«Κάνουμε αγώνα υπέρ της Ελλάδας»

Καμπάνια για την αγορά ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα στον γερμανόφωνο χώρο, «Ηandelsblatt», παροτρύνοντας τους αναγνώστες της να στηρίξουν την Ελλάδα για να σώσουν το ευρώ.

Η«Ηandelsblatt» κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο την επιστολή του αρχισυντάκτη-διευθυντή της Γκάμπορ Στάινγαρτ με τίτλο «Η Γερμανία βοηθά!» πλαισιωμένη από δηλώσεις στήριξης και αγοράς ελληνικών ομολόγων από σημαίνουσες προσωπικότητες του πολιτικού και οικονομικού χώρου της Γερμανίας. «Η αποχώρηση των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων από την ΟΝΕ, η οποία συζητήθηκε ακόμα και από πολιτικούς των κομμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, θα σήμαινε την αρχή του τέλους της σημερινής Ενωσης. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι προς το συμφέρον- οικονομικό αλλά και πολιτικό – της Γερμανίας», τονίζει η εφημερίδα. Πρόκειται για «ένα μήνυμα συνυπευθυνότητας, ακόμα και με την ανάληψη ενός μη αμφισβητήσιμου οικονομικού κινδύνου. Για τον λόγο αυτό την Παρασκευή παρήγγειλα ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 5.000 ευρώ», σημειώνει ο υπογράφων.

Η «Ηandelsblatt» πηγαίνει κόντρα στο κλίμα λαϊκίστικης εκμετάλλευσης της ελληνικής κρίσης από ορισμένα ΜΜΕ στη Γερμανία, όπως και το τελευταίο τεύχος του «Focus» που κυκλοφόρησε χθες με το άγαλμα της Αφροδίτης, αλλά αυτή τη φορά με χέρι επαίτη.

«Βλέπουμε με ανησυχία ότι η διογκούμενη δυσφορία στη Γερμανία αλλά και στην Ευρώπη για τα δισεκατομμύρια της βοήθειας στην Ελλάδα παίρνει όλο και περισσότερο εθνικιστικές διαστάσεις», είπε στα «ΝΕΑ» ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας στο Βερολίνο Ντάνιελ Γκότφαρτ για την πρωτοβουλία. Η δυσφορία αυτή αξιοποιείται για «ύβρεις» εναντίον των Ελλήνων και τοποθετήσεις που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την επάνοδο στη δραχμή. «Είναι άκρως σοβινιστική, λαϊκίστικη, κοντόθωρη και από οικονομική σκοπιά ανόητη τοποθέτηση, που έδειχνε να παίρνει το πάνω χέρι», λέει ο Ντ. Γκότφαρτ. Και παρόλη την κριτική στην Ελλάδα, όπως στο θέμα των παραποιημένων στατιστικών στοιχείων, η εφημερίδα αποφάσισε να αντισταθεί στο κλίμα αυτό, μετά και την απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας, αναζητώντας εκείνους που θα ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα της εφημερίδας ήταν σημαντική. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου αγοράζω κρατικά ομόλογα, διότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι» γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ. Ο επίσης πρώην υπουργός Οικονομικών Μάνφρεντ Λάνσταϊν δηλώνει ότι «αγοράζει ελληνικά ομόλογα ως μήνυμα κατά της υπεροψίας με την οποία ορισμένοι αντιμετωπίζουν τους έλληνες εταίρους». Μεταξύ των υποστηρικτών είναι ο πρώην σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Μπερτ Ρίρουπ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της RWΕ Γιούργκεν Γκρόσμαν, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Werder Βremen Βίλι Λέμκε. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Βalsen GmbΗ Βέρνερ Μπάλσεν αγοράζει 100.000 ευρώ σε ελληνικά ομόλογα «διότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα στους κερδοσκόπους, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Deutsche Βank Βόλφγκανγκ Κιρς δηλώνει: «Εχω ελληνικά ομόλογα γιατί πιστεύω στην ευρωπαϊκή ιδέα». Στο σημερινό φύλλο φιλοξενείται μία σελίδα με αντιδράσεις αναγνωστών, καθώς «δεχτήκαμε εκατοντάδες mails, τα περισσότερα θετικά, αλλά φυσικά δεν είναι όλοι της ίδιας άποψης», λέει ο Ντ. Γκότφαρτ.

Στους υποστηρικτές της Ελλάδας τοποθετεί τον εαυτό του και ο πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου καθηγητής Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος μέχρι πρότινος μιλούσε για «βαρέλι χωρίς πάτο». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Ζιν εξήγησε ότι «η Γερμανία φοβάται αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει τις πιστώσεις, γι΄ αυτό και ζήτησε επιπρόσθετη ασφάλεια. Αλλά οι πιστώσεις θα χορηγηθούν και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιείς συνθήκες εκλαμβάνοντας τη βοήθεια ως αυτοβοήθεια».
Την Παρασκευή στη Βουλή το γερμανικό «πακέτο» των 22,4 δισ.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ βήμα για τον «νόμο περί εγγυήσεων για τις πιστώσεις στην Ελλάδα» έκανε χθες το Βερολίνο με την έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προβλέπει εγγυήσεις 22,4 δισ. ευρώ για την τριετία λειτουργίας του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, 8,4 δισ. για το τρέχον έτος και 14 δισ.

τα επόμενα δύο. Το νομοσχέδιο προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να ψηφιστεί την Παρασκευή 7/5/10 από τη Βουλή και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (όργανο εκπροσώπησης των κρατιδίων) και να μονογραφηθεί την ίδια ημέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ για να τεθεί σε ισχύ. Ετσι η γερμανίδα καγκελάριος θα πάει στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής έχοντας στις αποσκευές της τον νόμο για τη στήριξη της Ελλάδας, τον οποίο όμως θέλει να αντισταθμίσει και με θεσμικά μέτρα για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει ταυτόχρονα με την ψήφιση του νόμου και μία απόφαση της Βουλής για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τέτοιες που «δεν θα μπορεί πλέον κανείς να παραβιάσει», όπως είπε η κ. Μέρκελ.

Ο υπ. Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σχετικά ότι στόχος είναι να «επεξεργαστούμε μια κοινή στάση της Γερμανίας» Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, SΡD, Πράσινοι, Αριστερά, πιέζουν για συμπληρωματικά μέτρα που σχετίζονται με τις χρηματαγορές. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα για φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, μέχρι θεσμικές προτάσεις για την αποτροπή κρίσεων όπως η σημερινή. Τo κόμμα της Αριστεράς κατά πάσα πιθανότητα θα καταψηφίσει τον νόμο, «τουλάχιστον όπως είναι σήμερα», είπε ο γραμματέας του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς, διότι οι τράπεζες δεν συμπεριλαμβάνονται αρκούντως στο πακέτο στήριξης. Μόνον οι Πράσινοι πάντως ανήγγειλαν ότι θα καταθέσουν δικό τους χωριστό σχέδιο νόμου.

http://www.tanea.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s