Τζορτζ Σόρος: Μόνη λύση η περικοπή της σπατάλης

Σαφέστατος στο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα την πολιτική που έχει εξαγγείλει για την περικοπή των δημοσίων δαπανών προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό εμφανίζεται ο διασημότερος ίσως δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά.

Ο επονομαζόμενος και «γκουρού των αγορών», άριστος γνώστης των κανόνων και των μηχανισμών λειτουργίας τους, εκτιμά ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» από αυτή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, από τη στιγμή που «αμφιβάλλει», όπως σημειώνει, «ότι είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, επειδή μεγάλο μέρος του ανήκει στις ελληνικές τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι θα πηγαίνατε σε μία τραπεζική κρίση».

Δηλώνει «ιδιαίτερα δυσαρεστημένος» με τη στάση της Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας και χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι το Βερολίνο επέμεινε «να είναι τα επιτόκια του μηχανισμού διάσωσης σε τόσο υψηλά επίπεδα», υπογραμμίζοντας όχι μόνο ότι με αυτόν τον τρόπο το σχέδιο διάσωσης γίνεται «λιγότερο αποτελεσματικό» αλλά και ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε «ένα φαύλο κύκλο θανάτου». «Υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να έχει η Ελλάδα να πληρώσει μεγάλα επιτόκια και να μη βγει ποτέ από την κρίση, επειδή θα πρέπει στη συνέχεια να γίνουν και άλλες μειώσεις στον προϋπολογισμό, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση, η οποία θα επιφέρει μείωση των κρατικών εσόδων», λέει χαρακτηριστικά.

H ανάμειξη του ΔΝΤ

Εκτιμά όμως ότι η ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βοηθήσει: «Το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί από τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα οι όροι του ΔΝΤ θα είναι λιγότερο επαχθείς από τους όρους, για τους οποίους επιμένει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και το σημαντικότερο είναι ότι η βοήθεια από το ΔΝΤ θα έρθει με χαμηλότερους τόκους από αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Επιχειρώντας να εξηγήσει τα αίτια της στάσης του Βερολίνου, αναφέρεται στις προβλέψεις του γερμανικού συντάγματος και το εσωτερικό πολιτικό κόστος, επισημαίνει δε ότι «η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του ευρώ γιατί αν τα μέλη του ευρώ δεν είναι έτοιμα να επιτρέψουν στις χώρες που έχουν δυσκολίες να επωφεληθούν από τα χαμηλότερα επιτόκια που κυριαρχούν στην Ευρωζώνη, φυσικά υπό επιτήρηση, τότε το να είναι κανείς μέλος της Ευρωζώνης θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολο».

Διαβλέπει πιθανότητα να φτάσει το Βερολίνο έως την αποχώρηση από το ευρώ; «Είναι ένα ενδεχόμενο», απαντά, «αλλά πιστεύω ότι όταν η κοινή γνώμη αναλογιστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας θα αλλάξει άποψη, επειδή βασικά η διάλυση της Ευρωζώνης θα σημάνει πιθανώς και τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό θα έκανε κακό τόσο στη γερμανική οικονομία, όσο και στις οικονομίες των άλλων χωρών, που θα θελήσουν να βρουν έναν τρόπο να αναμορφώσουν το ευρώ, επειδή σαν νόμισμα είναι ατελές. Οι χώρες της Ευρώπης έχουν κοινή τράπεζα αλλά δεν έχουν κοινή οικονομική πολιτική ούτε κοινό υπουργείο Οικονομικών. Οι αρχιτέκτονες της Ε.Ε. γνώριζαν ότι μία Ευρωπαϊκή Ενωση χτίζεται βήμα-βήμα. Πρώτο βήμα η πολιτική βούληση, και μετά το επόμενο βήμα. Και εκεί βρισκόμαστε τώρα με το ευρώ, πρέπει να κάνετε το επόμενο βήμα. Το ερώτημα είναι υπάρχει πολιτική βούληση για να το κάνετε; Οταν συνειδητοποιήσετε τον άλλο δρόμο, τη διάλυση του ευρώ και της Ε.Ε. τότε πιστεύω ότι η πολιτική βούληση θα βρεθεί».

Η ελληνική πρόκληση

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Σόρος σημειώνει ότι «βρίσκεται σε πραγματική κρίση και τα προβλήματά της είναι πολύ αληθινά» και θέτει σε δεύτερο πλάνο τον ρόλο που έπαιξαν οι αγορές. «Ο προϋπολογισμός ήταν πραγματικά εκτός ελέγχου και πιεσμένος από συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες. Η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να κόψει αυτή τη σπατάλη και νομίζω ότι η επιτυχία του προγράμματός της θα εξαρτηθεί από αυτό. Αν η κυβέρνηση επιτύχει σε αυτό, τότε η κοινή γνώμη στην Ελλάδα θα είναι πιο δεκτική στον πόνο και τις περικοπές που χρειάζονται στο επίπεδο ζωής και αυτή είναι η διέξοδος», αναφέρει.

Τέλος, η προτροπή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο έχει μιλήσει αρκετές φορές για την κρίση, είναι: «Νομίζω πως κάνει ό,τι είναι πρακτικά δυνατόν. Είμαι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης -ιδιαίτερα της Γερμανίας- να δώσει περισσότερα σε αντάλλαγμα για την περικοπή δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση κάνει αυτές τις περικοπές, τότε θα ήθελα η Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να εξασφαλίσει στην Ελλάδα λογικά επιτόκια».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s