Κουσνέρ: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας

Στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και τη στενή συνεργασία σε ευρύ φάσμα θεμάτων αναφέρθηκαν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κε ντ’ Ορσέ.

«Ο τρόπος με τον οποίο σταθήκαμε δίπλα στη φίλη Ελλάδα φαίνεται πως έδωσε ήδη καλά αποτελέσματα, στο πρώτο βήμα της διαδικασίας. Η Γαλλία πάντα στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων. Από την αρχή της κρίσης εμείς δηλώσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση δίπλα στην Ελλάδα και αυτό, όχι μόνο για να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα. Σίγουρα αυτό πήρε λίγο χρόνο, δεν ήταν απλό, αλλά η ιστορία 27 χωρών της Ευρώπης που αποφασίζουν να συνεργαστούν σε θεσμικό και σε φιλικό επίπεδο είναι μια ιστορία από κρίση σε κρίση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση.

Ο κ. Κουσνέρ αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά λόγια στο θάρρος των προσπαθειών που ανέλαβε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στις γενναίες αποφάσεις των Ελλήνων πολιτών, που, όπως είπε, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των κινήσεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Δρούτσας εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης στο ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, «στη στήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξε ο γαλλικός λαός και ο πρόεδρος Σαρκοζί προσωπικά», στέλνοντας έτσι, ένα σαφές μήνυμα από την Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προβλέψεις που μπορεί να κάνει για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την ΕΕ μετά το Σεπτέμβριο, ο κ. Κουσνέρ δήλωσε αισιόδοξος, αλλά τόνισε ότι η κρίση είναι παγκόσμια. «Μη μου ζητάτε να γίνω προφήτης. Το ερώτημα είναι εάν είμαστε σε καλό δρόμο για να μεταρρυθμίσουμε το παγκόσμιο οικονομικό και πιστωτικό σύστημα… Εγώ πιστεύω στο μέλλον της ΕΕ. Περνάμε μία πρωτόγνωρη πολιτική περιπέτεια, σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε πολλές ακόμη δυσκολίες, το φαινόμενο είναι μοναδικό, αλλά είμαι αισιόδοξος, γιατί ένας είναι ο στόχος μας και μόνο μία η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση «με σοβαρό και συστηματικό τρόπο». Οπως είπε, τα μέτρα αυτά είχαν ήδη άμεσο αποτέλεσμα και δεν ήταν μόνο μέσα που εστιάζουν στην οικονομία, αλλά πρόκειται για μέτρα που αφορούν μεταρρυθμίσεις και αλλαγή δομών, που εγγυώνται τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι τα πρώτα στοιχεία έδειξαν θετικό αποτέλεσμα «και είναι πέρα από τους στόχους. Αυτό μας κάνει αξιόπιστους και αισιόδοξους, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Στην πλειοψηφία τους οι Ελληνες κατανοούν και υποστηρίζουν τα οικονομικά μέτρα. Οι προσπάθειες εκτιμώνται, η Ελλάδα κερδίζει πίσω την αξιοπιστία της με σοβαρότητα».

Οι κ.κ. Κουσνάρ και Δρούτσας συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τη διμερή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά θέματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι «η άμεση γειτονιά μας θα πρέπει να γίνει περιοχή σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης, οι διαμάχες του παρελθόντος να μείνουν στο παρελθόν και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και εκπληρώνοντας τα αναγκαία κριτήρια να ενσωματωθούν στην ΕΕ».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν ακόμα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και τόνισαν ότι θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις και να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Τουρκία να προσεγγίσει στην Ευρώπη. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Ο κ. Δρούτσας στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τόνισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αναλάβει ενεργό ρόλο σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας συνολικός διακανονισμός στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

One thought on “Κουσνέρ: Η Γαλλία στο πλευρό της Ελλάδας

 1. [ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ] Λύκοι και αρνιά
  Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 29 Ιουνίου 2010

  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ότι υπάρχει σοβαρός άνθρωπος µε στοιχειωδώς δηµοκρατική συνείδηση, ο οποίος να αµφισβητεί το δικαίωµα στην απεργία – ακόµη κι όταν µια απεργία τον ξεβολεύει ή τον ταλαιπωρεί…

  ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ στιγµή, όµως, δεν νοµίζω να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος µε στοιχειωδώς δηµοκρατική συνείδηση, ο οποίος να µην εξεγείρεται όταν µια χρήση δικαιώµατος εξελίσσεται σε κατάχρηση δικαιώµατος µε εξοντωτικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

  ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ που επιχειρούν τα δύο σωµατεία της ΠΝΟ που ελέγχονται από το ΚΚΕ στο λιµάνι του Πειραιά δεν εµπίπτει στη νόµιµη και θεµιτή χρήση κανενός δικαιώµατος. Αποτελεί ωµή µορφή κοινωνικού εκβιασµού.

  Η ΛΟΓΙΚΗ του ΚΚΕ (όπως αναπτύχθηκε από την Αλέκα στη Βουλή…) είναι ότι δεν αποδέχονται κανένα όριο και κανέναν έλεγχο των πράξεών τους, πέρα από αυτά που θέτουν οι ίδιοι. Δεν αναγνωρίζουν ούτε Σύνταγµα, ούτε νόµο, ούτε δικαστήρια, ούτε δικαστικές αποφάσεις, µε τη δικαιολογία ότι είναι κατασκευάσµατα των ταξικών αντιπάλων τους. Για να χρησιµοποιήσω την εύστοχη παρατήρηση του Πρωθυπουργού:

  πήραν τον νόµο στα χέρια τους…

  ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ. Μόνο που εδώ προκύπτει ένα ουσιώδες ερώτηµα: τι σηµαίνει νόµιµη δράση ενός κόµµατος, όταν η ίδια η δράση ακυρώνει το πλαίσιο που την καθιστά νόµιµη; ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ένα κόµµα να θέτει τον εαυτό του εκτός συντεταγµένου δηµοκρατικού πλαισίου (αφού αρνείται όλα τα στοιχεία που το συγκροτούν…) αλλά την ίδια στιγµή να αποδέχεται την κρατική χρηµατοδότηση της δράσης του και τους µισθούς των βουλευτών του και όλες τις δυνατότητες πολιτικής παρέµβασης που η δηµοκρατική νοµιµότητα του επιτρέπει;

  Το σόι κοροϊδία είναι αυτή και έως πότε µπορεί να παραταθεί; Ο ΣΑΙΞΠΗΡ έλεγε ότι «αυτοί δεν θα ήταν λύκοι, αν οι άλλοι δεν ήταν αρνιά!». Πολύ φοβούµαι ότι αυτό ακριβώς ισχύει µε το ΚΚΕ: µας αντιµετωπίζει όλους ως αρνιά.

  ΚΙ ΑΥΤΟ θα ισχύει όσο η ελληνική κοινωνία και, κυρίως, η ευρύτερη δηµοκρατική πλειοψηφία της διακατέχεται από σύνδροµα τύψης, ενοχής και συµπόνιας απέναντι σε µια εγκληµατική περιπέτεια που (ευτυχώς για τον τόπο) ναυάγησε.

  ΔΙΟΤΙ ΚΑΠΩΣ έτσι η Ελλάδα έχει καταντήσει η τελευταία κοµµουνιστική χώρα της Ευρώπης. Οχι επειδή κατοικείται από κοµµουνιστές. Αλλά επειδή κατοικείται από ανθρώπους που είτε σκέφτονται σαν κοµµουνιστές, είτε έχουν περιέλθει σε εθελοντική οµηρεία από κοµµουνιστές.

  ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ερώτηµα, λοιπόν, είναι πότε το παραµύθι θα τελειώσει. Πότε, δηλαδή, η κοινωνία µας θα απελευθερωθεί από το σύστηµα αξιών, ιδεών και αντιλήψεων εκείνων που πρώτα ηττήθηκαν στον ελληνικό Εµφύλιο και µετά σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Τα υπόλοιπα, θα τα βρούµε εύκολα…
  Τι σηµαίνει νόµιµη δράση ενός κόµµατος, όταν η ίδια η δράση ακυρώνει το πλαίσιο που την καθιστά νόµιµη;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s