Με επιστολική ψήφο ψηφίζουν οι Σουηδοί πολίτες, που ζουν στην Ελλάδα, για τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές

Οι Σουηδοί πολίτες, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Σουηδίας και διαμένουν στην Ελλάδα, έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, το διάστημα από τις 26 Αυγούστου έως και τις 12 Σεπτεμβρίου, για την ανάδειξη των αρχών στην τοπική και νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και στο Σουηδικό Κοινοβούλιο. Οι εκλογές, για όσους ψηφίσουν στη Σουηδία, θα διεξαχθούν στις 19 Σεπτεμβρίου.

Οι ψηφοφόροι που κατοικούν στην Ελλάδα μπορούν να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στη σουηδική πρεσβεία στην Αθήνα και στα προξενεία της Σουηδίας στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη Ρόδο και στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της «επιστολικής ψήφου» από το σουηδικό κράτος, μέσω ειδικής διαδικασίας αποστολής της ψήφου, πληροφορίες για την οποία, καθώς και ειδικά έντυπα, δίνονται από την πρεσβεία και τα κατά τόπους προξενεία.

«Μέσα από την ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα που δίνεται από το σουηδικό κράτος, για όσους βρίσκονται έξω από τη χώρα την περίοδο των εκλογών, προωθείται η συμμετοχή των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στήριξης ελληνικών υποψηφιοτήτων από Έλληνες που έχουν επιστρέψει, μετά από χρόνια από τη Σουηδία και διαμένουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο Γεώργιος Κοντορίνης, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σόλνας Σουηδίας και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης.

«Μέσω της στήριξης των ελληνικών υποψηφιοτήτων, σ’ όλα τα επίπεδα διοίκησης, ενισχύεται η συμμετοχή και αντιπροσώπευση της ελληνικής ομογένειας που ζει και δραστηριοποιείται στη Σουηδία. Οι ελληνικές υποψηφιότητες στις εκλογές της Σουηδίας εντοπίζονται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, σε πόλεις όπως η Στοκχόλμη, το Μάλμοε, το Γιόνκοπινγκ και αλλού».

Πόλεις στην Ελλάδα, όπου έχουν επιστρέψει και εγκατασταθεί Έλληνες που έζησαν πολλά χρόνια στη Σουηδία και έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, οι Σέρρες, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη σουηδική πρεσβεία και στα κατά τόπους προξενεία, καθώς και στον κ. Κοντορίνη, στο τηλέφωνο 0046706921818 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: kontorinis@blakulla.net.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s