Παράδοση – παραλαβή μετ΄εμποδίων

Νέα Υόρκη – Αναβλήθηκε η επίσημη «αλλαγή φρουράς» στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, καθώς με διάφορες προφάσεις η απερχόμενη διοίκηση δεν προσήλθε, ούτε την περασμένη Τρίτη (όπως αρχικά είχε οριστεί από την εφορευτική επιτροπή), αλλά ούτε και την Πέμπτη, όπως είχε ορίσει ο προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, Κωνσταντής Λαμπράκης. Ο απουσιάζων στην Ελλάδα νεοεκλεγείς πρόεδρος, Ηλίας Τσεκερίδης, επιστρέφει σήμερα και θα είναι παρών για την παραλαβή.

Την περασμένη Τρίτη τελικά παρέδωσε η εφορευτική επιτροπή όλα τα έγγραφα που είχε στην κατοχή της, για τις ανάγκες της εκλογικής διαδικασίας, Ο πρόεδρός της, Γιάννης Χελιώτης έδωσε στη δημοσιότητα το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής, το οποίο περιέχει πλήθος καταγγελιών για διοικητικής μορφής ατασθαλίες, αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από μέρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο έδρασε – σύμφωνα με την εφορευτική επιτροπή – παράνομα. (όλη η έκθεση στη σελίδα 8). Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο νέος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κωνσταντής Λαμπράκης ευχήθηκε όλα να πάνε καλά και ειρηνικά. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Γιάννης Χελιώτης, ευχήθηκε καλό έργο στο νέο συμβούλιο, σύνεση αγάπη και αλληλοσεβασμό. Ευχαρίστησε επίσης τα υπόλοιπα μέλη  και μίλησε «για δύσκολη συνεργασία λόγω της φύσης των προβλημάτων». Με αφορμή την αιφνιδιαστική εμφάνιση των by-laws ο κ. Χελιώτης επισήμανε την ανάγκη η ομοσπονδία να διαθέτει πάντοτε νομικό σύμβουλο και τη Γραμματεία και το ταμείο να διαχειρίζονται έμμισθοι υπάλληλοι. «Το δε βαριέσαι αδελφέ που επικρατεί στην ομοσπονδία κάποτε γίνεται πρόβλημα», πρόσθεσε. Ο γραμματέας της επιτροπής, Σάκης Σερέτης, έκανε αναφορά στην «εκβιαστική παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου». «Αναθεωρήσαμε τελικά αποφάσεις για να γίνουν οι εκλογές και να αποφευχθούν οι δικαστικές διαμάχες», είπε. «Μη λογική» χαρακτήρισε την απόφαση που έλαβε το παραιτηθέν συμβούλιο, το μέλος της επιτροπής, Απόστολος Τομόπουλος, ενώ επέκρινε τον τέως πρόεδρο, Δημήτρη Καλαμαρά, γιατί, ενώ είχε πει στην εφορευτική επιτροπή ότι η ομοσπονδία δεν έχει νομικό σύμβουλο, στη συνέχεια παρουσίασε τον κ. Γρηγόρη Σιώρη.

Ο Γρηγόρης Τζώρτζης άφησε αιχμές εναντίον κάποιων – ακόμη και μέσα από την επιτροπή – που κατηγόρησαν αποφάσεις της ως «παραταξιακές. Επικριτικά επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι συνεχώς καλείτο ενώπιον της επιτροπής συγκεκριμένος υποψήφιος, ενώ για τη συμβουλευτική επιτροπή είπε ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της δρούσε παρανόμως, αφού μέλη της ήταν αντιπρόσωποι συλλόγων οι οποίοι δεν είχαν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Μίλησε για «πολλή κακή εμπειρία» την όλη του εργασία στην επιτροπή, εξ αιτίας των προβλημάτων που υπήρχαν, ενώ επέκρινε την πληθώρα λαθών που υπήρχαν στις αιτήσεις αλλαγής αντιπροσώπων (και αφορούσαν περισσότερους από 30 συλλόγους). Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος της επιτροπής, Δημήτρης Βεκιαρέλης χαρακτήρισε παράνομες και τις περισσότερε γενικές συνελεύσεις της ομοσπονδίας, αφού οι σύλλογοι ήταν απλήρωτοι. Τέλος, με αφορμή τις ενέργειες του τέως διοικητικού συμβουλίου, δύο μέρες πριν τις εκλογές, μίλησε «για πραξικοπήματα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό». Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, μετά την παραλαβή από την εφορευτική επιτροπή των βιβλίων κι άλλων αρχείων συνεχάρη τα μέλη της γιατί κατόρθωσαν να διεξάγουν τις εκλογές κάτω από την απειλή βίας, θύμα της οποίας έπεσε μετεκλογικά κι ο ίδιος. «Κατανοώ ότι έπρεπε να κάνετε τις εκλογές και σας συγχαίρω που πράξατε το καλύτερο. Είστε από τις καλύτερες επιτροπές που πέρασαν από την ομοσπονδία». Ανέφερε ωστόσο ότι κάποιες από τις αποφάσεις της επιτροπής (αυτές δηλαδή που ανεκλήθησαν) αδίκησαν το συνδυασμό του. «Όπως είχαμε δηλώσει και προεκλογικά, αποδεχόμαστε τις όποιες αποφάσεις της εφορευτικής επιτροπής». Τέλος, επέκρινε τη στάση του αντιπάλου συνδυασμού του κ. Δημητρίου, ο οποίος κυκλοφορούσε ως «φέιγ βολάν» τις ενστάσεις και άλλα έγγραφα της εφορευτικής, καθώς και τη στάση του Γρηγόρη Σιώρη, ο οποίος ενώ το 2006 είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της ακύρωσης του ενός  συνδυασμού, στις φετινές εκλογές ήλθε και υποστήριξε εντελώς τα αντίθετα. Στη συνεδρίαση τέλος το λόγο έλαβαν και τα παρευρισκόμενα μέλη του δ.σ., Χρήστος Βουρνάς (ταμίας), Κώστας Τομόπουλος, Βασίλης Εγγλέζος, Γιώργος Μπελεγρίνης και Ιωάννης Γκώρος.

Πηγή: Εφημερίδα Greek News, Αποστόλης Ζουπανιώτης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s