Εκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Στοκχόλμης 2010

Δώσε στην Στοκχόλμη νέες δυνατότητες

Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται σε ορισμένες από τις αλλαγές που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε εάν μας δοθεί η δυνατότητα μετά τον Σεπτέμβριο. Για το πώς θα μικρύνουμε την ψαλίδα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και θα επενδύσουμε στην ευημερία. Για το πώς θα εργαστούμε ενάντια στις διακρίσεις, για την ενσωμάτωση και για την ισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών. Έχουμε θέσει υψηλούς στόχους για όλη μας την δράση. Τα κύρια χαρακτηριστικά της Στοκχόλμης θα είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα και η αλληλεγγύη.

Στοκχόλμη, η πόλη των δυνατοτήτων

Θέλουμε να κτίσουμε την Στοκχόλμη των πολλών δυνατοτήτων. Κάθε παιδί θα έχει δικαίωμα για ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή του. Όλοι, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν τα όνειρά τους, να μεγαλώνουν και να αναλαμβάνουν το μέρος της ευθύνης που τους ανήκει. Οι Στοκχολμέζοι είναι δημιουργικοί και εργάζονται σκληρά. Θέλουμε οι Στοκχολμέζοι να νιώθουν σιγουριά  και να πραγματοποιούν νέα άλματα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό κάνει την Στοκχόλμη ισχυρή.

Σήμερα συμβαίνει κάτι άλλο. Η Στοκχόλμη είναι ακόμη καλή να ζεις εκεί αλλά όλο και περισσότεροι βρίσκουν κλειστές πόρτες και τα χάσματα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων όλο και μεγαλώνουν. Το άγχος στην καθημερινή ζωή μεγαλώνει και ο χρόνος αρκεί δύσκολα. Πολλοί δυσκολεύονται να βρουν κατοικία και η Στοκχόλμη υποφέρει από τους πόνους της ίδιας της ανάπτυξής της. Το κενό που δημιουργείται από τη μείωση των φόρων καλύπτει η κυβέρνηση με δανεικά χρήματα. Ταυτόχρονα η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ. Όλο και περισσότερα παιδιά και νέοι αισθάνονται ανασφάλεια και φοβούνται για το μέλλον τους. Όλα τα παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα να αποκομίσουν νέες γνώσεις από το σχολείο.

Η ανισότητα στην περίθαλψη μεγαλώνει. Όποιος έχει μία ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσπεράσει την ουρά αναμονής στην περίθαλψη. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην περίθαλψη των παιδιών. Οι ουρές στην περίθαλψη γίνονται όλο και μεγαλύτερες και στους ασθενείς των νοσοκομείων σερβίρεται φαγητό που ζεσταίνεται σε φούρνους μικροκυμάτων σε μαύρα πλαστικά μιας χρήσης. Η πολιτική της «Ελεύθερης επιλογής στην περίθαλψη στην Στοκχόλμη- Vårdval Stockholm» έχει μεταφέρει κονδύλια από τους άρρωστους και φτωχούς στους πλούσιους και υγιείς. Έτσι πρέπει να είναι;

Θέλουμε να ανατρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Είναι δυνατή η αλλαγή προς άλλη κατεύθυνση.

Θέλουμε να κάνουμε την περιοχή της Στοκχόλμης το καλύτερο μέρος του κόσμου για να μεγαλώνει κανείς και να ζει εκεί. Ο περισσότερος χρόνος παραμονής των παιδιών στο νηπιαγωγείο τους προσφέρει ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή τους. Η παιδεία πρέπει να εστιάζεται στην γνώση και να δίνει τις βάσεις για την απόκτηση μιας εργασίας που να είναι ευχάριστη.Θέλουμε να επενδύσουμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο κάθε Στοκχολμέζος θα έχει δικαίωμα για την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το φαγητό των νοσοκομείων θα είναι καλομαγειρεμένο με οικολογικά υλικά. Θέλουμε να αυξήσουμε τις δυνατότητες επιλογής στην περίθαλψη και ταυτόχρονα οι πόροι να διανέμονται δίκαια. Μόνο ό,τι το καλύτερο είναι αρκετό για τους Στοκχολμέζους.

Θέλουμε να επενδύσουμε σε λύσεις που ευνοούν το περιβάλλον, στις κατοικίες και στην υποδομή των πόλεων, στην έρευνα και στην εκπαίδευση και στην εργολαβική επιχειρηματικότητα. Θέλουμε να αναπτύξουμε την Στοκχόλμη σε πόλη διοίκησης, υπηρεσιών και βιομηχανίας. Θέλουμε να αυξήσουμε σημαντικά τις κατασκευές κατοικιών σε όλο το νομό Στοκχόλμης. Αυτό δίνει  δυνατότητες για περισσότερες επιχειρήσεις και καινούργιες δουλειές.

Οι περισσότερες δουλειές δίνουν καλύτερη οικονομία. Τότε μπορούμε να ανεβάσουμε την ποιότητα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο σχολείο και στην γηριατρική μέριμνα. Θα μειώσουμε την ψαλίδα. Είναι πιο λογικό να λύνουμε τα προβλήματά μας μαζί, παρά να βάζουμε αντιμέτωπους τους νέους με τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς με τους υγιείς, τους άνδρες με τις γυναίκες και τους άνεργους με αυτούς που έχουν δουλειά. Η Στοκχόλμη κερδίζει όταν υπάρχει δικαιοσύνη.

Στις 19 Σεπτεμβρίου έχουμε εκλογές. Τότε εσύ θα αποφασίσεις πώς η Στοκχόλμη μας θα είναι στο μέλλον. Θα μικρύνουν οι διαφορές μεταξύ των κοινωνικών τάξεων ή θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν; Θα βελτιωθεί η ποιότητα στην ευημερία ή θα συνεχίσει να χειροτερεύει; Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε την Στοκχόλμη των δυνατοτήτων, μία Στοκχόλμη με ισότητα για όλους απέναντι στην εργασία, με μία ευημερία διεθνούς επιπέδου, με ισχυρή οικονομία και δυνατότητα σε όλους να ζουν μία πιο άνετη ζωή. Θέλεις να συμμετάσχεις;

– Η πρόοδος της Στοκχόλμης στηρίζεται στην ανάπτυξη των παιδιών

– Τα παιδιά θα μπορούν να διαλέγουν σχολείο αλλά τα σχολεία δεν θα

μπορούν να διαλέγουν παιδιά

– Δημιουργούμε περισσότερες δυνατότητες για περισσότερες και καλύτερες δουλειές

– Χτίζουμε την Στοκχόλμη πράσινη, ευχάριστη και με ισότιμους πολίτες

– Κοινωνική πολιτική για μειωνόμενη κοινωνική ψαλίδα και μία ασφαλέστερη πόλη

– Καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυκλοφορία για το περιβάλλον και τις δουλειές

– Για μία δίκαιη και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

– Η ζωή μετά την εργάσιμη ηλικία

– Η πολιτιστική προσφορά της Στοκχόλμης θα είναι προσιτή σε όλους

– Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Η πρόοδος της Στοκχόλμης αρχίζει με την πρόοδο των παιδιών

Εάν η Στοκχόλμη γίνει μία πόλη όπου οι άνθρωποι θα θέλουν και θα μπορούν να εξελίσσονται και οι επιχειρήσεις να εγκαθίστανται- ναι, τότε θα πρέπει επίσης να είναι η καλύτερη πόλη για να ζει και να μεγαλώνει κανείς εκεί.

Ο αριθμός των παιδιών που ζει μέσα στην φτώχεια έχει αυξηθεί και στην Στοκχόλμη  οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων συνοικιών είναι μεγάλες. Οικογένειες με παιδιά και ένα μόνον γονέα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και σε μερικές περιοχές της Στοκχόλμης πάνω από το 50% των παιδιών ζουν σε κατάσταση φτώχειας. Αυτό δεν μπορούμε ποτέ να το δεχτούμε. Πρέπει να περιφρουρήσουμε την δυνατότητα όλων των παιδιών να μπορούν να ζουν ως παιδιά μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Το να πηγαίνεις στο νηπιαγωγείο είναι ένα δικαίωμα. Στο νηπιαγωγείο δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει κοινωνική συμπεριφορά, την γλώσσα και την διάθεση να αποκτήσει καινούργιες γνώσεις.

Η παιδαγωγική του νηπιαγωγείου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το φύλο των παιδιών και την ισότητα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών αλλά και να τους δίνει τις ίδιες δυνατότητες.

Σήμερα οι ομάδες των παιδιών γίνονται όλο και μεγαλύτερες και έτσι οι δυνατότητες των μικροτέρων σε ηλικία να φαίνονται και να νιώθουν ασφαλή μειώνονται. Ένα πρότυπο νηπιαγωγείο διαθέτει χρόνο για να ενθαρρύνει την φιλομάθεια του κάθε παιδιού. Το επίδομα της κατ’ οίκον επιμέλειας του παιδιού αποτελεί καθαρή προδοσία για τα παιδιά, μιας και ανακόπτει την πρόσβαση στο νηπιαγωγείο.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • σταματήσουμε την δυνατότητα να γίνεται έξωση σε οικογένειες με παιδιά
 • μειώσουμε τον αριθμό των οικογενειών που χρειάζονται επίδομα από την κοινωνική πρόνοια
 • μειώσουμε το μέγεθος των παιδικών ομάδων στο νηπιαγωγείο
 • βελτιώσουμε την εγγύηση νηπιαγωγείου έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ένα καλό νηπιαγωγείο κοντά στο σπίτι τους
 • βελτιώσουμε τις ώρες λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών εξωσχολικών απασχολήσεων για παιδιά που οι γονείς τους εργάζονται σε ακατάλληλες ώρες
 • αυξήσουμε των αριθμό πτυχιούχων παιδαγωγών στα νηπιαγωγεία

Τα παιδιά θα μπορούν να διαλέγουν σχολείο αλλά τα σχολεία δεν θα μπορούν να διαλέγουν παιδιά

Εάν θέλουμε να έχουμε ένα σχολείο που να εφοδιάζει όλους τους μαθητές με χρήσιμες γνώσεις, τότε χρειαζόμαστε επίσης ένα σχολείο που να εξασφαλίζει σε κάθε μαθητή τις προϋποθέσεις για να μαθαίνει και να εξελίσσεται σε ένα ανεξάρτητο άτομο. Σήμερα περισσότεροι από ένας στους πέντε μαθητές δεν πιάνουν την βάση στο Δημοτικό/Γυμνάσιο, Λύκειο και εγκαταλείπουν το σχολείο. Οι απειλές με σκληρότερα μέτρα δεν βοηθούν ούτε αυτούς που έχουν χάσει την όρεξη για το σχολείο, ούτε αυτούς που έχουν δυσκολίες στη μάθηση. Όλοι οι γονείς πρέπει να νιώθουν βέβαιοι ότι τα παιδιά τους έχουν την καλύτερη εκπαίδευση στο καλύτερο σχολείο. Επίσης όλα τα παιδιά πρέπει να νιώθουν χαρά και ασφάλεια όταν πηγαίνουν σχολείο. Ένα μοντέρνο σχολείο στηρίζει τους μαθητές του. Θέλουμε να δώσουμε στο σχολείο επαρκή εφόδια για να δραστηριοποιεί τον κάθε μαθητή πάνω στην βάση των αναγκών, των ενδιαφερόντων και των στόχων του ίδιου του μαθητή.

Σήμερα προσφέρονται στους μαθητές πολλές και διάφορες εναλλακτικές σπουδές. Αυτό το θεωρούμε σωστό. Αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων και η μείωση των εξόδων δεν πρέπει ποτέ να επηρεάζει το δικαίωμα του παιδιού για μία καλή διδασκαλία στο σχολείο που αυτό το ίδιο επιλέγει. Ειδικές ανάγκες όπως π.χ. δυσκολίες αυτοσυγκέντρωσης, αλλεργίες ή μείωση της λειτουργικότητας δεν θα βάζουν φρένο στην επιλογή σχολείου από το παιδί.

Τα σχολεία της Στοκχόλμης θα είναι προμετωπίδα και θα προσφέρουν την καλύτερη εκπαίδευση και την καλύτερη παιδαγωγική. Σε συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής Στοκχόλμης θέλουμε να δημιουργήσουμε μία πιο φιλοσχολική έρευνα που να φέρει τα σχολεία της Στοκχόλμης πρωτοπόρα στην εξέλιξη της παιδείας.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των νέων που δεν πιάνουν την βάση στο δημοτικό σχολείο
 • σταματήσουμε τις περικοπές και να φέρουμε καινούργια κονδύλια για περισσότερους πτυχιούχους δασκάλους
 • προωθήσουμε την ισότητα μέσα στα νηπιαγωγεία και σχολεία
 • ανεβάσουμε την επιρροή των μαθητών στα σχολεία
 • βελτιώσουμε το φαγητό και να προσφέρουμε πρωινό στα σχολεία
 • επαναφέρουμε την αρχή της εγγύτητας σαν αρχή πρώτης επιλογής για το σχολείο
 • εισάγουμε βοήθεια στα μαθήματα σε όλα τα σχολεία
 • βελτιώσουμε τις δυνατότητες πρακτικής εξάσκησης σε τόπους εργασίας
 • κάνουμε πιο μοντέρνα την διδασκαλία περί σεξ και συμβίωσης
 • βελτιώσουμε τις δυνατότητες των νέων για δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο σε όλες τις συνοικίες της πόλης
 • αυξήσουμε την ενίσχυση και τη συνεργασία με εθελοντικούς οργανισμούς και λαϊκά κινήματα για τη στήριξη της νεολαίας

Δημιουργούμε περισσότερες δυνατότητες για περισσότερες και καλύτερες δουλειές

Όλοι έχουν δικαίωμα για μία δουλειά αλλά σήμερα περίπου ένας στους δέκα πολίτες βρίσκονται έξω από την αγορά εργασίας σε πολλές συνοικίες της Στοκχόλμης. Η ανεργία μακράς διαρκείας μεταξύ των νέων της Στοκχόλμης έχει αυξηθεί κατά 390%. Για πολλά άτομα με μειωμένη λειτουργικότητα πρόκειται  για μία ζωή τελείως έξω από την αγορά εργασίας. Για νεοφερμένους στην Σουηδία χρειάζονται κατά μέσο όρο επτά χρόνια για να μπουν στην αγορά εργασίας. Είναι πολύ μεγάλο διάστημα και σπατάλη ανθρώπινου δυναμικού. Τώρα απαιτούνται ιδέες και ενέργειες για να δοθεί δουλειά σε όλους και στην Στοκχόλμη πίστη για το μέλλον. Θέλουμε στην Στοκχόλμη να στραφεί η πολιτική για την αγορά εργασίας σε δραστικές παρεμβάσεις που πραγματικά θα δείξουν διαφορά από τις προηγούμενες.

Η αγορά εργασίας της Στοκχόλμης αποτελεί πρόκληση. Εδώ αναπτύσσονται αναφανδόν καινούργιες μορφές επιχειρήσεων και με αυτήν την γρήγορη εξέλιξη δημιουργούνται απαιτήσεις για εκπαιδευμένο προσωπικό. Διαρκής επιμόρφωση και βελτίωση δεξιοτήτων για όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα. Οι όροι πρόσληψης αλλάζουν και το περιβάλλον εργασίας χειροτερεύει. Επιχειρήσεις που νοικιάζουν προσωπικό ανοίγουν συνεχώς και τείνουν να καταλάβουν μέρος ή όλες τις θέσεις εργασίας. Το αίτημα της ευελιξίας γεννά ένα νέο είδος ανασφάλειας σε όλους, ανεξάρτητα από το επίπεδο μόρφωσής τους. Τα αιτήματα της απασχόλησης και της υγείας κάνουν τον ανταγωνισμό πιο σκληρό μεταξύ των εργαζομένων στην Στοκχόλμη. Όπου ισχύει δικαίωμα προτεραιότητας για επαναδιορισμό, δεν θα χρησιμοποιείται το νοικιασμένο προσωπικό από επιχειρήσεις ενοικίασης προσωπικού.

Θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να εξασφαλίσουμε μία δίκαιη, ασφαλή και πιο λειτουργική αγορά εργασίας. Θέλουμε να προωθήσουμε έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων μέσω των απαιτήσεων για συλλογικές συμβάσεις και εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας, των νόμων και των συμβάσεων.

Ο δήμος και η νομαρχία ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας και ως ένας μεγάλος αγοραστής εμπορευμάτων και υπηρεσιών, θα πρέπει να παραδειγματίζουν  και να θέτουν ξεκάθαρες προϋποθέσεις σε προμηθευτές και εργοδότες. Θέλουμε να δώσουμε στους εργαζόμενους στον δήμο και στη νομαρχία το δικαίωμα εργασίας πλήρους απασχόλησης και να αποτελέσουμε το πρότυπο του εργοδότη. Η Στοκχόλμη βγαίνει κερδισμένη προσφέροντας ασφάλεια στους εργαζομένους της.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • δημιουργήσουμε νέες θέσεις στην δημοτική εκπαίδευση ενηλίκων και στις ανώτατες σχολές, έτσι ώστε περισσότεροι να έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν τα προσόντα τους στην αγορά εργασίας
 • κριθούν περισσότεροι εισακτέοι στις ανώτατες σχολές
 • ξεκινήσουμε μία προσπάθεια ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της Στοκχόλμης ως σκανδιναβικού κέντρου των δημιουργικών εμποροβιομηχανικών δραστηριοτήτων
 • επενδύσουμε για να γίνουμε η περιβαλλοντολογική πρωτεύουσα του κόσμου και έτσι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας
 • εγγυηθούμε στους νέους θερινές εργασίες
 • ενισχύσουμε και εκμοντερνίσουμε το γραφείο ευρέσεως εργασίας
 • προσλάβουμε περισσότερους στον δήμο και στη νομαρχία Στοκχόλμης για να ανεβάσουμε την ποιότητα των δραστηριοτήτων τους
 • δώσουμε στους νέους την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρίες από την εργασία και προσόντα με την βοήθεια θέσεων πρακτικής εξάσκησης και εργασίας στον δήμο
 • βελτιώσουμε τον τομέα των επιστημών ζωής με τη συνεργασία της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της έρευνας και της βιομηχανίας
 • δώσουμε στους εργαζόμενους στον δήμο και στη νομαρχία το δικαίωμα για εργασία πλήρους απασχόλησης και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για περισσότερες προσλήψεις σε θέσεις πλήρους απασχόλησης
 • ενισχύσουμε το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να εξασφαλίσουμε μία δίκαιη, ασφαλή και πιο λειτουργική αγορά εργασίας
 • αυξήσουμε την επίβλεψη του περιβάλλοντος εργασίας και να δώσουμε βάρος στην έρευνα για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος εργασίας
 • αναλάβουμε την ευθύνη ως εργοδότης στον δήμο και στη νομαρχία και να προσλάβουμε περισσότερα άτομα που επί μακρόν απέχουν από την αγορά εργασίας

Χτίζουμε την Στοκχόλμη πράσινη, ευχάριστη και με ισότιμους πολίτες

Η κατασκευή κατοικιών είναι μία προϋπόθεση για να μπορεί η Στοκχόλμη να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Θέλουμε να κτίσουμε 15 000 καινούργια διαμερίσματα στην διάρκεια της επόμενης θητείας μας και πολλά από αυτά θα πρέπει να είναι μικρά και προς ενοικίαση με λογικά νοίκια. Έτσι μπορούν οι νέοι να αποκτήσουν το πρώτο τους διαμέρισμα. Η κατοικία είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πάρει τέλος η πώληση των διαμερισμάτων κοινής ωφελείας. Η πώληση και η μετατροπή τους σε διαμερίσματα με δικαίωμα κατοικίας (bostadsrätt) αυξάνει τον κοινωνικό διαχωρισμό και κάνει ορισμένες συνοικίες μόνο με λίγα διαμερίσματα προς ενοικίαση. Είναι σημαντικό για τη συνέχιση της ανάπτυξης της περιοχής να υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση σε προσιτή τιμή. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι καθίσταται αδύνατο  για ανθρώπους που δεν έχουν παχύ πορτοφόλι να αποκτήσουν μία κατοικία.

Η Στοκχόλμη διαθέτει ένα μοναδικό συνδυασμό όμορφης φύσης, νερών και πυκνής οικοδόμησης. Ενώ η πόλη  συνεχίζει να μεγαλώνει, θα προστατεύσουμε τις πολύτιμες περιοχές που έχουμε για τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου και την αναψυχή μας. Θα κτίσουμε με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά και στις αισθητικές αξίες σε ολόκληρη την Στοκχόλμη σε διάλογο με τους πολίτες της. Η περιφέρεια της πόλης χρειάζεται να επανδρωθεί. Για να μπορούν οι τοπικές υπηρεσίες και η τοπική πολιτιστική ζωή να λειτουργήσουν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες σχεδιασμού της πόλης και τα κονδύλια της. Με ένα συνδυασμό κατοικιών, επιχειρήσεων και τοπικών δημόσιων υπηρεσιών μπορούν αυτές οι συνοικίες να ενισχυθούν.

Η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάζει καλύτερα για άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να μην κωλύεται η συμμετοχή τους στην κοινωνία, βάσει επενδύσεων σε συνδυασμό  με νέα έρευνα και νέες ιδέες.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε


Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • αυξήσουμε το ρυθμό ανέγερσης κατοικιών και να κτίσουμε 15 000 καινούργιες κατοικίες στην διάρκεια της επόμενης θητείας μας
 • προστατεύσουμε τις περιοχές αναψυχής, όταν συνεχίζεται η ανοικοδόμηση της περιοχής
 • επιτρέψουμε στον δήμο να μπορεί να μπει ως εγγυητής για τους νέους που ψάχνουν για κατοικία
 • δώσουμε στους ηλικιωμένους το δικαίωμα να ζουν μαζί
 • κτίσουμε περισσότερες φοιτητικές κατοικίες. 3000 φοιτητικές κατοικίες θα κτιστούν στην περιοχή του νομού Στοκχόλμης
 • δοθούν ικανοποιητικές παροχές για την καθαριότητα και τον εκχιονισμό της πόλης για την εξασφάλιση της προσπέλασης
 • διαθέσουμε κονδύλια για τη συντήρηση των διαμερισμάτων ιδιοκτησίας κοινής ωφελείας
 • δώσουμε στο Slussen ένα μοντέρνο σχεδιασμό που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένος στην κυκλοφορία και στις ανάγκες του αύριο, καθώς επίσης και να περιφρουρήσουμε την ελεύθερη θέα από το Ryssgården πάνω από το Mälaren προς την Gamla Stan και πάνω από την είσοδο στην Στοκχόλμη με πλοίο
 • εργαστούμε για το κλείσιμο του αεροδρομίου της Bromma προς όφελος της ανέγερσης κατοικιών στην περιοχή
 • απομακρύνουμε την ηχορύπανση από τις κατοικημένες περιοχές
 • οικοδομούμε λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις κλιματολογικές επιπτώσεις
 • εξοπλίσουμε επαρκώς τις συνοικίες

Κοινωνική πολιτική για μειωνόμενη κοινωνική ψαλίδα και μία ασφαλέστερη πόλη

Ο αγώνας μας είναι να έχουν οι άνθρωποι τις ίδιες και δίκαιες ευκαιρίες στη ζωή.  Οι προϋποθέσεις για το πώς η ζωή θα διαμορφωθεί για τα παιδιά που μεγαλώνουν στην πόλη μας είναι διαφορετικές. Η πολιτική δεν μπορεί να αντισταθμίσει όλες τις διαφορές αλλά θα πρέπει να επιδιώκει να δίνει μία δίκαιη δυνατότητα σε όλους για να πετύχουν στη ζωή και να εξελιχτούν σε δυνατά και ανεξάρτητα άτομα.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα για μια ασφαλή ανατροφή με πλούσιο ελεύθερο χρόνο και όλοι οι ενήλικοι έχουν δικαίωμα για μία θέση εργασίας. Η μείωση των κοινωνικών διαφορών συντελεί επίσης μακροπρόθεσμα στην καλύτερη καταπολέμηση της εγκληματικότητας και θέλουμε να εργαστούμε προληπτικά για να μειώσουμε τους κινδύνους να καταλήγουν οι νέοι στην εγκληματικότητα και στις καταχρήσεις.

Η χρήση ναρκωτικών μεταξύ των παιδιών και των νέων θα ελαττωθεί. Η εφαρμογή μίας περιοριστικής πολιτικής για τα οινοπνευματώδη ποτά είναι θέμα αλληλεγγύης. Είναι κατ’ επέκταση σημαντική  η παρεμπόδιση πρόσβασης των νέων στα αλκοολούχα. Ακόμη και για τον ενήλικο πληθυσμό είναι σημαντικό από την πλευρά της δημόσιας υγείας να υπάρξουν μέτρα που να συντείνουν σε λιγότερη χρήση αλκοολούχων. Για το άτομο που έχει ένα γονέα που πίνει πολύ, οι προσπάθειες που καταβάλλονται ενάντια στην υπερκατανάλωση είναι θεμελιώδους σημασίας, όμως είναι επίσης σημαντικό  να δίνεται στο παιδί ή στον νέο η δυνατότητα για προσωπική βοήθεια. Μεγάλη διάσταση θα πρέπει να δοθεί στην εργασία πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά και τις καταχρήσεις.

Όλοι έχουν δικαίωμα να νιώθουν ασφαλείς μέσα στο σπίτι τους. Ο δήμος θα εργαστεί για να δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον, καθώς και στην πρόληψη της βίας που ασκείται μέσα στο σπίτι. Θέλουμε να δώσουμε στην αστυνομία μεγαλύτερη δυνατότητα για να μπορεί  να καταβάλει επικεντρωμένες  προσπάθειες κατά των αδικημάτων μίσους και της βίας στις εγγύτερες σχέσεις. Η παροχή προστασίας σε θύματα βίας μέσα στο σπίτι είναι πάντοτε μία πολιτική ευθύνη, που θα πρέπει να εγγυάται η Στοκχόλμη. Τα εφημερεύοντα κέντρα προστασίας γυναικών παίζουν ένα σπουδαίο ρόλο σαν συμπληρωματική βοήθεια σε γυναίκες και παιδιά που υπήρξαν θύματα βίας εντός της οικογενείας. Ο δήμος θα πρέπει να αυξήσει τη συνεργασία του με τα εφημερεύοντα κέντρα προστασίας γυναικών της Στοκχόλμης.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων εκλογικού σώματος για να:

 • δώσουμε βάρος στον ελεύθερο χρόνο των νέων. Αυτό δίνει  ευάρεστους νέους και λιγότερη χρήση ναρκωτικών
 • δώσουμε βάρος σε προληπτικά μέτρα κατά της χρήσης ναρκωτικών και στην πληροφόρηση
 • επιτρέπεται αστυνομικά περιστατικά που αφορούν νέους να τα χειρίζονται γρηγορότερα
 • πάρουμε δραστήρια μέτρα κατά της εγκληματικότητας και να  επενδύσουμε σε μία πιο προσιτή αστυνομική υπηρεσία
 • δώσουμε στην αστυνομία παροχές για την καταπολέμηση αδικημάτων μίσους και προσβολής της προσωπικής γαλήνης των γυναικών
 • δώσουμε στους ανέργους με οικονομικά επιδόματα την δυνατότητα επιστροφής στην αγορά εργασίας μέσω ενός μεγάλου φάσματος μέτρων, π.χ. όπως με την επιμόρφωση, με δημοτικές δραστηριότητες διασύνδεσης και με βοήθεια για την διοργάνωση θέσεων για μαθητευόμενους
 • βρούμε λύση για τους άστεγους
 • διευρύνουμε τη συνεργασία με εθελοντικούς οργανισμούς στις κοινωνικές μας δραστηριότητες

Καλύτερη και αποτελεσματικότερη κυκλοφορία για το περιβάλλον και τις δουλειές

Η Στοκχόλμη είναι από παλιά γνωστή ως μία καθαρή πρωτεύουσα. Είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να κάνουμε κολύμπι στα νερά του κέντρου της πόλης και να κάνουμε περιπάτους γύρω στο κέντρο της χωρίς να μας ταλαιπωρούν τα σκουπίδια. Προνοητικές επενδύσεις π.χ. στον υπόγειο σιδηρόδρομο έθεσαν τα θεμέλια για μία φιλοπεριβαλλοντολογική ανάπτυξη. Για να μπορέσει η Στοκχόλμη να εξακολουθήσει να είναι μία φιλοπεριβαλλοντολογική μεγαλούπολη παρόλο που εξαπλώνεται, θα πρέπει να την σχεδιάσουμε πάνω σε αυτήν την βάση. Θέλουμε να θέσουμε μπροστά μας υψηλούς περιβαλλοντολογικούς και κλιματολογικούς στόχους για την πόλη και πιστεύουμε ότι η παρούσα πλειοψηφία των αστικών κομμάτων είχε πολύ χαμηλές φιλοδοξίες στην εργασία περιβάλλοντος. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να ελαττωθούν. Η Στοκχόλμη θα είναι εντελώς απαλλαγμένη από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030. Θέλουμε να εφαρμόσουμε κλιματολογικούς όρους στις συμβάσεις της πόλης με τρίτους.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έγιναν καθόλου επενδύσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες για να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους. Σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα θέλουμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το μετρό (τον υπόγειο ηλεκτρικό σιδηρόδρομο). Θα επεκτείνουμε μακροπρόθεσμα τις δημόσιες συγκοινωνίες για να μπορέσει η Στοκχόλμη να εξαπλωθεί και αναπτυχθεί. Θα βάλουμε σε κυκλοφορία περισσότερα λεωφορεία και πλωτές γραμμές που αμέσως θα μπορέσουν να αποφορτίσουν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και του υπόγειου σιδηρόδρομου. Οι κάθετες διασυνδέσεις μεταξύ σταθμών ήταν ανέκαθεν άσχημες στην περιφέρεια της Στοκχόλμης. Θα πρέπει να βελτιώσουμε τις κάθετες διασυνδέσεις μεταξύ σταθμών μέσα στην πόλη με καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, τραμ και δρόμους. Η μείωση των χρόνων διαδρομής στις δημόσιες συγκοινωνίες παίζει σημαντικό ρόλο για να παραμείνει ως δελεαστικό μέσο μεταφοράς και να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των Στοκχολμέζων. Όμως η εταιρεία ” SL- Τοπικές Συγκοινωνίες Στοκχόλμης” μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των επιβατών της. Θέλουμε να αυξήσουμε την παροχή υπηρεσιών με το να ξεκινήσουμε μία συνεργασία με διάφορες επιχειρήσεις στην Στοκχόλμη. Στις αίθουσες αναμονής των σταθμών οι επιβάτες κατά την επιστροφή τους από την δουλειά στο σπίτι τους, θα μπορούν να διεκπεραιώνουν διάφορες μικροϋποθέσεις και ασχολίες τους.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • σχεδιάσουμε την Στοκχόλμη με περιβαλλοντολογικές προοπτικές και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
 • επιτρέψουμε τα έσοδα από τα διόδια των πυλών της πόλης να πάνε  στους δρόμους και στις δημοτικές συγκοινωνίες
 • συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τον υπόγειο σιδηρόδρομο (μετρό)
 • κάνουμε την Στοκχόλμη την πρωτεύουσα του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου
 • επαναφέρουμε την ενιαία τιμή για όλες τις διαδρομές και να απλοποιήσουμε τον χειρισμό των εισιτηρίων
 • μειώσουμε την τιμή της μηνιαίας κάρτας κυκλοφορίας
 • δώσουμε σε όλους τους μαθητές του Λυκείου κάρτα κυκλοφορίας εξαμήνου που να ισχύει βράδια και αργίες
 • κατασκευάσουμε καλύτερους και ασφαλέστερους ποδηλατοδρόμους στην πόλη

Για μία δίκαιη και ισότιμη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η Στοκχόλμη θα προσφέρει την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του κόσμου. Και θα είναι εξ ίσου καλή ανεξάρτητα από το πού θα μένεις στην Στοκχόλμη. Σήμερα δεν είναι έτσι. Από τότε που η αστική πλειοψηφία εισήγαγε

την πολιτική της ”Ελεύθερης επιλογής στην περίθαλψη στην Στοκχόλμη-Vårdval Stockholm” έχουν μεταφερθεί κονδύλια από την περίθαλψη περιοχών με μεγαλύτερα προβλήματα υγείας σε υγιέστερες περιοχές. Η βασική αρχή των Σοσιαλδημοκρατών «περίθαλψη εκεί όπου υπάρχει ανάγκη» έχει εξοστρακιστεί. Έχει γίνει προσοδοφόρο να περιθάλπονται υγιή άτομα, όταν ασθενείς με σοβαρότερα προβλήματα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν καλή περίθαλψη. Η Στοκχόλμη θα παρέχει δίκαιη, ισότιμη περίθαλψη και με έναν ανάλογο τρόπο σε ολόκληρο το νομό. Τα χρήματα προς τα κέντρα υγείας θα ακολουθούν τις επιλογές των ασθενών για το ποιο από αυτά θα επισκεφτούν και τόσο οι ανάγκες του ίδιου του ασθενή όσο και η γενική υγεία των κατοίκων της περιοχής θα προσδιορίζουν το ύψος του ποσού που η νομαρχία θα καταβάλει στο συγκεκριμένο κέντρο υγείας. Αυτό ακριβώς εμείς αποκαλούμε «Επιλογή υγείας στη Στοκχόλμη- Hälsoval Stockholm». Σαφώς οι Στοκχολμέζοι θα μπορούν να επιλέγουν το κέντρο υγείας που θέλουν να ανήκουν. Όμως αυτή η επιλογή τους δεν κάνει την ποιότητα καλύτερη μέσα στον κλάδο της περίθαλψης. Η ποιότητα θα ανεβεί μέσα σε ολόκληρο τον κλάδο. Ο ασθενής δεν θα ριψοκινδυνεύσει ποτέ να του παρασχεθεί κακή περίθαλψη εξαιτίας της  επιλογής ιατρείου. Γυναίκες και άνδρες θα έχουν εγγυημένα ισότιμη περίθαλψη, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερές τους ανάγκες.

Η καλύτερη περίθαλψη απαιτεί το καλύτερο προσωπικό. Οι περικοπές στο προσωπικό της υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν συντελέσει στην δημιουργία μακρύτερων ουρών και χειρότερης ασφάλειας ασθενών. Θέλουμε να προσλάβουμε περισσότερες υπονοσοκόμες, νοσοκόμες, γιατρούς και άλλους για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις ουρές στην περίθαλψη και να αυξήσουμε την ασφάλεια των ασθενών.

Λέμε όχι στην αφρόκρεμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτοί που έχουν χρήματα δεν θα μπορούν να προσπεράσουν τη σειρά περίθαλψης. Η καλύτερη περίθαλψη του κόσμου θα είναι εξίσου καλή για όλους.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να

 • μικρύνουμε τις ουρές στην περίθαλψη
 • εργαστούμε προληπτικά κατά των κοινών ασθενειών με μέτρα που προάγουν την υγεία
 • αυξήσουμε την προσβασιμότητα στην περίθαλψη με την κατασκευή περισσότερων τοπικών νοσοκομείων- närsjukhus
 • δημιουργήσουμε περισσότερες οικογενειακές θέσεις περίθαλψης στην περίθαλψη παιδιών
 • καθιερώσουμε αυτοκίνητα παιδιάτρων που θα επισκέπτονται οικογένειες στο σπίτι τους, όταν δεν μπορούν να μεταβούν τους στο σταθμό επειγόντων περιστατικών για παιδιά
 • κάνουμε όλην την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών δωρεάν
 • δημιουργήσουμε περισσότερα ιατρεία για νέους
 • βελτιώσουμε την ποιότητα του φαγητού στην περίθαλψη. Το φαγητό του νοσοκομείου θα είναι νόστιμο, θρεπτικό και όσο αυτό είναι δυνατό ντόπιο και με τη σφραγίδα του ”δίκαιου εμπορίου”
 • βελτιώσουμε την γηριατρική μέριμνα με το να επαναφέρουμε τα «κέντρα των ηλικιωμένων» και να αυξήσουμε τις «ομάδες στήριξης των ηλικιωμένων».

Η ζωή μετά την εργάσιμη ηλικία

Στην Στοκχόλμη θα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να απολαύσει κανείς ό,τι το καλύτερο από τη ζωή,  μετά την εργάσιμη ηλικία. Όλοι οι ηλικιωμένοι της Στοκχόλμης θα έχουν την δυνατότητα ενός πλούσιου σε περιεχόμενο ελεύθερου χρόνου, νόστιμου φαγητού, ασφαλούς κατοικίας και πολύ καλής περίθαλψης την ημέρα που ίσως θα χρειαστεί.

Μετά από πολλά χρόνια δουλειάς δεν θα πληρώνουν οι συνταξιούχοι μεγαλύτερο φόρο από ό,τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Όταν θα πάψουμε να εργαζόμαστε θέλουμε να έχουμε έναν πλούσιο ελεύθερο χρόνο, να συναντούμε τους οικείους μας και να προλάβουμε να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε παλιότερα γιατί δεν μας έφτανε ο χρόνος. Για αυτούς τους λόγους η πολιτική για τους ηλικιωμένους δεν είναι δυνατό να επικεντρώνεται μόνο στην περίθαλψη και τη μέριμνα. Έχουμε μία πολιτική που προσφέρει στους συνταξιούχους δωρεάν ή σε χαμηλές τιμές δραστηριότητες που διευκολύνουν τη μετακίνησή τους μέσα στην πόλη και συμβάλλουν έτσι και παραμένουν υγιείς επί μακρόν.

Σήμερα υπάρχουν πολλοί  και διαφορετικοί παραγωγοί γηριατρικής μέριμνας. Δυστυχώς το σύνολο των δρώντων μέσα σε αυτήν την αγορά δεν κατάφερε να ανεβάσει την ποιότητα της γηριατρικής μέριμνας, ούτε έγινε ευκολότερο το να διαλέξει κανείς ποιου είδους βοήθεια θέλει στο σπίτι του ή τι φαγητό θέλει να φάει. Θέλουμε να ε γείρουμε αξιώσεις στους δρώντες που σήμερα παρέχουν γηριατρική μέριμνα στην Στοκχόλμη και να καταγγείλουμε συμβάσεις με τις επιχειρήσεις εκείνες που η ποιότητα της προσφοράς τους δεν είναι και τόσο υψηλής ποιότητας. Θα εφαρμοστούν συλλογικές συμβάσεις. Οι ηλικιωμένοι μας είναι πολυτιμότεροι από τις επιχειρήσεις παροχής γηριατρικής μέριμνας.

Είναι ένα σαφές δικαίωμα των ηλικιωμένων να μπορούν να ζουν μία αυτόνομη ζωή, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο να το καταφέρουν μόνοι τους. Κανένας δεν θα χρειαστεί να είναι εξαρτημένος από τους συγγενείς του για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές ανάγκες, γι αυτό και θέλουμε να αυξήσουμε την δυνατότητα ύπαρξης συνοδών μέσα στην γηριατρική μέριμνα.

Η καλύτερη γηριατρική μέριμνα απαιτεί το καλύτερο προσωπικό. Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων στην γηριατρική μέριμνα και να διαθέσουμε κονδύλια για την επιμόρφωση του προσωπικού. Επιπλέον θα πρέπει και η ποιότητα του φαγητού να εξασφαλιστεί. Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό, το οποίο θα σερβίρεται με τέτοιο τρόπο που να ανοίγει την όρεξη.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • αυξήσουμε τις δυνατότητες επιλογής μέσα στην γηριατρική μέριμνα
 • διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τα συγκροτήματα διαμερισμάτων για άτομα τρίτης ηλικίας (servicehus)
 • βελτιώσουμε την ασφάλεια στέγασης (trygghetsboende) ως συμπλήρωμα των άλλων τύπων κατοικίας
 • προσφέρουμε σε όλα τα άτομα άνω των 75 χρόνων 2 ωρών εξυπηρέτηση στο σπίτι τους (hemtjänst)
 • καθιερώσουμε στην γηριατρική μέριμνα την εγγύηση για συγκατοίκηση δύο ηλικιωμένων
 • αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων στην γηριατρική μέριμνα
 • βελτιώσουμε το φαγητό μέσα στην γηριατρική μέριμνα

Η πολιτιστική προσφορά της Στοκχόλμης θα είναι προσιτή σε όλους

Η Στοκχόλμη αποκομίζει μεγάλα οφέλη από μία πλούσια πολιτιστική ζωή. Η αστική εξουσία στην Στοκχόλμη μειώνει αυτήν τη στιγμή κονδύλια από τον πολιτισμό χωρίς να βλέπει τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.

Θέλουμε να αυξήσουμε τα κονδύλια προς τον πολιτισμό για να χτίσουμε μία περισσότερο δημιουργική Στοκχόλμη. Εάν θέλουμε να γίνει η Στοκχόλμη μία καλή πόλη για να μπορεί κανείς να ζει εκεί, τότε πρέπει να δώσουμε σε όλους τις προϋποθέσεις να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και τις  δικίες τους  επιδεξιότητες. Γι αυτόν το λόγο είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία συλλόγων,  για αίθουσες συγκεντρώσεων, για πλατιές πολιτιστικές δραστηριότητες, για λαϊκή επιμόρφωση και για ανάλογες αθλητικές δραστηριότητες. Ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί στον πολιτισμό στους τόπους εργασίας. Ο πολιτισμός θα είναι ζωντανός σε όλη την Στοκχόλμη και προσιτός σε όλους τους Στοκχολμέζους, μικρούς και μεγάλους. Για αυτό το στόχο απαιτείται συνειδητή προσπάθεια ώστε να υπερπηδηθούν τα οικονομικά, γεωγραφικά και φορμαλιστικά εμπόδια για την πολιτιστική δράση.

Θέλουμε να συνεργαστούμε με άλλους εθελοντικούς οργανισμούς και λαϊκά κινήματα που θέλουν μίαν άλλη, σταθερή εξέλιξη της κοινωνίας. Ανησυχούμε για τις περικοπές στα κονδύλια που διατίθενται για τις βιβλιοθήκες.

Οι δημιουργικοί παραγωγικοί κλάδοι στην Στοκχόλμη αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε αυτήν την νέα αγορά εργασίας έτσι ώστε η ύπαρξη καινούργιων ταλέντων, επενδύσεων και δυνατοτήτων για εξαγωγές να ενισχυθούν περαιτέρω. Οι δυνατότητες παραγωγής ταινιών, μουσικής ή λογοτεχνίας στην Στοκχόλμη και για την Στοκχόλμη θα ενισχυθούν.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Ζητούμε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων για να:

 • επαναφέρουμε την δωρεάν είσοδο στα μουσεία
 • ενισχύσουμε τις δραστηριότητες των συλλόγων με περισσότερα κονδύλια και αίθουσες συγκεντρώσεων
 • αυξήσουμε την οικονομική ενίσχυση προς τις ελεύθερες πολιτιστικές δραστηριότητες
 • βελτιώσουμε τις δραστηριότητες των βιβλιοθηκών
 • μειώσουμε τις εισφορές και να αυξήσουμε την προσφορά της πολιτιστικής σχολής και άλλων παιδικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων
 • προσφέρουμε στους παραγωγούς πολιτισμού εργασία υπευθύνου έργου. Μία βοήθεια που δίνει δυνατότητες πρόσληψης για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Έτσι θα γίνει δυνατή η δημιουργία καινούργιων πρότζεκτ και συνδυασμών πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Δεν μπορούμε να περιμένουμε

Μετά τις εκλογές του 2010 θα ρίξουμε μεγάλο βάρος στην ευημερία και εργασία. Κοινά κονδύλια για την ευημερία θα πάνε στην ευημερία- και όχι στις τσέπες κάποιων ως κέρδη. Θα θέσουμε τέρμα στη μωρόπιστη υστερία για ιδιωτικοποιήσεις, όπου επιτρέπεται σε ιδιώτες να κερδίζουν εκατομμύρια σε βάρος των κοινών οικονομικών μας πόρων.

Θα καταπολεμήσουμε τις συνέπειες της ταξικής κοινωνίας κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν μία πιο ελεύθερη ζωή. Θα καταπολεμήσουμε τα μεγάλα χάσματα  και θα φέρουμε τους Στοκχολμέζους κοντά μεταξύ τους. Θα κτίσουμε περισσότερες κατοικίες και θα διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια για τους ηλικιωμένους και τους νέους μας. Θα επενδύσουμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ώστε οι ουρές να μικρύνουν και η ποιότητά της να βελτιωθεί. Θα επενδύσουμε στην δημόσια υγεία. Θα κάνουμε την περίθαλψη δίκαιη. Θα αυξήσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη και θα σχεδιάσουμε την πόλη έτσι ώστε να γίνει ασφαλέστερη και να φιλοξενεί περισσότερους κατοίκους. Θα επενδύσουμε σε φιλοκλιματολογικές λύσεις, στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε νέους δρόμους. Έρευνα, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα δημιουργούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και περισσότερη ευημερία. Θέλουμε να αποκτήσουμε μία ευημερία που να δίνει στον Στοκχολμέζο περισσότερη εξουσία πάνω στον ίδιο του τον χρόνο και στην ίδια του τη ζωή.

Η άνοδος της ευημερίας κοστίζει πολλά χρήματα. Η μη άνοδος κοστίζει ακόμη περισσότερα.

www.socialdemokraterna.se/stockholm


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s