Κρίσιμες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το μέλλον του ευρώ

Η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και ο έλεγχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα εξετασθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οικονομικών εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών.

Τα Ατυπα Συμβούλια Ecofin και Eurogroup θα εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και την αλλαγή των κανόνων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με παράγωγα προϊόντα.

Στο επίκεντρο του Ecofin θα βρεθούν οι θέσεις της Γερμανίας, η οποία ζητεί τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από ανεξάρτητους ελεγκτές, την αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τους «παραβάτες» στα Συμβούλια, τη θέσπιση διαδικασιών πτώχευσης για κράτη που δεν μπορούν να δανειστούν και την στέρηση -ακόμη και σε μόνιμη βάση- κοινοτικών κονδυλίων από τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ θα εισηγηθεί την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των κρατών μελών και θα παραθέσει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ.

Στο Ατυπο Eurogroup, που θα συγκληθεί το απόγευμα της Παρασκευής, θα εξετασθούν αφενός ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως οι αλλαγές στους κανόνες που διέπουν σήμερα τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και επιτρέπουν την υποτιμητική κερδοσκοπία.

Οι υπουργοί Οικονομικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ αναμένεται να θέσουν ζήτημα συντονισμού των αποφάσεων, αφήνοντας έτσι αιχμές για τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Καθησυχάζει ο Γιούνκερ

Παραλλήλως, θέλοντας να καθησυχάσει τους επενδυτές για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την πορεία του ευρώ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, στο Τόκιο πως οι αγορές ενεργούν παράλογα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Ναότο Καν ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε πως αν και ανησυχεί για την υποχώρηση του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

«Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η εξασθένηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οφείλεται στους φόβους ότι θα υπάρξει κάμψη στην ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε πάντως πως ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν.

http://www.in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s