Επιστολές απο την ΟΕΣΚΣ προς υπουργεία και πρεσβεία, για το εκπαιδευτικό θέμα στην Στοκχόλμη.

Στοκχόλμη 3 Ιουνίου 2010

Αριθ. Πρωτ.:1100

Αξιότιμη κ. Υπουργέ

Μετά από επερώτηση στη Βουλή σχετικά με την αποστολή Ελλήνων εκπαιδευτικών στην Αλλοδαπή, η απάντηση ήταν πως δεν πρόκειται να σταλεί κανένας και ούτε θα αντικατασταθούν αυτοί των οποίων λήγουν οι συμβάσεις..

Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εκπαιδευτικοί και κατά συνέπεια θα μειωθούν και οι ώρες διδασκαλίας.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το τι μέλλει γενέσθαι στη Σουηδία.

Σας υπενθυμίζουμε και το προηγούμενο Υπόμνημά μας ( της 6ης Απριλίου 2010) στο οποίο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Θεωρούμε υψίστης σημασίας την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων της Αλλοδαπής και θα Σας παρακαλούσαμε να μας απαντήσετε πριν το τέλος της παρούσας σχολικής περιόδου..

Με εκτίμηση

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Κομνηνός Χαϊδευτός                               Πάνος Ουλής

πρόεδρος                                                  γραμματέας και υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων

Κοινοποίηση

Κόμματα ελληνικής Βουλής

Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για θέματα Απόδημου Ελληνισμού

Προς κ. Ευριδίκη Βερνίκου

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμη κ. Βερνίκου

Σε συνέχεια της συνομιλίας μας σας στέλνουμε γραπτά το κατεπείγον αίτημά μας, όπως ενεργήσετε για το θέμα που ήδη σας έχουμε αναφέρει.

Στο σχολείο Όσε της κεντρικής Στοκχόλμης όπου τα τελευταία 46 χρόνια λαμβάνει χώρα η εκπαίδευση των Ελληνόπουλων της Στοκχόλμης και των περιχώρων, αύριο Σάββατο 21 Αυγούστου θα παρευρεθούν για την έναρξη του νέου σχολικού έτους 250-400 παιδιά, τα περισσότερα συνοδευόμενα από τους γονείς τους.

Στο σχολείο όμως αυτό, δεν θα περευρίσκεται κανένας Έλληνας εκπαιδευτικός, διότι όλοι κατόπιν εντολής της τέως συντονίστριας εκπαίδευσης θα παρευρεθούν σε άλλα αχολεία της Στοκχόλμης, όπου, σημειωτέον, για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι εκπαίδευσης της ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά αυτών των σχολείων ανέρχονται στον αριθμό των 22.

Απαιτούμε οι εκπαιδευτικοί να παρευρεθούν και να υποδεχθούν τα παιδιά και τους γονείς τους στο σχολείο Όσε όπως επί σειράν δεκαετιών.

Βρισκόμαστε προ του γενονότος όπου εκατοντάδες παιδιά και γονείς θα προσέλθουν στο σχολείο και δεν θα υπάρχει κανένας Έληνας εκπαιδευτικός. Είναι ευνόητον το τι θα επακολουθήσει.

Θα σας παρακαλούσαμε να πράξετε τα δέοντα ώστε να αποφευχθεί κατάσταση η οποία θα πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Με εκτίμηση

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Χαϊδευτός Κομνηνός                               Πάνος Ουλής

πρόεδρος                                                  γραμματέας

Στοκχόλμη 2010 -08-25

Αριθ.πρωτ.1105

Βαρελά Κατερίνα Υπουργείο παιδείας

Φαραγκουλιτάκη Αντιγόνη ΔΙΠΟΔΕ

Οι παρακάτω ελληνικοί μαζικοί φορείς της Στοκχόλμης, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους μαθητές και γονείς της ευρύτερης Στοκχόλμης, για το εύλογο αίτημά τους όπως το Åsö gymnasium παραμείνει το σχολείο διδασκαλίας των ελληνικών.

Το σχολείο αυτό που για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες είναι ο χώρος διδασκαλίας, έχει επιλεγεί διότι ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων (είναι δυνατή η προσέλευση με μετρό, λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα) και διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές να παραμείνει η εκπαίδευση στους χώρους του Åsö gymnasium που επί σειράν ετών μας εξυπηρετεί απόλυτα.

Οι φορείς:

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελλήνων μαθητών Στοκχόλμης

Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης

Ελληνική Κοινότητα βόρειας Στοκχόλμης

Ελληνική Κοινότητα νότιας Στοκχόλμης

ΕΒΑΜΣ

Στοκχόλμη 2010 /08/25

Αριθ.πρωτ.1103

Προς την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία

Πρέσβειρα κ. Χατζή Αλίκη

Αξιότιμη κ. πρέσβειρα

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικτρατεί στο ελληνικό σχολείο της Στοκχόλμης.

Η διδασκαλία των ελληνικών (για χρονικό διάστημα περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες) πραγματοποιείται στις αίθουσες του σχολείου Åsö gymnasium στην περιοχή Skanstull Södermalm στην κεντρική Στοκχόλμη. Το σχολείο αυτό έχει επιλεγεί για τη θέση που βρίσκεται (η προσέλευση είναι δυνατή με μετρό, λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα) και  καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Η διδασκαλία των ελληνικών όλα αυτά τα χρόνια (με εξαίρεση το προηγούμενο σχολικό έτος) γίνεται κάτω από πνεύμα άριστης συνεργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ελλήνων μαθητών Στοκχόλμης. Ο Σύλλογος αυτός είναι αναγνωρισμένος από όλους τους ελληνικούς φορείς (Ελλάδας, Σουηδίας και από τον προκάτοχό σας) και τις αρμόδιες σουηδικές υπηρεσίες.

Το περασμένο Σάββατο (21 Αυγούστου 2010) όπου θα γινόταν η εγγραφή των μαθητών για το νέο σχολικό έτος, οι Έλληνες εκαπιδευτικοί είχαν εντολή από την τέως Συντονίστρια εκπαίδευσης να παρευρεθούν σε δύο άλλα σχολεία της Στοκχόλμης (όχι στο Åsö gymnasium) για την εγγραφή μαθητών. Ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Γονέων των οποίων τα παιδιά θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών σε αυτά τα σχολεία, αριθμεί είκοσι δύο (22) μέλη, στοιχείο προερχόμενο από τη σουηδική αρμόδια αρχή. Η εγγραφή μαθητών σε αυτά τα σχολεία δεν έφθασε ούτε στο ήμισυ των μελών του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Γονέων.

Στο Åsö gymnasium παράλληλα, έγιναν εγγραφές που ανέρχονται στο αριθμό των εκατόν είκοσι (120) και θα συνεχιστούν το επόμενο Σάββατο. Ας σημειωθεί πως από το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Åsö gymnasium περισσότεροι από εκατό (100) μαθητές.

Αξιότιμη κ. πρέσβειρα

Αίτημα όλων των ελληνικών φορέων, μαθητών και γονέων της ευρύτερης περιοχής Στοκχόλμης, είναι να συνεχιστεί η διδασκαλία των ελληνικών στο Åsö gymnasium.

Θα σας παρακαλούσαμε θερμώς να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να μη διαταραχθεί η διδασκαλία των ελληνικών με ολέθριες επιπτώσεις για τα παιδιά και τους γονείς των Ελλήνων της Στοκχόλμης. Το περασμένο Σάββατο δημιουργήθηκε μία έντονη κατάσταση η οποία δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Η παρούσα επιστολή συνοδεύεται από τη σχετική αλληλογραφία.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε την άμεση ενέργειά σας.

Με εκτίμηση

Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Κομνηνός Χαϊδευτός                               Πάνος Ουλής

πρόεδρος                                                  γραμματέας

Advertisements

One thought on “Επιστολές απο την ΟΕΣΚΣ προς υπουργεία και πρεσβεία, για το εκπαιδευτικό θέμα στην Στοκχόλμη.

 1. Θελει πολυ δουλεια ακομη!

  Π.χ. Τα γραφωμενα του Πουρτουλιδη για την κατασταση του κτηριου του ÅSÖ προς τίς Ελληνικες αρχες.

  Μια βεβαιωση απο την Διευθυντρια του Åsö οπου να φενετε
  το οτι ζητησαν αιθουσες ..και μεσω της Κιουσης.

  (Επαφη με το Idrottsförvaltningen με το γραμμα του μεταφρασμενο για να δουν οι Σουηδοι την διαφιμηση που τους κανει οσο αφορα την ασφαλεια των παιδιων στα σχολεια τους;)

  Και μη μου πητε οτι …αστα μωρε τωρα….τα πραγματα εστρωσαν….δεν θα κανουμε τα ιδια με αυτους!!!!

  “Και άλλη διευκρίνιση. Κάθε γονιοί σε αυτήν την χώρα έχουν το δικαίωμα να ιδρύουν οπουδήποτε σύλλογο γονέων και κηδεμόνων επιθυμούν κάποιοι υποστηρίζουν πως έχουν μονοπώλιο ,κατά την γνώμη μας, είναι παράφρονες.

  Με εκτίμηση Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Hellenicschool
  Νικος Πουρτουλιδης”

  Για τον επομενο χρονο θ αρχησω και γω ενα συλλογο γονεων και θα παρω απο τον συλλογο γονεων στο ÅSÖ κανα 2-3 δασκαλους.

  Γι αυτο πρεπει να ξεκαθαρισει μια κι εξω το θεμα ποιος ειναι υπευθυνος για την “παραγγελια” των δασκαλων και που θα διδασκουν οι δασκαλοι.
  Στο παραγγελιοδοχο συλλογο η οπου υπαρχουν διαφοροι συλλογοι;

  Αυτο που εγινε φετος ειναι σαν καποιος εμπορος να αγορασε 17 αυτοκινητα και και η εταιρια παραγωγης τους του εστειλε τα 15 …τα αλλα 2 τα εστειλε στον απεναντι γειτονα γιατι και αυτος πουλουσε αυτοκινητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s