Αισιοδοξία για τις φετινές εξαγωγές συμπύρηνου ροδάκινου

Περισσότερο αισιόδοξος από άλλες χρονιές είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου σχετικά με τις φετινές εξαγωγές συμπύρηνου ροδάκινου. Μιλώντας, πάντως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διατύπωσε και μια επιφύλαξη, λέγοντας πως, ναι μεν συντρέχουν θετικές συγκυρίες αλλά οι κινήσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να είναι συντονισμένες και στοχευμένες, προκειμένου το εγχείρημα να «στεφθεί» από επιτυχία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, τέλη Ιουνίου πρόκειται να γίνει νέα συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου και θα οριστικοποιηθούν αρκετά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της τιμής. Διευκρίνισε, επίσης, πως «όλοι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι και να δουλεύουν με σοβαρότητα, αφού ναι μεν υπάρχουν οι θετικές συγκυρίες και η εσωτερική κατάσταση είναι βελτιωμένη, αλλά όχι ιδανική».

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αναφορά που έγινε για μειωμένα αποθεματικά στη χώρα μας ισχύει μεν, αλλά όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρξε παρερμήνευση, επειδή δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλός ο αριθμός τους. Όπως είπε ο αριθμός των αποθεματικών στη χώρα μας παραμένει υψηλός αλλά έχει μειωθεί συγκριτικά με πέρσι. Ειδικότερα, φέτος φθάνει στα 4,5 εκατομμύρια κιλά, έναντι των 7 εκατ. που ήταν πέρσι.

Ανέφερε ακόμη ότι το τελευταίο 12μηνο οι πωλήσεις συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008 είναι μειωμένες κατά 2 εκατ. χαρτοκιβώτια. Πρόσθεσε πως η φετινή παραγωγή συμπύρηνου στη χώρα μας αναμένεται να φθάσει στους 380.000 τόνους και από αυτούς οι 180.00 – 200.000 τόνοι θα φύγουν ως κομπόστα, ενώ η μεγάλη ζήτηση καταγράφεται στο χυμό.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Χιλή, λόγω των προβλημάτων με τους σεισμούς, έχει σημαντικά μειωμένη παραγωγή φέτος. Ταυτόχρονα, τόνισε πως τα όσα ακούγονται για Ισπανία δεν ευσταθούν, αφού η συγκεκριμένη χώρα παράγει ετησίως 400.000 τόνους, εκ των οποίων 100.00 – 150.000 τόνους κομπόστα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η ανατίμηση του δολαρίου, έναντι του ευρώ θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές εξαγωγές στις τρίτες χώρες, ενώ επεσήμανε ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η κίνηση του υπουργείου Μεταφορών -αν γίνει τελικά- να διευκολύνει την έκδοση των πράσινων καρτών για φορτηγά από χώρες όπως η Μολδαβία, που εξυπηρετούν την αγορά της Μόσχας.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα γίνεται και πιο ομαλή η ροή της μεταφοράς προς την ανατολική Ευρώπη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κομπόστας δε θα εξαρτάται από το τιμολόγιο των Ελλήνων αυτοκινητιστών.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s