Σε σκληρά μέτρα λιτότητας προχωρά η κυβέρνηση της Ρουμανίας

Σκληρά μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραΐάν Μπασέσκου με στόχο να τιθασευτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, ως μέρος της συμφωνίας της χώρας για πρόγραμμα βοήθειας 20 δισ. ευρώ του οποίου ηγείται το ΔΝΤ.Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται μείωση κατά 25% στους μισθούς του δημόσιου τομέα και μείωση κατά 15% των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας. Η κυβέρνηση προτίμησε την οδό της περικοπής αυτών των δαπανών μπροστά στην εναλλακτική αύξηση του ΦΠΑ σε 24% από 19% και του φόρου εισοδήματος.

«Αυτό το πρόγραμμα για τη μείωση των κρατικών δαπανών ήταν αναπόφευκτο» δήλωσε ο Τ.Μπασέσκου σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση με αξιωματούχους του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι για να αξιολογηθούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρει το Reuters. Τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο.

Η Ρουμανία, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει από το 2009 ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα με αντάλλαγμα την σε βάθος μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα της.

http://www.in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s