Τουρκία – Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε γεύμα των μειονοτήτων

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς παρέστη σε τελετουργικό γεύμα (Ιφτάρ) διακοπής της νηστείας του Ραμαζανιού, που, για πρώτη φορά,παρέθεσαν προς τις τουρκικές αρχές εκπρόσωποι των μειονοτήτων.

Ο Νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Χουσεϊν Αβνί Μουτλού, ο μητροπολιτικός Δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως Καντίρ Τοπάς, οι δήμαρχοι του Μπέιογλου, του Σισλί, του Σαρίγιερ,των μεγαλύτερων περιοχών της Πόλης,όπου κατοικούν μέλη των μειονοτήτων,ο διευθυντής ασφαλείας Χουσεΐν Τσαπκιν και ο Γενικός Διευθυντής Βακουφίων συμμετείχαν στο γεύμα, που οργάνωσε ο Παντελής Βινγκας,εκπρόσωπος των μειονοτήτων στη Γενική Διεύθυνη Βακουφιών.

Η βαριά προϊστορία στις σχέσεις των μειονοτήτων με την τουρκική διοίκηση, επηρεάζει ακόμη τη συμπεριφορά των μειονοτήτων,τόνισε στην ομιλία του ο κ. Βινγκας, υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους.

Η πρωτοβουλία μας έχει στόχο να ενθαρρύνει αφενός το ξεπέρασμα της αδρανείας στην συμπεριφορά των μειονοτήτων και αφετέρου τη συμμετοχή,όπως δικαιούνται και όπως θα ήθελαν,στην κοινωνική ζωή στην Τουρκία,είπε ο κ. Βινγκας, στο γεύμα που παρετέθη, στις όχθες του Βοσπόρου, στο παλάτι της Εσμά Χανούμ.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω γεύμα, – που προηγούμενό του δεν μπορεί κανένας να θυμηθεί στην Κωνσταντινούπολη- τίμησαν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που βρίσκεται στην Πόλη και θρησκευτικοί ηγέτες της Εβραϊκής κοινότητας, των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών δογμάτων και εκκλησιών.

Η μεγάλη μειονοτική εφημερίδα Agos υπογραμμίζει σήμερα τη σημασία του γεύματος, που «έφερε σε επαφή μειονότητες – που είχαν, επί δεκαετίες, συνηθίσει να κινούνται περιθωριακά – και την κορυφή της διοικητικής, πολιτικής, ηγεσίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s