Μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπόρων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση των ενοικίων στα επαγγελματικά ακίνητα, ώστε να υπάρξει περικοπή κόστους για τους εμπόρους – ενοικιαστές, προσδοκώντας πτώση τιμών στα προϊόντα, προχωρά το υπουργείο Οικονομίας.

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανακοίνωσε χθες ότι ετοιμάζει τροπολογία στην οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις προς όφελος του μισθωτή επαγγελματικής στέγης.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακίνητων (ΠΟΜΙΔΑ), Σταύρο Παραδιά, «σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θέλουμε να στηρίξουμε τον επαγγελματία με δραστική μείωση των υποχρεώσεών του, σε περίπτωση που θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί ή και να τερματίσει την υπάρχουσα μίσθωση ξεκινώντας μια νέα».

Το υπουργείο θεωρεί ότι έτσι θα υπάρξουν περιθώρια για τη μείωση των τιμών στην αγορά, από την πλευρά των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομίας θα καταθέσει στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη μίσθωση επαγγελματικών ακινήτων, προκειμένου η καταγγελία μιας μίσθωσης από τον μισθωτή να μπορεί να γίνει μετά τη συμπλήρωση ενός έτους και όχι δύο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Η τροπολογία θα προβλέπει ακόμα τη μείωση του χρόνου καταγγελίας της μίσθωσης πριν από τη λήξη της σε τρεις μήνες, από έξι που είναι σήμερα, ενώ θα περιορίζει και την καταβαλλόμενη αποζημίωση εκ μέρους του μισθωτή, από ενοίκια τεσσάρων μηνών που είναι σήμερα, σε ένα νοίκι.

Πάντως χθες με επιστολή τους προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, οι έμποροι της Πάτρας τής ζήτησαν να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων των καταστημάτων κατά 20%. Όπως σημειώνουν στην επιστολή, «μέσα στη δίνη των προβλημάτων παρακαλούμε όπως περισώσετε ό,τι απομένει στο εμπόριο με μια νομοθετική ρύθμιση, προκείμενου τα ενοίκια των καταστημάτων να μειωθούν κατά 20%. Στην κρίση όλοι να έχουμε μερίδιο».

Την ίδια στιγμή, έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της ICAP καταδεικνύει πως οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις το 2011 θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις περίπου 100.000 εργαζομένων για να αντέξουν στην οικονομική κρίση, ενώ ήδη 65.000 από αυτές βρίσκονται στο «κόκκινο» εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και προμηθευτές. Την ίδια ώρα, περισσότερα από 30,5 δισ. ευρώ αναμένεται να χαθούν από την αγορά μέχρι το 2012 λόγω των έκτακτων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση αλλά και της γενικευμένης ύφεσης στην Ελλάδα.

http://www.in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s