Γερμανία – Συνέντευξη στη Ντόιτσε Βέλε του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη: Στόχος η αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας

Στόχος της πρόσφατης επίσκεψης του νέου υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, στη Γερμανία, ήταν – σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ») – η ανατροπή του δυσμενούς για τον ελληνικό τουρισμό κλίματος και η προβολή των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ο υφυπουργός επισκέφθηκε τη Φραγκφούρτη, το Μόναχο και τη Στουτγάρδη και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε σημαντικές επαφές με παράγοντες του συνεδριακού τουρισμού, με ‘τουρ- οπερέιτορ’ και στελέχη της ελληνικής ομογένειας. Μάλιστα, με την ευκαιρία της επίσκεψής του, παραχώρησε εκτεταμένη συνέντευξη στη «ΝΒ».

Αρχικά, ο υφυπουργός ρωτήθηκε για το… περιεχόμενο των αποσκευών του, με τις όποιες πήγε στη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό χώρα του κόσμου.

«Οι αποσκευές που φέρνουμε – απάντησε ο κ. Νικητιάδης – σχετίζονται με μια νέα πολιτική που θέλουμε να προωθήσουμε και η οποία θα καταπιάνεται με όλες τις μορφές του τουρισμού. Με ενότητες που δεν είχαν προχωρήσει με όσο επαγγελματικό τρόπο έπρεπε. Όμως, αυτή τη στιγμή ξεκινούμε κυρίως με κατεύθυνση να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας, μια διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει».

Απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς πολίτες, ο κ. Νικητιάδης πρόσθεσε πως «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, δεν έχει κανένα πρόβλημα λιγότερο ή περισσότερο από εκείνα που μπορεί να έχει οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Εκατομμύρια άνθρωποι ήδη περνούν τις διακοπές τους στη χώρα μας, ανενόχλητοι χωρίς κανένα πρόβλημα, στις παραλίες μας, στην Αθήνα, στα νησιά μας και σε όλα τα μεγάλα τουριστικά μας θέρετρα».

————————————-

Ανησυχίες και ανταγωνιστικότητα

————————————-

Σύμφωνα με τη «ΝΒ», όμως, παρ’ όλα αυτά οι Γερμανοί ανησυχούν. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, η επιτροπή Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου κάλεσε στη συνεδρίασή της το νέο πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Δημήτριο Ράλλη, προκειμένου εκείνος να πληροφορήσει τους βουλευτές σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τουριστών αλλά και τους τρόπους, με τους οποίους η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση. Τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, άλλωστε, είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία.

«Νομίζω – απάντησε ο κ. Νικητιάδης – ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα, το οποίο εμφανίζει μια στρεβλή εικόνα της χώρας μας. Εγώ χαίρομαι που αναφερθήκατε στην πρόσφατη παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στην επιτροπή Τουρισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να βγουν οι Πράσινοι και άλλα κόμματα και να καλέσουν τους Γερμανούς να επισκεφθούν την Ελλάδα. Όλες οι πτέρυγες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επισκεφθούν την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία, η οποία δημιουργήθηκε από τις λαθεμένες εικόνες που δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο της ελληνικής πραγματικότητας».

Η «ΝΒ» επισήμανε, επίσης, στον κ. Νικητιάδη πως, μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ακριβός προορισμός. Ανέφερε, μάλιστα, πως ειδικοί συμβουλεύουν από καιρό τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές τους.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ότι «φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε γίνει άκρως ανταγωνιστικοί. Έπειτα από την κρίση οι τιμές έχουν μειωθεί στα περισσότερα ξενοδοχεία κατά 20%. Υπάρχει γενικότερα μια υποχώρηση των τιμών στο σύνολο της τουριστικής αγοράς και αυτό μας καθιστά άκρως ανταγωνιστικούς σε σχέση με άλλες χρονιές. Θα πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν και οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται και να γίνουν προπαγανδιστές των καλών τουριστικών συνθηκών που υπάρχουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρουμε, όχι μόνο να μην υποστούμε απώλειες αλλά και να αυξήσουμε τα έσοδα για τον τουρισμό».

————————————————–

Αρχίζει η εξόφληση χρεών προς τα ξένα ΜΜΕ

————————————————–

Ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες του υπουργείου του για την προβολή του τουρισμού. Πέραν ενός νέου και επίκαιρου τηλεοπτικού σποτ, ο υφυπουργός εξήρε τη σημασία της επίσκεψης ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου και απαρίθμησε σχετικές δράσεις, με χαμηλό κόστος, όπως τις χαρακτήρισε.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός ρωτήθηκε και για το πως είναι δυνατόν να περάσουν σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης θετικά μηνύματα για την Ελλάδα, όταν το υπουργείο χρωστάει σε αυτά πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ;

«Έχουμε ξεκινήσει – απάντησε ο κ. Νικητιάδης -ένα σχετικό πρόγραμμα. Δε σας κρύβω ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης αυτής και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα βεβαιώσουμε τους ανθρώπους αυτούς (σ.σ.: τα ξένα ΜΜΕ στα οποία χρωστάει το κράτος) πως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών και ότι δεν είμαστε αναξιόχρεοι. Η κυβέρνησή μας αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες εξόφλησης των χρεών που εκκρεμούν. Νομίζω ότι θα ξεπεραστεί άμεσα αυτό το ζήτημα, που είναι ένα αγκάθι στις σχέσεις μας με τα ΜΜΕ. Είναι ένα αγκάθι για το οποίο δε φέρει καμία ευθύνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που όταν ανέλαβε βρήκε 140 εκατομμύρια χρέη (σ.σ.: στον τουρισμό)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s