Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Μετά τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία, ένα μέρος από τους πρόσφυγες έφτασε στο νησί της Λευκάδας και εγκαταστάθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς στην πόλη της Λευκάδας. 85 χρόνια μετά, με πρωτοβουλία του Δήμου Απολλωνίων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Λευκάδας, το νησί θα τιμήσει τον Προσφυγικό Ελληνισμό της Μικράς Ασίας με εκδηλώσεις Μνήμης και Γιορτής. Στόχος είναι να κρατηθούν άσβηστες οι μνήμες και οι πολιτιστικές παραδόσεις αιώνων που συνεχίζουν οι νέες γενιές του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΣ

Ο Ελληνικός αποικισμός αποτέλεσε  ένα από τα πιο εκπληκτικά φαινόμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Με κύριο μοχλό τη γλώσσα, η πνευματική δημιουργία ένωσε τις διάφορες ελληνικές φυλές και πόλεις, για να οικοδομήσει μια ευρύτερη κοινή για όλους τους Έλληνες πατρίδα.  Από τον 8ο αιώνα Π.Χ. άρχισε ο συστηματικός αποικισμός του Πόντου, της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας. Μέσα  σε 200 χρόνια, χτίστηκαν εκατοντάδες ελληνικές πόλεις από τους Έλληνες αποίκους.

Με τον μεγάλο αποικισμό οι Έλληνες έγιναν ηγετική δύναμη του αρχαίου κόσμου και προπομποί αυτού που έμελλε να ακολουθήσει τρεις αιώνες μετά προς την άλλη κατεύθυνση, την Ανατολή. Η ακτινοβολία του  Ελληνικού πνεύματος  ακολουθώντας τα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα φτάσει μέχρι  τις πλαγιές των Ιμαλαΐων και την μακρινή  Ινδία !

Βαθιά συνειδητοποιημένοι για όλα αυτά οι Ελληνόφωνοι της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας, συνεχίζουν μέχρι τις μέρες μας να τονίζουν με περηφάνια την ελληνική τους καταγωγή

Σήμερα, 2.700 χρόνια μετά,  οι γλωσσολόγοι και ιστορικοί επιστήμονες μένουν κατάπληκτοι από το γεγονός ότι το ελληνικό γλωσσικό δωρικό ιδίωμα έχει διατηρηθεί στις περιοχές του Άσπρο Μόντε της Καλαβρίας, και στα ελληνόφωνα χωριά της Σαλεντίας ! Όπως τονίζει ο ιστορικός κ. Βρανόπουλος, «πρόκειται για μοναδική στον κόσμο όαση αρχαιοελληνικής πολιτισμικής επιβίωσης, μαζί με εκείνη των φυλών Καλάς στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν».

Την ίδια ώρα οι απόγονοι των Ποντίων που ταξιδεύουν στον Πόντο, ακόμα και σήμερα συναντούν στην σημερινή Τουρκία κατοίκους που παρά τις διώξεις αιώνων, μιλούν την ποντιακή διάλεκτο και τραγουδούν τα ίδια τραγούδια με τα οποία τους γαλούχησαν οι πρόγονοι.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται στα πλαίσια του καθιερωμένου Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων στην περιοχή της Βασιλικής, όπου νέοι και νέες από διάφορες χώρες παίρνουν μέρος στους αγώνες ιστιοπλοΐας, ιστιοσανίδας (Σέρφιν)  καταμαράν slalom, freestyle, παιδικό slalom κ.α. Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.vassiliki-watersports-festival.com

Καλούμε όλους τους φίλους της Λευκάδας και του Ποντιακού Ελληνισμού να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις Μνήμης και Γιορτής, που θα μας συνδέσουν με τον ομφάλιο λώρο της αρχαίας ελληνικής μήτρας.

Ο Δήμαρχος Απολλωνίων Γιώργος Λογοθέτης

Τηλέφωνα επικοινωνίας  26453 610000 Κιν. 6946 003661 6970444515

Σημ. Για τους επισκέπτες των εκδηλώσεων θα υπάρξουν ειδικές τιμές στα ξενοδοχεία και καταλύματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s