Ευρώπη: Στην εποχή των κρατικών περικοπών

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς τους ενόψει της οικονομικής κρίσης που φαίνεται να διευρύνεται συνεχώς. Ακόμη και οι ισχυρές περιφερειακές οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν σε «ψαλίδισμα» των δημόσιων δαπανών.

Οι νέες οικονομικές πολιτικές προβάλλουν ως προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή αν και το ρίσκο στασιμότητας στην ανάπτυξη είναι ορατό. Πολλοί αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανη η εμφάνιση μιας παγκόσμια ύφεσης, σαν αυτή που βίωσε η Ιαπωνία τη δεκαετία του ’90.

Την ίδια στιγμή, πολλές κατακτήσεις για την υγεία και την πρόνοια των Ευρωπαίων διακυβεύονται με τις συντάξεις και τους μισθούς να βρίσκονται «στον αέρα».

«Η διαφορά ανάμεσα στο φάρμακο και το δηλητήριο έγκειται στη δοσολογία με την οποία το πρώτο παρέχεται», δήλωσε ο Ashgar Zaidi, επικεφαλής στο ερευνητικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Κοινωνική Πρόνοια. «Ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών είναι πολύ σημαντικός, ωστόσο, χρειάζεται η ανάλογη ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών στόχων και της λιτότητας».

«Γενναίες» περικοπές

Στην Ιταλία η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περικοπές ύψους 30 δισ. δολαρίων είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας». Στη Δανία οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδίασαν μια πολιτική λιτότητας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, απώλειες σε ασφαλιστικά προνόμια.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία συσκέπτεται εντόνως για περικοπές 3 δισ. ευρώ που θα βοηθήσουν στη σμίκρυνση του χάσματος μεταξύ δαπανών και εσόδων κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως, από το 2011 έως το 2016. Στη Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί τα συνδικάτα βρίσκονται «επί ποδός» για μαζικές κινητοποιήσεις. Κύριο αίτημά τους η προστασία των μισθών και η διευθέτηση των ορίων ηλικίας.

Στην Αγγλία, πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περικοπή 9 δισ. ευρώ από τις κυβερνητικές δαπάνες παράλληλα με μείωση των υπουργικών μισθών που φτάνει μέχρι το 5%. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα μέτρα που παίρνουν τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι αρκετά για να μεταμορφώσουν την γραφειοκρατία και τους αρτηριοσκληρωτικούς κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ιδιαίτερα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s