Παρουσίαση βιβλίου: «Αλεξάνδρεια, τέλος εποχής» του Γιώργου Κυπραίου

Δεν την αποχαιρετάς ποτέ την Αλεξάνδρεια που χάνεις. Την κάνεις έμπνευση και συντροφιά, και ταξίδι επιστροφής για όσους την έζησαν και την αγάπησαν, αλλά και για όσους θα ήθελαν να την γνωρίσουν. Αυτό έκανε ο Αλεξανδρινός Γιώργος Κυπραίος, με το βιβλίο του «Αλεξάνδρεια, τέλος εποχής» (εκδόσεις Ίαμβος) που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αποδεικνύοντας ότι οι μνήμες που στροβιλίζονται ακόμη στα γερασμένα σοκάκια αυτής της τόσο ξεχωριστής πόλης είναι ζωντανές και άξιες γραπτού λόγου.

Το κατέδειξε η κατάμεστη αίθουσα από παλιούς φίλους, προέδρους και μέλη του Συνδέσμου και των Ενώσεων Αιγυπτιωτών, η παρουσία δύο πρώην πρέσβεων της Ελλάδας στο Κάιρο, όπως ο νυν Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Ιωάννης Ζέππος και ο Παναγιώτης Βλασσόπουλος, καθώς και του μορφωτικού ακόλουθου της αιγυπτιακής πρεσβείας δρα Τάρεκ Ραντουάν. Το απέδειξαν τα λόγια των Αλεξανδρινών που παρουσίασαν το βιβλίο, του ιστορικού, καθηγητή πανεπιστημίου Ευθύμιου Σουλογιάννη και του δημοσιογράφου Νικόλα Βουλέλη.

Εικόνες, πρόσωπα, καταστάσεις, από το αριστοκρατικό Καρτιέ Γκρεκ μέχρι τις λαϊκές γειτονιές των Ελλήνων, από την απλή καθημερινότητά τους μέχρι τη σχέση τους με τους ντόπιους και με τις άλλες ξένες παροικίες, ξεδιπλώνονται με τρόπο γλαφυρό για να συνθέσουν μέσα από ξεχωριστές αφηγήσεις τη ζωή και τη διάλυση ενός ολόκληρου κόσμου που σημάδεψε ανελέητα η Ιστορία.

Μολονότι αυτοβιογραφικό, το βιβλίο, όπως είπε ο κ. Ευθύμιος Σουλογιάννης, αφηγείται με καταπληκτικό τρόπο, γλαφυρότητα, αισθητική και ρεαλισμό μια κοινωνία που δεν υπάρχει πια, καταρρίπτοντας πολλά ταμπού χωρίς προκαταλήψεις, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ο Γιώργος Κυπραίος, όπως είπε ο κ. Νικόλας Βουλέλης, καταφέρνει να μεταδώσει όχι μόνο το κλίμα μιας εποχής, αλλά και να περιγράψει χαρακτήρες με λίγες μόνο πινελιές σχεδόν πάντα αμείλικτος στις αδυναμίες, ειρωνικός, ενίοτε σαρκαστικός.

Η Αλεξάνδρεια που αναδύεται μέσα από τις ιστορίες του, πρόσθεσε ο Ν.Βουλέλης, είναι ένα τεράστιο χωνευτήρι λαών και θρησκειών, εθνοτήτων και μειονοτήτων μέσα στα όρια και τις κυρίαρχες συνθήκες μιας εποχής, επισημαίνοντας ότι ο Αιγυπτιώτης είναι σίγουρα ένα ξεχωριστό και σύνθετο φαινόμενο που δεν μπορεί να ταξινομηθεί εύκολα και συνεπώς να περιχαρακωθεί ιστορικά, κοινωνιολογικά, πολιτιστικά. Οι παροικίες των Αιγυπτιωτών Ελλήνων είχαν μέσα τους και αναπαρήγαγαν όλα τα στοιχεία της ελλαδικής ζωής, αλλά δημιούργησαν και νέα χαρακτηριστικά, που μπολιάστηκαν από τα στοιχεία της δεύτερης πατρίδας τους, της Αιγύπτου, ενώ ταυτόχρονα επηρέασαν και επηρεάστηκαν από την πανσπερμία λαών και θρησκειών που έζησαν και αναπτύχθηκαν στη γόνιμη χώρα του Νείλου.

«Η Αλεξάνδρεια ήταν πάντα η Ιθάκη μου, το βιβλίο είναι ένα διαχρονικό οδοιπορικό με το δικό μου βλέμμα για τις ανθρώπινες περιπέτειες που σβήνουν με την πάροδο του χρόνου και επανέρχονται στη μνημειοθήκη. Εδώ και 20 χρόνια παρατηρώ πολλούς, Άγγλους, Γάλλους, Ιταλούς, να επανέρχονται και να αναζητούν παλιές μνήμες και αντικείμενα. Έγραψα γιατί ο προφορικός λόγος χάνεται και ο γραπτός μένει», είπε ο συγγραφέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s