Γοργή ανάπτυξη, συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο ασυνήθιστα υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία έφερε τα χαμόγελα πίσω, όχι όμως και την αισιοδοξία για την επαύριον. Πολιτικοί προειδοποιούν ότι τώρα η χώρα δεν έχει περισσότερα χρήματα, αλλά λιγότερα χρέη.

Ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης του 2,2 % του ΑΕΠ που κατέγραψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία για το τρίμηνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους οικονομολόγους, που είχαν προβλέψει ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο το 1,5% για το ίδιο διάστημα. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκει και ο Χόλγκερ Μπάρ επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας Dekabank υποστηρίζει:

«Πρόκειται για ένα σχεδόν παγκόσμιο ρεκόρ ανάπτυξης για αυτό το τρίμηνοπου έχει τις ρίζες του σε πολλές αιτίες», λέει. «Κυρίως στις εξαγωγές, στις επενδύσεις και λιγότερο στην κατανάλωση. Πρόκειται για μια σειρά από ευτυχείς συγκυρίες, που οδήγησαν τη Γερμανία να επιτύχει αυτήν την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2010».

Ευτυχείς συγκυρίες

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο καλός καιρός. Οι οικοδομικές εργασίες είχαν σταματήσει λόγω του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα και από την άνοιξη ξανάρχισαν με μεγαλύτερη ένταση. Παρόλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης του 2,2% δεν είναι κάτι το συνηθισμένο κυρίως όταν ένα χρόνο πριν όλοι οι δείκτες είχαν επηρεαστεί βαθιά από την κρίση. Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στον Ιανουάριο και το Μάρτιο του 2009 το ΑΕΠ ανέβηκε μόλις μισό τοις εκατό.

Η γερμανική βιομηχανία επωφελήθηκε ιδιαίτερα από τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όπως η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Κίνα. Τα πιο επιτυχημένα εξαγωγικά προϊόντα made in Germany είναι και πάλι τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα και τα μηχανήματα. Ο Ραλφ Βίχερς από τον Σύνδεσμο Κατασκευής Μηχανημάτων (VDMA) θυμάται τις δύσκολες στιγμές όταν ο κλάδος του βρίσκονταν στο ναδίρ. «Ο τομέας της μηχανουργίας έπεσε το 2009 σε βαθιά κρίση, η παραγωγή μας μειώθηκε δραματικά και μάλιστα όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Αλλά από τον Μάιο του 2009 αισθανθήκαμε ότι οι παραγγελίες σιγά-σιγά αυξάνονταν και από τον Αύγουστο έχει καταγραφεί στο τζίρο και στην παραγωγή».

«Λιγότερα χρέη»

Αντίθετα, ο αριθμός των εργαζομένων σε πολλούς τομείς της οικονομίας δεν παρουσία αισθητή μεταβολή, ούτε προς τα πάνω, ούτε προς τα κάτω. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία έχει καταγράψει 40,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, 72.000 περισσότερους από το περασμένο καλοκαίρι. Ο ρυθμός κατανάλωσης όμως αυξήθηκε λόγω του πολύ ζεστού καλοκαιριού αλλά και της καλής εμφάνισης της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ν. Αφρικής. Το χαμόγελο έχει επανέλθει στα χείλη αλλά πολλοί προειδοποιούν ότι ο γρήγορος αυτός ρυθμός δεν θα κρατήσει. Ο Χόλγκερ Μπάρ από την Dekabank:

«Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης ρεκόρ, αυτό προμηνύει ότι δεν θα συνεχιστεί το επόμενο τετράμηνο», λέει. «Μάλιστα τα επόμενα τετράμηνα περιμένουμε μείωση της ανάπτυξης, γιατί τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας τελειώνουν και γιατί η ανάπτυξη θα πρέπει να κινηθεί πιο ομαλά, πιο κανονικά. Και το 2.2% δεν μπορεί να θεωρηθεί κανονικό».                                                          

Με τις απόψεις του τάσσονται αρκετοί πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Χέρμαν Γρόε δήλωσε ότι η καλή οικονομική συγκυρία δεν θα πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες εξοικονόμησης. Ο Οτο Φρίκε, εμπειρογνώμων σε θέματα οικονομίας από τους Φιλελεύθερους ανέφερε ότι είναι λάθος το συμπέρασμα ότι η χώρα τώρα έχει περισσότερα διαθέσιμα χρήματα, απλά έχει λιγότερα χρέη. Την χθεσινή αισιοδοξία λοιπόν διαδέχεται σήμερα συγκρατημένη αισιοδοξία και περίσκεψη για το τι θα ξημερώσει την επαύριον για μια χώρα που η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

Hendrik Buhrs/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης Βιβή Παπαναγιώτου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s