Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής

Πλήθος επενδυτικών προτάσεων δέχθηκε από τη κυβέρνηση ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Ζιαφού, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για μεγάλα έργα υποδομής και συμμετοχή σε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων. Την Πέμπτη, ο κάπτεν Γουέι θα συζητήσει επενδυτικά σχέδια με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δ.Ρέππα, ενώ θα συναντήσει εκ νέου τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Αν και στα αρχικά σχέδια της κινεζικής εταιρείας περιλαμβάνονταν μόνον οι επεκτάσεις στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς, η διεκδίκηση του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου και επενδύσεις μικρής κλίμακας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ο κ. Ζιαφού δέχθηκε από την κυβέρνηση σειρά προτάσεων για περαιτέρω συμπράξεις, τις οποίες βρήκε ενδιαφέρουσες και δεσμεύθηκε να εξετάσει.

Σήμερα, Πέμπτη, ο κ. Ζιαφού θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππα, στην οποία θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τις προοπτικές συνεργασίας στο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, στο εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης και τις συνδέσεις του σιδηροδρόμου με τα λιμάνια της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργή ανάμιξη της Cosco στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Ακόμη, θεωρεί πως η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην αναβάθμιση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων περιφερειακών λιμανιών, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου.

Στην ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Ρέππα και Ζιαφού δεν αποκλείεται να βρεθούν κάποια αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, όπως το επενδυτικό σχέδιο για τη κατασκευή και εκμετάλλευση αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης, αλλά και έργα οδικών υποδομών.

Το απόγευμα ο επικεφαλής της Cosco και το 20μελές κλιμάκιο στελεχών που τον συνοδεύει θα έχουν εκ νέου συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΛΠ. Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν ζητήματα σχετικά με τη συλλειτουργία ΟΛΠ και Cosco στις Προβλήτες Ι και ΙΙ του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου και η ενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Προβλήτας ΙΙΙ.

Ακόμη, θα εξετασθεί η ανάπτυξη των εργασιών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα. Η κινεζική πλευρά δεν θα μετέχει μετοχικά στο εγχείρημα, αλλά θα αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση για τη εξασφάλιση πελατολογίου στη θυγατρική του ΟΛΠ, όπως και τη προμήθεια εξοπλισμού με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.

http://www.in.gr

Πύλη εισόδου στην Ευρώπη ο Πειραιάς για την COSCO

Η συνεργασία της COSCO με την ελληνική κυβέρνηση θα αποφέρει «σημαντικά οφέλη» στις δύο πλευρές καθώς η εταιρεία θα κινητοποιήσει τους πελάτες της να «μεταφορτώνουν στον Πειραιά τα εμπορεύματά τους» υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Μινγκ Ντονγκ.

Σε συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://money.163.com, ο Ντονγκ χαρακτήρισε «προνομιακή» τη γεωγραφική θέση του λιμανιού του Πειραιά «καθώς επιτρέπει την πρόσβαση στα Βαλκάνια και καλύπτει τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική».

Επίσης, ανέφερε ότι «προς το παρόν και σε σύγκριση με το λιμάνι του Αμβούργου ή του Άμστερνταμ, το μερίδιο του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO δεν είναι τόσο υψηλό, ωστόσο εμείς θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στην αξιοποίηση του λιμανιού, και θα κινητοποιήσουμε τους πελάτες μας να μεταφορτώνουν εκεί τα εμπορεύματά τους, προκειμένου το λιμάνι να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς διαμετακομιστικού εμπορίου στην Ευρώπη».

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό και με τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της COSCO, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, ο Ντονγκ τόνισε ότι «η απεργία στο λιμάνι δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη».

http://www.enet.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s