Ικανοποιητική η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, λέει ο Χ.Αλμούνια

«Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να είναι ικανοποιητική και σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη δεν χρειάστηκαν επεμβάσεις διάσωσης» τόνισε ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια απαντώντας σε ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου κυρίας Ρόδης Κράτσα, σχετικά με τις αντοχές του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα stress tests θα γίνουν για τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο σε Ισπανία ή Ελλάδα, και όχι απαραίτητα μόνο σε όσες ενέχουν συστημικό κίνδυνο διευκρίνησε ακόμη ο κ. Αλμούνια.

Ο κ. Αλμούνια στο πλαίσιο διαλόγου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σημείωσε ότι: «βάσει του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, οι εγχώριες τράπεζες έχουν την δυνατότητα σε περίπτωση που αδυνατούν, να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω των οργανωμένων αγορών και να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων του μνημονίου (έως 10 δισ. ευρώ) για την ικανοποίηση της ρευστότητάς τους».

»Από το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, που είχε εγκρίνει η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2008, μεγάλο μέρος από το ποσό τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε».

Η κυρία Κράτσα στην ερώτησή της είχε σημειώσει ότι κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής αποφασίσθηκε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από μία σειρά stress test (τεστ αντοχής) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ή τουλάχιστον για αυτές που έχουν συστημική θέση στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται, είπε, για την Επιτροπή είναι εάν τα προγράμματα διάσωσης θα στηριχθούν στα αποτελέσματα των stress tests και πώς θα εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός στην περίπτωση κρατικών επεμβάσεων.

Ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι τα stress tests θα γίνουν για τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο σε Ισπανία ή Ελλάδα, και όχι απαραίτητα μόνο σε όσες ενέχουν συστημικό κίνδυνο.

«Σε άλλες χώρες η οικονομική κρίση έφτασε νωρίτερα, σε άλλες αργότερα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε κατάλληλα σε κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας έφτασε αργότερα από άλλες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά για το θέμα του ανταγωνισμού πρόσθεσε ότι αυτό θα εξεταστεί σε περίπτωση που θα χρειαστεί κρατική παρέμβαση.

news.in.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s