Κωνσταντινούπολη -Οικουμενικός Πατριάρχης: «Οι Ίμβριοι αντέχουν!»

Στο αγώνα της επιβίωσης των Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της γενέτειράς του Ίμβρου. Ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης υπογράμμισε ότι οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι υπήρξαν θύματα των πολιτικών συγκυριών και όπως είπε, παρά τα όσα συνέβησαν, οι Ίμβριοι, που κατάφορα αδικήθηκαν, αντέχουν και δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα «πνευματικά όπλα» τους, τα μοναδικά που διαθέτουν.

«Υπήρξαμε εμείς οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι θύματα των πολιτικών συγκυριών και ανακατατάξεων χωρίς να φταίμε ούτε στο ελάχιστο. Όμως βλέπετε ότι οι Ίμβριοι αντέχουν. Έρχονται και επανέρχονται εις την γενέτειρα. Δεν είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν τα πνευματικά όπλα, φυσικά εμείς μόνο πνευματικά όπλα διαθέτουμε. Τα πνευματικά όπλα με τα οποία αγωνίζονται τον καλόν αγώνα της επιβιώσεως, της συνεχίσεως της ιστορίας μας, της υπάρξεώς μας, της μαρτυρίας μας ως Ρωμιών Ορθοδόξων Χριστιανών σ΄ αυτόν τον τόπο. Όλη αυτή η ιστορία μας και η μαρτυρία μας δια μέσου των αιώνων μέχρι και αυτής της στιγμής είναι ιστορία και μαρτυρία ειρηνικής διαβιώσεως μετά του συνοίκου στοιχείου. Δεν επιδιώξαμε ποτέ να πάρουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Υπήρξαμε πάντοτε φιλειρηνικοί και νομοταγείς πολίτες και γι΄ αυτό μας πειράζει το ότι τόσο πολύ και τόσο κατάφορα αδικηθήκαμε» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Χάσαμε τις εστίες μας, τα χωράφιά μας, τα σπίτιά μας, τα σχολεία μας που ήταν καίριον πλήγμα για τον τόπο μας το να μην έχουμε Ελληνική παιδεία και να αναγκάζονται οι γονείς που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας να τα παίρνουν και να εκπατρίζονται. Έτσι άρχισε το ξήλωμα, έτσι έφυγαν οι συμπατριώτες μας στη δεκαετία του ‘60 διότι έχασαν την γη τους. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι πως να ζούσαν χωρίς την γή; Έχασαν τα σχολεία τους που ήσαν όλοι φιλομαθείς και φιλοπρόοδοι είχαν να αντιπαλέψουν με τους βαρυποινίτες οι οποίοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και όλα αυτά τα γνωστά να μην επαναλαμβάνουμε και λοιπούμεθα».

Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επαινέσει τους συμπατριώτες του, εκείνους οι οποίοι επισκέπτονται τακτικά την Ίμβρο και επισκευάζουν τα σπίτια τους: «Εγώ θέλω να επαινέσω την επιθυμία και τον ζήλο των συμπατριωτών μου οι οποίοι έρχονται τα καλοκαίρια ιδιαιτέρως, και ιδιαιτέρως η νεολαία που δεν γεννήθηκε εδώ, γεννήθηκε όμως από Ιμβρίους γονείς στην Ελλάδα ως επί το πλείστον, στη Γερμανία, στην Αυστραλία και αγαπούν τον τόπο και έρχονται και επισκευάζουν τα σπίτια τους. Είναι όλα αυτά τα οποία μας ενέπνευσε η Εκκλησία εδώ με τον αλησμόνητο και αείμνηστο γέροντά μας Μελίτωνα τον μετέπειτα Χαλκηδόνος και οι διδάσκαλοί μας με επί κεφαλής τον κ. Αναστασιάδη. Ζούμε με αυτά τα βιώματα, χτίσαμε τη ζωή μας επάνω σε αυτά τα θεμέλια και έτσι προχωρούμε εμπιστευόμενοι το μέλλον στα χέρια του Θεού, την πρόνοιαν του θεού».

Ακόμη ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο για την προσφορά του στο να αναστηλωθεί το ερειπωμένο εξωκκλήσι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηχαήλ και Γαβριήλ το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Τσβάκι της κοινότητας Ευλαμπίου. Επίσης, παρουσίασε τον άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου Ισαάκ Αναστασιάδη, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής Κεντρικής Σχολής της Ίμβρου και ήλθε στην Ίμβρο μετά από 47 χρόνια. Ο Πατριάρχης, εξυμνώντας την προσφορά του καθηγητού, τόνισε ότι με τέτοιους δασκάλους βάλαμε γερά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής μας και ότι του αξίζει ο τίτλος του Προστάτου των Γραμμάτων.

Στην ομιλία που ακολούθησε ο k.Αναστασιάδης κατέληξε λέγοντας: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν απέκτησα περιουσία. Η μόνη μου τεράστια περιουσία είναι οι μαθητές μου, που πέρασαν από τη σχολή με πρώτο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.»

Στο τέλος της Κυριακάτικης θείας λειτουργίας ο Ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης Δράμας στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων ότι: «Τις ημέρες αυτές που βρεθήκαμε εδώ στην πολύπαθη γενέτηρα του Πατριάρχου μας και γενέτηρα δική σας, την Ίμβρο, ομιλούμε και επικοινωνούμε όλοι καρδιακά. Παρακολουθώ τις ημέρες αυτές τα σκιρτήματα, τις εκφράσεις, τα νοήματα και όλα εκείνα που εκφράζει ο εσωτερικός κόσμος του Πατριάρχου μας όταν επισκέπτεται τη γενέτηρά του.»

Πηγή: http://www.amen.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s