Αίγυπτος – Μήνυμα του προέδρου του ΣΑΕ Στ. Ταμβάκη, για την αυριανή Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τη συμπαράσταση όλου του Απόδημου Ελληνισμού στον Ποντιακό Ελληνισμό όπου γης, στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μεταφέρει με μήνυμά του προς τον Ποντιακό Ελληνισμό ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης, με αφορμή την αυριανή 19η Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Η ημέρα αυτή επιτάσσει σε όλους τους Έλληνες την εκπλήρωση ενός εθνικού χρέους. Αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι δεν θα σταθούμε σιωπηλοί και συμπαραστεκόμαστε στον Ποντιακό Ελληνισμό όπου γης, στις προσπάθειες που καταβάλλει για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, που θα διασφαλίζει την αποφυγή παρομοίων τραγικών γεγονότων», τονίζει ο κ. Ταμβάκης, επισημαίνοντας στο μήνυμά του ότι «η 19η Μαΐου, που με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994 ορίστηκε ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί ημερομηνία σταθμό στη σύγχρονη ιστορία μας. Την ημέρα αυτή το 1919, άρχισε η δεύτερη φάση εξόντωσης του Ελληνισμού στον Πόντο, που τραυμάτισε κάθε έννοια ανθρωπισμού και πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, αφού αφανίστηκαν άδικα 353.000 ψυχές, ενώ οδήγησε στο δρόμο της προσφυγιάς χιλιάδες Έλληνες».

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ τονίζει ότι, «η τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου, περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία, που απαιτούνται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία. Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, δίπλα στη Γενοκτονία των Αρμενίων και όλων των χριστιανικών πληθυσμών στις αρχές του περασμένου αιώνα, αλλά και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών, η πλέον αρμόδια επιτροπή για την αναγνώριση των γενοκτονιών, αποφάνθηκε το 2007 ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έχει συντελεσθεί. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε, πριν από δύο χρόνια, από την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν».

Ο κ.Ταμβάκης επισημαίνει ότι η Γενοκτονία των Ποντίων ήδη έχει αναγνωριστεί μέχρι τώρα από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, από δέκα Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και την Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, «αποτέλεσμα του συνεχούς αγώνα των Ελλήνων Ποντίων της Διασποράς».

Και το μήνυμα του προέδρου του ΣΑΕ καταλήγει:

«Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε, και από τις δύο πλευρές, ως ιστορική. Χαιρετίζουμε τη βούληση που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, να εργαστούν από κοινού για να εμπεδωθεί η συνεργασία και να επιλυθούν πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να φτάσουμε στην ειρήνη και τη συμφιλίωση. Αυτό είναι και το ελάχιστο χρέος που έχουμε όλοι μας προς τις επερχόμενες γενεές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s