Συνέντευξη του δημάρχου Απολλωνίων Λευκάδας Γιώργου Λογοθέτη για τις εκδηλώσεις στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Για μια ακόμα φορά ο Δήμος Απολλωνίων αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν ολόκληρο το νησί της Λευκάδας. Αυτή τη φορά ο Δήμος θα τιμήσει τον Ποντιακό Ελληνισμό αν και όπως τονίζει ο δήμαρχος Γιώργος Λογοθέτης στο Δήμο δεν υπάρχουν δημότες με Ποντιακές καταβολές.

Για τις εκδηλώσεις το φεστιβάλ και τους στόχους της προσπάθειας συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Απολλωνίων Γιώργο Λογοθέτη, π. πανεπιστημιακό δάσκαλο, π. διευθυντή Τηλεόρασης ΕΤ3 και βιογράφο του παγκόσμιου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ερώτ. Το Καλοκαίρι του 2010 ο Δήμος Απολλωνίων, για δεύτερη συνεχή χρονιά προγραμματίζει εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Το ερώτημα είναι : Πως ένας Δήμος που δεν έχει δημότες με προσφυγικές καταβολές αποφασίζει να ασχοληθεί με τέτοια θέματα ;

Απάντηση : Με τον Ποντιακό Ελληνισμό ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά στη Σουηδία όταν εργαζόμουν στην Σουηδική Τηλεόραση. Ως δημοσιογράφος ταξίδευα στις πόλεις όπου ζούσαν Έλληνες μετανάστες καταγράφοντας τα προβλήματά τους αλλά και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις των προγόνων τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η αγάπη και η αφοσίωσή τους στα ήθη και στα έθιμα που μετέφεραν και κρατούσαν ζωντανά ακόμα και στην Σουηδία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις εμπειρίες που ζήσαμε όταν βιντεοσκοπούσαμε ένα Ποντιακό γάμο για την Σουηδική Τηλεόραση σε μια μικρή πόλη της Σουηδίας. Ήταν χειμώνας με αρκετό χιόνι και οι κατάπληκτοι Σουηδού έβλεπαν εκατοντάδες Έλληνες από όλη τη Σουηδία να συνοδεύουν τους νεόνυμφους τραγουδώντας και χορεύοντας στους χιονισμένους δρόμους. Και μετά βέβαια το ατέλειωτο γλέντι παρουσία του Σουηδού δημάρχου και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια με δικές μου πρωτοβουλίες η Σουηδική Τηλεόραση παρουσίαζε συχνά τον Ποντιακό Ελληνισμό της Σουηδίας με εκπομπές και ρεπορτάζ ώστε  κάποιοι να νομίζουν ότι το όνομά μου είναι Λογοθετίδης, δηλαδή ποντιακό όνομα αντί Λογοθέτης.

Ερώτ. Ποια ήταν η πιο σημαντική επαφή με τους Πόντιους ;

Θα αναφέρω δύο παραδείγματα :  Το πρώτο όταν στη Σουηδία ήρθε ο τραγουδιστής Χρύσανθος, ένας ζωντανός τότε θρύλος. Για τους Πόντιους ο Χρύσανθος και ο Καζαντζίδης αποτελούν το θεϊκό δίδυμο που δίνει ζωή στις ιστορικές και πολιτιστικές μνήμες των προγόνων τους. Κάναμε τότε μια εκπομπή μαζί του που αποδείχτηκε ότι είναι η μόνη τηλεοπτική εκπομπή που υπάρχει για τον Χρύσανθο !

Το δεύτερο ήταν οι προσωπικές εμπειρίες με τον Πόντιο συγγραφέα και ερευνητή Γιώργο Ανδρεάδη, σε ένα συγκλονιστικό ταξίδι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και στις περιοχές της Μικρασιατικής ενδοχώρας όπου ήκμασε  ο Ποντιακός Ελληνισμός. Για το ταξίδι αυτό που μας οδήγησε μέχρι τα σύνορα με την Αρμενία, στην πόλη Άνιον, την παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αρμενίας, έχω γράψει σειρά από άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Ήταν ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα ταξίδι στη γη της Μικράς Ασίας, όπου μεγαλούργησε η μεγαλοσύνη του ελληνικού πνεύματος πάνω από 2.600 χρόνια !

Ερώτ. Ποιος είναι ο στόχος των εκδηλώσεων στη Λευκάδα ;

Απάντηση. Θέλουμε να τιμήσουμε αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι του Ελληνισμού. Να τιμήσουμε την ιστορική μνήμη και συγχρόνως να αναδείξουμε τις πολιτιστικές αξίες του λαού μας. Οι πρόγονοι και οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Φτάνει να διαβάσουμε τι έγραψε στο μήνυμά του για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, ο Υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Πολιτείας κ. Μάϊκλ Άτκινσον όπου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι Έλληνες Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, είναι οι φύλακες της φλόγας και κληρονόμοι του ανεκτίμητου και μοναδικού πολιτισμού τον οποίο και διατήρησαν αναλλοίωτο κάτω από αντίξοες, διώξεις, πολέμους και ειρήνη, σε καιρούς δόξας και σκλαβιάς, για τέσσερις χιλιάδες χρόνια.

Κανένα από αυτά τα γεγονότα, ούτε και η τραγική και βάρβαρη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από την οποία γεννήθηκε η Τουρκική Δημοκρατία, δεν μπόρεσαν να σβήσουν την λάμψη και το φως που εκπέμπει ο Ποντιακός Πολιτισμός, μια εσωτερική φλόγα που γέννησε το θαύμα των Ελληνικών επιτευγμάτων και τον κλασικό Ελληνικό Πολιτισμό.
Οι Πόντιοι της Νότιας Αυστραλίας, μακροχρόνια με αγάπη και σεβασμό, διατήρησαν και διέδωσαν, με αγάπη και σεβασμό, την πολιτιστική κληρονομία τους και χάρη σε αυτό, η Νότια Αυστραλία αισθάνεται και είναι πιο πλούσια.»

Αυτό πιστεύουμε και εμείς στη Λευκάδα. Ότι δηλαδή η επαφή μας με τον προσφυγικό Ελληνισμό θα μας δυναμώσει περισσότερο ως Λευκαδίτες αλλά και ως μέρος του Έθνους.

Ερώτ.   Την προσπάθεια του Δήμου Απολλωνίων στηρίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η ΤΕΔΚ Λευκάδας. Ήταν εύκολο να τους πείσετε να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ;

Απάντηση. Η επιτυχία του πρώτου Φεστιβάλ το 2007, έπεισε όλους  για την σημασία της πρωτοβουλίας.  Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας και δήμαρχος Σφακιωτών  κ. Κούρτης ξεκίνησε την διαδικασία αδελφοποίησης με τα Σφακιά της Κρήτης. Έτσι  φέτος θα έχουμε και κρητικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα.

Μαζί όμως με τον Ποντιακό Ελληνισμό θα τιμήσουμε και τους Ελληνόφωνους από την Κάτω Ιταλία με την παρουσία συγκροτημάτων από την Γκρεκοσαλεντία και τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι Έλληνες άποικοι στην Κάτω Ιταλία ήταν από την χώρα του Μινωική  Κρήτη.

Έτσι στη Λευκάδα  θα αναδείξουμε τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία που ενώνουν τον Ελληνισμό του Πόντου με τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας και την Κρήτη.

Ερώτ.   Πως βλέπετε να εξελίσσεται το  Φεστιβάλ Θαλασσίων Αθλημάτων του Δήμου Απολλωνίων ;

Απάντηση :  Το Φεστιβάλ, το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια έχει εξελιχθεί σε θεσμό ! Φέτος θα έχουμε αγώνες του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ιστιοσανίδας και το Ελληνικό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Tornadocatamaran. Θα συνεχίσουμε επίσης με αγώνες ποδηλατοδρομίας. Στόχος είναι όπως η Λευκάδα εξελιχθεί σε Διεθνές Κέντρο Θαλασσίων Αθλημάτων, σε Μεσογειακό Κέντρο του Ναυταθλητισμού !

Να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο Φεστιβάλ στο Κίελο της Γερμανίας προσελκύει πάνω από 3.000.000 αθλητές και επισκέπτες !  Αν πάρουμε υπ όψη ότι  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της  Λευκάδας σε σχέση με το Κίελο, τότε κατανοούμε τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης του Φεστιβάλ !

Ερώτ. Είναι έτοιμοι οι Λευκαδίτες για να συμμετέχουν σ αυτή την προσπάθεια ;

Απάντηση :  Πιστεύω ότι η Λευκαδίτικη παράδοση θα δώσει ένα μεγάλο παρόν στις εκδηλώσεις και θα υποδεχτούν τους επισκέπτες πρώτα ως φίλοι και μετά ως επισκέπτες. Αυτό θα ενδυναμώσει και τις σχέσεις Λευκάδας και Βόρειας Ελλάδας μια και οι περισσότεροι θα έρθουν από την Βόρεια Ελλάδα. Και θα ήθελα να επιμείνω στο τελευταίο. Δηλαδή η φιλοξενία και η γενναιοδωρία να έχει τον πρώτο ρόλο και μετά όλα τα άλλα. Άλλωστε οι Μακεδόνες γενικά είναι άτομα που εκτιμούν πολύ τη φιλία και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s