Στα 110 δισ. ευρώ το πακέτο της βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Στο ποσό των 110 δισ. ευρώ για διάστημα τριετίας «κλείδωσε» το πακέτο της βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών μέτρων λιτότητας.

Τριετία σκληρής λιτότητας

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Οι υπουργοί Οικονομικών των 16 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ έδωσαν το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας με τη διάθεση 110 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας -τα 80 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το συνολικό ποσό δεν θα διατεθεί στην Ελλάδα σε μία δόση· τα χρήματα θα λαμβάνονται επί τη βάση συγκεκριμένων προγραμμάτων και σε πολλές δόσεις.

Η κάθε δόση θα είναι αποπληρωτέα σε διάστημα μία πενταετίας, ενώ θα υπάρχει και ένα «μαξιλάρι-ασφαλείας», ένα αποθεματικό, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη περαιτέρω ενίσχυση, αν και το ζητούμενο είναι να μην χρειαστεί η χώρα να λάβει το σύνολο της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ που διαθέτουν ΕΕ και ΔΝΤ.

Ενεργοποιώντας ουσιαστικά το μηχανισμό στήριξης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι για την Ελλάδα η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι επαρκής και ότι η παροχή δανείου είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας συνολικά στην ευρωζώνη.

Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου

Την ικανοποίησή του για την «σημαντική απόφαση της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού» εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους προέδρους του Eurogroup και της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και τον κοινοτικό επίτροπο Όλι Ρεν.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πειστικό πρόγραμμα τριετίας που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σημείωσε ότι περιλαμβάνει εξαιρετικά ισχυρά μέτρα, όπως οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις, οι αυξήσεις των κρατικών εσόδων αλλά και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σημείωσε ότι θα λάβει την έγκριση της ελληνικής Βουλής εντός της εβδομάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βάλει την οικονομία της χώρας σε βιώσιμη τροχιά, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να προστατέψει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι η Ελλάδα σε θέση να εξυπηρετήσει έγκαιρα τις δανειακές της ανάγκες, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά. Ανέφερε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η Ελλάδα «δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία», επισημαίνοντας ότι είναι χώρα-μέλος του ευρώ και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που φέρνουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ο Γ.Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας ότι είναι φυσικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί ο λαός είναι οργισμένος.

Τόνισε, όμως, ότι οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και πως η ελληνική κοινή γνώμη κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Σε τελική ανάλυση, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η προσπάθεια που γίνεται είναι για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα λάβει το πρώτο σκέλος της βοήθειας έως τις 19 Μαΐου, οπότε πρέπει να εξοφληθούν παλαιότερα ομόλογα των οποίων λήγει η προθεσμία. Δήλωσε, επίσης, ότι φέτος θα διατεθούν από την ΕΕ τα 30 από το συνολικό ποσό των 80 δισ. ευρώ με τα οποία θα συνδράμει τη χώρα.

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε όλοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας λόγο για ένα μεγαλεπήβολο, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα προβλεφθεί και ένα αποθεματικό στην περίπτωση που υπάρξουν εξαιρέσεις ή περισσότερα προβλήματα με την ελληνική οικονομία από αυτά που έχουν προβλεφθεί.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι «θέλουμε να υπάρξει η μεγαλύτερη σταθεροποίηση και δυνατότητα να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στις προκλήσεις που υπάρχουν».

Ο Τρισέ χαρακτήρισε «φιλόδοξο» το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Σημείωσε, ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τις κατάλληλες συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι συγκαλεί, εν τω μεταξύ, έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την προσεχή Παρασκευή.

Όπως αποσαφήνισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης που στο Eurogroup. Η συνολική απόφαση για την Ελλάδα υιοθετήθηκε την Κυριακή και μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ θα είναι το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, επισήμανε.

Με τη σειρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σημείωσε ότι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι δύσκολα, ωστόσο τόνισε ότι το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι από την πλευρά της Ελλάδας είναι απαραίτητη η επίμονη πολυετής προσπάθεια, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Ο επίτροπος Ρεν και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν υπογράφουν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι για να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης απαιτείται «εθνική δέσμευση, η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Οι κ.κ Στρος-Καν και Όλι Ρεν αναγνωρίζουν ακόμη ότι η υλοποίηση του προγράμματος απαιτεί μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό και επισημαίνουν ότι θα απαιτηθεί μια σταθερή πολυετής προσπάθεια για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας και για να υπάρξει τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Έως την Παρασκευή αναμένεται να έχει εγκριθεί το πακέτο της βοήθειας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σημειώνει ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, σημειώνει ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

http://www.in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s