Η Σουηδία εγκαταλείπει τις «αναστολές» της

Στροφή στην επί 30 χρόνια πολιτική της Σουηδίας αποτελεί η υπερψήφιση από το κοινοβούλιο -έστω και οριακά και μετά από μαραθώνια συνεδρίαση- ενός νομοσχεδίου με το οποίο δίνεται το πράσινο φως για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που θα αντικαταστήσουν τους δέκα ήδη υφιστάμενους.

Οι νέοι αντιδραστήρες θα τοποθετηθούν στα τέσσερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Αναμένεται έτσι να αντικατασταθούν οι δέκα πεπαλαιωμένοι αντιδραστήρες που παράγουν σχεδόν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία. Με τον νέο νόμο εγκαταλείπεται η παλαιά δέσμευση για σταδιακή διάλυση των αντιδραστήρων, ενώ παράλληλα οι ιδιοκτήτες των νέων αντιδραστήρων ορίζονται ως πλήρως και αποκλειστικά υπεύθυνοι στην περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 174 ψήφους υπέρ και 172 κατά, σε σύνολο 349 βουλευτών. Τρεις βουλευτές απουσίαζαν από την ψηφοφορία.
Η έκβαση της ψηφοφορίας ήταν αβέβαιη, καθώς ορισμένοι συμπολιτευόμενοι βουλευτές ψήφισαν εναντίον του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ενώ ένας άλλος το υπερψήφισε μόνο αφού απέσπασε τη διαβεβαίωση ότι η κατασκευή των νέων αντιδραστήρων θα γίνει χωρίς την καταβολή δημοσίων πόρων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έξω από το κοινοβούλιο διαδήλωναν μέλη οικολογικών οργανώσεων που ζητούσαν την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.
Το θέμα των πυρηνικών μονάδων διχάζει εδώ και δεκαετίες τη σουηδική κοινωνία. Το 1980, με ένα μη δεσμευτικό δημοψήφισμα, οι Σουηδοί ενέκριναν να αποκτήσει η χώρα 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες (μέχρι τότε ήδη είχε έξι) που θα λειτουργούσαν για μια περίοδο 25 ετών. Καθώς την προηγούμενη χρονιά, το 1979, είχε σημειωθεί το πυρηνικό ατύχημα στο Θρι Μάιλ Άιλαντ των ΗΠΑ, το σουηδικό κοινοβούλιο είχε τότε θέσει το 2010 ως καταληκτική χρονιά για τον τερματισμό λειτουργίας των πυρηνικών μονάδων. Κατ’ εφαρμογή εκείνης της απόφασης το 1999 και το 2005 τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο από τους παλαιότερους αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας του Μπάρσεμπεκ.
Έκτοτε δεν είχε αποσυρθεί κανένας από τους δέκα εναπομένοντες αντιδραστήρες, αν και το θέμα παρέμενε στην πολιτική ατζέντα. Οι σοσιαλδημοκράτες, που κυβέρνησαν την περίοδο 1994-2006, υποστήριζαν ότι οι εν λειτουργία αντιδραστήρες δεν θα έπρεπε να αποσυρθούν παρά μόνο αν και όταν γινόταν εφικτό να παραχθεί ανάλογη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος από νέες -ανανεώσιμες- πηγές ενέργειας.

Κατά οι Πράσινοι
Ωστόσο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία το 2006 μετέβαλε πολιτική, περνώντας από την “ανοχή” στην ανοιχτή υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2009 ανακοίνωσε την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας της Σουηδίας και η μείωση της χρήσης πετρελαίου που ρυπαίνει το περιβάλλον. Αυτοί που κατηγορηματικά απορρίπτουν την πυρηνική ενέργεια είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πυρηνική επιλογή θα έχει περιβαλλοντικές συνέπειες για τα επόμενα 100.000 χρόνια, καθώς οι μελλοντικές γενιές θα πρέπει να βρουν τρόπους διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων. Το θέμα εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει (μαζί με αυτό της ανεργίας) στην καμπάνια των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Σεπτεμβρίου. Ήδη οι σοσιαλδημοκράτες δεσμεύονται, αν επιστρέψουν στην εξουσία, να καταργήσουν τον νόμο που ψήφισε χθες το κοινοβούλιο.

http://www.makthes.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s