Οι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για ενα καλύτερο μέλλον

Ορδές μεταναστών φαίνεται να έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στη χώρα μας, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να ξενιτευτούν ή το έχουν κάνει ήδη, με την ελπίδα καλύτερων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Σύμφωνα με στοιχεία του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, όπως δημοσιεύονται στη Realnews, κατά την τελευταία δεκαετία την Ελλάδα έχουν εγκαταλείψει ήδη 850.000 Έλληνες με σκοπό να εργαστούν σε Ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική και τον Καναδά, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αν και σκέφτονται τον επαναπατρισμό τους, τελικά τον αναβάλλουν λόγω των ασταθών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Σ. Ρομπόλης : «H Eλλάδα μοιάζει να διώχνει τα παιδιά της καθώς οι χιλιάδες Έλληνες υψηλής τεχνικής εξειδίκευσης που εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από το καθυστερημένο τεχνολογικά οικονομικό σχηματισμό της χώρας μας, όπως είναι η ελληνική οικονομία».

Μάλιστα όπως τονίζει ο ίδιος, στην εφημερίδα: « όσο πιο υψηλά προσόντα αποκτούν οι εν δυνάμει εργαζόμενοι, τόσο πιο πιθανό είναι γι’ αυτούς να επιλέξουν να εργαστούν σε ξένο κράτος παρά στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Μόναχο τον Ιανουάριο, τα τελευταία 2 χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που επέλεξαν τη Γερμανία ανέρχεται σε 12.000, ενώ όπως επισημαίνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, κ. Μανώλης Ανέστης «η άφιξη τους δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη». Επιπλέον υπολογίζεται πως τα τελευταία επτά χρόνια από τη Γερμανία έχουν περάσει σχεδόν 100.000 Έλλήνες, οι οποίοι είτε εργάστηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα είτε εγκαταστάθηκαν σε κάποια άλλη χώρα.

Δεν είναι λίγοι και αυτοί όμως, που επιλέγουν το Βέλγιο για να κάνουν μια καινούργια αρχή, παρά τις παρόμοιες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Αύξηση του ελληνικού πληθυσμού υποστηρίζει πως έχει παρατηρήσει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Βελγίου,κα. Ευδοξία Πάντα σύμφωνα με την οποία, στο Βέλγιο καταφθάνουν κατά κύριο λόγο επιστήμονες, που αναζητούν εργασία σε τράπεζες, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες καθώς και εργάτες, που σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκουν εργασία που θα μπορούσαν να έχουν βρει και στην Ελλάδα.

Παρόμοιο στη σύσταση του φαίνεται να είναι και το εργατικό δυναμικό που καταφθάνει στην Ελβετία από τη χώρα μας, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Κοινοτήτων μεταναστών Ελβετίας, κ. Παύλος Παυλίδης στην Realnews: «είναι βέβαιο πως όσοι έρχονται αναζητούν την καλύτερη δυνατή επαγγελματική αποκατάσταση τους».

Ενδεικτικό της αυξημένης τάσης για μετανάστευση που επικρατεί στην Ελλάδα είναι τα σχεδόν 76.000 βιογραφικά που έχουν υποβληθεί στην ιστοσελίδα Eures από Έλληνες πολίτες σε εργοδότες του εξωτερικού, ενώ η χώρα μας έρχεται 14η ανάμεσα στις 30 και πλέον χώρες από τις οποίες προέρχονται τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα. Οι τομείς εκείνοι που απορροφούν Έλληνες και ξένους μετανάστες είναι κυρίως ο νομικός, ο διοικητικός και ο οικονομικός και ακολουθούν εκείνοι του μάρκετινγκ και των ξενοδοχοϋπάλληλων.

Αντιπροσωπευτικά είναι και τα αποτελέσματα σχετικής διαδικτυακής έρευνας της MANPOWER, βάσει της οποίας 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν. Το 40% των ερωτηθέντων έχει ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας για εργασιακούς λόγους, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως έχουν μετακομίσει σε κάποια ξένη χώρα. Τα κίνητρα που ωθούν στη μετανάστευση, είναι αρχικά οι υψηλές απολαβές (88%), οι καλύτερες προοπτικές απασχόλησης (72%) και η ευκαιρία για ανάπτυξη της σταδιοδρομίας (67,5%).

tvxs.gr

Advertisements

One thought on “Οι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για ενα καλύτερο μέλλον

  1. Εχω παρατηρήσει οτι την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα συμβαίνει μιά κάθετη πτώση της «ποιοτικής καθημερινότητας» αν μου επιτρέπεται ο όρος. Δηλαδή παντού σε όλες τις δραστηριότητες επαγγελματικές και κοινωνικές υπάρχει μιά ποιοτική πτώση η οποία είναι σημαντική. Σε σημείο μάλιστα που να καθιστά πολύ δύσκολη την ζωή ενός ατόμου με ανώτατη μόρφωση ακόμα και με μεσαίου επιπέδου μόρφωση. Αυτό έχει συμβεί απο την μετανάστευση των μορφωμένων σε αυτόν τον τεράστιο αριθμό για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Ελλάδας. Με απλά λόγια τι έχει συμβεί. Οι μορφωμένοι σχεδόν έφυγαν και την θέση τους στο επαγγελματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι πήραν αυτοί που έμειναν δηλαδή άτομα με μεσαία και κυρίως χαμηλή ή ανεπαρκή μόρφωση. Αυτό έχει ως συνέπεια την κάθετη πτώση της ποιότητας σε όλο το φάσμα της ζωής στην Ελλάδα και μάλιστα αποτελεί και ένα απο τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Για να το πούμε και πιό λαικά έφυγαν σχεδόν όλοι οι μορφωμένοι άνδρες αλλά και γυναίκες (άλλο πρόβλημα εδώ) και έμειναν τα «μπάζα» της Ελληνικής κοινωνίας για να συνεχίσουν την ζωή στην Ελλάδα. Τα «μπάζα» αυτά μετέτρεψαν την Ελλάδα απο μιά χώρα σε διαδικασία εξευρωπαισμού σε μιά χώρα τυπικά βαλκανική με τριτοκοσμικές τάσεις. Και όλα αυτά σε συνδιασμό με την παρουσία των ξένων στην Ελλάδα κατά το ίδιο διάστημα οι οποίοι είναι ανύπαρκτης μόρφωσης και χαμηλού επιπέδου κουλτούρας οι οποίοι έδωσαν την χαριστική βολή και έτσι καταβαραρθρώθηκε το ποιοτικό στοιχείο σε όλο το φάσμα της ζωής στην Ελλάδα. Με την σημερινή κατάσταση μπορούμε να φανταστούμε πώς θα είναι η Ελλάδα μετά απο είκοσι χρόνια αν δεν αλλάξουν τα πράγματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s