ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΟΔΕ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αθήνα 24/06/2010

Η παράταξή μας έχει καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Κύπρου ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αποδήμων Ελλήνων μέσα από την προώθηση προτάσεων, τις οποίες εδώ και πολλά χρόνια ανέμενε ο Ελληνισμός της Διασποράς. Όπως  γνωρίζουμε  πέρα από την Ελλάδα που ζει, αναπνέει και κινείται μέσα στα στενά όρια του ελληνικού κράτους, υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα πέρα από τα σύνορα. Μια Ελλάδα εξίσου περήφανη, ζωντανή και δυναμική που δυστυχώς πολλές φορές δεν έχει βιώσει τη στοργή και τη φροντίδα της ελληνικής Πολιτείας.

Νομοσχέδιο για  την ψήφο των Ελλήνων Εξωτερικού

Ενόψη της ψήφισης του Νέου Εκλογικού Νόμου, η  προώθησης από τη ΝΔ της παραχώρησης ψήφου στους αποδήμους, η εκλογή αριθμού βουλευτών επικρατείας από τους Έλληνες της Διασποράς έχουν ευρύτατη απήχηση μεταξύ των ομογενών νοουμένου ότι η εφαρμογή τους δεν συνεπάγεται περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακυρώνουν στην πράξη την όποια θετική πρόθεση.

Απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας σε όλους τους Έλληνες της Οικουμένης με απλοποιημένες και πρακτικά αποτελεσματικές διαδικασίες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προτείνω την προώθηση ενός ακόμη μέτρου προς την κατεύθυνση αυτή που εκτιμώ πως θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον Οικουμενικό Ελληνισμό και θα προσπορίσει σημαντικά οφέλη στην Πατρίδα μας. Αναφέρομαι στην παραχώρηση  της ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς δεύτερης ή τρίτης γενιάς που είναι ασφαλώς σε θέση, χωρίς πολλές διατυπώσεις, να αποδείξουν την ελληνική τους καταγωγή. Ένα τέτοιο μέτρο που είμαι σίγουρος θα έχει ευρύτατη απήχηση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα πορίσματα του Συνεδρίου και να προωθηθεί ως πρόταση της  παράταξη μας.

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Θα ήθελα τώρα να περάσω σε κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα τους συμπατριώτες μας που είναι εγκατεστημένοι στην Κύπρο. Όπως ήδη γνωρίζετε, ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο είναι Ελληνοπόντιοι – αριθμούν πάνω από τριάντα χιλιάδες – οι οποίοι ωστόσο αισθάνονται έντονα ότι έχουν εγκαταλειφθεί, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς δόθηκαν από διάφορα στελέχη της παράταξής μας.

Γι αυτό και θεωρούμε χρήσιμο, ενόψει ενδεχομένως και πολύ σημαντικών πολιτικών εξελίξεων , να καταγράψουμε  τα βασικά από τα προβλήματα των συμπατριωτών μας η προώθηση και επίλυση των οποίων θα έδινε ένα σημαντικό  πλεονέκτημα στην παράταξή μας.

Προώθηση άμεσης έναρξη διαδικασίας πολιτογράφησης ομογενών που διαμένουν στην Κύπρο (Ποντίων-Βορειοηπειρωτών)και είναι κάτοχοι Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς(Ε.Δ.Τ.Ο) από το 2001-2002

Είναι πάγιο αίτημα της ΝΟΔΕ Κύπρου και της Ομοσπονδίας των Πόντίων η εφαρμογή του Νόμου Ν.3284/2004,Φ.Ε.Κ 217/10/11/2004 και της εγκυκλίου Αριθ.6, ημερομηνίας 28/1/2005 με Αριθ. Πρωτ. Φ. 102744/2709 του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε περίπου 3000 ομογενείς (σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας).

Απλοποίηση της διαδικασίας απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας στους Πόντιους παλιννοστούντες και άλλους ομογενείς, κυρίως σε αιτητές μέλη της οικογένειας των οποίων είναι ήδη πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναστολή – πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων των Ελληνοποντίων για δύο – τρία έτη

Λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της παρατεταμένης  ύφεσης προβάλλεται το αίτημα για την αναστολή – πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων για μικρό χρονικό διάστημα δύο ή τριών ετών. Τα δάνεια αυτά έχουν συνάψει οι Πόντιοι από τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

ΘΕΜΑΤΑ  ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (ΕΠΥ) ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στην Κύπρο υπηρετούν εδώ και αρκετά χρόνια μερικές εκατοντάδες ΕΠΥ ως μόνιμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς(360 ελληνικές οικογένειες). Αντιμετωπίζουν κάποια θεσμικά προβλήματα και έχουν προωθήσει κατά το παρελθόν ένα υπόμνημα στο ΥΕΘΑ προκειμένου τα προβλήματα αυτά να τεθούν σε κάποια από τις διμερείς επαφές του Έλληνα  Υπουργού Εθνικής Άμυνας  με τον Κύπριο ομόλογό του. Το υπόμνημα αυτό δεν έχει δυστυχώς ακόμη απαντηθεί από τους αρμοδίους του Υπουργείου.

ΘΕΜΑΤΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό των προβλημάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Γνωρίζετε πολύ καλά πόσο το ταλαιπωρημένο αυτό κομμάτι τους Έθνους μας έχει κυριολεκτικά εναποθέσει τις ελπίδες και προσδοκίες του στην παράταξη  της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα στον Αρχηγό μας ,Αντώνη Σαμαρά.

Έχει κατά κόρον διαψευστεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ελπίζει ότι κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματά του, μερικά εκ των οποίων μάλιστα δεν συνεπάγονται σοβαρό οικονομικό κόστος, θα μπορούσαν να επιλυθούν με τη δική μας αποφασιστική παρέμβαση. Παραθέτω ακολούθως τα πιο σημαντικά από αυτά

Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας

Προώθηση από τη Νέα Δημοκρατία  πολιτικής απόφασης βάσει της οποίας όλοι οι κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, να το παραδίδουν στις αρμόδιες αρχές και επιτόπου, χωρίς γραφειοκρατικές διατυπώσεις που συνεπάγονται αυξημένο διοικητικό κόστος αλλά και αφάνταστη ταλαιπωρία των Βορειοηπειρωτών, να παραλαμβάνουν την ελληνική τους ταυτότητα. Να υπογράφουν σχετική υπεύθυνη δήλωση ώστε να διασφαλίζονται οι σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος και του νέου κώδικα ελληνικής ιθαγενείας.

Σήμερα μετά την πάροδο τεσσάρων χρονών από την  ιστορική απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, για την απόδοση της ιθαγένειας σε Έλληνες Ηπειρώτες που διαμένουν περίπου 20 χρόνια στην Ελλάδα, ο αριθμός των πολιτογραφήσεων  είναι άκρως ανησυχητικός συγκριτικά με τον αριθμό αιτητών – δικαιούχων  κατόχων του Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς. Επίσης υπάρχουν  πολύ έντονα παράπονα από το σύνολο των οργανωμένων φορέων που εκπροσωπούν τους Βορειοηπειρώτες και αφορούν την πολύ περίπλοκη διαδικασία και την απαράδεκτη συμπεριφορά και ταλαιπωρία από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι Ηπειρώτες ως οι πιο γνήσιοι  Έλληνες και απόγονοι των Ευεργετών του Έθνους,  δε χρειάζεται να αποδείξουν ότι ΄΄Δεν είναι ελέφαντες,,.

Το εθνικό αυτό θέμα μπορεί να επιλυθεί με τη  δική μας, άμεση και αποφασιστική παρέμβαση.

Συντάξεις ΟΓΑ, επιδόματα ανεργίας κ.α.

Οι δικαιούχοι των συντάξεων ΟΓΑ και επιδομάτων ανεργίας, υφιστάμενοι και νέοι, από τη στιγμή που αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι να μην υφίστανται οποιονδήποτε περιορισμό στις μετακινήσεις τους προς τη Βόρειο Ήπειρο, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας. (παραγραφή του όρου μόνιμης διαμονής)

Συντάξεις πολυτέκνων

Να ισχύει το καθεστώς που ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες και να τερματιστούν οι αρνητικές διακρίσεις. Να αρκεί δηλαδή η ταυτότητα και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για την παραχώρηση των συντάξεων πολυτέκνων. Οποιαδήποτε άλλη απαίτηση για υποβολή εγγράφων από τις αλβανικές αρχές, ακυρώνει ουσιαστικά την εφαρμογή του μέτρου και το καθιστά άνευ αντικρίσματος.

Απελάσεις Βορειοηπειρωτών

Να τερματιστούν οι απελάσεις των Βορειοηπειρωτών και οι δυσμενείς εις βάρος τους διακρίσεις και να ισχύσει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους όπως για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Στρατηγική ενίσχυσης και στήριξης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις εστίες του

Από την εποχή κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος και ανοίγματος των συνόρων, οι αλβανικές κυβερνήσεις ακολούθησαν μια στρατηγική ενθάρρυνσης της εγκατάλειψης των περιοχών εκείνων που από χιλιετίες κατοικούνται από Έλληνες, από τους νομίμους κατοίκους τους.

Έχουν περάσει από τότε 20 περίπου χρόνια και μέχρι σήμερα τουλάχιστον το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής για την ενίσχυση και στήριξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες.

Μια τέτοια στρατηγική πολυμερούς ανάπτυξης, που είναι και προς όφελος της Αλβανίας, θα μπορούσε να συγκρατήσει έναν σημαντικό αριθμό Ηπειρωτών στις εστίες τους, να δημιουργήσει συνθήκες, κίνητρα και προϋποθέσεις επανεγκατάστασης πολλών άλλων και να ανοίξει το δρόμο για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των Ηπειρωτών στην πατρώα γη.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα μπορούσε να καταστήσει την περιοχή ως πρότυπο ανάπτυξης ευρωπαϊκής περιφέρειας, πραγματική γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με την Αλβανία και να αποτελεί έναν ισχυρό μοχλό επιρροής στη γειτονική χώρα σε μια περίοδο μάλιστα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

3 σκέψεις σχετικά με το “ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΟΔΕ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

  1. Merika sxolia apo ton ellhniko typo anaforika me ta ektropa ton fasistioidon tou kke.

    Το ΠΑΜΕ κλείνει το λιμάνι του Πειραιά!
    tsappy | 25/06/2010 10:36

    Εμείς φταίμε που βλέπουμε 20-30 πληρωμένους συνδικαλιστές και μισθοφόρους να κλείνουν το λιμάνι και να μην κάνουμε ντου να τους πετάξουμε στην θάλασσα. Αυτοί που ζητάνε ανυπακοή στο Σύνταγμα, είναι τεμπέληδες… Η χώρα δεν έχει καμία άλλη παραγωγή εκτός του τουρισμού. Φταίμε όλοι που αφήνουμε τους «μισθοφόρους» του ΠΑΜΕ να τον καταστρέφουν…
    Το ΠΑΜΕ κλείνει το λιμάνι του Πειραιά!
    ht101 | 24/06/2010 14:52

    Μα καλά οι τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά μας, την κ.Παπαρήγα την ρωτήσανε ??? Το ΠΑΜΕ πάντως εξασφάλισε και defacto περιφρούρηση μπροστά από τους καταπέλτες από το λιμενικό και την αστυνομία που φυλάγανε τους 10-20 Παμίτες, από τους ταλαίπωρους επιβάτες. Αλλιώς ο εξαγριωμένος κόσμος θα
    τους είχε πετάξει στην θάλασσα να δροσιστούν, μπας και συνέλθουν.

  2. Ti na toys peis! Zoun ston kosmo toys. Fantasteite ti tha eixe symvei an tous 10 kke-des trampoukous pou den afhnoun toys touristes na pane ston proorismo toys, tous eixan rixei sthn thalassa na drosistoyn!

    ΚΚΕ: «Άκρως ύποπτη ενέργεια…»

    Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «άκρως ύποπτη ενέργεια που δημιουργεί πολλά ερωτήματα» και καταδικάζει την επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «αυτού του είδους οι ενέργειες προσφέρονται αντικειμενικά για αξιοποίηση από…

    τις δυνάμεις εκείνες που πασχίζουν να συκοφαντήσουν, τρομοκρατήσουν και καταστείλουν εργατικό λαϊκό κίνημα που αντιπαλεύει το βάρβαρο μνημόνιο και συνολικά την πολιτική που οδηγεί το λαό στην πτώχευση».Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και το λαό «σε επαγρύπνηση»

  3. Apo to press-gr.blogspot.com
    Τι λες ρε Παπαρήγα; Μας δουλεύεις; Έχασαν ημέρες διακοπών οι Ελληνικές οικογένειες από κοινωνικό τουρισμό

    Τι λέει μωρέ η Παπαρήγα; Άντε πετάξτε την έξω από την βουλή μας έχει σπάσει τα νεύρα. Βάζει τα όργανα του ΠΑΜΕ να κλείνουν τα λιμάνια και λέει σήμερα ότι στηρίζει την Ελληνική οικογένεια. Τι λες και μας κάνεις να πηδηχθούμε από το παράθυρο;

    Η Ελληνική οικογένεια χάνει τα εισιτήρια του κοινωνικού τουρισμού και οι Έλληνες χάνουν τα ταξίδια της μιας εβδομάδας με οικονομίες που έκαναν όλο τον χειμώνα και για τον δύσκολο…

    χειμώνα που έρχεται.

    Χθες 21.000 πολίτες δεν πήγαν στον προορισμό τους και έχασαν χρήματα και διακοπές. Και όταν φθάσουν θα έχουν σπάσει τα νεύρα τους επειδή κάποιοι ακροαριστεροί πληρωμένοι μισθοφόροι (όπως και οι ακροδεξιοί σε άλλες περιπτώσεις) κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια και δρόμους.
    Άντε να χαθείτε λαμόγια.

Σχολιάστε