Μείωση 41,5% στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010

Μείωση 41,5% κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010, κυρίως λόγω της περιστολής των κρατικών δαπανών.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταδεικνύουν μείωση του ελλείμματος στο τετράμηνο κατά 41,5%, στα 6,31 δισ. ευρώ, έναντι 10,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θέτει ετήσιο στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 35,1%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε κυβέρνηση τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 757 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 475 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,9%, έναντι στόχου ΣΑ για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 8,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 511 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 788 εκατ. ευρώ και των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 350 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν στο τετράμηνο κατά 39,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδά του Προγράμματος υποχώρησαν κατά 39,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

http://www.in.gr

Advertisements

2 thoughts on “Μείωση 41,5% στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2010

 1. Επιχείρηση σε νυχτερινά κέντρα
  Υποθέσεις φοροδιαφυγής με πολυτελή ΙΧ έφερε στο φως «σαφάρι» στη Θεσσαλονίκη
  Θεσσαλονίκη – Σάββατο 22 Μαΐου 2010 [ 20:56 ]

  Ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων που δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα εντοπίστηκαν από ομάδα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων έξω από νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης.

  Οι ύποπτες υποθέσεις αφορούν πανάκριβα αυτοκίνητα, όπως Ferrari και Lamborghini, των οποίων οι ιδιοκτήτες δήλωναν ετήσια εισοδήματα ακόμα και 5.000 ευρώ, αποκάλυψε το Mega.

  Τα οχήματα, προέκυψε από τους αριθμούς των πινακίδων κυκλοφορίας, είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό ως ελαφρώς μεταχειρισμένα, σε τιμές γύρω στα 15.000-20.000 ευρώ. Οι ιδιώτες που τα είχαν εισάγει φέρονται να παραποίησαν τα στοιχεία, ώστε τα οχήματα να φαίνονται παλαιότερα και να μην θεωρούνται τεκμήριο ή στοιχείο του «πόθεν έσχες» στην εφορία.

  Η επιχείρηση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων στη Θεσσαλονίκη διήρκεσε από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή.

  Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1139476#ixzz0ohjK7Bia

 2. Συντάξεις και κοινωνική αδικία
  Tου Πασχου Mανδραβελη

  Οι γέροντες, ως αδύναμα μέλη της κοινωνίας, προσφέρονται για εύκολους συναισθηματισμούς και τους συνακόλουθους λαϊκισμούς. Μπορείς να χύσεις χειροκροτούμενος πολλά δάκρυα για τη 13η και τη 14η σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, διανθίζοντάς τα με αποφθέγματα του στυλ «αν μια κοινωνία δεν μπορεί να φροντίσει τους ηλικιωμένους της, τότε είναι χαμένη» κ. λπ.

  Βέβαια, στην Ελλάδα, το σύνολο των ηλικιωμένων είναι υποσύνολο των συνταξιούχων. Το γεγονός ότι οι πραγματικά ηλικιωμένοι δεν απολαμβάνουν καλύτερης σύνταξης οφείλεται και στο γεγονός ότι συνταξιοδοτήθηκαν πολλοί που δεν είναι ηλικιωμένοι. Το χειρότερο είναι ότι οι μη ηλικιωμένοι συνταξιούχοι –πολλοί από τους οποίους παραοικονομούν εργαζόμενοι– χρησιμοποιούν τους ανήμπορους γέροντες για να δικαιολογήσουν στην κοινωνία τις δικές τους απαιτήσεις. Από δίπλα, βέβαια, πάντα βρίσκεται η Αριστερά να βαράει τα ταμπούρλα της κοινωνικής ευαισθησίας.

  Φυσικά, σε ένα κόσμο άπλετων πόρων, η σύνταξη στα 50 δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα για τους εβδομηντάρηδες. Θα έπρεπε να παλεύουμε για να πετύχουμε το αναρχικό ιδανικό «σύνταξη στα 18, στράτευση στα 100». Μόνο που ζούμε σε ένα κόσμο περιορισμένων πόρων, τους οποίους πρέπει να μοιράζονται και οι πενηντάρηδες και οι εβδομηντάρηδες, αλλά –και αυτοί που βολικά ξεχνάμε– οι δεκαοκτάρηδες.

  Γι’ αυτό πολλοί παραξενεύτηκαν από την απόφανση του κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος έγραψε στην εφημερίδα «Το Θέμα»: «Το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο… χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και η 14η σύνταξη θα πρέπει, για παράδειγμα, να καταβληθούν και πάλι».

  Mε όρους του παρόντος οποιαδήποτε περικοπή δημόσιας δαπάνης μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικά άδικη. Ειδικά για όσους (δικαίως ή αδίκως) έγιναν «απόμαχοι της εργασίας». Μόνο που η κοινωνία δεν αφορά αποκλειστικά το παρόν. Εχει να κάνει και με το μέλλον και ειδικά με εκείνη την ομάδα των επίσης αδύναμων μελών, που είναι τα παιδιά. Σ’ αυτά τα παιδιά η γενιά μας αφήνει ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ. Δηλαδή, οι άνθρωποι που βγαίνουν τώρα στην παραγωγή θα πρέπει να δουλεύουν ενάμιση χρόνο τζάμπα για να αποπληρώσουν τα χρέη ημών και των προηγουμένων. Αν, φυσικά, έχουν δουλειά…

  Τους κληροδοτούμε, επίσης, ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο, σύμφωνα με μελέτες της ΓΣΕΕ, το 2050 θα χρειαζόταν 24% του ΑΕΠ για να πληρώνει μόνο συντάξεις. Δηλαδή, τα παιδιά που τώρα τελειώνουν το Λύκειο όταν γίνουν 58 χρόνων θα πρέπει, αν βγάζουν περί τα 2.000 ευρώ, να δίνουν 700 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, συν 500 ευρώ από τη φορολογία για το ασφαλιστικό, συν να αποπληρώνουν το δημόσιο χρέος. Οπότε, ακόμη κι αν όλες οι άλλες σπατάλες του Δημοσίου περικοπούν, πάμε στην καλύτερη περίπτωση στη γενιά των 800 ευρώ. Συνεχώς και μέχρι τον θάνατό τους. Λίγο ακριβή δεν θα τους έρθει η δική μας γενιά της αμφισβήτησης και της αέναης αριστεροσύνης;

  Φυσικά, ένας άλλος κόσμος είναι πάντα εφικτός. Η γραμμική προβολή που κάνουμε μπορεί να αναιρεθεί από μια απότομη αύξηση της παραγωγικότητας. Τότε ακόμη και η 15η και η 16η σύνταξη θα είναι θεμιτές. Μέχρι τότε, όμως, το κοινωνικά δίκαιο και το κοινωνικά άδικο δεν έχει την πολυτέλεια να μη λαμβάνει υπόψη του το μέλλον. Διότι μεθαύριο θα έρθει στα πράγματα η νέα γενιά και θα εξακολουθήσει να εξηγεί την κοινωνική δικαιοσύνη μόνο με όρους του παρόντος. Και τότε, οι συνταξιούχοι και πραγματικοί γέροντες δεν θα έχουν ούτε λεφτά, αλλά ούτε δικαιολογίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s