ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Posted on 2010/08/25

3


Αύγουστος 2010.Συμπληρώνονται εξήντα ένα χρόνια από την ιστορική εκείνη ημέρα τής 29ης Αυγούστου 1949,ημέρα πού οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις τής Πατρίδας μας κατέλαβαν και τα τελευταία ερείσματα  τού ορεινού όγκου Γράμμος και διατήρησαν την ελευθερία ,την ανεξαρτησία και την δημοκρατία τής Ελλάδας. Τρία περίπου χρόνια,1946/1949,διήρκεσε ο αιματηρός αδελφοκτόνος συμμοριτοπόλεμος,πού βύθισε τη χώρα στο θάνατο,στο αίμα,στον πόνο ,στη δυστυχία,αλλά και στον όλεθρο και στην οικονομική καταστροφή ,σπέρνοντας ταυτόχρονα ΄το μίσος και χωρίζοντας τούς Ελληνες σε δύο βαθιά αλληλομισούμενες παρατάξεις.

Ο αδελφοκτόνος αυτός αλληλοσπαραγμός κόστισε στην Ελλάδα τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό,ανυπολόγιστες καταστροφές  και οικονομική κατάρρευση,συνέπειες τις οποίες ακόμη,δυστυχώς εξακολουθεί να πληρώνει ή Πατρίδα μας.Σήμερα μετά από εξήντα ένα χρόνια,ασφαλώς και θα ήταν διαφορετική ή κατάσταση και ή εξέλιξη τής χώρας μας,αν δεν μεσολαβούσε ο τραγικός αυτός΄΄ εμφύλιος πόλεμος΄΄,όπως χαρακτηρίστηκε τελευταία,τού οποίου ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με στοιχεία τού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και μόνον για τον εθνικό στρατό ,έφτασε τούς πενήντα πέντε  χιλιάδες πεντακόσιους είκοσι επτά άνδρες.

Οι μεγάλες απώλειες τού συμμοριτοπολέμου επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι οι ΄΄εμφύλιοι πόλεμοι, είναι οι πιο αιματηροί΄΄.Ορισμένες ημερομηνίες και ιστορικά γεγονότα δεν διαγράφονται όσο και αν επιθυμούμε ή προσπαθούμε να τα σβήσουμε .Μένουν χαραγμένα μέσα μας ανεξάρτητα,αν μας δίνουν χαρά ή λύπη. Μια τέτοια ημερομηνία είναι ή 29η Αυγούστου 1949. Πέρασαν από τότε  τόσα χρόνια και όμως παραμένει βαθιά χαραγμένη μέσα μας.Αυτή ή  ημερομηνία ,ή ημέρα τερματισμού τού εμφύλιου πολέμου, θα πρέπει να  επανακτήσει την πρέπουσα εθνική,θρησκευτική και ηθική θέση της στο εορταστικό  επετειολόγιο τού Έθνους και να εορτάζεται και πάλι,όπως στο παρελθόν ως  Εθνική Επέτειος. Μια επέτειος πού απαιτείται να εορτάζεται,όχι για να καλλιεργείται το μίσος και ή αντιπαλότητα,αλλά για να θυμόμαστε την προσφορά αίματος των θυμάτων της. Ο εμφύλιος πόλεμος δεν είχε νικητές και νικημένους .¨Έφερε την καταστροφή τής Πατρίδας μας.

Δια χειρός
Γιώργου Κουβάτσου

About these ads
Posted in: Uncategorized