Αθήνα-Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ελληνικής καταγωγής και Έλληνες της Διασποράς

Στα δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους της χώρας, αλλά και στην αναγκαιότητα δυναμικής ανάπτυξης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην σημερινή συνάντηση του με επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ελληνικής καταγωγής και Έλληνες της Διασποράς, που έγινε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι το οικονομικό μοντέλο πρέπει να στραφεί σε μια άλλη αντίληψη βασισμένη στην «Πράσινη Ανάπτυξη» με παράλληλη αλλαγή θεσμών, νόμων, πρακτικών του παρελθόντος και εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους συνομιλητές του, καθώς όπως ανέφερε «όλοι αναγνώρισαν την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για μεγάλες αλλαγές, και θέλησαν να συμβάλουν όχι μόνο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς για επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά μεταφέροντας και την τεχνογνωσία τους από τους τομείς τους, την απαραίτητη γνώση για τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε, για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε τον αγροτικό τομέα, όλο τον τομέα διατροφής σε σύνδεση με τον τουρισμό, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -με στόχο η Ελλάδα το 2020 να καταναλώνει το 20% της ενέργειάς της από αυτές- καθώς και θέματα υψηλής τεχνολογίας, πληροφορικής, δημιουργίας υπηρεσιών γύρω από τις επενδύσεις, το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές, ώστε «να είμαστε ένας σημαντικός πόλος για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη αλλά και σύνδεσμος με την Μέση Ανατολή».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές τις μέρες περνά από την Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα δώσει ευκαιρίες αλλά και κίνητρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης είπε ότι αυτό «επισπεύδει διαδικασίες χορήγησης αδειών, βελτιώνει τη διαδικασία για διασύνδεση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, αυξάνει τα οικονομικά κίνητρα για ορισμένους ειδικούς τύπους επενδύσεων, παρέχει κίνητρα ώστε να ξεπεραστούν πολλές φορές και τοπικά εμπόδια, τη λογική που λέει: «όχι στη γειτονιά μου, επενδύστε κάπου αλλού«».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τον Οκτώβριο του 2010 στο Μεσογειακό Φόρουμ Πράσινης Επένδυσης θα «συνδεθούν» πολιτικοί από διάφορες χώρες που ήδη εφαρμόζουν πράσινα προγράμματα με επιχειρηματίες στους τομείς της «Πράσινης Ανάπτυξης».

«Θέλω να ξέρετε ότι, και με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της «Πράσινης Ανάπτυξης«, στο πλαίσιο της λεγόμενης Ένωσης για τη Μεσόγειο που έχει δημιουργηθεί και έτσι να αναδειχθούν και τα πλεονεκτήματα για επενδύσεις, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν για την «Πράσινη Ανάπτυξη« και λόγω των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή» είπε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας, τέλος, την ελπίδα «να σας ξαναδούμε όλους τον Οκτώβρη, όπου θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά και περηφάνια ότι η Ελλάδα αλλάζει και βεβαίως, περιμένει επενδύσεις, αλλά περιμένει και να σας φιλοξενήσει».

Στην σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού παρευρέθησαν οι: Yannis Anagnostakis General Manager, Jumeirah Emirates Towers, Dubai, Maria Livanos-Cattaui Former Seretary General, International Chamber of Commerce, Switzerland, Andrew Liveris CEO, The Dow Chemical Company, USA, Chris Papachristophorou CEO, RREEF Global Opportunistic Investments, UK, Michael Patsalos-Fox Chairman – Americas Region, McKinsey&Company, USA, George Sakellaris CEO, Ameresco, USA, Evangelos Simoudis Managing Director, Trident Capital, USA, Paris Mouratoglou Chairman, EDF – Energies Novvelles, France.

Στην συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και οι υπουργοί, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ, Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s