ΗΠΑ – Συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στα ομογενειακά μέσα Ομογένεια – Οικονομία – Εξωτερική Πολιτική – ΗΠΑ.

Αποφασισμένος και αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και για τον «καθοριστικό ρόλο» που διαδραματίζει ο Απόδημος Ελληνισμός στην ενίσχυση και ανάπτυξη της Ελλάδας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου προς τα ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ.

«Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει σε ότι αφορά το έλλειμμά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «δυο μέρες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει (η προηγούμενη κυβέρνηση) στοιχεία στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι μόνο 6% και βρήκαμε εμείς πάνω από 12%. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να ξαναχτίσουμε και ξαναχτίζουμε βήμα με βήμα, με κόπο και με πόνο. Είναι δύσκολο να χτίζεις αξιοπιστία και εύκολο να την γκρεμίζεις.»

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι «αυτή εκ των πραγμάτων θα αφορά την πρόσφατη περίοδο, όλα αυτά που έγιναν και είναι πασιφανή, αλλά θα είναι και μια εξέταση και των πρακτικών διαφόρων τραπεζών από το παρελθόν, όπως αμερικανικών τραπεζών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε μπορεί να ξεκινήσουμε και τη διαδικασία τη δικαστική. Αυτό δεν μπορώ να τον προεξοφλήσω.»

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με θερμά λόγια στους Έλληνες της Διασποράς, τους οποίους και ευχαρίστησε για το γεγονός ότι «βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «αναβαθμισμένη στρατηγική» της κυβέρνησης όσον αφορά τον Ελληνισμό της Διασποράς και για «ενίσχυση των δεσμών» σε νέα βάση, με έμφαση στη μεταφορά και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των ομογενών για την υλοποίηση των απαιτούμενων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά και στο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί μια διαφορετική στρατηγική από τους προκατόχους της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ζήτημα στη βάση των προτάσεων που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης και στη σκέψη για έκδοση ενός κρατικού ομολόγου που θα απευθυνθεί και προς τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στα μείζονα θέματα τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, τονίζοντας ότι διαφαίνονται σιγά-σιγά τα «πρώτα θετικά αποτελέσματα» των εφαρμοζόμενων μεταρρυθμίσεων και αποκαθίσταται σταδιακά ένα αίσθημα ασφάλειας όσον αφορά την οικονομία. Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση προωθεί σταθερά τους στόχους της, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι υπάρχει κινητικότητα και προς άλλες κατευθύνσεις, όπως π.χ. προς την κατεύθυνση της προώθησης Μεσογειακής συνεργασίας με στόχο την πράσινη ανάπτυξη.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε με αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των Ομογενειακών ΜΜΕ, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της παιδείας, της δυνητικά «βαριάς βιομηχανίας» της Ελλάδας, όπως χαρακτηρίστηκε από εκπροσώπους των ΜΜΕ, με τον κ. πρωθυπουργό να κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης για ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και τη δημιουργία κινήτρων για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και κινητικότητα από την πλευρά των πανεπιστημίων.

Τα κυριότερα σημεία της εισαγωγικής του τοποθέτησης, όσο και των απαντήσεών του κ. Παπανδρέου σε αρκετά ερωτήματα των δημοσιογράφων ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ:

«Εμείς έχουμε προτείνει να ανοίξουν και άλλες εξεταστικές επιτροπές και γι’ άλλα θέματα που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι θα γίνουν. Ένα θέμα θα είναι η εξεταστική για την οικονομία. Αυτή, εκ των πραγμάτων, θα αφορά την πρόσφατη περίοδο, όλα αυτά που έγιναν και είναι πασιφανή, αλλά θα είναι και μια εξέταση και των πρακτικών διαφόρων τραπεζών από το παρελθόν, όπως αμερικανικών τραπεζών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχουμε μπορεί να ξεκινήσουμε και τη διαδικασία τη δικαστική. Αυτό δεν μπορώ να τον προεξοφλήσω. Πρέπει να γίνει εξεταστική επιτροπή, να δούμε όλες τις πτυχές, να δούμε τι είχε γίνει, να υπάρξει φως σ’ αυτό το θέμα και να πάρουμε τις αποφάσεις μας πως θα κινηθούμε, αλλά δεν το αποκλείω.»

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τον Πρόεδρο και το λαό της Αμερικής, ιδιαίτερα στους πολίτες των περιοχών που πλήγησαν, για την τεράστια καταστροφή στο Κόλπο του Μεξικού. Αυτή η καταστροφή δείχνει την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς κανόνες και έλεγχοι στις μεγάλες αυτές εταιρίες. Το είδαμε πριν δυο χρόνια με τις τράπεζες, τώρα το βλέπουμε με τις πετρελαϊκές εταιρίες.»

Ομογένεια

«Μέσω των ομογενειακών ΜΜΕ θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες της Διασποράς για την στήριξή τους και τη συμβολή τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα μας. Είναι πάντα στο πλάι της Ελλάδας, στις δύσκολες στιγμές, είτε αυτό λέγεται Κυπριακό, είτε λέγεται ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε βαλκανικά ζητήματα με το γνωστό θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Πάντα υπήρχε η παρουσία του Ελληνισμού της Διασποράς, του Ελληνισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, για την στήριξη της χώρας μας. Βέβαια, εγώ θέλω και ως Πρωθυπουργός, που κρατώ μια σχετική εποπτεία μέσα στα πολλά καθήκοντα για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, να δούμε μια αναβαθμισμένη στρατηγική, σε σχέση με τον Έλληνα της Διασποράς. Διότι δεν είναι μόνο οι στιγμές ανάγκης για να υπάρξει κάποια βοήθεια ή εμείς να βοηθήσουμε από τη δική μας μεριά σε ζητήματα όπως η γλώσσα και η επαφή με την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για στενή συνεργασία, για μεταφορά τεχνογνωσίας του Ελληνισμού της Διασποράς, ένας κόσμος από τον ακαδημαϊκό χώρο μέχρι τις επιχειρήσεις, από τον καλλιτεχνικό μέχρι τη δημοσιογραφία, από τον αθλητισμό μέχρι την πολιτική. Υπάρχουν Έλληνες της Διασποράς που έχουμε κάθε δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις δικές τους εμπειρίες και γνώσεις, αλλά και αυτοί να μπορέσουν να δουν ποιες είναι οι δυνατότητες των δικών τους ενδιαφερόντων στην Ελλάδα.

Θεωρώ λοιπόν ότι μέσα απ’ αυτή την κρίση που περνάμε μπορεί να είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς, σε μια νέα βάση, όπου ο Ελληνισμός της Διασποράς θα παίξει ένα καθοριστικό ρόλο.»

«Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι ο μεγάλος ασθενής που λέγεται «το δημόσιο» και ένα από τα προβλήματα του δημοσίου δεν είναι ότι απλώς έχουμε τεράστιο και πλαδαρό δημόσιο τομέα γραφειοκρατικό, πελατειακό, όλα αυτά που έχουμε πει κατά καιρούς, είναι ότι ουσιαστικά ήταν απομονωμένος, κλειστός στις εξελίξεις που είναι σημαντικές σε πάρα πολλούς τομείς. Γι’ αυτό, ήδη σε κάποιους τομείς έχουμε ξεκινήσει και είχαμε μια συνάντηση με σημαίνοντες επιχειρηματικούς παράγοντες του Ελληνισμού της Διασποράς πριν από λίγες εβδομάδες. Επίσης, θα έχουμε μια πρωτοβουλία τον Οκτώβριο γύρω από την πράσινη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς για τους οποίους οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο.»

«Για πρώτη φορά και μέσα από τη διαδικασία της ανοικτής διακυβέρνησης, που απευθύνουμε πρόσκληση και για θέσεις ευθύνης στο δημόσιο τομέα, υπήρξαν και αιτήσεις από Έλληνες της Διασποράς, μερικοί, δε, επελέγησαν.»

«Προγραμματίζουμε όχι τώρα άμεσα, αλλά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, για ένα ομόλογο το οποίο θα μπορούσε να απευθυνθεί και προς τον Ελληνισμό της Διασποράς, όπως βεβαίως χαιρετίζω την προσπάθεια που γίνεται μέσω του ΣΑΕ και άλλων φορέων για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι μια ασφαλής χώρα. Μερικά γεγονότα μας στεναχώρησαν όλους, ιδιαίτερα ο θάνατος τριών ανθρώπων. Όμως αυτά δεν χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή της χώρας μας, ούτε της Αθήνας. Και νομίζω, δυστυχώς, δημιουργήθηκε μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, που είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες, πόσο μάλλον τα νησιά μας που είναι φιλόξενα. Και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ομογένεια που έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια να ανατρέψει αυτό το κλίμα.»

«Σε ότι αφορά την ψήφο, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο ζήτημα αυτό. Είχαμε μία διαφορετική προσέγγιση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Λόγω της συνταγματικής αλλαγής θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον συμφωνία των δυο μεγάλων κομμάτων για την ψήφο των αποδήμων και θέλουμε να προχωρήσουμε πάνω στη βάση που είχαμε προτείνει.»

«Για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) νομίζω ήρθε η ώρα να αξιολογήσουμε μια σημαντική πορεία, αλλά να δούμε και τις αδυναμίες αυτού του θεσμού για να μπορέσει να ενισχυθεί η πολύπλευρη εκπροσώπηση. Όπως ξέρετε, είναι πολύ διαφορετικές οι ομογένειες από χώρα σε χώρα, με τελείως διαφορετικές ανάγκες και για το πως έχουν οργανωθεί, έχοντας μια δικιά τους πορεία και παράδοση. Άρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ίσως εμπειρίες και άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα του Ισραήλ, γιατί και αυτοί έχουν τη δικιά τους διασπορά, αλλά οργανώνονται με διαφορετική βάση και θα έλεγα και πιο αποτελεσματική. Γι’ αυτό, υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα γίνει φέτος το συνέδριο. Όταν γίνει το συνέδριο πρέπει να γίνει με ένα σωστό τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε και τις απαραίτητες αποφάσεις.»

Οικονομία

«Αυτή η κυβέρνηση ανέλαβε μια κατάσταση που ήταν πολύ πέρα των προβλέψεών μας. Θα έλεγα ότι ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε σχεδιασμό, όχι στόχους. Οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, γιατί η ανάλυση του προβλήματος της χώρας μας είναι η ίδια ανάλυση που κάνουμε και σήμερα, δεν διαφέρει. Λέγαμε ότι η διαχείριση των χρημάτων ήταν κακή ως κάκιστη και ότι η ανομία και η ατιμωρησία εμπέδωσαν στον ελληνικό λαό ένα αίσθημα, θα μπορούσε να πει κανείς, ανευθυνότητας, γιατί σου έλεγε ο άλλος «γιατί εγώ να πληρώσω όταν αυτοί που με κυβερνούν δεν τιμωρούνται, δεν υπάρχει διαφάνεια».

Αυτό λοιπόν ήταν ένα πολύ αρνητικό κλίμα και εμείς προσπαθούμε τώρα να εμπεδώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ευνομίας, απόδοσης ευθυνών όπου υπάρχουν. Είναι μια δύσκολη, αλλά και λειτουργική διαδικασία για το πολιτικό σύστημα η οποία θα μπορέσει να φέρει και μεγαλύτερη αξιοπιστία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ίδια την πολιτεία, με καταπολέμηση της διαφθοράς και πάταξη της φοροδιαφυγής.»

«Μαζί με αυτά τα δύσκολα μέτρα, η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από τα μέτρα που έχουμε πάρει σε ότι αφορά το έλλειμμά μας. Και αυτό δείχνει ότι όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί. Και δύσκολες αποφάσεις να πάρει και να πετύχει πρακτικά. Για 5-6 χρόνια είχαμε μια κυβέρνηση η οποία δυστυχώς αδρανούσε και έφτασε το έλλειμμα εκεί που έφτασε. Δυο μέρες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει στοιχεία στην ΕΕ ότι το έλλειμμα είναι μόνο 6% και βρήκαμε εμείς πάνω από 12%. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας. Έπρεπε λοιπόν να ξαναχτίσουμε και ξαναχτίζουμε βήμα με βήμα, με κόπο και με πόνο. Είναι δύσκολο να χτίζεις αξιοπιστία και εύκολο να την γκρεμίζεις.

Εξωτερική πολιτική

«Για τα Σκόπια είναι γνωστή η θέση μας για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες ώστε να συμβάλουμε σ’ ένα καλύτερο κλίμα, ότι οι συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ελπίζουμε, να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα.»

«Με την Τουρκία κινηθήκαμε άμεσα. Ήδη έχουμε υπογράψει πρόσφατα 22 νέες συμφωνίες. Θα δω και πάλι τον κ. Ερντογάν, θα είμαι μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη. Βεβαίως, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη για θέματα τα οποία τον αφορούν και είναι κοντά στις δικές μας προτεραιότητες και θα έλεγα και τις ευρωπαϊκές, όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του σεβασμού των θρησκευτικών μειονοτήτων και των περιουσιών τους.

Έχουμε επίσης προχωρήσει σε μια κοινή πρωτοβουλία στη Μεσόγειο με την Τουρκία, αλλά και σε συνεννόηση με το Λίβανο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο για την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό το θέμα το κουβέντιασα και σήμερα με τον Τζέφρι Σακς (οικονομολόγος-καθηγητής στο Columbia University της Νέας Υόρκης και συγγραφέας βιβλίου για την κλιματική αλλαγή), ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι η Μεσόγειος είναι από τις περιοχές που χτυπιέται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της γης. Και δεν ακούγεται η Μεσόγειος και στόχος μας είναι να ακουστούμε και να γίνουμε απαιτητικοί και ενοχλητικοί για τη σωτηρία της.»

«Για το Κυπριακό, στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, που κάνει ειλικρινείς και επίπονες προσπάθειες στις διαπραγματεύσεις. Και βεβαίως, εδώ χρειάζεται η συνεχής πίεση προς την τουρκική πλευρά να συμβάλει στην ουσιαστική προώθηση μιας λύσης μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πάντα υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι καταρχήν ένα πρόβλημα κατοχής.»

«Τέλος, στα Βαλκάνια έχουμε προωθήσει την ιδέα, (να είναι) το 2014 χρονιά-ορόσημο για την εισδοχή των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συμβάλει σημαντικά στην καλυτέρευση, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της ηρεμίας στην περιοχή, ελπίζοντας παράλληλα ότι θα είναι και μια διαδικασία που θα συμβάλει στη λύση μεγάλων προβλημάτων. Ένα απ’ αυτά είναι το θέμα του ονόματος (της ΠΓΔΜ), αλλά και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s