Ματιές στην επικαιρότητα της παροικίας μας.

Μάιος του 2010 στην Στοκχόλμη.

Του Κωνσταντίνου Γιόφκου

Η Ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης στο ειδώλιο του Σουηδικού δικαστηρίου από την Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης.
Μετά από προσπάθειες συμπατριωτών της παροικίας μας, για συμβιβασμό των δύο, (νοικάρη, ενοικιαστή) για το θέμα πληρωμής του κανονικού ενοικίου, η κοινότητα Στοκχόλμης επέλεξε να πάνε στο δικαστήριο για να λύσουν τις διαφορές τους. Το αποτέλεσμα ήταν τελικά συμβιβασμός για το ύψος του ενοικίου στις 7600 σουηδικές κορόνες και αλλαγή του 10ετούς συμβολαίου σε διετές. Σε συζήτηση βρίσκεται και το θέμα πληρωμής του ρεύματος  που καταναλώνει η κοινότητα μέχρι σήμερα χωρίς μετρητή υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Στοκχόλμης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Πανηπειρωτική αδελφότητα μετά από αίτηση της στην Πολιτιστική στέγη Στοκχόλμης, θα συστεγαστεί και θα χρησιμοποιεί την αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης, για δραστηριότητες της.

Η Ελληνική κοινότητα Τένστας συνεχίζει τις προσπάθειες της να βρει αίθουσα στην περιοχή για να στεγαστεί ο σύλλογος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρούμε στην περιοχή μας αίθουσα τονίζει ο κ. Χατζηπαυλής πρόεδρος του συλλόγου. Επίσης τόνισε ότι για του χρόνου δεν θα είναι πια ο υπεύθυνος για τα θέματα του παραρτήματος του σχολείου στην Τένστα και ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΔΣ του Σαββατιάτικου για ότι θέμα προκύψει σχετικά με το σχολείο.

Η Ελληνική κοινότητα Σόλνας έκανε Ετήσια Γενική Συνέλευση και εκλογές τον περασμένο μήνα. Έγινε πρόταση για να μπει ο σύλλογος στην ΟΕΣΚΣ από του χρόνου, αλλά η πλειοψηφία της ΓΣ δεν το δέχτηκε. Μετά από επίσκεψη του Grekisk.se στην κοινότητα είδαμε αλλαγές στους χώρους της πχ δημιουργήθηκε χώρος καπνιστηρίου με τζαμαρία. Μέλη του ΔΣ δήλωσαν την απεριόριστη λύπη τους για τα γεγονότα με τα 3 θύματα από διαδηλωτές στην χώρα μας.

Η Ελληνική κοινότητα στο Ρινκεμπι κατάφερε να ξεπεράσει ευτυχώς το πρόβλημα του ενοικίου του συλλόγου με την καινούρια εταιρία (ιδιοκτήτη) του κτηρίου. Γράφτηκε σε τοπικές εφημερίδες ότι ο σύλλογος θα έπρεπε να πληρώνει ενοίκιο με αύξηση πάνω του 50% από ότι πλήρωνε μέχρι σήμερα.

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός σύλλογος Στοκχόλμης συνεχίζει με επιτυχία το χορευτικό του στην αίθουσα της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης Στοκχόλμης, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει γραπτή απάντηση από το ΔΣ στην αίτηση του να χρησιμοποιεί τους χώρους της Στέγης.

Ο πόλεμος αναμεταξύ των γονέων στο Σαββατιάτικο Ελληνικό σχολείο συνεχίζεται με βρισιές και τσακωμούς κάθε Σάββατο στο σχολείο και καθημερινώς μέσω ανώνυμων μπλογκς του διαδικτύου. Το ΔΣ της σχολικής χρονιάς 2008-2009 δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το καινούριο και δεν έχει παραδώσει ακόμη τα περιουσιακά στοιχεία του συλλόγου, στους παράνομους κατά την γνώμη τους τραμπούκους της παροικίας μας.

Advertisements

2 thoughts on “Ματιές στην επικαιρότητα της παροικίας μας.

 1. Διαβάζοντας το περιοδικό του Δ.Σ. τις ομοσπονδίας, γιατί έτσι γράφεται στην πρώτη σελίδα,(το περιοδικό τις ΟΕΣΚΣ)το βλέμμα μου σταμάτησε στις δραστηριότητες και ιδικά στην εκπαιδευτική επιτροπή.Οι σχέσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων από «αρχαιοτάτων χρόνων» ήταν «τυπικές» και κρατήσαμε το σχολειό μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ομοσπονδία υποστήριζε και υποστηρίζει για δικούς τις λόγους («ιδεολογικούς» και εργασιακούς) το μάθημα τις μητρικής γλώσσας μέσα στα σουηδικά σχολεία, ενώ η μεγάλη μάζα των Ελλήνων έκαναν την επιλογή τους στο σχολειό του ελεύθερου χρόνου ή και στα δυο.Αυτά σαν παρένθεση.Διαβάζει κανείς μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
  Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλές ανωμαλίες και έχει δημιουργηθεί μια τεταμένη κατάσταση στο σαββατιάτικο σχολειό τις «Στοκχόλμης».
  Εφόσον έχουν υπάρξει πολλές ανωμαλίες, άρα υπάρχουν και αυτοί οι πολλοί ανώμαλοι που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση.
  Οι γονείς που έχουν ζήσει αυτήν την κατάσταση ξέρουν ποιοι είναι αυτοί.Όπως και ο κάθε λογικά σκεπτόμενος διαβάζοντας και ακούγοντας την κατάσταση και από τις δυο πλευρές έχει βγάλει τα συμπεράσματα του. Για όσους όμως δεν γνωρίζουν το θέμα σφαιρικά τα παρακάτω που γράφονται είναι κατ εμέ λίαν επιεικώς προσβολή τις δημόσιας αιδούς.
  Το καζάνι βράζει.Θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα βιβλίο για την κατάσταση που επικράτησε και επικρατεί στο σχολειό μας και καλά θα κάνει κάποιος γνώστης των πραγμάτων να το κάνει και να ζητήσει να είναι χορηγός η ομοσπονδία, αφού έχει χρήμα για τέτοιες περιπτώσεις. Τον Αύγουστο η συνέχεια.

  Παναγιώτης Xατζηπαυλής.

 2. Καλημέρα και καλό καλοκαίρι σε όλους και όλες μικρούς και μεγάλους,ακόμα και στους άσπονδους φίλους μου.Γεμίστε τις μπαταρίες καλά γιατί ερχοντε δύσκολοι καιροί.Για τους γονείς της Βόρειας Στοκχόλμης που τα παιδιά τους πάνε στα απογευματινά τμήματα της Τενστας που είναι παράρτημα του Σαββατιάτικου Σχολείου, σας ενημερώνουμε ότι τις 5 αίθουσες θα τις έχουμε και την καινούργια χρονιά.Επειδή πρόκειται να γίνουν ανακατατάξεις είναι καλό οι γονείς να γράψουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατό για να υπάρχει μια εικόνα που και ποτέ θα λειτουργήσουν τα απογευματινά τμήματα στην βόρεια Στοκχόλμη.

  Παναγιώτης Xατζηπαυλής .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s