Μη φοβού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Επιχειρώντας να καθησυχάσει φόβους ότι τα χειρότερα έπονται, μετά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, ο γενικός διευθυντής του Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι «οι έλληνες πολίτες δεν πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εδώ, για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε».

Της Ρένας Ακριτίδου

Οι εξελίξεις γύρω από την ταχύτητα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από ΔΝΤ και Ε.Ε. επισκίασαν σχεδόν όλες τις συζητήσεις στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην οποία δεν παρέστη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επικαλούμενος προβλήματα υγείας.
Οι πιέσεις προς την Ευρώπη για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αντανακλώνται και σε σχετικές δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ. Τα κυριότερα εμπόδια αποδίδονται στη Γερμανία, όπου η σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα θεωρείται απαραίτητο «επιχείρημα» για ψηφοφόρους ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 9ης Μαΐου στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη διατύπωση του ελληνικού αιτήματος ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης έσπευσε να δηλώσει ότι θα ενεργοποιηθεί, μόνον αν απειληθεί «η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του». Η απόφαση για το πότε και πόση οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο έπειτα από δέκα ημέρες, δήλωνε την ίδια ημέρα ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνιζε ότι οι διεργασίες μελών της Ε.Ε. για την ενεργοποίηση του μηχανισμού «πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου».
Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν» το ποσό που αναλογεί στο ΔΝΤ, όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, είναι περίπου το ένα τρίτο του πακέτου των 45 δισ. ευρώ και θεωρείται τεράστιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη βοήθεια προς χώρα είχε αναλάβει να διαχειριστεί το ΔΝΤ. «Είναι αχαρτογράφητο έδαφος για το ΔΝΤ», σχολίασε βρετανός αξιωματούχος, που βρισκόταν στην Ουάσιγκτον.
«Μη δαιμονοποιείτε το ΔΝΤ. Είμαστε διαφορετικοί από το παρελθόν», υποστήριξε ο Ντομινίκ Στρος Καν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προεδρεύοντα της διεθνούς νομισματικής και οικονομικής επιτροπής του συμβουλίου του ΔΝΤ Γ. Μπούτρος-Γκάλι. «Δυστυχώς οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα…. Σήμερα αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μία άλλη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Στρος Καν. Ο Μπούτρος Γκάλι υπερθεμάτισε, δηλώνοντας πως υπό την ηγεσία Στρος Καν το ΔΝΤ έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των χωρών τις οποίες καλείται να διασώσει.

«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ»
Ο διευθυντής του ΔΝΤ είχε συναντήσεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Όλι Ρεν. Μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό ο Στρος Καν δήλωσε εντυπωσιασμένος από «την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες, για να επαναφέρουν την οικονομία τους στο σωστό δρόμο. Το ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι εταίροι και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα, για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».
«ΔιΝεΤου» με απεργιακό Μάιο
Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων αναμένεται να εισηγηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος της εργατικής Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα -ή το αργότερο αύριο- με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο. Τα σχέδια της κυβέρνησης και του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις φαίνεται πως θα οδηγήσουν τα εργατικά συνδικάτα σε τρεις 24ωρες απεργίες μέσα στο Μάιο: η πρώτη στις 5 ή στις 6 του μήνα, η δεύτερη μάλλον στις 12 Μαΐου και η τρίτη την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Στην πρόταση αυτή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέληξε μετά το ναυάγιο των διαβουλεύσεων που είχε με το υπουργείο Εργασίας αλλά και τις εντονότατες πιέσεις που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, ώστε να μπει η εργατική Συνομοσπονδία στο χορό των κινητοποιήσεων. Αύριο συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα τα συλλαλητήρια της Τρίτης με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με τη στήριξη των δυνάμεων της ΑΔΕΔΥ. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 6.30 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης. Σε στάσεις εργασίας θα προχωρήσουν αύριο οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ από την αρχή της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως το τέλος των δρομολογίων Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για να λάβει αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις. Για την Πρωτομαγιά ΕΚΘ και ΕΔΟΘ αναμένεται να διοργανώσουν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο άγαλμα του Βενιζέλου και το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Καμάρα. Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να έχει καθαρά απεργιακό χαρακτήρα.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΙΧΛΕΤΙΔΗΣ

Σινιάλο στις αγορές
Σίγουρος ότι η συνδυασμένη βοήθεια Ε.Ε. και ΔΝΤ, ύψους 45 δισ. ευρώ, θα φτάσει έγκαιρα, στις αρχές Μαΐου, εμφανίστηκε χθες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έπειτα από μαραθώνιο συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον.
Τη διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου, καθώς και ότι, μόλις παρουσιαστεί το «σκληρό και αυστηρό τριετές πρόγραμμα», θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τους δύο πυλώνες του μηχανισμού (ΕΕ, ΔΝΤ) διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκρουσε την κριτική πως η Ελλάδα καθυστέρησε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό, ενώ επανέλαβε πως η χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Το πρόγραμμα, επισήμανε, που θα έχει τριετές χρονοδιάγραμμα και αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις, θα ανακοινωθεί, όταν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν άρχισαν από το μηδέν, καθώς υπάρχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που φέρει την έγκριση της Ε.Ε., όπως σημείωσε.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο φορολογικό νόμο και υπογράμμισε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας. Επικαλέστηκε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, που επίσης εκτιμάται πως θα συμβάλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως ανέφερε, ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ .
«Όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους», υπογράμμισε ο υπουργός. «Το σκληρό και αυστηρό πλαίσιο θα αποτελέσει το σημαντικό σινιάλο που θα δώσουμε στις αγορές».
Απέρριψε τα σενάρια περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας, λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων.
Όσο για τις εικασίες ή και προτροπές για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου «είναι ένα σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, τελεία».
Στηρίζει το μηχανισμό στήριξης ο Σημίτης
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του αμφισβητεί την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο υποστηρίζει πως, από τη στιγμή που αυτός δημιουργήθηκε, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη χρησιμότητά του ή για το αν ορθώς η κυβέρνηση προσέφυγε σε αυτόν. Επιπλέον απορρίπτει την άποψη ότι η Ελλάδα βάδιζε εδώ και δεκαετίες προς το ΔΝΤ. «Πήγε τώρα εξαιτίας του κατήφορου που ακολούθησε μετά το 2004 και εξαιτίας του εκτροχιασμού μετά το 2007», είπε.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Εκσυγχρονισμού του Κοινωνικού Κράτους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος πρότεινε περαιτέρω μέτρα σοκ, για να εξέλθει η χώρα από την κρίση. «Συστηματικά καλλιεργείται η εντύπωση ότι διερχόμαστε μία οικονομική περίοδο δύσκολη μεν, αλλά που κάποια στιγμή σύντομα θα ξεπεραστεί και θα επανέλθουμε ‘εις την προτέραν μακαρίαν κατάσταση’. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και πρέπει να του το εξηγήσουμε», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος θεωρεί το ισχύον Πρόγραμμα Σταθερότητας «μικρότερο των περιστάσεων». Προτείνει δε μεταξύ άλλων να περιληφθούν σε ένα πενταετές πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας.
Χαρακτηριστική πάντως της δυσαρέσκειας και μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος για τους έως τώρα χειρισμούς είναι η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ, η οποία ζητά την άμεση σύγκληση συνεδρίου, «για να επαναπροσδιοριστούν και να εγκριθούν οι πολιτικές του σοσιαλιστικού κινήματος». Με την ελπίδα ενδεχομένως να μην ακολουθήσει το ελληνικό την τύχη του ουγγρικού σοσιαλιστικού κόμματος, που αποδοκιμάστηκε στις κάλπες αυτό το μήνα, αφού προσπάθησε να επιβάλει περισσότερες οδυνηρές περικοπές στον προϋπολογισμό, τις οποίες είχε υπαγορεύσει το ΔΝΤ…
Οι συνταγές των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών
Παρότι δεν παρέστη στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη χθεσινή «Bild» τονίζει πως «το γεγονός ότι ούτε η Ε.Ε. ούτε η γερμανική κυβέρνηση έχουν λάβει απόφαση σημαίνει πως η απάντηση μπορεί να είναι τόσο καταφατική όσο και αρνητική». Τα δάνεια, πρόσθεσε, θα εκδοθούν στο δεύτερο μισό του Μαΐου και «η Ελλάδα ζήτησε τώρα την ενεργοποίηση του μηχανισμού γνωρίζοντας πως για αυτό απαιτείται χρόνος». Υπογράμμισε ακόμη ότι αδιαπραγμάτευτος όρος για τη γερμανική στήριξη είναι η τήρηση σκληρών μέτρων εξυγίανσης στα επόμενα χρόνια. Ο γερμανός υπουργός επιχειρεί επίσης να καθησυχάσει τους Γερμανούς, σημειώνοντας ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα θα δοθούν μέσω της αναπτυξιακής κρατικής τράπεζας ΙΚΒ και όχι από το γερμανικό προϋπολογισμό. Οι γερμανοί φορολογούμενοι, επισημαίνει, θα επιβαρύνονταν, μόνον στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνεια. Αυτό δεν θα συμβεί, καθώς «οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας για το 2010 και ετοιμάζουν επιπλέον προγράμματα και για τα επόμενα χρόνια». Ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για εγγυήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ, οι οποίες θα δοθούν, εάν οι συζητήσεις Ελλάδας, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν «καλό τέλος». Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ρεαλιστική για την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή, τονίζει ότι «τέτοια αιτήματα δεν βοηθούν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στο πλαίσιο των (ευρωπαϊκών) συνθηκών». Ωστόσο άλλη μία έκφανση της γερμανικής απροθυμίας καταγράφηκε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε στη δημόσια γερμανική τηλεόραση. «Δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λευκή επιταγή», είπε στο ZDF. «Μπορεί να υπάρξει βοήθεια, αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη σταθερότητα του κοινού μας νομίσματος».

Απαραίτητη για την επιβίωση του ευρώ είναι η υπέρβαση των ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά, για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις, η Ευρωζώνη πρέπει να είναι αυστηρή, τόνισε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ σε συνέντευξή της στην «Journal du Dimanche». Χαρακτήρισε δε το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα «κοκτέιλ ανοχής και αυστηρότητας». «Δεν θα αποδεσμεύσουμε το σύνολο του ποσού αμέσως. Θα προχωρήσουμε με βάση τις ανάγκες και σε περίπτωση στάσης πληρωμών θα πατήσουμε αμέσως το φρένο», πρόσθεσε. Το σχέδιο βοήθειας χρειάζεται την έγκριση του γαλλικού κοινοβουλίου και η υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να συμφωνήσουν οι γάλλοι βουλευτές ότι η επίδειξη αλληλεγγύης προς έναν εταίρο δεν σημαίνει ελαστικότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Γκάρντιαν» αν η Γερμανία θέτει τροχοπέδη σε μία γρήγορη λύση, ο βρετανός υπουργός Άλαστερ Ντάρλιγκ επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο του ΔΝΤ σε υπουργικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν επικρίνει κανέναν. Αυτό που πιστεύω ότι έχει απόλυτα επιτακτική σημασία είναι όχι μόνον να επιτευχθεί συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό, αλλά και οι χώρες της Ευρωζώνης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στις οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει σε σχέση με τη διάθεση κεφαλαίων στην Ελλάδα».

Advertisements

One thought on “Μη φοβού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

  1. ΣΥΝ: Αλλού ο παπάς και αλλού τα ράσα του…
    Tου Μάκη Κοψίδη

    Όλα τα είχε η Μαριορή ο φερετζές της έλλειπε. Ήταν που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σαν την Βαβέλ , η τριχοτόμηση του ΣΥΝ τους έλλειπε. Ο λόγος για την κρίση και την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ο Τσίπρας ζητά δημοψήφισμα, ο Κουβέλης λέει όχι στο δημοψήφισμα και ο Λαφαζάνης …. επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Και να φανταστείτε ότι οι προαναφερόμενοι είναι οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Καταλαβαίνει ο καθένας τι έχει να γίνει στο συνέδριο και ποια θα είναι η πορεία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s