Προς ψήφιση τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη, από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το πακέτο των σκληρών οικονομικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να χρησιμοποιήσει η χώρα μας τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε στις 10:00 και το μεσημέρι αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Η ομίλια του Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται περίπου στις 12 το μεσημέρι.

Πρόταση να ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου, η διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, κατέθεσαν με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης το ΚΚΕ ζήτησε να είναι ονομαστική η ψηφοφορία του σ/ν επί της αρχής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα και εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στους δύο οργανισμούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης συνηγόρησε με την άποψη για προσφυγή στην ψήφιση με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, «δεδομένου ότι εκχωρούνται πλήρως και απολύτως κυριαρχικά δικαιώματα στην άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής σε ξένους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Είναι πρωτοφανές, συμπλήρωσε, για τα κοινοβουλευτικά χρονικά να τίθενται παραρτήματα σε ένα νομοσχέδιο που συνιστούν ιδεολογικό μανιφέστο νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συμφώνησε, επίσης, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, γνωστοποίησε ότι η απόφαση για τις προτάσεις τους θα ληφθεί περίπου στις 2:30 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως για λόγους συνταγματικής τάξης οι ρυθμίσεις για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια αύριο, Παρασκευή.

Εξαιρέσεις της τελευταίας στιγμής

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την εξαίρεση από την πλήρη περικοπή των δώρων για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων κάτω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, το επίδομα των συνολικά 800 ευρώ (400 ως δώρο Χριστουγέννων, 200 ως δώρο Πάσχα και 200 ως επίδομα αδείας) θα χορηγείται πέραν όσων λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη βαρέων και ανθυγιεινών εργασιών, οικοδομικών εργασιών, χηρείας εκ μεταφοράς σύνταξης θανόντος συζύγου, όσοι λαμβάνουν πολεμικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι λόγω ανικανότητας και οι συνταξιούχοι λόγω αποστρατείας.

Από την περικοπή εξαιρούνται, επίσης, όσοι δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή αν σπουδάζουν το 24ο έτος της ηλικίας τους.

Νέες αιφνιδιαστικές περικοπές

Ωστόσο, στο σχετικό άρθρο προβλέπεται ότι «αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεις από το Δημόσιο ή από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης» τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη.

Παράλληλα, «αν στη σύνταξη συντρέχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, το ποσό των επιδομάτων επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα».

Κόβονται επίσης η 13η και η 14η σύνταξη σε όσους δικαιούχους και βοηθηματούχους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 του Ν. 2084/1992 (Α΄ 165), 6 παρ. 9 του Ν. 2227/1994 (Α΄ 129) και 8 παρ. 14 του Ν. 2592/1998 (Α΄ 57).

Όπως εξήγησε στο «Βήμα» το υπουργείο Οικονομικών, η παραπάνω ρύθμιση αφορά τις άγαμες θυγατέρες που έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ από άλλες πηγές και τους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν διοριστεί σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Περικοπές στα δώρα και στα επιδόματα θα υποστούν και οι συνταξιούχοι των οποίων οι συντάξεις μαζί με τα 800 ευρώ των νέων επιδομάτων υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση υπερβαίνουν τις 2.500 ευρώ μηνιαίως. Τα επιδόματα θα δίδονται στην κατηγορία αυτή των συνταξιούχων ως τη συμπλήρωση των 2.500 ευρώ μηνιαίως και θα περικόπτεται το υπόλοιπο ποσό.

Ευνοούνται οι στρατιωτικοί

Με ειδική ρύθμιση όσοι στρατιωτικοί κάτω των 60 ετών αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας τους δεν θα χάσουν τη 13η και 14η σύνταξη.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται πως όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν ώς το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία. Τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Τέλος, παρέχεται η εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας με κοινή απόφαση να αναπροσαρμόσουν τα επιδόματα κινδύνου λόγω της μείωσης που επέρχεται με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά μεταξύ άλλων και το πτητικό επίδομα, για το οποίο σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιπταμένων και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλου έπειτα από τη «λευκή απεργία» των πρώτων.

http://www.in.gr

Advertisements

One thought on “Προς ψήφιση τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

 1. Και τώρα τι θα κάνετε κύριοι συνταξιούχοι του Δημοσίου;

  Θα περιμένετε στωϊκά να σας έρθε το χαρτάκι με την τροποποίηση της Σύνταξής σας και το κλάδεμα των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, την αύξηση του ποσοστού του φόρου που προεισπράττεται, την αφαίρεση από το ΛΑΦΚΑ που θα πάει για στήριγμα ορισμένων άλλων Ταμείων;

  Τίποτα; Καλά το υποθέτω.

  Ναι, αλλά σε ένα σημείο το σημείωμα που θα σας κοινοποιηθεί , θα σας λέει ότι «εάν έχετε αντιρρήσεις για τη νομιμότητα του παρόντος, μπορείτε να κάνετε προσφυγή εντός διμήνου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.». Έτσι δεν είναι;

  Τι θα κάνετε; Τίποτα;

  Ή μήπως θα κάνετε μια προσφυγή επειδή, με αποφάσεις του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει τη σύνταξη ως περιουσιακό αγαθό, που τυγχάνει προστασίας από το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως θα γράψω σε μερικές μέρες στο http://www.equal-rights-greece.com και αν μεν θεωρηθεί ότι μειώνεται ή αφαιρείται αυτό το περιουσιακό αγαθό από το κράτος, σε εφαρμογή διάταξης που τίθεται για το δημόσιο συμφέρον (εδώ για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος της χώρας – σωστό έστω), το κράτος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια πρέπει προηγουμένως να αποζημιώσει τον θιγόμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει πίσω όλες τις κρατήσεις των 35 χρόνων που έγιναν για το 13ο – 14ο μισθό που θα γίνονταν 13η και 14η σύνταξη.

  Δεν πληρώνεις κύριε κράτος, το βάζω αυτό στην προσφυγή μου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επιπλέον βάζω ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να εφαρμόζει το καθεστώς των συντάξεων με τον ανταποδοτικό κανόνα (με βάση τον οποίο το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μας επέβαλε τελικά την ισότητα των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών παρά την παραφιλολογία που παιζόταν στα ιδιωτικά κανάλια τα τελευταία 4 χρόνια περί του αντιθέτου, αα δεν γίνεται κλπ) θεωρούμε ότι διαπράχθηκε παράβαση του κοινοτικού δικαίου.

  Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι η ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου για την εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, που θα δείχνει ότι η Ε.Ε. δεσμεύεται στην πράξη στο κοινοτικό δίκαιο από την ευρωπαϊκή σύμβαση του έχουν υπογράψει χωριστά όλα τα κράτη μέλη, θεωρούμε ότι για το δικαστήριό σας (Ελεγκτικό Συνέδριο) υπάρχει προδικαστικό θέμα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και επομένως βάσει του άρθρου 234 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (για να μην υποχρεωθούμε να εξαντλήσουμε πρώτα όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα και με τά να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

  Δύσκολα έ; Επομένως μάλλον δεν θα κάνετε τίποτα και θα διαβάζετε εκστομίζοντας κατάρες το χαρτί που θα σας έρθει για τη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s