Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει το Μουσείο της Ακρόπολης

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης συμπλήρωσε χθες με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και έχει ήδη υποδεχθεί 2.010.641 επισκέπτες, σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του ΔΣ καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή «σε αυτό το διάστημα τέθηκαν ερευνητικοί, επιστημονικοί στόχοι, πραγματοποιήθηκε πρόοδος στον τομέα συντήρησης και στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του Μουσείου δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα στοιχεία και αριθμοί που αποδεικνύουν την ικανοποιητική λειτουργία του, ενώ ανακοινώθηκε και το άνοιγμα της περιοδικής έκθεσης (20.6-31.1.2011) για τον «Περικλή Ξανθίππου»» με λίγες αλλά σημαντικές αρχαιολογικές μαρτυρίες και στόχο τη δημιουργία του ιστορικού πλαισίου για την ορθή κατανόηση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι εργασίες για την ανάδειξη της ανασκαφής και το «στήσιμο» του ειδικού μουσειακού του χώρου έχουν αρχίσει.

Σήμερα πραγματοποιείται η συντήρηση του ανασκαφικού χώρου και η ετοιμασία του για χρήση από τους επισκέπτες.

Το Μουσείο Ακρόπολης είναι το πρώτο δημόσιο μουσείο της χώρας που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η φιλοδοξία είναι να καλύπτει, όσο γίνεται, τις δαπάνες με δικά του έσοδα. Απασχολεί 200 υπαλλήλους, εκ των οποίων ένας αριθμός είναι συμβασιούχοι και αποσπασμένο προσωπικό από το ΥΠΠΟ, ενώ τα κονδύλια για δαπάνες ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αέριο καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το Μουσείο. Οικονομική στήριξη παρέχει και ο Οργανισμός Ανέγερσης, ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του Προεδρικού διατάγματος για την λειτουργία του μουσείου( καθυστέρησε λόγω αλλαγής υπουργών και κυβέρνησης) θα επιτραπεί η αντιμετώπιση του ζητήματος στελέχωσης, ενώ θα προκηρυχθεί και η θέση του διευθυντή.

Ο Δ. Παντερμαλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχολικά προγράμματα και τις παρουσιάσεις, κάνοντας λόγο για το σεμινάριο με θέμα «Ακρόπολη: εκπαίδευση και Μουσείο» που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς. Το παρακολούθησαν 2.600 εκπαιδευτικοί σε 24 σεμινάρια. Εξάλλου παρέχεται μονάδα ιατρικής φροντίδας με την πολύωρη παρουσία γιατρού: από την 1η Νοεμβρίου 2009 μέχρι 31η Μαΐου 2010 ο γιατρός εξυπηρέτησε 377 περιστατικά από τα οποία το 67% αφορούσαν σε επισκέπτες του Μουσείου.

Το εισιτήριο θα παραμείνει στην τιμή των 5 ευρώ για το 2011, με απόφαση του Δ.Σ., ενώ επιτρέπεται και η ενοικίαση του εστιατορίου -καφέ με όρους χρήσης που θέτει η διοίκηση του Μουσείου.

Η έκθεση για τον Περικλή

Η έκθεση θα αναπτυχθεί μέσα από 30 εκθέματα ως εξής:

– Δημοκρατικές ανατροπές του 5ου αιώνα( η κλήρωση για τα πολιτικά αξιώματα)

– Η μισθοφορά για τους δημόσιους λειτουργούς

– Tο αθηναϊκό νόμισμα και η δημοκρατία

– O οστρακισμός

– Kυριαρχία στις θάλασσες

– Aπό την Συμμαχία στην Ηγεμονία

– Το πορτρέτο του Περικλή

– H Δίκη του Φειδία

– Tο τέλος και η παρακαταθήκη.

Τέλος, το Μουσείο ζήτησε από τον γελοιογράφο Στάθη να αποτυπώσει με την πένα του την Χρυσή περίοδο του Περικλή μέσα από δέκα σκίτσα που θα προβάλλονται στον εκθεσιακό χώρο.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s