ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ POLITIK UND PARTEIEN VERDROSSENHEIT UND DIE MASSENMEDIEN (gr)

Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη,
Konstantin S. Nalbantis, Koeln
konstantin.nalbantis@t-online.de,
http://www.kn-megalexandros.gr

Προλεγόμενα

Στη χώρα μας η πολιτική δυσθυμία, απογοήτευση χαρακτηρίζεται από την αρνητική τοποθέτηση και αδιαφορία των πολιτών σε σχέση με τις πολιτικές δραστηριότητες και δομές του πολιτικού μας συστήματος και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται την πολιτική και την πολιτική διαπραγμάτευση.
Και ετούτη όμως η πολιτική δυσθυμία οδηγεί στην ελλιπή συμμετοχή, αλληλεγγύη, συν-απόφαση στην πολιτική διαδικασία. Ετούτη η δυσθυμία είναι ευδιάκριτη στις σχέσεις κάθε ατόμου απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά και στα ΜΜΕ, που δεν εκπληρώνουν επαρκώς τους στόχους της ελεύθερης δημοσιογραφίας με τις ουσιωδέστερες πολιτικές λειτουργίες, δηλαδή πληροφόρηση και καθοδήγηση των πολιτών, συμμετοχή στο σχηματισμό άποψης, γνώμης, με Λόγο και Αντίλογο, θέση και αντίθεση, έλεγχο και κριτική.

Ενώ στη χώρα μας, ακόμα και στη κρίση, κάθε συντεχνία απεργεί για το ομαδικό της και μόνο συμφέρον, βλάπτοντας και τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, αλλά ακόμα και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απεργούν συχνά για περισσότερα χρήματα, όμως για την ελεύθερη έκφραση γνώμης, ποτέ!

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ- κομματική δυσθυμία, απογοήτευση των πολιτών

Η επιλογή υποψηφίων αιώνιων κομματαρχών και αρχηγίσκων σύμφωνα με την οικογενειοκρατία, τις αλληλοσυνδέσεις, και τον νεποτισμό εξελίχθηκε παράλληλα με τη δυσθυμία απέναντι στην πολιτική και με μια νέα αυξανόμενη δυσθυμία, απογοήτευση απέναντι στα κόμματα. Από μικρά παιδιά, στην οικογένεια, στο σχολείο και την κοινωνία είμαστε αρνητικά καθοδηγημένοι και επηρεασμένοι γύρω από την πολιτική και τους πολιτικούς και όταν λέμε, ότι οι πολιτική είναι «βρωμερή», από την άλλη μεριά αφήνουμε κατά την υποψία μας, τους «βρωμερούς» να μας διοικούν.

Χρόνια τώρα η άρνησή μας στην πολιτική ήτανε ευδιάκριτη στην αναζήτηση υποψηφίου στις τοπικές μας Αυτοδιοικήσεις, και προτιμούσαμε ανθρώπους να έχουν και ένα δεύτερο επάγγελμα και να είναι χορτάτοι, χωρίς να έχουν ποτέ καιρό να ασχοληθούν με τα κοινά, ή τουλάχιστον να είναι οι τοπικοί άρχοντες συνταξιούχοι.

Στην διάρκεια του χρόνου δεν αναπτύξαμε, δεν δραστηριοποιήσαμε, δεν προωθήσαμε νέες υγιές πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές και παραγωγικές δυνάμεις, που θα μπορούσαν να ΟΡΑΜΑΤΙΣΘΟΥΝ, να ερεθίσουν, να ωθήσουν την χώρα μας στην ισοτιμία, ισονομία, στην ευημερία, ανάπτυξη και πολιτιστική αναβίβαση.

Και ενώ, όλες οι δραστήριες, υγιείς, μορφωμένες προσωπικότητες μετά τις σπουδές αφήνουμε να μεταναστεύουν, μας αφήνουν το τόπο μας σε βραδυφλεγείς, «ελαττωματικούς» κομματάρχες, που οφείλουν στην «μετανάστευση» όλη τους την κοινωνική και πολιτική αναβίβαση και ευημερία και δεν επιθυμούν και λόγω ελλιπής δημοκρατικής και κοινωνικής διαπαιδαγώγησης και ευαισθησίας την παράδοση των ινίων σε νέους οραματιστές, αλλά και οι ολίγοι οραματιστές αναζητούν και ακολουθούν τον αρχηγό, ο οποίος στηρίζεται στο διαίρει και βασίλευε με τις προσφερόμενες θέσεις, όπως στην εποχή της βασιλείας.

Επίσης προωθούμε στο δημόσιο, δραστήριες, υγιείς και επιστημονικές προσωπικότητες και εκεί τους αφήνουμε να καταντήσουν βραδυφλεγείς προσωπικότητες στο «ληθαργικό μας» σύστημα δομών και διοίκησης.

Δεν υπάρχει όμως και η απαιτούμενη εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, μια και είναι περιπλεγμένα με τις κομματικές διασυνδέσεις, τον νεποτισμό, με τα σκάνδαλα, με τη διαφθορά, παραλείψεις, ελλείψεις, εγωκεντρισμός, όπου μια μειονότητα, με τις κομματικές λίστες 1-2% των μελών επιλέγουν τους υποψηφίους που εξαρτάται η τύχη και η ευημερία της Πατρίδας μας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ οι προοπτικές για μελλοντικές δραστηριότητες

Μπορεί να θεωρηθεί, ως πρόκληση, όταν στις τοπικές και νομαρχιακές μας Αυτοδιοικήσεις δεν εισαγάγαμε ακόμα Οραματισμούς, πρωτοτυπίες, νέες ιδέες, νέους, δραστήριους ανθρώπους για να δώσουν τη Νέα Ελπίδα και τη νέα προοπτική. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Βέβαια η πολιτική δυσθυμία, απογοήτευση βρίσκεται απέναντι στους ίδιους τους πολιτικούς, γιατί όσοι μέχρι σήμερα τολμούσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να ζητήσουν «ελευθερία», διαφάνεια, ισοτιμία, συμμετοχή, συν- απόφαση, «εξουδετερώνονταν» με διάφορους τρόπους, και σιωπούσαν προκλητικά οι εσωκομματικοί και λόγω του διαμοιρασμού θέσεων, με το σύστημα διαίρει και βασίλευε.

Και βέβαια αυτός ο ιός της οικογενειοκρατίας, του νεποτισμού, της ιδεοληπτικής προπαγάνδας, της πολιτικής μιζέριας, και της κοινωνικής σχιζοφρένειας, που έπληξε την χώρα μας και ανεπανόρθωτα τους ανθρώπους, την κοινωνία, την παιδεία, και την οικονομία, εξακολουθεί ακόμα να συνεχίζεται.

Η μακροχρόνια ιδιάζουσα πολιτική νοοτροπία διέβρωσε το πολιτικό, το κοινωνικό και το οικονομικό σύστημα, και η κυριαρχία του κομματισμού, του εγωκεντρισμού και του λαϊκισμού, κατέστρεψε κάθε λογική, διαλογική συζήτηση, ώριμη σκέψη και ορθολογιστική παραγωγή, δομή και εποικοδομητική λειτουργία του κράτους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε προ της αβύσσου της ολοκληρωτικής χρεοκοπίας και ως επακόλουθα εμφανίστηκε τώρα ισχυρότερη από πριν, η πολιτική και κομματική δυσθυμία, απογοήτευση.

Αν και η χώρα μας, με τον πανέξυπνο λαό της, διαθέτει υγιείς, έξυπνες, πολιτικές, κοινωνικές, επιστημονικές και παραγωγικές δυνάμεις, που μπορούν να τεθούν στη διάθεση του λαού και να οραματιστούν και να ωθήσουν τη χώρα μας σε μια νέα τροχιά ευημερίας, ανάπτυξης και πολιτιστικής αναβίβασης, δεν τα καταφέραμε, και λόγω της αρνητικής τοποθέτησης των πολιτών απέναντι στα κόμματα, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, στην πατρίδα μας, να ενωθούμε σε ένα μίνιμουμ υπερκομματικό πρόγραμμα κοινής, αλληλέγγυας δράσης και συμμετοχής όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών, και να υπερπηδήσουμε τα αρνητικά φαινόμενα και να τα μετατρέψουμε σε παραγωγικές δραστηριότητες.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και η συνέπειες των ευθυνών τους

Όσον αφορά τον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην Πατρίδα μας και η αναβίβαση του πολιτιστικού επιπέδου, ας μου επιτραπεί να τονίζω, ότι είναι υποβαθμισμένη η ποιοτική εκτίμηση και επίσης και απογοητευτική, διότι δεν εκπληρούνται οι προϋποθέσεις, παρουσίασης, καθοδήγησης, Λόγου και Αντίλογου, ελέγχου και κριτικής.

Στόχος των ΜΜΕ είναι να παρουσιάζουν τις ειδήσεις, να τις αναλύουν και να τις εξηγούν και να ερμηνεύουν καθοδηγητικά τα γεγονότα. Να λαβαίνουν θέση διαμέσου συγκατάθεσης και άρνησης. Να συμμετάσχουν, να συνεργάζονται για τη διαμόρφωση γνώμης, άποψης και να τα συγκρίνουν με άλλα συμβάντα.

Να κάνουν έλεγχο και κριτική στους ιθύνοντες, να αποκαλύπτουν ατασθαλίες και να κάνουν προτάσεις βελτίωσης, και να είναι σε θέση να τολμούν και να κάνουν προβλέψεις.

( Στην προκειμένη όμως περίπτωση, τα ελληνικά δικαστήρια, φαίνεται ότι αξιολογούν τη δυσφήμηση πολιτικών ως μεγαλύτερο παράπτωμα, απ΄ ότι η αποκάλυψη ατασθαλιών και η δυσφήμηση πολιτικών. Ενώ το Ευρωπαϊκό δικαστήριο εκτιμά υπεράνω όλων την ελεύθερη έκφραση λόγου πολύ υψηλότερα, απ΄ ότι η εκτίμηση της αξιοπρέπειας ενός πολιτικού)

Μην ξεχνάμε, ότι στη χώρα μας τα ΜΜΕ δεν είναι ελεύθερα και ουδέτερα, διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, από την επιρροή της πολιτικής και των πολιτικών απέναντι στα ΜΜΕ, τον συγκεντρωτισμό των ΜΜΕ, από την προσαρμογή στους αναγνώστες, από την εξάρτηση από τους πελάτες διαφήμισης, ιδιώτες, πολιτικοί, κόμματα, χρηματοδότες, σύνταξη εφημερίδας, κλπ.

Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα μακροσκελή ανάλυση της Sueddeutsche Zeitung, SDZ, 24/25.07.2010, για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, καταλήγει, ότι τα ΜΜΕ έχουν κατά τα επακόλουθα, στην τωρινή κρίση αποτύχει και έχουν συμπράξει ως Ελεγκτές και Συνεργοί.
Ένεκα τούτου η υπόληψη, και το κύρος των ΜΜΕ είναι βυθισμένα στο υπόγειο Κελάρι.

Σύμφωνα με το Ερωτηματολόγιο της οργάνωσης Organisation Transparency International:
Θεωρούν οι Έλληνες τα ΜΜΕ, σχεδόν το ίδιο να είναι διεφθαρμένα όπως τα πολιτικά κόμματα. Οι εφημερίδες, αν και δεν είναι ένα είδος τσίρκου φασαρίας/ επεισοδίων, όπως η τηλεόραση της χώρας, αλλά επίσης και αυτές έχουν ένα πρόβλημα φήμης, και πρόβλημα δημόσιας εικόνας.

Εξαρτάται από ποια πολιτική θέση θα λάβει κάποιος την απάντηση γύρω από μια ποιοτική εφημερίδα, συνήθως αναφέρουν την Καθημερινή, ΤΑ Νέα, Ελευθεροτυπία ή και αναφέρεται το Βήμα. Το Βήμα όμως έκανε την τελευταία φορά ως Κυριακάτικη Έκδοση μια απογοητευτική και ψυχρή περιγραφή επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα, την προηγούμενη ημέρα, που η επίσκεψη όμως δεν έλαβε ούτε χώρα. Και ερωτά η Εφημερίδα,SDZ, ποιος αγοράζει μια τέτοια εφημερίδα ακόμα;

Οι Κυριακάτικες εφημερίδες δεν πουλάνε πλέον τις ιστορίες τους, σε μια χώρα που φαίνεται ότι ο κόσμος δε διαβάζει, δεν προβληματίζεται και δεν λαμβάνει τις συνέπειες των πράξεών του, αλλά αγοράζει κάποιος τα δώρα που προσφέρουν μέσα σε αυτές.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν στοχεύει, ή όχι η αναβίβαση της ευαισθητοποίησης των νέων στην κριτική απέναντι στα ΜΜΕ και τους πολιτικούς, και μολαταύτα όμως οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ απεργούν συχνά για τα χρήματα, όμως για την ελεύθερη έκφραση γνώμης, ποτέ !!

Και η Sueddeutsche Zeitung, παρατηρεί από ανταποκρίσεις, ότι το ότι η Ελλάδα, έφθασε σε αυτό το σημείο, που ο πληθυσμός δικαίως είναι οργισμένος εναντίον των δημοσιογράφων, διότι την τελευταία δεκαετία δεν εκπλήρωσαν τον στόχο τους για έλεγχο του κράτους και της εξουσίας. Τα ΜΜΕ είναι στην Ελλάδα μέρος του «κατεστημένου». Συμμετείχαν στο παιχνίδι της διαφθοράς και ήτανε συμμέτοχοι στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού στη χώρα.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εφόσον κατά την πορεία της εξουσίας της τελευταίας δεκαετίας δεν αναπτύξαμε και δεν προωθήσαμε σε όλους τους τομείς νέους, υγιείς, δραστήριους, εξειδικευμένους, ηθικούς ανθρώπους, ώστε να αναλάβουν και να Οραματιστούν τις μελλοντικές κοινωνίες μας, υπάρχει περιορισμένη ελπίδα αλλαγής και ανασυγκρότησης δομών, νοοτροπίας, πολιτιστικής αναβάθμισης του επιπέδου μας.

Και ενώ στη Γερμανία υπάρχουν χιλιάδες Ελληνοπαίδων και αρκετές αξιόλογες δημοσιογραφικές σχολές δεν προωθήσαμε και δεν έλαβε χώρα καμιά παρότρυνση για τους νέους μας με συνεργασία και υποστήριξη για την κοινή και αλληλέγγυα δημοσιογραφική αναβίβαση και του δικού μας τόπου.

Και εφόσον από τα παιδικά μας χρόνια στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία δεν αναπτύξαμε την προσωπική μας ευθύνη, για αυτονομία, αυτοδιάθεση, αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και ανταλλαγή ενδιάμεσων Κοινωνιολογικών σχέσεων, είναι προβληματικό, αν μπορέσουμε να συνεχίσουμε εποικοδομητικά, γιατί κάθε «γηραιός» πολιτικός, μπλεγμένος σε αλληλοσυνδέσεις, αλληλοεξυπηρετήσεις και νεποτισμό, και κάθε υπεύθυνος πολιτικής, πρέπει να μπορεί σε κάθε περίπτωση και σε κάθε στιγμή να αντικατασταθεί από νέους δραστήριους εξειδικευμένους πολίτες και τους οποίους μέχρι τώρα, δυστυχώς, δεν προετοιμάσαμε.

Στο ερώτημα για φταίχτες, κυρίως ψάχνουμε εκτός συνόρων και συγχρόνως ξεσηκώνουμε το αίσθημα φιλοτιμίας του Έλληνα και βλάπτουμε και ανεπανόρθωτα τους φίλους της Ελλάδας, διότι πάντα ισχυριζόμαστε, ότι όλοι οι άλλοι φταίνε, εκτός από εμάς, ότι το ήξεραν οι ευρωπαϊκές χώρες για τα χρέη μας, για τη διαφθορά, και το ότι κυριαρχούμαστε από «νεποτισμό», «διαφθορά», δωροδοκία, το χρέος και τόσα άλλα και το γιατί δεν αντέδρασαν.

Το ερώτημα είναι τι έκαναν οι δικές μας επιχειρήσεις που μας εγκατέλειψαν και έφυγαν σε γειτονικές χώρες, τι έκαναν οι πολιτικοί μας με φιλοπατρία, και με τα φθηνά δάνεια που πήραμε και δεν επενδύσαμε παραγωγικά, και πως αντιδρούμε τώρα, σαν ψηφοφόροι, που βλέπουμε ότι πάσχει το πολιτικό μας σύστημα, πώς αντιδρούμε στις ειδήσεις, ότι μερίδα του λαού ζει πλουσιοπάροχα πλεγμένη στη διαφθορά, δωροδοκία και φοροδιαφυγή, και πώς αντιδρούμε τώρα για τον σκληρό έλεγχο της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Είθε να μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε όλα τα αρνητικά επιχειρήματα, ελαττώματα, γεγονότα, ελλείψεις και παραλείψεις, για την όμορφη πατρίδα μας και να τα μετατρέψουμε τις αρνητικές εμπειρίες σε νέους Οραματισμούς και με νέους υπεύθυνους ανθρώπους σε αλληλέγγυες, παραγωγικές εναλλακτικές λύσεις, και είθε συναινετικά και αλληλέγγυα να προωθήσουμε την τουριστική, γεωργική, επιχειρηματική και περιβαλλοντική ανάπτυξη με αποδοτικότητα, παραγωγικότητα και ανταγωνιστικούς όρους με αλλαγή νοοτροπίας, δομές με μόρφωση και επιμόρφωση για το καλό και την ευημερία της χώρας μας.

Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης,
Konstantin S. Nalbantis, Koeln
info@kn-megalexandros.gr, http://www.kn-megalexandros.gr,

Πηγή: http://www.kn-megalexandros.gr
(όρα: άρθρα για κυκλική ενημέρωση)
Sueddeutsche Zeitung, 24/25.07.2010, http://www.skai.gr/news
http://www.kathimerini.gr ,
Schneder/Zindel, Ein Handlungsorientiertes Politikbuch, Winklers Verlag.
http://anamorfosis.net/blog
http://godrama.gr,
http://de.wikipedia.org/wiki/Politikverdrossenheit,

http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=82
( Τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης και η Δημοκρατία)
http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=83
( Τα ΜΜΕ , εκπαίδευση και οι ανταποκριτές)

Advertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ POLITIK UND PARTEIEN VERDROSSENHEIT UND DIE MASSENMEDIEN (gr)

 1. Aρθρα: http://www.kn-megalexandros.gr
  ΕΣΘΟΝΙΑ–ΤΑΛΙΝ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2011

  ΕΣΘΟΝΙΑ–ΤΑΛΙΝ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2011
  Estland-Tallin:KULTURHAUPTSTADT EUROPAS 2011

  Μια επίκαιρη ιστορική ανασκόπηση της Εσθονίας, των εταίρων μας της ΕΕ

  Kωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Κολωνία, Konstantin S. Nalbantis, Koeln
  konstantin.nalbantis@t-online.de, http://www.kn-megalexandros.gr

  ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

  Ετούτη η αναφορά και η ελάχιστη προσφορά για μελέτη, είθε να βοηθήσει στη γνωριμία της διαπολιτιστικής, διαπολιτισμικής παράδοσης των χωρών των ευρωπαίων εταίρων μας, αρχίζοντας από τη Γερμανία, και με ταξίδια: Αυστρία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία / Σικελία, («Αγία Πετρούπολη, Μόσχα»), Δανία, Σουηδία και τελειώνοντας τις αναφορές με την Εσθονία, και με την εισαγωγή 1.1.2011 του Ευρώ και ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2011, Tallinn, της Εσθονίας και Turku, της Φιλανδίας, και ασφαλώς με τον στόχο μιας μικρής παρότρυνσης και ευαισθητοποίησης εντατικής γνωριμίας, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και σεβασμού των εταίρων μας και της αναγκαιότητας εκστρατείας δημόσιων σχέσεων για ανάπτυξη διεθνών σχέσεων ανάμεσα στα έθνη και στους λαούς, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, που εδραιώνει την ευημερία και την ειρήνη.
  Βλέπε και : http://www.kn-megalexandros.gr, και http://www.asxetos.gr

  ———————————————————————————————–
  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

  Όλη η Ευρώπη μιλάει γύρω από την κρίση του Ευρώ και μόνο η Εσθονία γεμάτη πεποίθηση, εισάγει στην χώρα τώρα το νόμισμα και δεν θέλει να καταλάβει τους φόβους της κρίσης. Τα χαρακτηριστικά της χώρας είναι: η οικονομία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας ισχύει ως καλύτερα προετοιμασμένης, με χαμηλό χρέος, έλλειμμα προϋπολογισμού 2,7% και ποσοστό χρέους 7,2%, με πληθωρισμό 5%, ενώ στη Γερμανία 2,3%. Αν και 52% του πληθυσμού με χαρά, βλέπουν το νέο νόμισμα, επίσης σκέψεις επικρατούν για το χάσιμο του δικού τους νομίσματος και με τα επακόλουθα ισχυρής αύξησης των τιμών και ο φόβος στην παρούσα στιγμή από εκτενή κρίση του Ευρώ. Ελπιδοφόρα η προσέλκυση ξένων επενδυτών για ισχυροποίηση της αγοράς με ένα σταθερό προϋπολογισμό που θα δώσει σταθερότητα και ευημερία. Ελπίδα για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

  Αν και οι οικονομικές προοπτικές είναι βραχυπρόθεσμα αμυδρές και μεσοπρόθεσμα, συμβουλεύουν μόνο με συγκρατημένη αισιοδοξία, παραμένει το ερώτημα, γιατί η Εσθονία, επέμενε με μια τέτοια αποφασιστικότητα για την ανάληψη του Ευρώ, και ετούτο θα μπορούσε να έχει σημασία με την γεωπολιτική κατάσταση της χώρας και με την ιστορική εμπειρία του παρελθόντος, και ως ασφάλεια για υποστήριξη από την ΕΕ, αν επαναληφτούν φιλονικίες με τους γείτονες. Εννοείται, πολιτικές σκέψεις είναι σπουδαιότερες, απ΄ ότι οικονομικές αναλύσεις.

  Τοιουτοτρόπως η Εσθονία με διάταξη επέβαλε μια δημοσιονομική πολιτική δραστικής θεραπείας. Έκοψε τις αποδόσεις των υπαλλήλων σχεδόν κατά 30%, έλλειμμα προϋπολογισμού 1,5%, Συνολικού χρέους του κράτους 7,2%. Οι συνταξιούχοι των 400 Ευρώ και με την ρωσική μειονότητα, που ζούνε σε έναν παράλληλο κόσμο είναι οι χαμένοι της πολιτικής στροφής.

  ΑΝΑΦΟΡΑ και αιτιολογήσεις

  Οι Εσθονοί ανταλλάσσουν την κορόνα με το Ευρώ και γεννάται το ερώτημα γιατί η Εσθονία με την είσοδο στο Ευρώ βλέπει περισσότερες προοπτικές απ΄ ότι ρίσκα.

  Τη χαρά της Εσθονίας για την υιοθέτηση του Ευρώ πλήττει η κρίση του χρέους της Ευρώπης. (Καθημερινή).
  Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος χαιρέτισε το νέο έτος, γιόρτασε η Εσθονία το Ευρώ: Την 1. Ιανουαρίου εισήχθηκε στη Βαλτική χώρα το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα. Για τους Εσθονούς ένα σπουδαίο βήμα προς τη Δύση, που επευφήμησαν το ευρώ – εν μέσω της κρίσης-Ευρώ. (Stern).

  Οι χώρες του Ευρώ φοβούνται για το νόμισμά τους, και ακριβώς μέσα στη κρίση οδηγείται η μικρή Εσθονία στο κοινό νόμισμα- ως εταίρος Νούμερο 17. Ο ευρωπαίος κομισάριος Rehn μιλάει για μια δίκαια ανταμοιβή για την αποταμίευση υποδειγματικού μαθητή. Το Ευρώ θα δώσει στην εσθονική οικονομία σταθερότητα και ευημερία. Οι κριτικοί σχολιαστές φοβούνται όμως μια αύξηση της ανεργίας. (Spiegel).

  Η Εσθονία θέλησε στην αλλαγή του χρόνου να εισαγάγει το Ευρώ. Η χώρα της Βαλτικής εκπληρώνει παρόλη την ύφεση όλα τα κριτήρια. Επίσης και στην κρατική χρέωση είναι η Εσθονία υποδειγματικός μαθητής. (FR).

  Μέσα στην ευρωπαϊκή κρίση του Ευρώ οδήγησε η Εσθονία την 1. Ιανουαρίου το νέο νόμισμα. Στην ίδια τη χώρα είναι αμφισβητήσιμο. Για να εκπληρώσει τα κριτήρια, εισάγει το Tallinn ένα νέο σκληρό αποταμιευτικό μέτρο. (TAZ).

  Μετά από τις δραστικές μεταρρυθμίσεις έχει η Εσθονία τους πιο σοβαρούς κρατικούς προϋπολογισμούς και τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ. Οι Εσθονοί εισήγαγαν το κοινό νόμισμα – γιατί αυτοί πιστεύουν στην Ευρώπη.(SDZ).

  Η κυβέρνηση του Tallinn (πρώην Reval) ελπίζει με αυτό το βήμα, και διαμέσου του Ευρώ να προσελκύσει νέους, ξένους επενδυτές για να ισχυροποιήσει το εμπόριο. Κριτικοί λένε απεναντίας, ότι αυτό το βήμα μέσα στην κρίση του χρέους έρχεται σε μια ακατάλληλη στιγμή. (Welt).

  Η πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Εσθονίας έχει εισάγει την 1.1.2011 το Ευρώ και έχει παραιτηθεί από το μέχρι σήμερα νόμισμα, την κορόνα. Και μολαταύτα και παρόλα που υπάρχει κρίση του χρέους στην Ευρώπη – υπερισχύουν η Ελπίδα και αισιοδοξία. (Basler Zeitung).

  Οι Εσθονοί πρέπει για το Ευρώ να φέρουν πάρα πολλές μεγάλες θυσίες. Η κυβέρνηση της Εσθονίας χρησιμοποίησε την εισαγωγή του Ευρώ, για να διαπεράσει με το ζόρι δραστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τον Edgar Savisaar: Το μικρό μέρος των πλουσίων, θα γίνει ακόμα πλουσιότερο, στο μέσο στρώμα και το μέρος του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα με μια γρήγορη ταχύτητα, απ΄ ότι μέχρι σήμερα θα οδηγηθούν στη φτώχεια. (ZEIT).

  Η Εσθονία επέβαλε μια οικονομική πολιτική δραστικής θεραπείας. Η κυβέρνηση έκοψε τις αποδόσεις για δημοσίους υπαλλήλους γύρω στα 30% – χωρίς να έλθουν «μεγάλες» διαμαρτυρίες. Η επιτυχία είναι για όλους ευδιάκριτη. Ο προϋπολογισμός βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε μόλις 1,5% – τα κριτήρια του Μάαστριχ για την εισαγωγή του Ευρώ επιτρέπουν τρία τοις εκατό.

  Το συνολικό χρέος του κράτους έφτασε μόλις το 7,2% μια μεμονωμένη υψηλή αξία στην Ευρώπη. Ως σύγκριση η Γερμανία παρουσιάζει ένα δέκα φορές υψηλότερο ποσοστιαίο χρέος.
  Φαίνεται όμως, ότι η κρίση όμως της ελεύθερης αγοράς του υποδειγματικού μαθητή με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και τα μειωμένα κρατικά ποσοστά, είναι σκληρή. Το μεικτό εσωτερικό προϊόν έπεσε το 2009 σχεδόν 14%, η ανεργία ανέβηκε με γοργό ρυθμό πάνω από 15% υψηλά.

  Σε λίγο όμως όλα τα διαπραγματευόμενα πρόσωπα στο Ταλλίν, ήδη ήτανε σύμφωνα. Μόνο οι λίγοι ήθελαν να αποχαιρετιστούν από το όνειρο της εισαγωγής του Ευρώ. Και ο πρόεδρος Lives, επιχειρηματολογούσε, ότι τα προβλήματά μας στην οικονομική κρίση είναι όμως αιτία και δημιουργήθηκαν διαμέσου, το ότι εμείς δεν είχαμε το Ευρώ.(Spiegel)
  Με οικονομικούς όρους η Ευρωζώνη δεν θα πολύ καταλάβει την προσχώρηση της Εσθονίας στους κόλπους της, το εσθονικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2 του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης ύψους 8,9 τρις ευρώ.
  Και συμπληρωματικά θα πρέπει να αξιολογηθεί η γεωπολιτική θέση της χώρας και οι εμπειρίες της μακρόχρονης ιστορίας, όπου πολιτικές σκέψεις και αποφάσεις είναι σπουδαιότερες από οικονομικές αναλύσεις. (Blog.bernerzeitung.ch).

  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ανασκόπηση της Εσθονίας, της βαλτικής χώρας

  Εισαγωγή

  Όπως ανέφερα, η κυβέρνηση θεωρεί πως το ενιαίο νόμισμα θα προσελκύσει στη χώρα τους νέους επενδυτές, με μηδενισμό των φόβων για νομισματική υποτίμηση αλλά και θα βοηθήσει τον κόσμο, που έχει στεγαστικά δάνεια σε ευρώ, κάνοντας πιο ασφαλή το δανεισμό.

  Για την πολιτική της χώρας, η υιοθέτηση του ευρώ, αποτελεί ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση μιας πορείας σύνδεσης με τη Δύση και απομάκρυνσης από την επιρροή και εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ τον Αύγουστο του 1991 και αντικατέστησε το ρούβλι με την κορόνα, το 2004 έγινε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Την 1.1.2011 αντικατέστησε την κορόνα με το ευρώ. Η Εσθονία είναι μετά την Σλοβενία και την Σλοβακία η τρίτη χώρα του πρώην κομμουνιστικού ανατολικού μπλοκ, όπου θα πληρώνει με ευρώ.
  Tο πολιτεύματά της είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική Δημοκρατία, και το κατά κεφαλή εισόδημα είναι 13.509 δολάρια.

  Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, έχουν τώρα ξεπεράσει πολλά χρόνια ξένης κατοχής, αρχικά των Σοβιετικών, κατόπιν των Ναζί, και μετά πάλι των Σοβιετικών, οπότε είναι αυτονόητο, ότι η προσχώρησή τους στην οικονομική δομή και τη δομή ασφάλειας της Δύσης έχει γι΄ αυτές πρωταρχική σημασία για την εθνική ανεξαρτησία.
  Οι τρεις χώρες της Βαλτικής προσχώρησαν το 2004 στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και έχουν συνδέσει από χρόνια το νόμισμά τους με το Ευρώ. Η Λετονία και η Λιθουανία πιθανότατα να υιοθετήσουν το ευρώ το 2014.

  Σε αντίθεση με τις μικρές χώρες της Βαλτικής, οι μεγαλύτερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που είναι η Πολωνία, που θα προσχωρήσει στην Ευρωζώνη όταν αποκατασταθεί η τάξη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και η Ουγγαρία, που δηλώνει ότι το ευρώ δεν θα είναι προς όφελος της χώρας για πολλά χρόνια, και άγνωστο πότε οι άλλες χώρες.

  Βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο της προσχώρησής τους στην Ευρωζώνη και αναμένουν να δουν πως θα επιλυθούν τα προβλήματα χρέους της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
  Εκτιμάται ότι καμία από τις μεγάλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν πρόκειται να προσχωρήσει στον ευρώ πριν το 2019-2020.
  Η κρίση χρέους έχει επίσης υπονομεύσει την παλαιότερη ελπίδα και πίστη ότι το να ανήκει κάποιος στην Ευρωζώνη εγγυάται αυτομάτως τη μείωση του κόστους δανεισμού.

  Δεν πρέπει να παραβλεφθεί, ότι η Εσθονία έχει επίκαιρα 66 096 ανέργους, αυτό θα πει 10,2% του πληθυσμού μεταξύ 16. έτους και συνταξιοδότησης. Την μεγαλύτερη ανεργία έχουν οι περιοχές που μιλούν ρωσικά Ost-Virumaa με 16,1% και την χαμηλότερη η περιοχή Jogevamaa με 6,8%. Σε αυτόν τον αριθμό, βρίσκονται 77.000 άνθρωποι που επιθυμούν να αποδημήσουν για να δημιουργήσουν μια νέα ύπαρξη. Από αυτούς θέλουν 13% των ανθρώπων να φύγουν από την Εσθονία για πάντα. 100.000 άνθρωποι στην Εσθονία δεν έχουν αρκετά χρήματα, για να αγοράσουν τα αναγκαία, από αυτούς είναι 20.000 παιδιά. Μόνο από το χρονικό διάστημα μεταξύ 24. ως 30. Δεκεμβρίου δηλώθηκαν 1042 άνθρωποι άνεργοι. http://www.baltische-rundschau.eu/2011.

  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ – Ιστορία

  Η Eσθονία κείται στην Βορειανατολική Ευρώπη, είναι μια από τις 3 βαλτικές χώρες.
  Βρέχεται δυτικά απόν τον κόλπο της Ρίγας, βορειοδυτικά από τη Βαλτική θάλασσα και βόρεια από τον κόλπο της Φιλανδίας και συνορεύει νότια με τη Λετονία και ανατολικά με τη Ρωσία.
  Το έδαφός της είναι πεδινό, κυρίως λόγω της διάβρωσης των παγετώνων του Τεταρτογενούς. Το μεγαλύτερο υψόμετρο φτάνει μόλις τα 318 μέτρα. Στην επικράτειά της ανήκουν 1500 νησιά που βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα, μεταξύ των οποίων το Σάαρεμαα με 2710 κμ2 και Χιίυμαα με 960 κμ2, που είναι τα μεγαλύτερα και βρίσκονται στο άνοιγμα του κόλπου της Ρήγας.

  Είναι μια μικρή χώρα, έκταση 45.226 τ.χλμ και πληθυσμό 1.4 εκατομμύρια. Ο λαός της Εσθονίας είναι φινικής καταγωγής. Πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι το Τάλλινν ή Ταλίν με 400.000 κατοίκους, που ονομαζότανε ως το 1918 Reval.
  Άλλες πόλεις είναι η Τάρτου 100.000 κατοίκους και η Νάρβα με 73.000 κατοίκους, όπου ζουν αποκλειστικά Ρώσοι.
  Η Εσθονία διαθέτει πάνω από 1400 λίμνες, συνήθως μικρές. Το ένα τέταρτο του εδάφους της καλύπτεται από δάση, κυρίως κωνοφόρων, στα οποία ζουν ελάφια, αγριόχοιροι, κάστορες κ.α. ζώα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με ήπια χαρακτηριστικά, λόγω της επίδρασης ρευμάτων της Βαλτικής.

  Περίπου 65% του πληθυσμού είναι Εσθονοί, ενώ υπάρχει μια σημαντική ρωσική μειονότητα από 28%, που κυρίως ζούνε στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας, και εγκαταστάθηκαν προγραμματισμένα μετά το 1945 σύμφωνα με την Ρωσωποίηση . Επίσης ζούνε ακόμα Ουκρανοί καθώς επίσης Λευκορώσοι και φίνοι. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ευαγγελικού- Λούθηρου θρησκεύματος.
  Η επίσημη γλώσσα είναι η εσθονική, η οποία είναι συγγενής με τη φιλανδική.

  Το 1219 οι βόρειες περιοχές της χώρας κατακτήθηκαν από τους Δανούς. Το έτος 1285 συνδέθηκε η πόλη ΡΕΒΑΛ Reval με την Χάνσα και αναπτύχθηκε σε ένα (παν) εθνικό συγκοινωνιακό κόμβο του οργανωμένου εμπορίου της Ανατολικής θάλασσας. Έπειτα από πολλές εξεγέρσεις των κατοίκων τους, πουλήθηκε το 1345, μαζί με τα γύρω εδάφη στους Γερμανούς Τεύτονες ιππότες, οι οποίοι κυριάρχησαν στη χώρα μέχρι το 1561.
  Από εδώ και πέρα όφειλε η πόλη Reval, σήμερα Ταλίν να καθορίζονται πάνω από πολλές γενιές από ξένους κυρίαρχους. Για τους ιθαγενείς χωρικούς δεν έμεινε τίποτε άλλο, εκτός από μόνο και μόνο η επιφύλαξη για την καλλιέργεια του εσθονικού πολιτισμού και της γλώσσας, χωρίς να μπορούν να εξασκούν επιρροή στην οικονομική και πολιτική μοίρα της πατρίδας τους.

  Η μοναδική θετική άποψη: Η συλλογική βάση για τον μεγάλο πόθο και τη σφοδρή επιθυμία της ελευθερίας τέθηκε για πολλές μετέπειτα Εκατονταετηρίδες.
  Με το τέλος του κράτους των προσταγών έλαβε χώρα στην πόλη Reval 1561 η σουηδική κατοχή. Μια τομή, που με σημερινά δεδομένα βλέπουμε, ήτανε σαν μια έναρξη σε μια πάρα πολύ ευμετάβλητη διαμορφωμένη αναπτυξιακή φάση από ανόδους και χάος. Μολαταύτα των πολλαπλών κοινωνικών και πολιτιστικών προόδων θέτονται αυθόρμητα πολεμικές φιλονικίες με τη Ρωσία (1570/71) και 1577, όπου βρίσκεται η πόλης της Χάνσα σε άσχημη κατάσταση.
  Το ξέσπασμα της πανώλης το 1602 και η καταστρεπτική μεγάλη πυρκαγιά/ 1684 αποτελείωσαν το δράμα της πόλης.

  Στη συνέχεια η περιοχή κατακτήθηκε από τους Πολωνούς και τους Σουηδούς μέχρι το 1721 που παραχωρήθηκε στους Ρώσους. Το 1710 κατακτήθηκε η Εσθονία από τον Πέτρο τον Μεγάλο στο Βόρειο Πόλεμο εναντίον της Σουηδίας και παρέμεινε μαζί με την συνολική Βαλτική ως το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, Μέρος της Ρωσίας. Το 1918, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν παρεχώρησε την Εσθονία στους Γερμανούς, όμως μετά την κατάρρευση της Γερμανίας η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε το 1921 ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1920 στην Ειρήνη του Dorpat είχε αναγνωριστεί από την Σοβιετική Ρωσία.

  Η αυτονομία της όμως κράτησε μόνο είκοσι χρόνια. Διαμέσου του «συμφώνου Χίτλερ-Στάλιν» 1939, που οι δύο δικτάτορες οριοθέτησαν τις περιοχές των συμφερόντων τους στην Ανατολική -κεντρική Ευρώπη, έπεσε η Εσθονία στην σοβιετική σφαίρα συμφερόντων και το 1940 καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό και εντάχθηκε στις σοβιετικές δημοκρατίες. Κατά την επίθεση του γερμανικού στρατού ενάντια στην Σοβιετική Ένωση, υποχρεώθηκαν να στρατολογηθούν, ως σοβιετικοί 35.000 Εσθονοί. Η γερμανική επίθεση κατά της Εσθονίας και η κατάληψή της από τον Ιούλιο του 1941 ως τμήματος της Γερμανικής Διοίκησης της Οστλάνδης. Ο ερυθρός στρατός ανακατέλαβε τη χώρα το φθινόπωρο του 1944 διώχνοντας πάνω από 120.000 Εσθονούς, που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες ως πρόσφυγες κυρίως προς τη Σουηδία, την Φινλανδία και τη Γερμανία.

  Μετά τη λήξη του πολέμου το 1945 η Εσθονία προσαρτήθηκε και πάλι ως σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία ενώ το ανατολικό της τμήμα μεταφέρθηκε στην επικυριαρχία της Ρωσικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και εξακολουθεί μέχρι σήμερα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1992 έλαβαν χώρα οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές και το ίδιο έτος άλλαξε το νόμισμα της Εσθονίας από ρούβλι σε Κορόνα Εσθονίας. Το 1995 υποβλήθηκε αίτηση για να ενταχθεί στην ΕΕ και το Απρίλιο του 2003 υπογράφηκε στην Αθήνα η συμφωνία ένταξής της. Από τον Μάιο του 2004 η Εσθονία είναι επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ το 2011 έγινε μέλος της Ευρωζώνης.

  ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  Η οικονομία της Εσθονίας βασίζεται σε μια πολύπλευρη βιομηχανία και με την χρησιμοποίηση άριστης ποιότητας του κυριότερου πλούτου του υπεδάφους που είναι οι βιτουμενιούχοι σχιστόλιθοι και οι φωσφορίτες, που βρίσκονται στο ΒΑ τμήμα της χώρας. Μηχανουργία, χημικές βιομηχανίες, δομικές ύλες, υφαντουργικά, τρόφιμα, βιομηχανία χάρτου ανήκουν παράλληλα με τη διάρρηξη βιτουμενιούχου σχιστόλιθου και την επεξεργασία που διαπρέπουν ως πρώτες στους βιομηχανικούς τομείς.

  Μεγάλης σημασίας είναι επίσης η εντατική και μηχανική καλλιέργεια της γεωργίας, δημητριακών προϊόντων, κυρίως όμως η κτηνοτροφία που είναι σημαντική και πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας με εντατική εκμετάλλευση και παραγωγή κρέατος, γάλακτος και άλλων προϊόντων. Τα δάση της χώρας προσφέρουν ξυλεία, κυρίως για την κατασκευή χαρτιού και επίπλων. Η εκτεταμένη παράκτια περιοχή παρέχει ικανούς αλιευτικούς πόρους, που τροφοδοτούν μια καλά οργανωμένη σχετική βιομηχανία με την αλίευμα στην Ανατολική θάλασσα. Το κυρίως ψάρεμα είναι η ρέγγα. Η βιομηχανία άρχισε να αναπτύσσεται από την εποχή της σοβιετικής κατοχής και αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη οικονομική πηγή της χώρας.
  Περαιτέρω οι κυριότεροι κλάδοι της οικονομίας της χώρας είναι ο ενεργειακός, οι τηλεπικοινωνίες, οι κλωστοϋφαντουργίες, τα χημικά προϊόντα, οι τράπεζες και τα τρόφιμα, ενώ ο τουρισμός, που παρουσίασε το 2008, 1,97 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις επισκεπτών, και το τουριστικό εισόδημα ήτανε 1,12 δις Ευρώ, το τουριστικό εισόδημα αντιπροσωπεύει 15% του εσθονικού μικτού εσωτερικού προϊόντος, και μαζί με το διαμετακομιστικό εμπόριο συνεισφέρουν επίσης σημαντικά. Οι εξαγωγές διεξάγονται κυρίως με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της ΕΕ.

  Ο προσανατολισμός της βιομηχανίας και του εμπορίου στην σοβιετική οικονομία αντιμετώπισε η Εσθονία μετά την επαναφορά και αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του 1991 διαμέσου ενός συνεπούς προσανατολισμού της ελεύθερης αγοράς, που έφερε επίσης την οικονομία μετά το 1994 σε ανοδική πορεία. Αυτή η πορεία ισχυροποίησε τη χώρα, που συνέδεσε το νόμισμά της με το ευρώ, για έναν πρώτο υποψήφιο στον κύκλο των ανατολικών και κεντρικών ευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών χωρών για να εισέλθει στον κύκλο για μέλος της ΕΕ.

  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Tallin,Εσθονίας και Turku Φινλανδίας

  Ταλίν, ως το 1918 λεγότανε ΡΕΒΑΛ, είναι η Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2011,μαζί με την πόλη Τούρκου, της Φιλανδίας, επίσης Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
  Η θαλάσσια πόλη Ταλίν 2011 παρουσιάζει διεθνή γεγονότα και οδηγεί του Νέους μέσα στον πολιτισμό.
  Η παραλιακή πόλη Ταλίν βρίσκεται σε ένα μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι. Αυτή είναι το σημείο συνάντησης των πολιτισμών μεταξύ Ανατολικής, Δυτικής, Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Εδώ βρίσκεται από την UNESCO – Kulturerbe, αποδειχθείσα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά η παλιά πόλη. Εδώ λαβαίνουν χώρα μεγάλες γιορτές τραγουδιών, που αφηγούνται τις εκατονταετηρίδες, συμπάθειες του εσθονικού λαού για τη μουσική και τη θέληση να είναι ελεύθεροι. Σύμφωνα με τις στατιστικές πηγαίνει κάποιος εδώ συχνότερα στο θέατρο και διαβάζει τα περισσότερα βιβλία.
  Ο πολιτισμός στην πρωτεύουσα Ταλίν είναι στενά συνδεδεμένος με την παρούσα κατάσταση και την ταχεία πρόοδο. Ταλίν διαμέσου όλων των χρόνων δεν έχασε το πρόσωπό του – συγχρόνως ανεκτικότητα και ισχυρογνώμων. Η πόλη ζει κατά παράδοξο τρόπο, είναι παραθαλάσσια πόλη, αλλά μέχρι τώρα το άνοιγμα προς τη θάλασσα δεν είναι ανοιχτό. Ο λαός ζει απλά με τη θάλασσα στην πλάτη. Και ετούτο βέβαια έχει την αιτία – η νεώτερη ιστορία έχει περιπλέξει την είσοδο στις ομορφότερες ακτές, που είναι τριγυρισμένο το κέντρο της πόλης, τόσο από πολιτικούς λόγους, όσο και από οικονομικές αιτίες.
  Το σύνθημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι :» Ιστορίες στη θάλασσα» και καθρεπτίζεται ενάντια – πόσο σκληρά η πόλη Ταλίν διαμέσου της θέσης στην Ανατολική θάλασσα έχει διαμορφωθεί και ακόμα θα διαμορφωθεί. Όχι μόνο εθνικοί και διεθνείς επισκέπτες, παρά και κάτοικοι της πόλης μαθαίνουν και γνωρίζουν οι ίδιοι διαμέσου των εκδηλώσεων την πόλη από διαφορετικές προοπτικές και εξηγούν τον ίδιο χρόνο αρχαιολογικά, μοντέρνα, εύθυμα και λυπηρές ιστορίες. Το μακροσκελές πρόγραμμα, μπορεί κάποιος να το αποσύρει από το ιντερνετ.http://osteuropa-reisen.net/ kulturhauptstadt-europas-tallin/2299
  Οι τόσο πολλές εκδηλώσεις, και αν ακόμα δεν μεταδίδουν ιστορίες με την κλασική έννοια, εξηγεί κάθε εκδήλωση, εξαρτάται αν είναι θέατρο, καλλιτεχνική εκδήλωση ή μουσική εκδήλωση, εξηγεί μια «Ιστορία στη θάλασσα», από Πόλεμο και Ειρήνη, από την τεχνολογική πρόοδο, με την Ανάπτυξη με και γύρω από την Ευρώπη και διαπραγματεύονται τις σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς.

  ΓΕΡΜΑΝΙΑ:

  Το 2010 συνέβησαν στη Γερμανία δύο χαρακτηριστικά γεγονότα:
  1. Στη Βαυαρία της Γερμανίας έχτιζαν έναν Αρχαίο Ελληνικό Ναό, ως ανάμνηση στη Αρχαία Ελλάδα και τη μάχη του Μαραθώνα μπροστά από 2500 χρόνια και τους Έλληνες και τη φιλοσοφία, που ίσχυε η αυτοτέλεια , ανεξαρτησία και που δημιούργησαν το αυτονόητο των δημοκρατιών και ότι ενθυμούμενη την αρχαία Ελλάδα και τους Έλληνες, περαιτέρω για άντληση δύναμης, κουράγιου και αυτοπεποίθησης για τη Δημοκρατία και εναντίον της πολιτικής δυσθυμίας.
  2. Στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010 του Ρουρ Γερμανίας και στην πόλη Gelsenkirchen, έστησαν για πάντα τον ανδριάντα του αρχαίου μυθικού ήρωα ΗΡΑΚΛΗ – λατινικά Hercules, γνωστός σε όλον τον ελλαδικό χώρο από την κλασική περίοδο μέχρι σήμερα, όπου στην περιοχή υπήρχαν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το καλλιτέχνημα θα δεσπόζει την πολιτιστική πρωτεύουσα 2010 και οφείλει να υπηρετεί το μέλλον ως εξέχουσα μορφή της περιοχής του Ρουρ και θέλουν να υπενθυμίσουν ότι η ελληνική ηρωϊκή φιγούρα είναι ως εξαφάνιση των προβλημάτων, που στέκεται για τη δύναμη της περιοχής του Ρουρ.

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Ετούτη η αναφορά στην διαπολιτιστική, διαπολιτισμική παράδοση κοινωνιών, χωρών των ευρωπαίων εταίρων μας, δύναται και ως ερέθισμα να θεωρηθεί και ως μελλοντικός στόχος, και ίσως μπορέσει να συμβάλει τουλάχιστον σε μια μίνιμουμ παρότρυνση να πλησιάσουμε τους εταίρους μας, με αλληλοεπίδραση, πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά, οικολογικά και πολιτισμικά, ώστε να επιδιώξουμε την συμπαράταξη και ως εταίροι να κερδίσουμε την αλληλογνωριμία, αλληλοκατανόηση και σεβασμό, αλλήλοις, και τη δημιουργία κλίματος πρόσφορου για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών. Και βέβαια, τότε μπορούμε να κατακτήσουμε και να κερδίσουμε τον σεβασμό άλλων εταίρων μας, αν και εμείς οι ίδιοι τους σεβαστούμε. (βλέπε βιβλίο: Υπό το μηδέν).

  Η είσοδος της Εσθονίας στην Ευρωζώνη είχε και έχει αρχικά την εκπλήρωση του πόθου και της επιθυμίας της χώρας για ελευθερία και αυτοδιάθεση και ελπίζουν διαμέσου της ΕΕ και του Ευρώ να διασφαλίσουν την ελευθερία, την ασφάλεια, πρόοδο και την ειρήνη και ευημερία.

  Η κρίση του χρέους έχει επίσης υπονομεύσει την παλαιότερη ελπίδα και πίστη, ότι το να ανήκει κάποιος στην Ευρωζώνη εγγυάται αυτομάτως τη μείωση του κόστους δανεισμού.
  Και τω ερώτημα είναι με ποιους όρους θα επιβιώσει η Ευρωζώνη;
  Ποιος κίνδυνος διατρέχει – όταν ένα κράτος του χρεοστασίου κάνει στάση πληρωμών παραμένοντας στην Ευρωζώνη;

  Πώς θα αναπτυχθούν οι περιφέρειες της Ευρωζώνης και πώς θα λυθούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας; Ποιος μηχανισμός θα εφαρμοστεί για τη διάσωση της ΕΕ;

  Τι θα γίνει με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Βέλγιο;
  Είναι τα καυτά ερωτήματα που πρέπει μελλοντικά να απαντηθούν και να ληφθούν αποφάσεις. Βλέπε: http://www.sofokleous10.gr

  Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

  Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης,
  konstantin.nalbantis@t-online.de

  Επιτρέπεται η αναπαραγωγή, μετάδοση, αναδημοσίευση, αρκεί να αναφέρεται όνομα, πηγή και ιστοσελίδα.

  Πηγή: http://www.kn-megalexandros.gr, konstantin.nalbantis@t-online.de

 2. Aρθρα: http://www.kn-megalexandros.gr

  2013 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές στην ΟΔΓ και τα σκάνδαλα «Amigos» – Bundestagswahl 2013 und Amigo Skandale?
  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές στη Γερμανία 2013- και τα σκάνδαλα „Amigos“

  Οι πολιτευτές της Αυτοεξυπηρέτησης- Υποθέσεις «Saludos Amigos» στη Βαυαρία

  Στο αδελφό κόμμα της Μέρκελ δεν ευσταθεί η βασική και έντιμη ηθική

  Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη,
  Konstantin S. Nalbantis, Koeln

  Προλεγόμενα

  «Αν από τους 92 βουλευτές CSU ενεργούν 17» με μια μεταβατική ρύθμιση για τη συνεχή θρέψη προς όφελος των οικογενειών τους, τότε δεν ευσταθεί κάτι τι στην έντιμη ηθική της κοινοβουλευτικής ομάδας», SDZ,28./28.04.2013.

  Σύντομη αναφορά στις υποθέσεις Amigos της Βαυαρίας

  Ο όρος της υπόθεσης „Amigos“ χαρακτηρίζει το σκάνδαλο δωροδοκίας γύρω από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Max Streibl και άλλους πολιτικούς της CSU, που οδήγησε το 1993 τον πρωθυπουργό σε παραίτηση. Ο όρος „Saludos Amigos“, παρουσιάζεται και ως «Amigo» και είναι σε σχέση με την CSU ως συνώνυμο για σκάνδαλα που είναι μπλεγμένα από την πολιτική και την οικονομία. de.wikipedia.org/wiki/Amigo-Affaere.

  Το κόμμα Χριστιανο-κοινωνικό κόμμα, CSU, ζημιώνει την ωραία Βαυαρία.
  Διότι ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας G. Schmid, έπεσε από τη θέση του μετά από σκάνδαλο, όπου θεωρείται ο μεγαλύτερος επιδαψιλεύων πολιτικής εύνοιας σε συγγενείς του, γράφει σε άρθρο της η Sueddeutsche Zeitung (SDZ), 26.04.2013, σ.4.

  Ακριβώς αυτό είναι Νεποτισμός, δηλαδή η εκμετάλλευση μίας προνομιακής υπηρεσιακής θέσης για ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ανθρώπους, που βρίσκονται πλησιέστερα στον πολιτικό, ημετέρους, φίλους, συγγενείς και του λεγόμενου νεποτισμού της διαφθοράς. Ο μεγαλύτερος Νεποτιστής ήτανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CSU Βαυαρίας Georg Schmid, που από χθες Πέμπτη ένεκα τούτου έχασε τη θέση του και δεν είναι πλέον πρόεδρος.

  Μόλις πέντε μήνες προ των εκλογών στο αδελφό CSU κόμμα της Μέρκελ ξέσπασαν σκάνδαλα, πρώτα η υπόθεση φοροδιαφυγής του Uli Hoeneß, της βαυαρικής ομάδας και τώρα οι διαμάχες γύρω από την απασχόληση των συζύγων ως γραμματείς βαυαρικών βουλευτών του Ελεύθερου Κράτους της Βαυαρίας και την παραίτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας Georg Schmid.

  13 ολόκληρα χρόνια δεν ασχολήθηκε κανένας απολύτως με παρόμοιες υποθέσεις, αλλά κατά τα άλλα επίσης και ούτε η αντιπολίτευση, για το πολύ υγιεινό ερώτημα, τι απέγινε με την μεταβατική ρύθμιση για τους βουλευτές και τις οικογένειές τους.

  23 ολόκληρα χρόνια είχε ο Georg Schmid, απασχολημένη τη γυναίκα του με όλο και αυξανόμενους μισθούς, από χρήματα των φορολογημένων και χωρίς κανείς να αντιληφθεί γι΄ αυτό το παραμικρό.

  Αυτός απασχολούσε την γυναίκα του μέχρι 5500 Ευρώ συν ΦΠΑ και με τα χρήματα των φορολογουμένων, που πλήρωνε την εργαζόμενη γυναίκα του. Αλλά μόνο και μόνο η γυναίκα του μπορούσε να έχει αυτήν την απασχόληση, γιατί ο σύζυγος δημιούργησε ειδικά αυτή τη θέση και μέχρι χτες ο ίδιος δεν το θεωρούσε απαράδεκτο.
  Αυτός δεν μπορούσε να καταλάβει τι συνέβαινε γύρω από αυτόν και δεν μπορούσε ούτε να οργανώσει το κόμμα, και ένεκα τούτου έπρεπε να αποχωρήσει.

  Ο κόσμος θέλει ακόμα να ξέρει από αυτόν, για ποιο λόγο ως Βουλευτής πλήρωνε τη γυναίκα του σε εργασίες ως γραμματέα του ως 5500 Ευρώ. Συνολικά 17 CSU βουλευτές απασχολούν τις γυναίκες τους ή τα παιδιά τους. Εδώ και μέρες λέγεται : Amigos in Bayern- Amigos στη Βαυαρία.
  Ήδη το 1993 ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Max Streibl „Saludos Amigos“ έχασε την πρωθυπουργία του.

  Μετά την πτώση ως πρόεδρος της CSU τον περιμένει τον Georg Schmid μία περαιτέρω υπόθεση πτώσης. Η υπόθεση Georg & Gerti και κουνιούνται όλες οι θέσεις του: Η κατ΄ ευθεία υποψηφιότητά του στην κατάσταση επιλογής του κρατιδίου, στη δεύτερη θέση εκλογής και την προεδρία στον περιφερειακό σύνδεσμο. Πολλά άτομα του κόμματος είναι σύμφωνα, ότι αν παραμείνει στη δεύτερη θέση εκλογής θέτει το κόμμα μπροστά από πολλά προβλήματα.

  1.Διότι για την απασχόληση της γυναίκας του για 5500 Ευρώ τον μήνα δεν εκφράστηκα με καμιά λέξη της λύπης του – και συνέχιζε να υποστηρίζει την επινόηση του συμπληρωματικού κέρδους από το εργολαβικό συμβόλαιο.

  2 Φοβούνται αρκετοί κομματικοί φίλοι, ότι η σύζυγος του Schmid , Gertrud , φαινομενικά ανεξάρτητη ήτανε απασχολημένη. Αν όμως διαπιστωθεί αυτή η υποψία, απειλεί τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών μάλιστα μια ποινή φυλάκισης.

  Εσωκομματικά λένε, ότι ο Schmid, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως κανονικός βουλευτής στη θέση δύο και ο γραμματέας του κρατιδίου στη θέση είκοσι. Έτσι την 17. Μάι θα εκλεγεί νέο περιφερειακό προεδρείο και η επανεκλογή του Schmid είναι άλλη, από ότι σίγουρη.
  Επίσης απειλείται ο Schmid με προκαταρκτικές διαδικασίες εξέτασης εξαιτίας της υποψίας για απάτη της κοινωνικής ασφάλισης, αν η σύζυγός του ήτανε απασχολημένη σε αυτόν ως φαινομενικά ανεξάρτητη.

  Το κόμμα της CSU αγωνίζεται τώρα ενάντια στον νεποτισμό

  Ακόμα και αν δεν ήτανε CSU βουλευτές καθ΄ οδό είναι όμως η πράξη του Νεποτισμού ένα πρόβλημα της νοοτροπίας σε κάθε κόμμα, που θέλει να λέγεται κρατικό κόμμα της Βαυαρίας.

  Ο Schmid δεν είναι ο μοναδικός, 13 χρόνια μετά τις βαυαρικές εκλογές του κρατιδίου, που απαγόρευσε με ειδική Νομοθεσία σε βουλευτές την απασχόληση των συζύγων και παιδιών και συγγενικών προσώπων, απασχόλησαν 17 CSU βουλευτές συζύγους και παιδιά με κόστος των φορολογουμένων.
  Ωστόσο, όπως πάντα, υπήρχε ένα παραθυράκι, γιατί η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα συγγενικά πρόσωπα με συμβάσεις έργου ως εξωτερικούς συνεργάτες, όμως σε ηθικό επίπεδο διέπραξαν βαρύ ατόπημα, και είναι ευκαιρία των αντιπάλων για τη διόρθωση των κακώς κειμένων.

  Σε όλη τη Γερμανία τώρα λέγεται, έτσι δεν πηγαίνουμε καλά και βρισκόμαστε σαν την υπόθεση «Amigos» της Βαυαρίας. Γύρω από αυτά δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και το κόμμα CSU έχει βαριά σημειώσει την Βαυαρία σε αυτήν την περίπτωση.

  Αλλά ένα είναι σωστό, αναφέρει στη συνέχεια η SDZ , ότι το χριστιανο-κοινωνικό κόμμα CSU για τον αριθμό του Νεποτισμού πρέπει να ντρέπεται. SDZ, 26.4.2013.

  Δεν πέρασαν 24 ώρες από την παραίτηση του Georg Schmid, και επέλεξαν την βουλευτίνα Christa Stewens, 67 ετών, πρώην υπουργό Κοινωνικής, μητέρα έξι παιδιών και 23 εγγονών,που δεν επιθυμεί να ξαναδώσει υποψηφιότητα, και την επέλεξε ο Ζεεχόφερ για να ξεχαστεί το θέμα γρήγορα, χωρίς να εξηγηθούν τα λάθη, παραλείψεις και οι συνέπειες.

  Το 2008 την είχε πετάξει έξω από υπουργό, μόνο και μόνο με το επιχείρημα, ότι ήτανε ηλικιωμένη και ο Ζεεχόφερ δεν ήθελε κανέναν υπουργό πάνω από τα εξήντα.

  Τώρα όμως τίθενται πολλά ερωτήματα και φουντώνουν οι επικρίσεις, γιατί φαίνεται να είναι 17 κοινοβουλευτικοί περιπλεγμένοι σε υποθέσεις «Amigos»

  Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία
  k-nalbantis@hotmail.de,

  Πηγή: http://www.kn-megalexandros.gr, Sueddeutsche Zeitung, wikipedia.org, http://www.dradio.de, Koelner Stadt-Anzeiger, http://www.dramina.gr .

  Επιτρέπεται η μετάδοση και αναδημοσίευση με τον όρο να αναφέρεται Πηγή και συγγραφέας

 3. Aρθρα: http://www.kn-megalexandros.gr

  RUNDREISE VIETNAM – CU CHI TUNNEL -ΣΗΡΑΓΓΕΣ – ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΒΙΕΤΝΑΜ – CU CHI -ΣΗΡΑΓΓΕΣ 2013
  RUNDREISE VIETNAM: CU CHI TUNNEL – ΣΗΡΑΓΓΕΣ
  ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΒΙEΤΝΑΜ: CU CHI – ΣΗΡΑΓΓΕΣ – 2013
  7. ΜΕΡΟΣ – Cu Chi Σήραγγες

  Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη

  Προλεγόμενα

  Ξεκινώντας με τον ξεναγό μας από την πόλη Ho Chi Minh, πρώην Σαιγκόν, που με έξι εκατομμύρια κατοίκους είναι το παλιό και το νέο κέντρο οικονομικής δύναμης του Βιετνάμ, θέλαμε την 20.του Μάη του 2013 να επισκεφτούμε τις σήραγγες, Tunnel Cu Chi, 70 περίπου χιλιόμετρα βόρειο- ανατολικά της Σαϊγκόν. Στην πρώτη κιόλας ματιά μας έρχεται αμέσως νοερά στην σκέψη μας, ο τρομακτικός πόλεμος. Σε ετούτο το σύστημα σηράγγων περίπου 250 χιλιομέτρων μήκους κάτω από τη γη ήτανε από το 1960 ως το 1975 κρυμμένοι βιετναμέζοι , που αγωνιζότανε για την απελευθέρωση της χώρας τους από την ξένη και εντόπια κατοχή.

  ΣΥΝΤΟΜΗ επανάληψη και ιστορική σύμπτυξη

  Σε προηγούμενα σύντομα άρθρα παρουσίασα μια κυκλική ανασκόπηση της γαλλικής αποικιοκρατίας της Ινδοκίνας και της εντόπιας και ξένης κατοχής.
  Όπως γνωρίζουμε η γαλλική ήττα στο πόλεμο του Βιετνάμ, την 7. του Μάη 1954 έπρεπε να δρομολογήσει την συνολική αποχώρηση της Γαλλίας από την Ινδοκίνα και την ελεύθερη έκφραση του λαού σε δύο χρόνια για την κυβέρνησή του και την επανένωση της χώρας. Δυστυχώς οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και ενώ είχαμε ήδη στο γαλλικό πόλεμο της Ινδοκίνας τον τραγικό απολογισμό από 93.000 νεκρούς και τραυματισμένους Γάλλους και 200.000 νεκρούς Βιετμίνχ – Viet Minh .

  Και περαιτέρω συνεχίστηκε ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων, από την πρώτη επίθεση των Αμερικανών την 4. Αυγούστου 1964 ακολούθησαν οχτώ συνεχή χρόνια απεριόριστοι βομβαρδισμοί, όπου από τα αεροπλάνα τους έριξαν 7,5 εκατομμύρια τόνους βομβών στην Ινδοκίνα. Και αυτό θα πει τέσσερις φορές περισσότερες βόμβες, απ΄ ότι έριξαν κατά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη. Ο αριθμός των στρατευμάτων στο Νότιο Βιετνάμ ανήλθε το 1968 σε 543.000 αμερικανούς στρατιώτες. Ο πόλεμος επέφερε ανήκουστα θύματα. και αθεράπευτα τραύματα.

  Τα συνολικά έξοδα των ΗΠΑ για τον πόλεμο ανήλθαν σε 137 δις. δολάρια. Ο πόλεμος κόστισε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα, κάτω από αυτούς σε 1,1 εκατομμύρια ζωές βόρειο-βιετναμέζων, 223.000 Νότιο-βιετναμέζους, 55.000 Αμερικανούς και 5200 σε μέλη από την Νότιο Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ταϊλάνδη, που είχαν αγωνιστεί στην πλευρά των Αμερικανών. Ένα μεγαλύτερο μέρος ανθρώπων τραυματίστηκε και χιλιάδες ανθρώπων μέχρι σήμερα υποφέρει από τα τραύματα του πολέμου και από μακροχρόνια επακόλουθα επιδράσεων από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.
  Στα βόρεια είχανε καταστραφεί τα περισσότερα βιομηχανικά συγκροτήματα και τα συγκοινωνιακά δίκτυα καθώς επίσης και πολυάριθμες πόλεις . Στο Νότο μεγάλες επαρχιακές γεωργικές περιοχές εξαιτίας της εκστρατείας ψεκασμού δράσεων Φυλλόπτωσης και συνεχείς ενέργειες μαχών είχε γίνει η περιοχή σχεδόν ακατοίκητος. Το αργότερο μετά τη θεαματική επίθεση «Tet – Offensive“ , του βορείου Βιετνάμ και των στρατευμάτων FNL τον Ιανουάριο 1968 ήτανε σαφές, ότι καμία πλευρά δεν ήτανε σε θέση να νικήσει στρατιωτικά τον εχθρό. ( όπου 80.000 αγωνιστές του FNL εντελώς απροσδόκητα επιτέθηκαν πάνω σε 60 πόλεις και κατέστρεψαν την πίστη των ΗΠΑ και οδηγήθηκαν σε ένα σύντομο τέλος του πολέμου).

  Επίσκεψη στις σήραγγες Cu Chi στο Νότιο Βιετνάμ

  Φθάνοντας στις σήραγγες Cu Chi, κοντά στο χωριό Ben Dinh είδαμε αρκετά τουριστικά λεωφορεία. Στην είσοδο του συστήματος σήραγγας βλέπουμε ένα σκουριασμένο απειλητικό άρμα μάχης, παραπλεύρως ένα πολεμικό ελικόπτερο και κάτω από σκηνές με ντυμένους αγωνιστές παρόμοιων Βιετκόνγκ .Η όλη περιοχή είναι εντυπωσιακή και βρίσκεται 70 χιλιόμετρα Βόρειο- ανατολικά της πόλης Ho Chi Minh, πρώην Σαϊγκόν. Εδώ στο Cu Chi υπάρχει το περίφημο σύστημα σηράγγων, που επεκτείνεται περίπου σε 250 χιλιόμετρα και ήτανε κρυψώνας κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Γάλλων και Αμερικανών, που εδώ κάτω από τη γη βρήκαν καταφύγιο πολλά χρόνια αμέτρητοι αγωνιστές με τις οικογένειές τους.
  Εδώ μπορούσαν αντιστασιακοί αγωνιστές και κατ΄ ευθείαν προ των Πυλών των νότιο-βιετναμέζικων και αμερικανικών στρατευμάτων να αγωνίζονται με την τακτική του ανταρτοπόλεμου και να εκτελούν σαμποτάζ και να κρύβονται κάτω από τη γη, γιατί ο Λαβύρινθος των στενών διαδρόμων μόνο σε αυτούς ήτανε γνωστός. Υπήρχαν τρία επίπεδα, πρώτο επίπεδο τρία μέτρα, μετά διακλάδωση και πάλι είσοδο για έξι μέτρα, διακλάδωση και πάλι μετά είσοδο για 8-10 μέτρα βάθους. Κάθε είσοδο και κάθε επίπεδο ήτανε κλειστό και αμπαρωμένο. Υπήρχαν κάτω: το κεντρικό κομάντο του αγώνα, Νοσοκομείο, εργαστήριο κατασκευής όπλων, εστιατόριο, κατοικήσιμοι χώροι, αποθήκες όπλων και εργοστάσια, κλπ. κλπ.

  Αργά αντιλήφθηκαν οι Αμερικανοί, ότι κάθε νύχτα έβρισκαν νεκρούς στρατιώτες και τότε άρχισαν να φέρνουν γερμανικά σκυλιά για να αναγνωρίσουν με την οσμή τους Βιετκόνγκ κάτω από τη γη, αλλά για τα σκυλιά έβαζαν πιπέρι ή στις τρύπες τοποθετούσαν ρούχα φονευθέντων αμερικανών, που τα σκυλιά αναγνώρισαν τότε φιλικά πρόσωπα. Κάποτε έριχναν στις τρύπες σαύρες και φίδια, χωρίς να ξέρουν ότι όλα αυτά ήτανε η καλύτερη τροφή των Βιετναμέζων.

  Και όταν οι αναπνευστικές τρύπες μέσα στα δάση έκλειναν από τη βροχή, έριχναν ζάχαρη για τα μυρμήγκια που άνοιγαν και πάλι τις τρύπες.. Τριγύρω από τις τρύπες και μέσα στο άβατο δάσος υπήρχαν αμέτρητες παγίδες θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών και κάθε είσοδος ήτανε στενή μόνο για μικρόσωμους Βιετκόνγκ και ασφαλώς κάθε είσοδος ήτανε ναρκοθετημένη.
  Όταν οι αμερικανοί προσπάθησαν με μεγάλες απώλειες και ανεπιτυχώς να καταστρέψουν τις σήραγγες , άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις με ισχυρούς βομβαρδισμούς, με Ναπάλμ βόμβες, με δηλητήριο σε μια έκταση 420 κμ2 της περιοχής Cu Chi, που βομβαρδίστηκε ισχυρότερα από αλλού και άφησε χωρίς δάση και φύλλα ερειπωμένες,, τις ιστορικές πολεμικές περιοχές του Βιετνάμ.

  ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Τα χωριά Cu Chi είναι τιμημένα με τιμητικές διακρίσεις, με τίτλους και παράσημα από την κυβέρνηση και ισχύουν ως ιστορικό πολεμικό μνημείο από τον 20. αιώνα και είναι η περιοχή με παγκόσμια φημισμένη. Οι επισκέπτες των σηράγγων που μπορούν κάτω από επιτήρηση να δοκιμάσουν με αργό ρυθμό 60 μέτρα της σήραγγας αισθάνονται το μοναδικό βίωμα και την εμπειρία , για τη ζωή, ενός λαού, αγωνιζόμενος για την απελευθέρωση και την ελευθερία, ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε και να αντιληφθούμε τον αμερικανικό-βιετναμέζικο πόλεμο. Η σήραγγα ευδιάκριτα μεγάλωσε για τους επισκέπτες για να μπορούν να γνωρίσουν και σε ένα μικρό μέρος να εισέλθουν μέσα.

  Για να επισκεφτούμε τον χώρο περνάμε από μια διαπλάτυνση σήραγγας για τους τουρίστες και 50 μέτρων μήκους. Μέσα στη δασώδη περιοχή μας εξηγούν για τις πολλές παγίδες των Βιετκόνγκ και με ένα φιλμ μας ενημερώνουν το σύστημα σηράγγων 250 χιλιομέτρων μήκους ως τα σύνορα με την Καμπότζη και σε τρία επίπεδα, βάθους 4 μέτρων, βάθους 6 μέτρων και βάθους 8-10 μέτρων. Η έξοδος των Τούνελ κατέληγαν μέσα στα ποτάμια.
  Η σήραγγα μας δείχνει ευδιάκριτα, ποια θέληση, ποια λαχτάρα, και ποια επιθυμία και επιδίωξη ενός ολόκληρου λαού για την ελευθερία του, κατάφερε με την αντίστασή των Βιετναμέζων και του εντόπιου και χωρικών μειονοτήτων, να ζει σήμερα υπερήφανο, στην Ειρήνη, ανεξαρτησία και Ευτυχία καλύτερων προοπτικών.

  Ευπρόσδεκτος σε κάθε Αντίλογο

  Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης – Konstantin S. Nalbantis
  http://www.kn-megalexandros.gr, E-mail: k-nalbantis@hotmail.de

  Πηγή: Προηγούμενα άρθρα και βιβλιογραφία: http://www.kn-megalexandros.gr, siehe auch:
  http://www.panoramio.com/user/7620537 klik all photos – φωτογραφικό υλικό Ινδοκίνας
  siehe auch: http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=images photos

 4. ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΘΕΜΑ;- ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – Περαιτέρω γνωστοποποίηση από: Konstantin S. Nalbantis, Köln – http://www.kn-megalexandros.gr

  Outlook.com Aktive Ansicht

  KenFM in Griechenland. Die Griechenland-Nothilfe.

  Video abspielen
  Griechenland-Nothilfe. Zu allererst einmal Danke an alle, die sich bisher an der Griechenland-Nothilfe beteiligt haben und dies immer noch tun. Das Spendenkonto ist nach wie vor…
  00:40:28
  Hinzugefügt am 14.09.2015
  20.222 Zugriffe

  ________________________________________

  Aktuell GR: MEDIKAMENTEN NOTHILFE GRIECHENLAND -(De, Eng. Gr.)
  Αναδημοσιεύω μια ευγενική, φιλότιμη και αξιέπαινη, φιλανθρωπική πρωτοβουλία, του ομογενή μας κ. Αθανασίου Γιάννη, από τη Βόρεια Ελλάδα, διαμένων στην Λειψία και χαιρετίζουμε τη δράση του και του ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά Καλή Επιτυχία στο αξιόλογο έργο του και ελπίζουμε να τον ακολουθήσουν και άλλοι με συνεισφορές στην πατριωτική και πρωτοπόρα προσπάθειά του για την Πατρίδα μας της κρίσης.
  Για την ιστοσελίδα μας: Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Κολωνία- Konstantin S. Nalbantis, 07.11.2015-
  http://www.kn-megalexandros.gr info@kn-megalexandros.gr
  ——————————————————-

  ——————————————————-
  MEDIKAMENTEN NOTHILFE GRIECHENLAND DE80 4306 0967 1134 2196 02 BIC GENODEM1GLS

  Liebe Unterstützer, liebe Freunde,
  wir sind überwältigt und voller Dank für die große Anteilnahme und Unterstützung!
  Griechische Patienten UND Flüchtlinge danken Euch bereits jetzt!!! Diese Menschen dürfen nicht allein gelassen werden!!!
  Hier nochmal alle Informationen übersichtlich zusammengefasst:
  Geldspenden bitte an:
  MEDIKAMENTEN NOTHILFE GRIECHENLAND DE80 4306 0967 1134 2196 02 BIC GENODEM1GLS
  Über den Kontostand und über unsere Aktivitäten einschließlich der Verwendung der Eurer Spenden werden wir berichten. Ich bürge PERSÖNLICH für die humanitäre Verwendung Eurer Spenden!!
  Wir halten Euch auf dem Laufenden: Bitte achtet ihr auf die erste Seite meiner home page!!
  DANKE AN EUCH ALLEN
  Bezüglich möglicher Sachspenden (Medikamente, Verbandsmaterial, Spritzen, Injektionsnadeln, Handschuhe etc.) wendet Euch bitte direkt an:
  giannis@uni-leipzig.de oder athgiannis@gmail.com
  Prof. Dr. Athanassios Giannis Institute for Organic Chemistry University of Leipzig Johannisallee 29 D-04103 Leipzig Germany
  Wir möchten euch nochmal unseren größten Dank aussprechen!
  PS: Ich bin ARZT UND HUMANIST.
  Dear supporters, dear friends,
  We are overwhelmed and full of gratitude for the great sympathy and support!
  Greek patients AND refugees deeply thank you at these difficult moments!!! These people can feel that they are not alone!!!
  All information is clearly summarized as mentioned below:
  Please offer your money donation to the following account:
  MEDIKAMENTEN NOTHILFE GRIECHENLAND DE80 4306 0967 1134 2196 02 BIC GENODEM1GLS
  We will keep you aware of the balance of the bank account as well as about the allocation of your donations. I PERSONALLY guarantee the humanitarian use of your donations!!
  For current update please check our homepage.
  THANK YOU ALL VERY MUCH
  Regarding possible material donations (medicines, bandages, syringes, needles, gloves, etc.) please apply directly to me:
  giannis@uni-leipzig.de or athgiannis@gmail.com
  Prof. Dr. Athanassios Giannis Institute for Organic Chemistry University of Leipzig Johannisallee 29 D-04103 Leipzig Germany
  Once more we would like to express you our gratification!
  P.S.: I am DOCTOR and HUMANIST.
  Αγαπητοί υποστηρικτές, αγαπητοί φίλοι,
  είμαστε συγκλονισμένοι και γεμάτοι ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη συμπάθεια και υποστήριξη!
  Οι Έλληνες ασθενείς ΚΑΙ πρόσφυγες σας ευχαριστούν ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή!!! Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους!!!
  Ακολούθως συνοψίζονται και πάλι σαφώς όλες οι πληροφορίες:
  Παρακαλούμε προσφέρετε τις δωρεές σας στο λογαριασμό:
  MEDIKAMENTEN NOTHILFE GRIECHENLAND DE80 4306 0967 1134 2196 02 BIC GENODEM1GLS
  Θα σας ενημερώνουμε για την κατάσταση του τραπεζικού λογαριασμού καθώς επίσης και για τη χρήση των δωρεών σας. Εγγυώμαι ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ την ανθρωπιστική χρήση των δωρεών σας!!
  Για την τρέχουσα ενημέρωση, παρακαλώ, επισκεφθείτε την αρχική μας ιστοσελίδα.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΟΛΟΥΣ
  Σχετικά με τις ενδεχόμενες δωρεές βασικού εξοπλισμού περίθαλψης (φάρμακα, επίδεσμοι, σύριγγες, αποστειρωμένες βελόνες, γάντια κλπ) παρακαλώ απευθυνθείτε απευθείας σε μένα:
  giannis@uni-leipzig.de ή athgiannis@gmail.com
  Prof. Dr. Athanassios Giannis Institute for Organic Chemistry University of Leipzig Johannisallee 29 D-04103 Leipzig Germany
  Θα θέλαμε και πάλι να σας εκφράσουμε τη βαθιά μας ευχαρίστηση!
  Υ.Γ.: Είμαι ΓΙΑΤΡΟΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗΣ.

  Hier der Report was wir mit dem gesammelten Geld gemacht haben und welche Krankenhäuser und Einrichtungen wir unterstützt haben:

  Eine allgemeine Diskussion wobei ich die Situation in Griechenland schildere, ist hier zu finden:

  —————————————————————————————————————–
  Prof. Dr. Dr. Athanassios Giannis, PhD, MD
  Institute for Organic Chemistry
  University of Leipzig
  Johannisallee 29
  D-04103 Leipzig
  Germany
  Tel.: (int)-341-97 36 581 and (int)-341-97 36 550
  Fax: (int)-341-97 36 599
  E-mail: giannis@uni-leipzig.de
  https://org.chemie.uni-leipzig.de/institut-fuer-organische-chemie/ak-giannis

  Αναδημοσίευση της φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας: 07.11.2015- Konstantin S. Nalbantis, Köln: http://www.kn-megalkexandros.grinfo@kn-megalexandros.gr

 5. MIA SYNTOMH ENHMEROSH KAI KALO GLYSTRIMA STO NEO XRONO KN
  Konstantinos Nalbantis

  GIA DHMOSIEUSH AN TO KRINETE KATALLHLO KAI PROKOPH KAI YGEIA STO NEO XRONO. K N

  Aρθρα: http://www.kn-megalexandros.gr
  No. 274: ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ -ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ
  No. 274: ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
  Kωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis

  Προλεγόμενα

  Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα, όπως πολλές άλλες στην Ευρώπη. Μπροστά
  Από εκατοντάδες χρόνια αλλά ήτανε ιδιαίτερα ισχυρή και σπουδαία χώρα στην Μεσόγειο και μάλιστα από 2000 χρόνια προ Χριστού.

  Η εποχή της ακμής ήτανε μεταξύ των ετών 500-400 προ Χριστού., αυτή η εποχή ονομάζεται κλασική εποχή.
  Σε αυτή την περίοδο κυριαρχούσαν οι Έλληνες στις χώρες και τα νησιά της Μεσογείου, που επίσης και σήμερα ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά επίσης ανήκαν και περαιτέρω περιοχές, όπου κατοικούσαν Έλληνες χωρικοί και έμποροι.
  Στην κλασική εποχή ζούσαν οι περισσότεροι Έλληνες σε αυτόνομες πόλεις, που σχημάτιζαν μια δική τους χώρα-πόλις, που ονομαζότανε πόλις-κράτος.

  Σε τέτοιες πόλεις διέμειναν, έτρωγαν, έπαιζαν, έκαναν σκέψεις και εργαζότανε και πολλές φορές από αυτές τις σκέψεις και ανακαλύψεις από τότε ακόμα ήτανε τόσο καλές, ενδιαφέρουσες και όμορφες, που από τους άλλους λαούς παντού παραλαμβάνονταν από τον κόσμο κατά εξακολούθηση και έκαναν περαιτέρω σκέψεις ή τις παρελάμβαναν ή πάνω σε αυτές έκαναν περαιτέρω ανακαλύψεις1).

  Και όσο αναφορά τους Γερμανούς και όπως όλοι οι κορυφαίοι του γερμανικού διαφωτισμού, και ο Γκαίτε, (Βλέπε φωτογραφία στη Βαϊμάρη), Γκαίτε και Friedrich von Schiller- ( google: konstantin S. Nalbantis) ήτανε ελληνολάτρης, στην πιο ουσιαστική έννοια της λέξης. Θαυμαστής του ελληνικού «κάλλους¨ μα προπάντων ζηλωτής του αρχαιοελληνικού πνεύματος σε όλους τους τομείς.

  Έλεγε, από όλους τους λαούς, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν πιο όμορφα τ΄ όνειρο της ζωής.

  Θαυμάζουμε, τις τραγωδίες των αρχαίων Ελλήνων. Αλλά, για να πούμε την αλήθεια, θα έπρεπε να θαυμάζουμε, την εποχή και το έθνος που γεννήθηκαν.

  Ο Γκαίτε υποκλινόταν στους αρχαίους Έλληνες, τους μελετούσε αδιάκοπα, συμβούλευε και τους άλλους ν΄ αρδεύονται από εκείνον τον αστέρευτο Πακτωλό2)

  Ο Κώστας Βίτκος, αναφέρει, ότι:

  Ο φιλάρχαιος Γερμανός ποιητής, δραματουργός, ιστορικός και φιλόσοφος Friedrich von Schiller (1759-1809) μίλησε ποιητικά για τον αρχαίο Έλληνα και είπε ετούτα εδώ τα λόγια:

  «Καταραμένε Έλληνα! Όπου να γυρίσω τη σκέψη μου, , ,

  μπροστά μου σε βρίσκω.
  »Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά μου πρώτος και αξεπέραστος.
  »Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος εσύ και ανυπέρβλητος!
  »Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισοπολιτεία, εσύ μπροστά μου ασυναγώνιστος και ανεπισκίαστος.
  »Αθλητισμό γυρεύω, το γιατρικό του κορμιού μου, εσύ μπροστάρης και αξεπέραστος.

  »Καταραμένε Έλληνα! Καταραμένη Γνώση! Γιατί να σε αγγίξω;

  Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν μ’ αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;»
  Ναι, ο αρχαίος Έλληνας ήταν «καταραμένος» γιατί σήμερα σε κάνει να νοιώθεις μικρός. Αυτό τουλάχιστον μας το θυμίζει κάθε χρόνο, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία (βλ. αναθεματισμούς).
  Ο αρχαίος Έλληνας ήταν «καταραμένος» γιατί εξήγαγε πολιτισμό και γλώσσα, έστηνε σε κάθε πόλη θέατρο και παλαίστρα, γυμναζόταν στον ήλιο γυμνός, θήρευε γνώση, έκτιζε Παρθενώνες…
  Αλλά τότε ήταν τότε. Τώρα ο Νεοέλληνας τι κάνει; Τώρα εισάγει πολιτισμό και γλώσσα, στήνει θέατρο μέσα στη Βουλή, γυμνάζεται στην απατεωνιά, κατακλέβει το Κράτος.
  Κατάφερε ν’ αντιστρέψει τις αξίες κι έχει οδηγήσει την Ελλάδα στον γκρεμό. Αυτόν τον Νεοέλληνα η Εκκλησία δεν τον αναθεματίζει γιατί και αυτή έχει βουτήξει το χέρι της στο μέλι και φούσκωσε η κοιλιά της4,6).
  ——————————
  ΙΔΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑ ΧΑΛΙ
  Διαβάζω σε αθηναϊκή εφημερίδα: Κ. Βίτκος4,6)
  ———————————————————————
  Π Η Γ Η :
  1) Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη: Ο Νέος κόσμος των Ελλήνων από την Μεγάλη Ελλάδα, http://www.kn-megalexandros.gr, http://www.kn-megalexandros.gr/portal/index.php?p=articles&id=267
  2) http://www.hellinon.net/NeesSelides/NeosKosmos.htm, (Κων/νου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis)
  3) Μάριος Πλωρίτης, Βήμα, 14.03.1999.
  4) Κώστας Βίτκος: Πατρίδα – μια πατρίδα χωρίς πατριώτες, Efimeris, 5.12.2015
  ( efhmeris.blogspot.com/2015)

  5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ …
  https://ellinismossouidias.wordpress.com/…/πολιτικη…
  12.08.2010 – Κωνσταντίνου Σ. Ναλμπάντη, Konstantin S. Nalbantis, Koeln konstantin.nalbantis@t-online.de, http://www.kn-megalexandros.gr Προλεγόμενα .
  ——————–
  Σχετικά με την ΣΥΓΧΡΟΝΗ Πατρίδα μας την Ελλάδα, διαβάστε:

  4,6) Κώστας Βίτκος: Πατρίδα – μια πατρίδα χωρίς πατριώτες, Efimeris, 5.12.2015
  ( efhmeris.blogspot.com/2015)
  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την προϋπόθεση να αναφέρεται συγγραφέας και Πηγή
  Κωνσταντίνος Σ. Ναλμπάντης, Konstantin S. Nalbantis
  http://www.kn-megalexandros.gr, http://www.panolramio.com/user/7620537

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s