Drama i okänt antal akter

2010-05-29

Det är inte bara ett grekiskt drama utan också ett europeiskt drama. Så sammanfattade Christopher Sardelis, grekisk ekonom med tidigare chefsbefattning på grekiska Riksgälden, igår oron i Europa.

–Orsaken till problemen i Grekland är att vi gått från nattväktarstat till välfärdsstat på mycket kort tid, sade Christopher Sardelis på gårdagens seminarium hos Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS).

Det betyder att den offentliga sektorn vuxit, på några decennier, från att ligga klart under EU-genomsnittet till att nu vara större än i det genomsnittliga EU-landet. Tillväxten skedde dock med lånade pengar. När Grekland gick med i euron fick man en stabil valuta och låg ränta.

–Det skapade illusionen att man kan få något utan att betala, sade Christopher Sardelis.

Och statsskulden ökade mycket snabbt. På 1980-talet var den 30 procent av bruttonationalprodukten (BNP). Idag är den 120 procent.

Statsskulden hade vuxit kraftigt under lång tid och det fanns olika saneringsprogram för att stävja utvecklingen. Men dessa program avbröts när Grekland anslöt till euron, menar Christopher Sardelis.

–Monetära unionen skapade illusionen att det fanns hur mycket pengar som helst. Det gick att låna till väldigt låg ränta.

Den privata sektorns skuldsättning är lika stor som den offentliga.

–Pensionssystemet utgör en statsfinansiell bomb. Vi måste börja dra ned någonstans.

Christopher Sardelis menar att marknaden upptäckte relativt sent hur illa ställt det var med Grekland. Det var annars inte svårt att se. Han skrev själv artiklar om det i mitten av 00-talet som han fick mycket kritik för.

–Folk tyckte att jag förstörde den goda stämningen.

Den grekiska statistiken är en historia för sig. De siffror som statistikmyndigheten presenterat har varit långt ifrån de verkliga siffrorna. Speciellt har det vid varje politiskt maktskifte, som 2004 och nu senast 2009, skett rejäla korrektioner när de nya makthavarna plockat fram liken i garderoben.

–Men det finns skäl att befara fler lik i garderoben.

Räddningspaketet för Grekland på 110 miljarder euro innebär att de inte behöver gå ut på marknaden förrän 2012/2013. Även om det spekuleras vilt om att Grekland ändå till sist kommer att tvingas att skriva ned sina skulder är det inget som Christopher Sardelis tror på.

–Det vore inte bra. Då skulle det ta väldigt länge innan Grekland kan komma tillbaka till marknaden.

Grekland står inför stora åtstramningar. Löner ska dras ned, pensionssystemet ska göras om, olika sektorer inom ekonomin ska avregleras. I Grekland beräknas den svarta sektorn stå för 30 procent av BNP. Om den kunde halveras skulle det betyda en kraftig inkomstförstärkning i statens budget.

Det finns möjlighet att klara av åtstramningspaketet och få upp Grekland på banan igen. Men det kommer att ställa stora krav på politikerna.

–Och Grekland kommer sannolikt att vara under någon form av internationell tillsyn i minst tio år till, sade Sardelis, som vänder sig mot benämningen hjälppaket.

Han menar att om Tyskland lånar ut pengar till Grekland för 5,5 procent som de i sin tur lånat upp till 1,5 procent är hjälp kanske inte rätt ord att använda.

–Kom ihåg att de billiga pengar som vi tidigare lånat och förbrukat bland annat gick till att köpa tyska bilar. Vi sitter i det här allihop. Det är inte bara ett grekiskt drama.

www.e24.se

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s