O διεθνής διασυρμός της χώρας. Ντροπή.

Δυσφορία και αντιδράσεις για το κλείσιμο της Ακρόπολης
Ουρές σχημάτιζαν σήμερα το πρωί οι τουρίστες έξω από την είσοδο της Ακρόπολης, η οποία παρέμεινε μέχρι τις 12 το μεσημέρι κλειστή, λόγω τετράωρης στάσης εργασίας των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, πραγματοποίησαν λίγο πριν από τις 12 συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.
Το «λουκέτο» στον Ιερό Βράχο πυροδότησε όπως ήταν αναμενόμενο την οξεία αντίδραση τόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.

ΝΔ: Διασυρμός της χώρας
O υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Δαβάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Π. Γερουλάνου, τονίζοντας ότι «αυτός ο διασυρμός της χώρας πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει».
Επισήμανε δε ότι ένα κορυφαίο εμβληματικό μνημείο, όπως η Ακρόπολη, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης από τους απλήρωτους συμβασιούχους, εξαιτίας της αδυναμίας της πολιτικής ηγεσίας να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.
«Επαναλαμβάνεται τους τελευταίους μήνες, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το ίδιο δράμα, με τους τουρίστες να ταλαιπωρούνται και, ενώ διανύουν χιλιάδες μίλια για να βιώσουν το μεγαλείο του Ιερού Βράχου, βιώνουν τελικά “το μεγαλείο” της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Δαβάκης.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ακρόπολη είναι διαρκές σύμβολο πολιτισμού και όποιο πρόβλημα κι αν υπάρχει, όσο σοβαρό κι αν είναι, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να την αποκλείουν».
«Τέτοιοι αποκλεισμοί», συνέχισε «στέλνουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα για τον ελληνικό τουρισμό στις δύσκολες μέρες, που περνά η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός», σημειώνοντας πως «και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι επί μήνες απλήρωτοι».

ΛΑΟΣ: Η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία τους
«Το να ξεσπάει, πότε το ΠΑ.ΜΕ. και πότε άλλοι διαδηλωτές, στο παγκόσμιο μνημείο της Ακρόπολης αφενός μεν είναι ασέβεια και αφετέρου βλάπτει αισθητά την διεθνή εικόνα της Ελλάδας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
«Ας καταλάβουν κάποιοι ότι η Ακρόπολη δεν είναι ιδιοκτησία τους», συμπλήρωσε.

ΣΕΕΔΔΕ: Επιπλέον πλήγμα στον τουρισμό
Για απαράδεκτο τρόπο διαμαρτυρίας σε μία κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό περίοδο έκανε λόγο με αφορμή το κλείσιμο της Ακρόπολης η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ).
«Στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού «βάζουν λουκέτο» στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης ζητώντας, δικαίως, την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, παράλληλα, όμως, γυρίζοντας την πλάτη στους λιγοστούς τουρίστες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της συνομοσπονδίας.
Η ΣΕΕΔΔΕ ξεκαθαρίζει ότι σέβεται τα αιτήματα των εργαζομένων, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία για τις επιπτώσεις των ενεργειών αυτών στα τουριστικά έσοδα.
Ζητεί τέλος από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλογιστούν το μερίδιο ευθύνης τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

.

NAYTEMPORIKH

Advertisements

One thought on “O διεθνής διασυρμός της χώρας. Ντροπή.

  1. Συντεχνίες και συνδικάτα
    Tου Διονυση Γουσετη / diongus@otenet.gr

    Η πρώτη, πρωτόγονη, επαγγελματική οργάνωση ήταν οι συντεχνίες. Το αφεντικό και ο εργάτης στην ίδια συντεχνία, ώστε να προωθήσουν μαζί τα συμφέροντα του επαγγέλματος, συνήθως ενάντια στα συμφέροντα των άλλων επαγγελμάτων. Με την εκβιομηχάνιση, έγινε αντιληπτό ότι τα συμφέροντα των εργατών στα διαφορετικά επαγγέλματα ήσαν κοντινότερα μεταξύ τους από όσο τα συμφέροντα του εργάτη με το αφεντικό στον ίδιο κλάδο. Ετσι, στις προηγμένες χώρες οι συντεχνίες αντικαταστάθηκαν με ενώσεις σε ταξική βάση, τα συνδικάτα. Τα συνδικάτα υπεράσπιζαν και υπερασπίζουν τα συνολικά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μελών τους, όχι σε τυφλή αντιπαράθεση με άλλα συνδικάτα, όπως γινόταν με τις συντεχνίες, αλλά με γνώμονα τα ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μελών τους. Επίσης, έγινε αντιληπτό ότι αυτά τα συμφέροντα δεν είναι πάντα αντίθετα με τα συμφέροντα των αφεντικών, διότι τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου συνδικάτα συμβιβάζονται με απώλεια αποδοχών, προκειμένου να υπερασπίσουν συνολικά και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των μελών τους, μέσα στο πλαίσιο της εθνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, στις αρχές του 2008, τα γαλλικά συνδικάτα (πλην του κομμουνιστικού CGT) διευκόλυναν την εργοδοσία να απαλλαγεί από το πλεονάζον προσωπικό με μειωμένη αποζημίωση. Τούτο έγινε μπροστά στον κίνδυνο μαζικών πτωχεύσεων και άρα μαζικών απολύσεων. Το 2007, τα ιταλικά συνδικάτα δέχθηκαν την άμεση αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 57 στα 58 χρόνια. Τότε η Ιταλία είχε αναλογικά το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος σε όλη την E.E. Και τον περασμένο Μάη τα ισπανικά συνδικάτα αντέδρασαν στα μέτρα λιτότητας, χωρίς όμως γενική απεργία, που κρίθηκε αντίθετη στο συμφέρον της χώρας, άρα και το δικό τους.

    Αυτά έγιναν από τα συνδικάτα σε οικονομίες πολύ ισχυρότερες από τη δική μας. Σ’ εμάς, όποιος τολμά να προτείνει τον οποιονδήποτε συμβιβασμό με την εργοδοσία, ακόμα και να συζητά με τον υπουργό, στιγματίζεται σαν προδότης. Αιτία η απουσία ταξικών συνδικάτων. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί, αποτελούν συντεχνίες που θέτουν τα προνόμιά τους πάνω από την τραγική κατάσταση της οικονομίας μας και συνεπώς από το ίδιο το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους. Στις 21/6 πραγματοποίησαν συγκέντρωση για να υπερασπίσουν τα ασφαλιστικά προνόμιά τους. Ακόμα και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, όπως έδειξε ο Στέφανος Μάνος, προέρχεται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε βάρος του ιδιωτικού, αποτελώντας μια ιδιότυπη συντεχνία. Μάλιστα, οι συντεχνίες έχουν τόση δύναμη, ώστε να παραβαίνουν ατιμώρητα τον νόμο. Φτάσαμε και στο άκρον άωτον του πρωτογονισμού: να περιφρονούνται ατιμώρητα δικαστικές αποφάσεις (μετρό, λιμάνι).

    Μπορεί η κοινωνία μας να ξεπεράσει τον πρωτογονισμό της, ώστε να διεκδικήσει την παραμονή της στο ευρώ και στην Ε.Ε. ή μήπως πέπρωται να πετροβολά από το μίζερο περιθώριο τους ιμπεριαλιστές, με πρωτοπόρο το ΚΚΕ; Το ξεπέρασμα μόνο εκ των άνω μπορεί να έρθει. Από μια κυβέρνηση που να μην ντρέπεται για τα μέτρα που παίρνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s