontrol.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. οι μισές προγραμματισμένες πτήσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να πραγματοποιηθούν.

Η κυριότερη ένωση ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών και η αντίστοιχη των εταιρειών εκμετάλλευσης αεροδρομίων πιέζουν για μία «άμεση επανεκτίμηση» των προληπτικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη, τα οποία εκτιμούν ως υπερβολικά.

Έως τις 05.00, ώρα Ελλάδος, η κατάσταση στις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες είχε ως εξής:

-Γερμανία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος.

-Αυστρία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 07.00, ώρα Ελλάδος

-Βέλγιο: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 21.00, ώρα Ελλάδος, όμως οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να επαναπατρίσουν, κενά, τα αποκλεισμένα σε άλλες χώρες αεροσκάφη τους.

-Βουλγαρία: Εναέριος χώρος εν μέρει ανοικτός για πτήσεις με προέλευση και προορισμό νότιες, νοτιοανατολικές χώρες, ιδίως προς και από την Ελλάδα.

-Δανία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

-Ισπανία: Όλα τα αεροδρόμια της χώρας, στα βόρεια και ανατολικά, που είχαν κλείσει προσωρινά επαναλειτουργούν.

-Γαλλία: Τα περισσότερα αεροδρόμια, που αφορούν εκείνα πάνω από τη γραμμή Νίκαια-Μπορντώ, δηλ. τα μεγαλύτερα στη χώρα, θα παραμείνουν κλειστά έως τουλάχιστον την Τρίτη στις 10.00, ώρα Ελλάδος. Χθες επαναλειτούργησαν τα αεροδρόμια στον νότο.

-Βρετανία: Παρατάθηκε κατά πέντε ώρες, έως τις 21.00, ώρα Ελλάδος το κλείσιμο του εναέριου χώρου.

-Ιταλία: Εναέριος χώρος κλειστός στα αεροδρόμια του βορρά έως τις 08.00, ώρα Ελλάδος

-Ολλανδία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

-Ρωσία: Εναέριος χώρος ανοικτός, όμως καμμία πτήση δεν πραγματοποιείται προς τη Δυτική και Βόρειο Ευρώπη.

-Σκανδιναβικές χώρες: Η Νορβηγία και η Σουηδία άνοιξαν χθες μεγάλο τμήμα του εναέριου χώρου τους, όμως οι πρωτεύουσές τους παραμένουν στο κλειστό τμήμα. Η Φιλανδία και η Δανία διατηρούν τις απαγορεύσεις.

-Ελβετία: Εναέριος χώρος κλειστός έως τις 15.00, ώρα Ελλάδος

Χωρίς προβλήματα έγινε δοκιμαστική πτήση Μπόινγκ από το Χίθροου στο Κάρντιφ με πέντε επιβαίνοντες.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways ανακοίνωσε ότι η δοκιμαστική πτήση που έγινε με πέντε επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της εταιρίας Γουίλι Γουάλς, δεν συνάντησε καμία δυσκολία.

Το αεροσκάφος Boeing 737 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χιθροου στο Λονδίνο, περίπου στις 17.00 GMT και έμεινε για μία ώρα σε ύψος 40.000 ποδών, πριν πετάξει πάνω από την Ιρλανδία και προσγειωθεί στο Κάρντιφ στις 19.41-GMT.

Η δοκιμαστική πτήση έγινε για να ελεγχθεί η λειτουργία του αεροσκάφους στις συνθήκες που έχουν προκληθεί από το ηφαιστειακό νέφος από την Ισλανδία.

«Οι συνθήκες ήταν άριστες και το αεροσκάφος δεν συνάντησε δυσκολίες. Τώρα θα γίνουν τεχνικές αναλύσεις στη μηχανική βάση της BA στο Κάρντιφ», ανακοίνωσε η βρετανική αεροπορική εταιρεία.

Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας μέχρι τις 12.00 GMT

Ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον έως τις 12.00 GMT, λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει σκεπάσει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές αρχές πολιτικής αεροπορίας.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ασφαλής, όπως έδειξαν οι επιθεωρήσεις των αεροσκαφών που έκαναν εννέα δοκιμαστικές πτήσεις. Στα αεροπλάνα αυτά δεν εντοπίστηκε καμία βλάβη στους κινητήρες, ούτε στοιχεία για επικίνδυνη συγκέντρωση στάχτης.

Ο πρόεδρος της KLM, Πέτερ Χάρτμαν, δήλωσε στο ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ, ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είναι ασφαλής «με εξαίρεση μία περιοχή στα βόρεια, μεταξύ Ισλανδίας και Ρωσίας».

Οι αεροπορικές εταιρίες και οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα αεροδρόμια στην Ευρώπη ασκούν πιέσεις στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, ζητώντας επανεξέταση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, καθώς τα κόστη από τις ακυρώσεις πτήσεων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα ταλαιπωρούνται και εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η Ιταλία και η Αυστρία ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια που είχαν κλείσει, ενώ οι υπουργοί μεταφορών της ΕΕ θα έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί να χαλαρώσουν οι περιορισμοί.

Οι ολλανδικές αρχές επέτρεψαν εξάλλου το βράδυ την απογείωση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών της KLM, με προορισμό τη Σάρζα και τη Μπανγκόκ. Ο ολλανδικός εναέριος χώρος παραμένει κλειστός για τις πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών, αλλά το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι αναζητά τρόπους για να επιτραπεί η εκτέλεση ορισμένων πτήσεων.

Ο πρόεδρος της KLM εξέφρασε την ελπίδα ότι από σήμερα θα επιτραπούν οι πτήσεις επιβατικών αεροσκαφών, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον ανοίξει ο εναέριος χώρος θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχει προκαλεσει η ακύρωση χιλιάδων πτήσεων λόγω του ηφαιστειακού νέφους.

Γερμανία: Κλειστός ο εναέριος χώρος ως τις 20.00 τοπική

Ως τις 20.00 τοπική ώρα (18:00 ώρα GMT) θα παραμείνει κλειστός ο εναέριος χώρος στη Γερμανία εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε η γερμανική υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας DFS.

Φινλανδία: Δύο αεροδρόμια θα ανοίξουν προσωρινά για λίγες ώρες σήμερα

Η Φινλανδία θα ανοίξει προσωρινά δύο από τα αεροδρόμια της, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια του Τουρκού και του Τάμπερε που έκλεισαν την Πέμπτη εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Τα δύο αεροδρόμια θα παραμείνουν ανοικτά από τις 12:00 ως τις 18:00 τοπική ώρα (09:00-15:00 ώρα GMT), διευκρίνισε η φινλανδική αεροπορική εταιρεία Finavia.

Κλειστός μέχρι τις 18:00 GMT ο εναέριος χώρος του Βελγίου

Μέχρι τις 18:00 ώρα GMT θα παραμείνει κλειστός ο εναέριος χώρος του Βελγίου, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές.

Στη Γερμανία, παρατάθηκε επίσης ως τις 18:00 ώρα GMT ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου εξαιτίας της τέφρας από ηφαίστειο της Ισλανδίας. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να αρθεί ο αποκλεισμός στις 12:00 ώρα GMT.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Lufthansa και η Air Berlin επέκριναν ανοικτά την απόφαση να κλείσει ο γερμανικός εναέριος χώρος, χωρίς να υπολογιστεί η συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα και προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασιστεί αν είναι δυνατόν να επαναληφθούν οι πτήσεις, με συντονισμένο τρόπο.

Κροατία: Όλα τα αεροδρόμια λειτουργούν, εκτός από αυτό του Όσιτζεκ

Όλα τα αεροδρόμια της Κροατίας, εκτός από το αεροδρόμιο του Όσιτζεκ, τα οποία είχαν διακόψει τη λειτουργία της εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία, λειτουργούν κανονικά, από χθες στις 15:00 το μεσημέρι.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κροατίας, αποφάσισε τη λειτουργία των αεροδρομίων της χώρας, εκτός από αυτά που βρίσκονται στο βόρειο και ανατολικό της τμήμα, μετά από την τελευταία αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων της περιοχής.

Έτσι, λειτουργούν τα αεροδρόμια του Ζάγκρεμπ, της Πούλα, της Ριγέκα, του Λούζινι, του Ζάνταρ, του Σπλιτ, του Μπρατς, αλλά και του Ντουμπρόβνικ. Από την άλλη μεριά, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών το αεροδρόμιο του Όσιτζεκ, παραμένει εκτός λειτουργίας.

Ρουμανία: Ανοίγουν τα αεροδρόμια

Τα αεροδρόμια της Ρουμανίας, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών στη χώρα, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η επιτροπή ανέλυσε τις επιπτώσεις από τη στάχτη της Ισλανδίας στη διαμόρφωση των μετεωρολογικών συνθηκών της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής, πριν λάβει τις αποφάσεις της.

Τη λειτουργία των αεροδρομίων από το μεσημέρι, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Εμιλ Μποκ.

Περιστασιακά λειτουργούν τα αεροδρόμια στη Βουλγαρία

Περιστασιακά λειτουργούν τα αεροδρόμια της Βουλγαρίας, εξαιτίας των κινδύνων για τις πτήσεις των αεροσκαφών, από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας.

Στο βουλγαρικό εναέριο χώρο, το πρόβλημα παρατηρείται μέχρι την οροφή των 24.000 ποδιών (8 χλμ.).

Χθες έγιναν κανονικά οι πτήσεις από το αεροδρόμιο της Σόφιας, προς τη Ρώμη, αλλά και τη Μαδρίτη.

Θεσσαλονίκη: Ομαλά λειτουργεί το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ομαλά λειτουργεί κατά την ώρα αυτή, το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να υπάρξουν ακυρώσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις αεροσκαφών. Οι ακυρώσεις των πτήσεων προκαλούνται εξαιτίας των κινδύνων, από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας, για τις τουρμπίνες των αεροσκαφών, τα οποία πετούν στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Σουηδία: Άνοιξε το αεροδρόμιο της Στοκχόλμης

Άνοιξε το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης από τις 06.00 GMT για τις πτήσεις βορείως και δυτικά της πρωτεύουσας της Σουηδίας, ανακοίνωσαν οι αρχές του αεροδρομίου.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος των αρχών του αεροδρομίου είχε δηλώσει ότι επίκειται το άνοιγμα του εναερίου χώρου της σουηδικής πρωτεύουσας. «Η προκαταρκτική απόφαση για το άνοιγμα του εναερίου χώρου της Στοκχόλμης έχει ληφθεί, αλλά περιμένουμε την επιβεβαίωση που εξαρτάται από τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις», είπε.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s