Τι ζήτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ να αλλάξει στην Ελλάδα;

Τα έσοδα

• Αύξηση του ΦΠΑ στο 23 τοις εκατό, 11 τοις εκατό και 5,5 τοις εκατό, από 19 τοις εκατό, 9 τοις εκατό και 5 τοις εκατό που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (π.χ. νομικές υπηρεσίες), καθώς και μια τροποποιημένη έκδοση των προϊόντων και υπηρεσιών των κατηγοριών από το χαμηλότερο σε υψηλότερα ποσοστά.

• Η ανύψωση μιας σειράς ειδικών φόρων κατανάλωσης (καπνός, οινοπνευματώδη, είδη πολυτελείας, και η βενζίνη) και το ύψος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

• Εφάπαξ φορολόγηση των κτιρίων χωρίς οικοδομική άδεια, καθώς και η εισαγωγή του ετήσιου τέλους χρήσης.

• Πώληση των αδειών για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κουλοχέρηδες, τα καζίνο, κ.ά.

• Φορολογικά οφέλη των διαφόρων υπηρεσιών (αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα, κ.λπ.).

• Η χρήση μιας σειράς δεικτών εισοδήματος, όπως τα αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και τα τέλη για τα ιδιωτικά σχολεία διακριτικής φορολόγησης.

• Προοδευτική φορολόγηση για τις επιχειρήσεις με έσοδα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

• Εισαγωγή των διαφόρων «πράσινων» φόρων.

Μισθοί και τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα

• Πάγωμα των μισθών στο σύνολο του δημόσιου τομέα μέχρι το 2012. Ευκαιρίες για υπερωρίες πολύ περιορισμένη.

• Οι λεγόμενοι 13οι και 14οι μισθοί καταργούνται. Αντ ‘αυτού, να μπει ένα επιπλέον μπόνους για συνολικά 1000 ευρώ ετησίως (500€ τα Χριστούγεννα  250 το Πάσχα και 250 € για τις θερινές διακοπές) για τους υπαλλήλους των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 3.000€  μηνιαίως. Οι άλλοι δεν παίρνουν τίποτα.

• Τα διάφορα συμπληρώματα, όπου στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του μηνιαίου μισθού, να μειωθεί κατά συνολικά 20 τοις εκατό σε σύγκριση με πέρυσι.

• Οι μισθοί στον δημόσιο τομέα να μυωθούν σε ένα σύνολο 10% σε σύγκριση με το 2009.

Συντάξεις

• Η πληρωμή του 13ου και 14ου μήνα, περιορίζεται στο συνολικό ποσό των 800 € ανά έτος (400 € για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα 200€ και 200€ για το καλοκαίρι) για τα πρόσωπα των οποίων η σύνταξη δεν υπερβαίνει τα 2.500€. Οι άλλοι δεν παίρνουν τίποτα.

• Οι συντάξεις άνω των 1.400€ το μήνα να επιβαρυνθούν με έναν φόρο που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 τοις εκατό, ο οποίος θα πάει για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης για τους πιο αδύναμους πόρους.

• Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018 και μετά. Από τις πρώτες περιγραφές, φαίνεται ότι το νέο σύστημα θα είναι παρόμοιο με το σουηδικό. Ο στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό ετήσιο κόστοςκατά περίπου 30 τοις εκατό.

• Προσαρμογής της ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών (65 ετών) από το 2013, με μεταβατική περίοδο που ξεκινά το 2011.

• Η αύξηση του κατώτατου ορίου για πλήρη σύνταξη, από τα 37 στα 40 ετών.

• Αυστηρότεροι κανόνες για πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω προβλημάτων υγείας και ριζικό περιορισμό στον κατάλογο των βαρέων και των επικίνδυνων θέσεων εργασίας.

Ιδιωτικός Τομέας

• Η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Θα είναι πιο εύκολο να απολύσει τους ανθρώπους και καταβολή αποζημίωσης λόγω απόλυσης θα μειωθεί ριζικά. Μείωση του κατώτατου μισθού. Διάφορα εμπόδια για τη μερική απασχόληση καταργούνται.

• Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε επίπεδο κλάδου είναι πολύ πιθανό να εξαλειφθούν, καθώς και οι συμβάσεις θα μπορούν να λυθούν σε εταιρικό επίπεδο.

• Καθιέρωση ενός ετήσιου ανώτατου ορίου για τις ώρες εργασίας, πράγμα που σημαίνει μια ριζική μείωση του κόστους των υπερωριών.

Άλλες δεσμεύσεις

• Θα γίνει ευκολότερο, φθηνότερα και ταχύτερα να ξεκινήσουν καινούριες επιχειρήσεις.

• Η απορρύθμιση του τομέα των μεταφορών από την δημοπράτηση αδειών για τα νέα φορτηγά και φορτηγά βυτία. (Σημειώστε ότι νέες άδειες δεν έχουν δημοπρατηθεί από το 1990, πράγμα που εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος μεταφοράς στην Ευρώπη).

• Κατάργηση των λεγόμενων προστατευόμενων επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί και οι λιμενεργάτες.

• Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει μια συνολική εξυγίανση και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων.

Advertisements

2 thoughts on “Τι ζήτησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ να αλλάξει στην Ελλάδα;

 1. Apo ton Rizospasth

  Επικίνδυνη επιχείρηση μετατροπής του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη
  Σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας. Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών των δύο χωρών.

  Se poion kosmo zoun oi antropoi!

 2. Η Αριστερά και το Σύνταγμα
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ | Κυριακή 16 Μαΐου 2010
  Το άρθρο 59 του Συντάγματος ορίζει τα εξής: « Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο: Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

  Τον ανωτέρω όρκο έδωσαν στη σημερινή Βουλή όλοι οι βουλευτές ΠαΣοΚ, Νέας Δημοκρατίας, ΛΑΟΣ και η κυρία Λιάνα Κανέλλη του ΚΚΕ. Οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ, αρνούμενοι να δώσουν θρησκευτικό όρκο, δεσμεύτηκαν για την πίστη τους στο Σύνταγμα, στους νόμους και στο δημοκρατικό πολίτευμα με τον λόγο της τιμής τους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν να δώσουν οποιονδήποτε όρκο και αποχώρησαν από τη σχετική δημόσια συνεδρίαση.

  Ξεκινώντας από τους τελευταίους διερωτώμαι κατά πόσον νομιμοποιούνται οι εκλεγμένοι από τον λαό ως εκπρόσωποί του να θεωρούνται κατά το γράμμα του Συντάγματος νομοταγείς βουλευτές. Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος που τον ρώτησα, μου είπε ότι τη δημοκρατική νομιμοποίησή τους εξασφαλίζει η δημοκρατική εκλογή τους. Ταπεινό ερώτημα της στήλης: Αφού δεν ορκίστηκαν πίστη στην πατρίδα και στο δημοκρατικό πολίτευμα και υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους δικαιούνται και να τα αγνοούν και, ακόμη χειρότερα, να αισθάνονται αποδεσμευμένοι από οποιαδήποτε υποχρέωση τήρησης των νόμων; Γι΄ αυτό άραγε συμμετέχουν χωρίς αναστολές στις πεζοδρομιακές εκδηλώσεις και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι οποίες έχουν καταντήσει την Ελλάδα αναρχούμενη χώρα, στην οποία άλλωστε επί χρόνια έχουν το πάνω χέρι με τα καδρόνια, τις βαριοπούλες και τις βόμβες μολότοφ ανεμπόδιστα και ατιμωρητί οι δεδηλωμένοι αναρχικοί και αντιεξουσιαστές;

  Ως προς το ΚΚΕ και το συνδικαλιστικό του παράρτημα ΠΑΜΕ, διαπιστώνουμε τα εξής: Ενώ ορκίστηκε πίστη στο δημοκρατικό πολίτευμα, στο Σύνταγμα και στους νόμους, την ίδια στιγμή ακόμη και μέσα στη Βουλή διακηρύσσει την ανυπακοή (δηλαδή την παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων) και αναδεικνύει ως υπέρτατο νόμο «το δίκιο του εργάτη». Δηλαδή, νόμος είναι ό,τι συμφέρει ή νομίζει ότι συμφέρει τον καθένα μας, και μάλιστα κατά την εκδοχή της κυρίας Παπαρήγα και των συντρόφων της, και των «επαγγελματιών επαναστατών» του ΠΑΜΕ. Κατά δε τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Μάκη Μαΐλη δεν οφείλεται σεβασμός στο Σύνταγμα επειδή το κόμμα του δεν το έχει ψηφίσει. Αρα κατά τη φασιστική αυτή εκδοχή, που θα τη ζήλευε και ο Μουσολίνι και θα χειροκροτούσε βεβαίως ο Στάλιν, το 93% το οποίο ψήφισε το ισχύον Σύνταγμα θα πρέπει να παραιτείται από τα δικαιώματα και τη θεσπισμένη νομιμότητα που ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής και του Λαού, αν δεν συμφωνεί ο λαός του 8%, τον οποίον εκπροσωπούν η κυρία Παπαρήγα και οι σύντροφοί της. Επί πλέον διερωτώμαι ταπεινά: Ποιαν αξία έχει ο λόγος τιμής του ΚΚΕ και των βουλευτών του που έδωσαν πανηγυρικά στη σχετική συνεδρίαση της Βουλής, αφού οι ίδιοι μετά τον καταπατούν συνειδητά και με τα λόγια και με τα έργα τους;

  Πάντως θα πρέπει οι αναγνώστες μου να γνωρίζουν ότι τα συνεπή προς την ιδεολογία τους μέλη του ΚΚΕ δεν τα δεσμεύουν οι όρκοι και οι λόγοι τιμής που δίνουν διότι δεν έχουν πρόβλημα συνείδησης αν ψεύδονται. Ο ιδεολογικός ηγέτης τους Λένιν, του οποίου το πελώριο άγαλμα κυριαρχεί στο προαύλιο του κομμουνιστικού ανακτόρου στον Περισσό, είχε διακηρύξει: «Το να λέμε την αλήθεια είναι μια αστική προκατάληψη. Το ψεύδος δικαιολογείται από τον διακαώς επιδιωκόμενο σκοπό μας». Δηλαδή την ψηφοθηρία έως την κατάληψη της εξουσίας και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s