Γεωργία: Συνέδριο, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση», διοργάνωσε στην Τιφλίδα το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Η Γεωργία, επτά χρόνια μετά τη λεγόμενη «επανάσταση των ρόδων», έχοντας επουλώσει και τις πληγές από τον πρόσφατο «πόλεμο» με τη Ρωσία, πορεύεται στον δρόμο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, με έντονα, όμως, τα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας. Θέματα, στην αντιμετώπιση των οποίων, η χώρα αυτή του Καυκάσου αναζητεί αποτελεσματικά μοντέλα άσκησης κοινωνικής πολιτικής από προηγμένες χώρες της Δύσης.

Η μεταφορά «know how» είναι ευπρόσδεκτη, γι αυτό και ο δήμος της Τιφλίδας πρόθυμα αποδέχτηκε την πρόταση του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για την από κοινού διοργάνωση Συνεδρίου, με θέμα «Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Ιουνίου, στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, λίγες ημέρες μετά τις δημοκρατικές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αξιολογήθηκαν θετικά από τους Ευρωπαίους παρατηρητές.

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με κοινή θρησκεία και ιστορικούς δεσμούς, τονίστηκαν στη συνάντηση των μελών της αντιπροσωπείας του Δικτύου με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Τιφλίδας, Ζαάλ Σαμαντασβίλι, που τους υποδέχτηκε στο ιστορικό κτήριο του δήμου, στο κέντρο της πόλης.

Απ΄ όλες τις πλευρές τονίστηκε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής, καθώς είναι ο φορέας εκείνος, που αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, όπως και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, που ενισχύονται από την παρουσία των Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία, αλλά και από τους παλιννοστούντες και οικονομικούς μετανάστες από τη χώρα αυτή στην Ελλάδα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, που τέθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ, του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εξωτερικών – ΓΓΑΕ και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κήρυξε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Γεωργία, Γεώργιος Χατζημιχελάκης.

Εγκάρδιες ευχαριστίες προς το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι απόδημοι ‘Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι να επισκεφθούν τη Γεωργία, ώστε να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τις χώρες στις οποίες εκλέγονται, εξέφρασαν στην έναρξη των εργασιών τόσο ο 35χρονος φιλέλληνας αντιδήμαρχος της Τιφλίδας, Μαμούκα Ακχβεντιάνι, ο οποίος μάλιστα έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, όσο και ο επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Πολιτισμού, Μαμούκα Κατσαράβα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Γεώργιος Κοντορίνης, δημοτικός σύμβουλος Σόλνας Σουηδίας, τόνισε ότι, στους στόχους του Δικτύου, που αριθμεί ήδη 250 μέλη από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό, εντάσσεται και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των ευρωπαϊκών τοπικών αυτοδιοικήσεων και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το συνέδριο της Τιφλίδας είναι το τρίτο κατά σειρά, μετά τα επιτυχημένα συνέδρια στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας και το Σότσι της Ρωσίας.

Εισηγητές στο διήμερο συνέδριο, εκτός από τον κ. Κοντορίνη, ήταν η Ιωάννα Ζαχαράκη, δημοτική σύμβουλος Solingen Γερμανίας, ο Ελευθέριος Πρεζαλής, νομαρχιακός σύμβουλος Vicenza Ιταλίας, ο Ισίδωρος Διακίδης από τον δήμο Haringey Λονδίνου Η.Β., ο Κυριάκος Παπαγεωργίου από τον δήμο Ζυρίχης Ελβετίας και ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης, γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, Ανατολική Α.Ε., ο οποίος δέχτηκε και πολλά συγχαρητήρια για την οργανωτική υποστήριξη του συνεδρίου.

Κατά τις διήμερες εργασίες, οι σύνεδροι, δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γεωργίας, όπως και εκπρόσωποι φορέων ατόμων ευπαθών κοινωνικά ομάδων, έλαβαν μέρος σε θεματικά workshop, εξετάζοντας επί μέρους θέματα όπως στήριξη ανέργων, ατόμων τρίτης ηλικίας, οικογενειών μεικτών γάμων κ.ά.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν και παρακολούθησαν ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, κύριοι Κωνσταντίνος Τάτσης, υπερνομάρχης Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Λουκάς Κατσαρός, νομάρχης Λάρισας, αντίστοιχα.

Κατά την παραμονή τους στη Γεωργία τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης επισκέφθηκαν τον δήμο Ντουσέτι, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λόγω του φυσικού κάλους της ορεινής περιοχής.

Η επιτυχημένη διοργάνωση του συνεδρίου έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους του ομογενείς της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, με πρόεδρο τον Φώτιο Τσιτλίδη, η συμβολή των οποίων στη διοργάνωση κρίθηκε σημαντική, όπως και τον δήμαρχο της «ελληνικής» Τσάλκα και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, Νουγκζάρ Τσαμουρλίεφ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη της Αντιπροσωπείας, το Σάββατο, στην Τσάλκα, όπου από τις 32.000 Έλληνες που ζούσαν εκεί, ζουν σήμερα περίπου 1.000, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της περιοχής.

Σε μια μικρή γιορτή των Ελλήνων εξελίχθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, όπου το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού κέντρου «Οδυσσέας Δημητριάδης» με πρόεδρο τη Μαντόνα Σαββίδη, υποδέχθηκε τα μέλη της αντιπροσωπείας με ελληνικούς χορούς και τραγούδια.

• Το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2001, ύστερα από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Ευρώπης και με την ενεργό υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Έκτοτε το Δίκτυο ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και τη διεθνή προβολή της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με τη διοργάνωση εκθέσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στην πόλη της Φραγκφούρτης.

Από το 2003 διοργανώνει, σε ετήσια βάση, συνάντηση νέων δημοτικών συμβούλων από τις ευρωπαϊκές πόλεις στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και τη γνωριμία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας. Η 8η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και Στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, από 7 έως 11 Ιουλίου 2010.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s