Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα

Το μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η χώρα μας για τους Σαουδάραβες επιβεβαιώθηκε κατά τη διεξαγωγή του συνεδρίου που διοργάνωσε το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 250 κατ’ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και σαουδαράβων επιχειρηματιών, γεγονός που, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του επιμελητηρίου Μοχάμεντ Ελχάσμι (φωτ.), φανερώνει τη δυναμική που υπάρχει για την ανάπτυξη συνεργασιών.

Αποκλείστηκαν λόγω βίζας
Την επιθυμία τής χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων και των κοινών επενδύσεων με την Ελλάδα μετέφερε ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα μας Σαλέχ Αλ Γκάμντι. Ο πρέσβης έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της έκδοσης βίζας για τους Άραβες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δύο μέλη τής σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής δεν μπόρεσαν να έρθουν στο συνέδριο διότι δεν τους χορηγήθηκε έγκαιρα άδεια εισόδου! Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας είναι διατεθειμένη, από την πλευρά της, να εκδίδει άδεια εισόδου στους Έλληνες επιχειρηματίες την ίδια μέρα.

Κοινές επενδύσεις
Ο επικεφαλής της επιχειρηματικής αποστολής Χαμάντ αλ Ζαμίλ επεσήμανε ότι το χαμηλό επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών δεν αντανακλά τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία τού ιδιωτικού τομέα της Σαουδικής Αραβίας για άνοιγμα σε νέες αγορές, συνεργασίες και κοινές επενδύσεις. Ο κ. Ζαμίλ προέτρεψε τους Έλληνες να επενδύσουν στη Σαουδική Αραβία στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλειας, της πληροφορικής και των κατασκευών, σημειώνοντας ότι η χώρα του κατατάσσεται στη 13η θέση παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά το επενδυτικό κλίμα.
Ο εκπρόσωπος του «Invest in Greece Agency» Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος παρουσίασε τους πιο ελκυστικούς τομείς για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ η εκπρόσωπος του ΟΠΕ Ελευθερία Περισσάκη αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις αραβικές αγορές και παρουσίασε το πρότζεκτ της νεοσύστατης πόλης King Abdullah Economic City στη Σαουδική Αραβία. Επτά τέτοιες «οικονομικές πόλεις» αναπτύσσονται στη χώρα, δημιουργώντας προοπτικές συνεργασιών σε θέματα υποδομών, κατασκευών, περιβάλλοντος και ενέργειας.

Συνάντηση με τον Σπύρο Κουβέλη
Αντιπροσωπεία σαουδαράβων επιχειρηματιών συναντήθηκε την Τρίτη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους και τις προτεραιότητες της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους ιστορικούς δεσμούς της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο.
Το επόμενο επιχειρηματικό ραντεβού με τον αραβικό κόσμο θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου, στο 3ο Αραβοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνουν από κοινού ο ΣΕΒ με το Αραβοελληνικό Επιμελητήριο. Όπως επισημαίνει στη «Μ» ο κ. Ελχάσμι, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε μετά το πέρας των εργασιών του φόρουμ η αποστολή των Αράβων επιχειρηματιών να επισκεφτεί και τη Θεσσαλονίκη. «Θέλουμε να συστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι, εν πολλοίς, άγνωστη στους Άραβες» τονίζει, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στους τομείς της αγροτικής βιομηχανίας, των κατασκευών, των μεταφορών αλλά και του τουρισμού».

http://www.makthes.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s