Μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος

Της Φωτεινης Kαλλιρη

Στο «όνειρο» του καλοπληρωμένου, «βρέξει χιονίσει» δημοσίου υπαλλήλου, όπως όλα δείχνουν, μπαίνουν τίτλοι τέλους. Το σπάταλο Δημόσιο-εργοδότης είναι βρόχος για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει, υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης του μηχανισμού στήριξης, τη δημιουργία ενός μικρότερου και πιο ευέλικτου κράτους, με πάγωμα μισθών και προσλήψεων, αλλά και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Στη χώρα μας σχεδόν ένας στους δέκα Ελληνες έχει εργασιακή σχέση με το Δημόσιο, είτε ως μόνιμος υπάλληλος, είτε ως συμβασιούχος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Μελετών και Ερευνών του ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών). Αλλά και τα επίσημα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ενδεικτικά, ενώ μόνον η μισθοδοσία των περίπου 760.000 δημοσίων υπαλλήλων αγγίζει το 40% του ΑΕΠ. Αντιστοίχως, στην Αυστρία ή στην Πορτογαλία, χώρες με τις οποίες έχουμε σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται σε 150.000 και 300.000 άτομα. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι προσπάθειες μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη Σουηδία έχει ήδη αρθεί η μονιμότητα.

Το αδιαχώρητο στο Δημόσιο προκλήθηκε σταδιακά την τελευταία δεκαετία όταν ο αριθμός των μονίμων και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου ανήλθε σε 759.084, αν συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, στρατιωτικοί, καθηγητές, και εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α). Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των συμβασιούχων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 υπηρετούσαν στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση 19.406 με συμβάσεις έργου και 73.334 με ορισμένου χρόνου.

Η πλειονότητα των υπαλλήλων απασχολείται στην πρωτεύουσα και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, ενώ ένας στους δύο (53%) υπηρετεί στην Αθήνα. Συντριπτικό -υπέρ της πρωτεύουσας- είναι το ποσοστό των υπαλλήλων στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς 9:10 (ποσοστό 89,1%) εργάζεται επίσης στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα. Παρ’ όλα αυτά, δυσεύρετοι είναι οι υπάλληλοι που διαθέτουν πτυχίο από πανεπιστήμιο: μόλις τρεις στους δέκα στην κατηγορία των υπουργείων και ένας στους δέκα στην κατηγορία των ΝΠΔΔ.

Από τη «χαρτογράφηση» των 96.973 υπαλλήλων στα υπουργεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρετεί στο υπουργείο Οικονομικών 26.688 (27,5%), ακολουθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 13.094 υπαλλήλους και τρίτο έρχεται το Δικαιοσύνης με 12.597. Από τους υπαλλήλους όλων των υπουργείων οι 85.860 είναι μόνιμοι και οι 11.107 αορίστου χρόνου. Το προσωπικό στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου φθάνει τους 119.387, εκ των οποίων 110.479 είναι μόνιμοι και 8.908 με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Από το σύνολο των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ οι 53.072 υπηρετούν στον νομό Αττικής, ενώ 12.141 είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, 29.050 ειναι τεχνολογικής εκπαίδευσης, 51.282 απόφοιτοι λυκείου και 18.006 υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Oι εργαζόμενοι στα ΝΠΙΔ ανέρχονται σε 73.850 και όλοι τους απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

H επίσημη εικόνα στους ΟΤΑ αποτυπώνεται σε αριθμούς ως εξής:

91.274 συνολικά οι υπάλληλοι, από τους οποίους 77.900 είναι μόνιμοι και 13.374 αορίστου χρόνου.

Με τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, τις καταργήσεις φορέων και την ψήφιση του «Καλλικράτη», του νόμου για την αυτοδιοίκηση, αναμένεται να γίνουν χιλιάδες μετατάξεις (εθελοντικές και υποχρεωτικές) προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις των υπηρεσιών που θα μεταφερθούν, ενώ η ενεργοποίηση του «μηχανισμού διάσωσης» θα σημάνει μαζική έξοδο συμβασιούχων, ίσως και αορίστου χρόνου.

Mέχρι και το τέλος του χρόνου πάντως υπολογίζεται να απασχοληθούν περίπου 55.000 – 60.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου στο Δημόσιο, οι οποίοι θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον νόμο (Ραγκούση) 3812/2009.

kathimerini.gr

Advertisements

One thought on “Μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος

 1. Na ke mia pollh kalh protash apo to KKE.
  As elpisoume oti tha katatethoun ke alles tetoies protaseis! Gia na doyme poioi alloi tha akolouthsoun kai poioi oxi.

  Πρόταση Νόμου
  «Για την κατάργηση της Βουλευτικής σύνταξης »
  Άρθρο 1ο
  Καταργείται η βουλευτική σύνταξη και σταματά κάθε συνταξιοδοτική παροχή λόγω βουλευτικής θητείας.
  Άρθρο 2ο
  Ο χρόνος βουλευτικής θητείας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής ασφάλισης στο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του.
  Άρθρο 3ο
  Ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και τον καθορισμό του ύψους της σύνταξης ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.
  Άρθρο 4ο
  Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβέρνησης .
  Αθήνα 3 -5 -2010
  Οι προτείνοντες βουλευτές
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ
  ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
  ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
  ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
  ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
  ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ
  ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ
  ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
  ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
  ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
  ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
  ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
  ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s